Slovenija

Nasmejan otrok med kopanjem je ljubka fotografija, toda ali res sodi na družbeno omrežje?

Ljubljana, 24. 11. 2014 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
122

Osebe, ki so danes še dojenčki, bodo v prihodnosti soočene z dejstvom, da na spletu obstaja bogat zapis njihove preteklosti. Starši naj se vprašajo, ali bo njihovim otrokom čez deset let všeč, da so te slike na spletu, pravi Ajda Petek iz Centra za varnejši internet SAFE-SI.

Strokovnjaki za varnost na internetu ves čas pozivajo starše, naj poskrbijo za varnost svojih otrok na internetu in naj jih posvarijo na pasti, ki prežijo na njih. A večina staršev s svojim zgledom sporoča otrokom ravno nasprotno.

Številne osebe, ki so danes še dojenčki, bodo v prihodnosti soočene z dejstvom, da na svetovnem spletu obstaja bogat zapis njihove preteklosti. Rojstvo, prvo kopanje, dojenje, jok, prva gosta hrana, prvi koraki, nagci na plaži, učenje kakanja v kahlico, napadi trme, prvi dan v vrtcu, v šoli in še in še.

Vse te fotografije in posnetke pa bosta objavili osebi, ki jim je ta mali človek zaupan v varovanje do polnoletnosti. Mati in oče bi morala otroka varovati in spoštovati njegovo pravico do zasebnosti. A večina staršev na te zadeve niti ne pomisli, ko na različnih družbenih omrežjih objavi fotografijo svojega otroka. Večina namreč meni, da gre za nedolžne, ljubke posnetke, ki njihovemu otroku ne morejo škodovati.

Malčki na fotografijah so res ljubki, ampak ...

Če na hitro preletimo na primer Instagram, odkrijemo številne posnetke otrok, in če še preverimo celotne profile oseb, ki te posnetke objavljajo, vidimo, da gre za dokumentiranje in javno objavo zasebnega življenja mladoletnih otrok. Še več – veliko žensk dokumentira že svojo nosečnost. Tako lahko neko osebo spremljate že od njegovega prvega ultrazvoka naprej. Nosečnice rade objavljajo tudi tedenske fotografije nosečniškega trebuha in nato tudi same prizore rojevanja. Ko je otrok rojen, s številnimi sledilci delijo prve fotografije novega Zemljana, njegovo ime, težo in dolžino. Obstaja celo nekakšno stališče, da na tovrsten način starši kažejo naklonjenost in ljubezen do svojih otrok. Le kakšni so torej v očeh teh ljudi tisti starši, ki na svojih profilih nimajo objavljene niti ene fotografije svojih otrok?

Sicer prečudovita fotografija, a razmislite, če bi jo objavili na družbenem omrežju.
Sicer prečudovita fotografija, a razmislite, če bi jo objavili na družbenem omrežju. FOTO: Thinkstock

Čeprav se večina strinja, da gre za izredno lepe prizore, pa se postavi vprašanje, kje so pravice teh otrok. Ali starši, ki na svojem Facebook profilu objavijo sicer zabaven posnetek otroka, ki se uči kakati v kahlico in pri tem poteka smešen pogovor o smiselnosti tovrstnega početja, pomislijo, kako se bodo čez 15 let na to objavo odzvali takrat že skoraj odrasli mladoletniki. Ali pa njegovi sošolci v osnovni šoli, ki bodo to objavo izbrskali na spletu.

Oziroma, morda bi se lahko starši vprašali, kako bi se na takšne objave odzvali sami, če bi se to zgodilo njim. Veliko je namreč takšnih, ki že ob listanju družinskega albuma, ki je skrbno varovan na polici družinskega doma, zardijo. Sami smo namreč imeli ta privilegij, da naše življenje ni bilo dokumentirano in objavljeno na svetovnem spletu. Veliko staršev tudi ne razume, da so njihovi otroci v bistvu samostojne osebe, ki imajo svoje pravice (in seveda dolžnosti). Mati ali oče si ne more lastiti otroka in z njegovim telesom in osebnostjo početi kar koli želi, pravijo nekateri ameriški psihologi.

Ameriški strokovnjaki opozarjajo na še eno pomembno dejstvo: že zdaj nas bodoči delodajalci radi pogooglajo. Kaj pa, če bo nekega dne od vaših objav odvisen vpis vašega otroka na prestižno univerzo ali dodelitev štipendije za nadarjene? Ali pa, da bo lahko kdor koli izbrskal digitalni zapis celotnega otroštva na primer predsednice neke države?

Zakaj je sploh potrebno objavljati tovrstne fotografije? Se starši sploh zavedajo pasti tega početja? Nekatere policijske preiskave pedofilskih organizacij so razkrile, da so ti ljudje kradli javno dostopne fotografije golih otrok. In ob pregledu družbenih omrežij, smo lahko ugotovili, da je takih fotografij in posnetkov več kot na voljo. Tudi če imate zaklenjene Facebook profile, obstajajo načini, da nepridipravi pridejo do fotografij vaših otrok. Razmislite tudi o tem, koliko vaših prijateljev deli in všečka sliko vašega otroka ter koliko prijateljev vaših prijateljev to vidijo?

A nevarnosti ne predstavljajo le pedofili, opozarjajo tuji strokovnjaki. Pomislite na kriminalce, ki kradejo identiteto drugih. Če si izberete odprt profil neke matere na primer na Instagramu in če si vzamete čas ter ga pregledate, se lahko dokopljete do številnih informacij o njenem otroku. Gre za popolnoma nepremišljene objave, ki ogrožajo varnost otroka in celotne družine, opozarjajo ameriški strokovnjaki. Starša razkrijeta popolnoma vse in še tisto, kar mislita, da ne. Zelo hitro pridete do podatkov o imenih in priimkih družinskih članov, datumih in lokacijah rojstva, prebivališču, vsakdanjih navadah in podobno. Si starši res želijo, da popolni neznanci vedo skoraj vse o njihovi družini in o navadah njihovih otrok? Njihov namen najverjetneje ni bil takšen.

Kako naj zavarujete svoje otroke?

Najbolje tako, da sploh ne objavljate fotografij in posnetkov svojih otrok, pravijo ameriški strokovnjaki. Ne razkrivajte njihovih imen, datumov rojstva, kam gredo v vrtec, šolo, na katerih igriščih se igrajo, kam in kdaj hodijo na trening in podobno.

Če se vam zdi, da gre za preveč radikalno zahtevo in da kljub temu želite deliti posnetke svojih malčkov s prijatelji in neznanci, pa morda razmislite o tem, da s partnerjem oziroma nekom drugim, ki bo lahko objektivno ocenil razmere, pregledate svoj profil na družbenih omrežjih. Razmislite, ali razkrivate preveč? Morda že celo večnost niste pregledali svojih varnostnih nastavitev? Če to drži, potem to le storite. Vsake toliko tudi preglejte seznam svojih prijateljev ali sledilcev. Morda je čas, da se od koga poslovite. Če med sledilci opazite sumljive profile, jih vzemite pod drobnogled. Naj vam ne bo vseeno, kdo bo videl vašega malčka golega na plaži in kaj bo nato s to fotografijo počel.

Kako pa je s tem v Sloveniji?

Ajda Petek iz Centra za varnejši internet SAFE-SI je za 24ur.com razložila, da gre pri objavah otrokovih fotografij na spletu za poseg v zasebnost otroka. Meni, da ni najboljša ideja, da starši objavljajo fotografije svojih otrok, ko so ti goli ali v različnih intimnih trenutkih, kot je na primer kopanje ali sedenje na kahlici. Razume, da so starši že od vedno radi kazali fotografije svojih otrok babicam, dedkom, prijateljem, morda tudi znancem in kolegom v službi. "Vendar pa slik niso kazali popolnim neznancem na ulici, prodajalcu na tržnici, uslužbencem na banki in tako naprej," poudarja in dodaja, da so starši s sprihodom interneta začeli te fotografije objavljati zelo na široko. "Na Facebooku so na voljo mnogim, če ne poskrbimo za nastavitve zasebnosti in objavljamo javno ali neprevidno sprejemamo za prijatelje ljudi, ki jih ne poznamo," opozarja Petkova.

Kako se bo otrok odzval čez deset let?

Nekateri otroci imajo svoje bloge že od otroštva. V njihovem imenu jih ustvarjajo starši. Ali otrok lahko razume morebitne posledice objav njegovih številnih fotografij na spletu? Starša, vsaj tako je v tujini, spremljata, kaj obiskovalci njihovega bloga radi klikajo in to jim nato nudijo. Veliko družin namreč s tem služi tudi denar oziroma pridobiva sponzorska sredstva (obleke in oprema za otroke in podobno).
Nekateri otroci imajo svoje bloge že od otroštva. V njihovem imenu jih ustvarjajo starši. Ali otrok lahko razume morebitne posledice objav njegovih številnih fotografij na spletu? Starša, vsaj tako je v tujini, spremljata, kaj obiskovalci njihovega bloga radi klikajo in to jim nato nudijo. Veliko družin namreč s tem služi tudi denar oziroma pridobiva sponzorska sredstva (obleke in oprema za otroke in podobno). FOTO: Thinkstock
Petkovo smo povprašali tudi, kakšne nevarnosti prežijo na te otroke in njihove družine? Petkova nam odgovarja, da je seveda možno, da si fotografije in posnetke ogledajo tudi pedofili, ki bodo objave objave shranili in jih uporabljali v svoje namene.A slike vaših otrok lahko uporabniki spleta odkrijejo tudi med naključnim iskanjem, uporabijo pa jih lahko tudi v svoje zasebne namene, in sicer v predstavitvi, na svoji spletni strani in podobno. "Sicer gre tu za krajo avtorskega dela, vendar vemo, da se to pogosto dogaja. S prosto objavo na spletu izgubimo nadzor nad fotografijami. Ne vemo, kdo in na kakšen način jih bo uporabil, kako se bodo razširile. Dejstvo je, da kar damo na internet, je praktično nemogoče odstraniti. Kot bi zobno pasto skušal stlačiti nazaj v tubo. Objave se širijo, delijo, shranijo na druge računalnike in nikoli ne vemo, kdaj se bodo spet pojavile. V tujini že obstajajo agencije, ki za drago plačilo skrbijo za to, da nam povrnejo spletni ugled," dodaja Petkova.

Ob tem razloži, da so še bolj odprti blogi, ki si jih lahko ogledajo vsi uporabniki spleta. Podobni so tudi forumi ali pa na primer galerije fotografij. "Starši naj se vprašajo, ali bo njihovim otrokom čez deset let všeč, da so te slike na spletu, da si jih ogledajo njegovi sošolci in ga morda zafrkavajo, kakšen je bil in kaj je počel, ko je bil majhen. Starši naj upoštevajo, da ima tudi njihov otrok pravico, da si sam izbere, katere slike o njem bodo objavljene na spletu in kakšno identiteto oziroma ugled si želi zgraditi na spletu. Slike iz previjalne mize najbrž ne bi rad delil s svetom," je bila kritična naša sogovornica, ki dodaja, da se lahko objave na spletu zaščitijo z geslom, tako da do njih lahko dostopajo le izbranci. Starši naj razmislijo tudi o tem, da album fotografij in posnetkov svojih otrok izdelujejo na računalniku ali tablici z aplikacijami, ki to pač omogočajo.

V ZDA je vse več pozivov, naj starši dobro premislijo, kakšne fotografije otrok bodo objavili na spletu, saj da s temi objavami lahko vplivajo – negativno ali pozitivno - na otrokovo prihodnost (vpis na prestižno univerzo, sprejem v športni klub in podobno). Petkova je za 24ur.com dejala, da bi o tem morali razmisliti tudi slovenski starši. "Na spletu ni meja. Delodajalci, volivci, javnost in mediji so že povsod začeli uporabljati internet za iskanje informacij o določenem kandidatu za službo, politično ali kakšno drugo funkcijo. Otrok naj ima pravico, da sam odloči, kakšno spletno identiteto si bo zgradil. Ne pa da mu jo zgradijo že starši, preden sploh začne uporabljati internet," opozarja.

In zakaj imajo starši sploh potrebo, da na svojih družbenih profilih objavljajo množico fotografij svoji otrok – tudi v izredno zasebnih trenutkih? Petkova nam je predstavila svoj osebni pogled na to vprašanje, ob tem opozarja, da njeno mnenje nima strokovne podlage. A vendar: "Pri nekaterih blogih, predvsem v tujini, vse skupaj res deluje kot neka samopromocija, potreba starša, da je opažen, "slaven" tudi prek svojih otrok. Pri slovenskih primerih pa se mi zdi, da objavam pogosto botruje tudi naivnost staršev, saj v tem ne vidijo nič slabega ali nevarnega in tudi ne pomislijo, kako širok je lahko krog bralcev nekega bloga oz. fotografij otroka. Njim se zdi njihov otrok lep, simpatičen, zabaven in želijo to pokazati še drugim, predvidevam, da predvsem krogu znancev in ne pomislijo, da si lahko te slike ogledujejo popolni neznanci," nam je razložila svoje videnje tega vprašanja.

Varuh človekovih pravic: Otrok ima nedvomno pravico do varstva zasebnosti

Naše mnenje je, da je smiselno pri objavi fotografij uporabiti maksimalno zadržanost in pustiti otroku, da se sam odloči za drugačen pristop, ko enkrat odraste. Varuh človekovih pravic

Iz Urada varuha človekovih pravic so za 24ur.com dejali, da ima otrok nedvomno pravico do varstva zasebnosti, kamor sodi tudi objavljanje njegovih fotografij na spletu, v medijih ali drugje v javnosti. Varstvo pravic otroka se spreminja glede na njegovo odraščanje in s tem praviloma vedno večjo zrelost in zmožnost presoje posledic določenih ravnanj in odločitev. "Starejši kot je otrok, večjo težo je treba dati njegovemu mnenju. Menimo, da je tudi velika razlika med tem, kakšno je stališče staršev in otroka. Če npr. šestnajstletnik želi objavljati svoje fotografije in starši temu nasprotujejo, bi volja staršev lahko upravičeno prevladala, obratno pa, menimo, da je nesprejemljivo, če bi starši objavljali otrokove fotografije kljub njegovemu izrecnemu nasprotovanju," poudarjajo.

Kdaj se lahko vmeša država?

Izpostavljanje otroka v javnosti ima gotovo za otroka posledice. Te so lahko negativne in tudi pozitivne. Vendar pa, kot navedeno, pomembno je ozaveščanje o vseh možnih posledicah, zelo previden pa je treba biti pri kakršnem koli prisilnem omejevanju in poseganju države v družino. Varuh človekovih pravic

Otrok je odvisen od staršev, ki v njegovem imenu presojajo, kaj je otroku v korist in kaj ne. Pri tem imajo starši razmeroma proste roke, čeprav so omejeni s tem, da otroka ne smejo ogrožati, pravijo v uradu. "V primerih, ko prihaja do ogrožanja otrok pa se lahko oziroma se mora vmešati država s svojim aparatom in otroka zaščiti. Menimo sicer, da danes objava fotografij otroka načeloma (če ne gre za kakšno kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost) ne more pomeniti takšnega ogrožanja otroka, ki bi opravičevalo poseganje države v družino. Družba v celoti, njen pravni sistem in pogledi na različna vprašanja pa se s časom spreminjajo in je tako povsem mogoče, da bi se tudi to kdaj v prihodnosti spremenilo," pravijo na uradu varuha človekovih pravic.

Menijo, da bi se straši morali ukvarjati z vprašanjem, kakšna so tveganja objav slik mladostnikov in se za objave odločati zrelo, saj je to njihova vloga. "Res pa je, kot smo že omenili, da načeloma nihče tretji nima pravice v imenu staršev presojati, kaj je zrelo in kaj je otroku v korist. Tudi kriterija, kakšne fotografije objaviti in kakšne ne, ni mogoče enostavno postaviti, oziroma ga morda lahko vsak postavlja zase, kar pa ne pomeni, da je veljaven za druge. Naše mnenje je, da je smiselno pri objavi fotografij uporabiti maksimalno zadržanost in pustiti otroku, da se sam odloči za drugačen pristop, ko enkrat odraste," svetujejo v uradu.

Kaj pa, če imata starša različne poglede na objavljanje fotografij?

Nekateri otroci imajo svoje bloge že od rojstva. V uradu varuha človekovih pravic menijo, da je smiselno pri objavi fotografij uporabiti maksimalno zadržanost in pustiti otroku, da se sam odloči za drugačen pristop, ko enkrat odraste.
Nekateri otroci imajo svoje bloge že od rojstva. V uradu varuha človekovih pravic menijo, da je smiselno pri objavi fotografij uporabiti maksimalno zadržanost in pustiti otroku, da se sam odloči za drugačen pristop, ko enkrat odraste. FOTO: Thinkstock

Mnenje urada je, da lahko odločitev o objavi fotografij otrok v javnosti načeloma sprejmejo le starši soglasno. Če takšnega soglasja ni, bi se bilo treba takšnih objav vzdržati. Takšno vprašanje po njihovem mnenju sodi med tista, ki so tako pomembna za otrokov zdrav razvoj, da je brez soglasja obeh staršev mogoč edino predlog sodišču, da o tem vprašanju odloči. "Sodišče ima potem moč, da voljo enega od staršev nadomesti z odločbo. Pri nedovoljenem posegu v pravico do zasebnosti je moč od sodišča zahtevati prepoved in/ali primerno odškodnino, v določenih primerih pa bi bil možen celo kazenski pregon," opozarjajo in dodajajo, da ima lahko objava fotografij otrok za njih posledice v prihodnosti, ki pa niso nujno negativne, saj občasno na ta način lahko otrok pridobi tudi določene prednosti, vsaj v smislu slave ali zaslužka.

'Vsakdo bi moral imeti dovolj tenkočutnosti, morale in občutka za druge ljudi in oceniti, ali je objava podatkov drugih v interesu te osebe oziroma ali jo kakor koli moti ali ji (lahko) škoduje'

O odnosu do tega vprašanja smo povprašali tudi Informacijsko pooblaščenko RS Mojco Prelesnik. Iz njenega urada so nam odgovorili, da je treba razumeti pravno ureditev privolitve otroka v obdelavo njegovih osebnih podatkov – pomemben starostni mejnik pa nastopi z dopolnjenim 15. letom starosti, ko lahko otrok nekatere odločitve že sprejema sam, saj mu država takrat lahko prizna tudi poslovno sposobnost. Slednjo sicer v popolnosti pridobi šele z dopolnjenim osemnajstim letom starosti.

Torej otroci do 15. leta niso poslovno sposobne fizične osebe in se torej v skladu z zakonom šteje, da ne morejo sami izražati poslovne volje, zato mora to voljo namesto njih oblikovati in izražati (zakoniti) zastopnik. Od tega pravila tudi pri presoji pogojev za veljavno privolitev v obdelavo osebnih podatkov ni mogoče odstopiti, pravijo. Otroci namreč ne morejo razumeti, v kaj se spuščajo, kaj podpisujejo in v kaj so privolili. Zato pogodbe, ki bi jih podpisal na primer 10-letnik, ne morejo biti veljavne in so nične oziroma jih obravnavajo kot neobstoječe.

Starši naj se odločijo, kaj je primerno za objavo na spletu: Odločitve staršev, ki imajo otroke mlajše od 15 let, so lahko preudarne in premišljene, lahko so pa tudi nespametne in brez zavedanja o posledicah, pravijo v uradu informacijske pooblaščenke.
Starši naj se odločijo, kaj je primerno za objavo na spletu: Odločitve staršev, ki imajo otroke mlajše od 15 let, so lahko preudarne in premišljene, lahko so pa tudi nespametne in brez zavedanja o posledicah, pravijo v uradu informacijske pooblaščenke. FOTO: Thinkstock

Če je otrok starejši od 15 let, pa lahko nekatere odločitve že sprejema sam. V uradu informacijske pooblaščenke menijo, da bi v to skupino sodilo tudi odločanje mladoletnika, ali bo sam ali prek staršev na spletu objavljal svoje fotografije in druge podatke. "Menimo, da bi bilo pri mladoletnikih, starejših od 15 let, glede tega pretirano zahtevati soglasje staršev. V takšnem primeru je torej za veljavno privolitev v obdelavo osebnih podatkov dovolj delna poslovna sposobnost, ki jo mladoletniki "dosežejo" s 15. letom starosti," dodajajo.

Odločitve staršev, ki imajo otroke mlajše od 15 let, so lahko preudarne in premišljene, lahko so pa tudi nespametne in brez zavedanja o posledicah, pravijo v uradu informacijske pooblaščenke. "Objava lastnih osebnih podatkov oziroma podatkov tistih, za katere lahko podamo soglasje, sodi med izjeme v Zakonu o varstvu osebnih podatkov - 7. člen določa, da se ta zakon se ne uporablja za obdelavo osebnih podatkov, ki jo izvajajo posamezniki izključno za osebno uporabo, družinsko življenje ali za druge domače potrebe. Takšna ravnanja torej ne predstavljajo kršitve Zakonu o varstvu osebnih podatkov. Zakonodaja nam torej ne narekuje ali omejuje, kako naj sami ravnamo s svojimi podatki, zato se vaša vprašanja ne dotikajo toliko konkretnih pravnih norm, temveč se bolj nanašajo na preudarnost ravnanja z osebnimi podatki in senzibilnost glede pravice do zasebnosti in osebnih podatkov drugih oseb," dodajajo.

A poudarjajo, da bi morali posamezniki, ki tako ali drugače objavljajo osebne podatke drugih oseb na spletu (otrok, prijateljev, znancev, sodelavcev), predvsem razumeti, da je varstvo osebnih podatkov dejansko pravica odločanja posameznika, katere podatke, s kom in zakaj jih bo delil. "To posledično pomeni, da bi vsakdo moral imeti dovolj tenkočutnosti, morale in občutka za druge ljudi in oceniti, ali je objava podatkov drugih v interesu te osebe oziroma ali jo kakor koli moti ali ji (lahko) škoduje. Zlasti pri objavah na spletu, kjer lahko podatki ostanejo na voljo še zelo dolgo časa (če na kar za vedno), je treba biti pred objavami preudaren. Ko gre za objave osebnih podatkov otrok, bi veljalo premisliti, ali jim lahko ti podatki kasneje v prihodnosti kakor koli škodujejo – morda pri zaposlovanju, v osebnem življenju ali drugače. Starši naj zato tovrstne odločitve sprejemajo preudarno, ne pa nepremišljeno ali brez zavedanja vseh možnih – dobrih in slabih - posledic objav podatkov na spletu," svetujejo staršem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (122)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?okolino-mafijc
01. 12. 2014 01.56
+4
Bolani starši...pa kolk jih je na fbju, da se jih ne da prštet! Take fotke so po mojem mnenju čist mim!
Kaya Solo
25. 11. 2014 16.03
+20
Js sicer še nimam otrok in sm "nova generacija" ampak če bo kdo hotu videt moje otroke bo mogu prit k nam domov jih pogledat al pa klasične albumčke ker ne bom objaulala slik ki jih zase ne bi hotla na netu od svojih otrok, ne vem kje majo eni starši možgane. A sm edina 17 letnica ki ma tako mnenje?!
heartbreaker
27. 11. 2014 14.45
+4
nisi edina...jz sicer nimam 17, sm velik več, pa tud ne dajem gor slik od svojih otrok...zakaj? enostavno...pedofilija!!
cuervo
25. 11. 2014 05.53
+6
ukint facebook
brusilec
24. 11. 2014 21.32
+3
"večina"????? po anketi sodeč je to samo 33% staršev.. prosim spremenite to takoj v "manjšina" :)
schranz91
25. 11. 2014 06.08
+1
procente si fajn zamešu, okol 14% po anketi
shooter1972
26. 11. 2014 09.55
+2
Zato, ko zdaj kar naenkrat nihče več ne daje slik gor.....a nimam prijatelja na FB, da ne bi imel slike od otroka gor....folk lažnjivi.....
periot22
24. 11. 2014 20.57
+3
* starši!!!!!!!!!!
LaFemme
24. 11. 2014 20.12
+38
Dojenček nima nič od tega, če ga starš objavi na fb. Starš pa s tem dobi pozornost in si dviguje ego. Če daš na fb sliko od sebe in otroka, bojo ljudje sigurno lajkali in pisali lepe komentarje, ker smo tko pač vzgojeni. In starši itak to vejo. Otroka uporabljajo kot objekt za lastne interese.
Mb128
24. 11. 2014 23.08
+2
Dojenček nima nič?! No, mogoče v tistem trenutku res nima nič kar pa ni možno reči tudi za v naprej. Mišljeno tako v pozitivnem kot negativnem smislu.
Mb128
24. 11. 2014 16.10
+0
Ne vem, jaz pravim nekako tako. O tem naj presodijo starši. Sicer pa, glede neta nasploh. Mislim, da bi ga morali vsaj delno regulirati kajti takšen kot je net sedaj je čista amarhija. Torej, sem za regulacijo neta a proti cenzuri. Med tema dvema pojmoma pa je izredno tanka linija. Zato bo potrebno biti izredno, izredno pozoren da se regulacija ne sprevrže v vedno večjo cenzuro, ki je po možnosti določena subjektivno kar je žal možno opaziti v vedno večji meri tudi pri naših medijih.
tudi maniia
24. 11. 2014 16.10
+25
Veliko bolj kot to, da starši objavljajo slike svojih otrok na omrežjih po svoji izbiri me moti dejstvo, da objavljajo hkrati tudi slike, na katerih ni samo njihov otrok, ampak tudi moj, sosedov, neznančev.... Moti me, da danes kdorkoli in kjerkoli, brez mojega (ali vašega privojenja) objavlja slike, na katerih sem tudi sama, ker sem pač bila tam, na istem dogodku. Želim si, da bi to postalo kaznivo dejanje, ker kdor se želi razkazovati širšemu okolju, naj se, sama pa bi želela, da o tem prav tako odločam sama. Z namenom ohranjanja zasebnosti nisem včlanjena v ta spletna mreženja, ampak to prav nič ne pomaga, če moje zasebnosti ni potrebno spoštovati drugim. O posledicah negativne publicitete, zlonamernih govoric in maltretiranja otrok do skrajnosti, tudi do samomorov, je bilo že zadosti napisanega. Načeloma mislim, da nobena mama ne more narediti otroku takšne škode kot to naredijo potem otroci med sabo ali sami sebi, razen z dejstvom, da otroka že od malega uči, da meja pri varovanju kogarkolišne zasebnosti več ne obstaja.
Barb11111
24. 11. 2014 18.44
+4
če neka mati objavi slike tvojga otroka, brez tvoje privolitve je kaznivo dejanje!! zato pa mormo v vrtcih podpisat izjave da vzgojiteljicam dovoljujemo objavo vrtčevskih slik!!
suzuki bandit1200
24. 11. 2014 16.08
+7
Pripadnikom rkc blokirat dostop do interneta, pa bo 90% problema rešenega.
zemljemerec
24. 11. 2014 15.34
+17
lahko bi postavili tudi vprašanje...ali imajo starši pravico svojemu otroku izbrati Blog in Boga...? v obeh primerih je otrok zlorabljen, ker ne razume ne enega ne drugega...
I G N O R A N T
24. 11. 2014 15.42
+5
suzuki bandit1200
24. 11. 2014 16.12
+8
Prej bi objavil slike otroka na netu, kot bi si ga upal poslat k verouku.
bb5a
24. 11. 2014 14.34
+9
Sicer ne objavljam slik, ker vas en drek brigajo:d Mi je pa čist vseen za te objave, rajš se vprašte še za vse ostale slike kdo to vse gleda, pa s čim v roki... Tko da vi se kr veselo slikite pa na net..
StopTTIP
24. 11. 2014 14.18
+18
Če je nekdo BOLAN (v glavo...) in objavlja slike svojih mladoletnih otrok.... (predvsem zaradi svoje zafustriranosti...)... bi bilo morda za razmisliti... ali je sploh primeren za "imetnika starševske pravice" !!!!!!
Sam Pejmo
24. 11. 2014 15.33
+9
Kaj pa tisti pacienti, ki naredijo profil svoji čivavi? In na koncu ima Fifi več ''prijateljev'', kot lastnica.. Svašta. Ta svet gre s temi kao socialnimi omrežji v maloro.
laycan
24. 11. 2014 13.42
+35
slike sodijo v album,katerega lahko pokažeš zaupanja vrednim ljudem.
laycan
24. 11. 2014 13.35
+16
morate vedet četudi profil fb zbrišeš še vedno baza datotek ostane na spletu,tudi tvoje slike in objave
Symons
24. 11. 2014 13.34
+28
Dajte raje napisat kako je sporno krstit otroka. Naj se sam odloči kateri veri bo pripadal. To pa ne. Pa nimam FB, da se razumemo.
laycan
24. 11. 2014 13.36
-5
dr.dare
24. 11. 2014 13.44
+13
laycan
24. 11. 2014 14.32
+11
ko si otrok porihta v glavi v kaj bo verjel bo to tudi naredil,še vedno se lahko odpove bilo kateri veri,slike pa ne more zbrisat,ker je v bazi datotek.
laycan
24. 11. 2014 14.33
+1
ko si pa dobil moped,oziroma neka darila,za birmo ,oziroma obhajilo,pa si bil pravi kristjan,veren ka je vse pokalo.
laycan
24. 11. 2014 14.40
+2
potem je sporno tudi ko daš otroku ime,katero tebi odgovarja,ne tisto katero si otrok želi,ali ni tako.isto je z vero.
Symons
24. 11. 2014 14.56
+5
Ne pa ni res Thhommass. Sem se izpisal iz cerkve ampak po informacijah, ki jih imam, si v njihovi bazi večno. Še huje kot FB torej. Uradno po zakonu si se izpisal, ampak ne iz njihovih baz.
Narcissa
24. 11. 2014 17.41
+3
potem takem ne bi smeli praznovat božiča, ker to je katoliški praznik.
laycan
24. 11. 2014 18.42
+2
eni pač tega ne vidijo da je sv.miklavž,božič,velika noč,povezana s cerkvijo.
nipomembno
24. 11. 2014 20.33
+2
posluš.... to pa sploh ni istp. Tudi če dam svojega otroka krstit je to veliko boljše kot pa objavljat njegove fotografije na spletu, kjer bi bil vsem ne ogled!!!!! ne mešaj jabolk in hrušk!!!
Zmago Žagar
24. 11. 2014 13.10
+4
Kdor kol objavlja slike svojih otrok na spletu je ,ali neveden ,duševno bolan ali pa nebi smel imeti otrok.
Narcissa
24. 11. 2014 13.03
+13
se strinjam. vsaka stvar ima svoje meje in starš bi moral vedeti, da so slike njegovega otroka gole neprimerne. saj ne rečem, lepo je da so ponosni in vse, ampak res pamet v glavo. nikoli ne veš kdo gleda slike in kakega človeka imaš poleg sebe.
LOPOVIGOTOVISTE
24. 11. 2014 12.59
+1
PREVEČ KONPLICIRATE ..... ČE BI SEDAJ VSTALE OD MRTVIH NAŠE PRABICE IN BI ŠLE NA ULICO BI REKLE SAME KURVE SO NA ULICI SO SKORAJ NAGE ... LJUDJE SE SPREMINJAMO .. SE PRILAGAJAMO... NAŠI NASLEDNIKI BODO ČEZ STO LET REKLI, NAŠI PREDNIKI SE NISO NAGI SLIKALI.. SEDAJ SE NAGI SLIKAMO NA POROKI RECIMO ...TO JE NORMALNO...
Zmago Žagar
24. 11. 2014 13.14
-2
a smu podaljšek kko so te slikal ,da si tako korajžen
pkorosec
24. 11. 2014 12.52
+8
Center za varnejsi internet?!?!? Kdo to placuje?
Terezinka
24. 11. 2014 12.57
+2
Tudi tega bodo naprtili ali so ga že kar v JS. Pri nas gre vse tja potem pa denarja ni. To bi morali kot še marsikaj plačati tisti, ki s tem služijo
I G N O R A N T
24. 11. 2014 13.00
+6
I G N O R A N T
24. 11. 2014 12.26
+0
Mene zanima ce sodijo filmi polni kriminala, nasilja , ne morale ... na TV
Tomaz1980
24. 11. 2014 12.46
+3
I G N O R A N T
24. 11. 2014 12.57
+12