Slovenija

FOTO: Območje obalne ceste bo 'zelena oaza, neke vrste dnevna soba Kopra in Izole'

Koper, 14. 03. 2017 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po zaprtju obalne ceste med Izolo in Koprom bodo na cestišču uredili kolesarsko in intervencijsko pot, obmorski pas onkraj zaščitne ograje pa bo izključna domena pešcev. Dolgoročni načrt je, da območje postane zelena oaza. "Končno bomo ljudje imeli ta del naše prelepe slovenske obale," je poudaril koprski župan Popovič.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zelena oaza
    02:26
    Iz 24UR: Zelena oaza
  • Iz 24UR: Drugi tir Koper-Divača
    02:14
    Iz 24UR: Drugi tir Koper-Divača

S prihodnjim tednom se bomo lahko po obalni cesti med Koprom in Izolo, med priključkom na Krožno cesto in priključkom Ruda, peljali samo še s kolesom oziroma peš. Koprska in izolska občina sta namreč uspeli doseči, da bo odsek z 20. marcem povsem zaprt za promet, obvoz za vsa vozila pa bo urejen po hitri cesti, skozi predor Markovec.

Spremembo prometnega režima sta na novinarski konferenci uradno naznanila župan Mestne občine Koper Boris Popovič in župan Občine Izola Igor Kolenc, ki sta dogodek označila za pomemben mejnik in pozitivno spremembo, kar pa bo jasno pokazal šele čas. "Prepričan sem, da bodo tudi vsi tisti skeptiki, ki danes v tem ne vidijo pozitivne zgodbe, spoznali, da je bila ta odločitev dejansko izredno pozitivna", je dejal Popovič. Z novim prometnim režimom se bo na tem delu po njunih besedah zgodilo "vse in nič", kar sta obrazložila s tem, da bo načrtovana ureditev tega območja speljana postopoma, vsekakor v skladu z željami tukajšnjih prebivalcev. S spremembami v občinah ne bodo hiteli, bo pa območje postalo zelena oaza med Izolo in Koprom, je napovedal Kolenc.

Pešpot, kolesarska pot in intervencijska pot

Popolna zapora ceste bo začela veljati 20. marca, ob 11. uri, kar pomeni, da bo od te ure dalje ves motorni promet preusmerjen na druge lokalne ceste oziroma skozi predor Markovec, z izjemo vozil lokalnih prebivalcev in lastnikov zemljišč, ki prek tega odseka obalne ceste dostopajo do svojih nepremičnin (samo iz smeri Kopra).

Sedanji pas neposredno ob morju, t.i. Parenzana, bo namenjen izključno pešcem, na obalni cesti pa bodo neposredno po zaprtju en vozni pas uredili v kolesarsko stezo, enega pa namenili intervencijski poti. Poleg koles bodo lahko kolesarsko pot uporabljali tudi vozniki "petindvajsetk", vendar območje ne bo postalo nikakršen poligon, je pojasnil Kolenc. V ta namen je pozval starše, naj poskrbijo za to, da bodo njihovi otroci motorna kolesa uporabljali območju primerno. Če bo potrebno, je napovedal tudi redne kontrole prometa na območju.

Končno bomo ljudje imeli ta del naše prelepe slovenske obale, pravi Boris Popovič. Igor Kolenc pa: Območje bo postalo zelena oaza.
Končno bomo ljudje imeli ta del naše prelepe slovenske obale, pravi Boris Popovič. Igor Kolenc pa: Območje bo postalo zelena oaza. FOTO: Mestna občina Koper

Popovič: Končno bomo ljudje imeli ta del naše prelepe slovenske obale

Zaprtje obalne ceste po mnenju Popoviča velik dan za celotno regijo. "Končno bomo ljudje imeli ta del naše prelepe slovenske obale," je poudaril in dodal, da bodo območje lahko namenili aktivnostim, ki so blizu ljudem, v prvi vrsti druženju in rekreaciji.

Glede sedanjih pomislekov o smiselnosti oz. potrebnosti zaprtja ceste je napovedal, da čez eno leto ne bo nihče več za ponovno odprtje ceste. Z obalnim območjem, ki sta ga občini tako pridobili, imajo veliko načrtov, vendar se jim ne mudi, saj gre za dolgoročne projekte. V prvem obdobju (do poletja) bodo tako uredili javno razsvetljavo, toaletne prostore, pitnike in tuše, je pojasnil koprski župan. "Prepričana sva, da bo ta del že v kratkem zaživel in da bo izredno priljubljen med ljudmi. Bo neke vrste dnevna soba Kopra in Izole," je še pojasnil Popovič.

Kolenc je zavrnil špekulacije o nekih megalomanskih gradnjah, saj bodo sledili temu, da to območje uredijo na način, ki bo ljudem nudil čim višjo kakovost življenja. "To bo nekako zelena oaza med obema mestoma, ne samo za prebivalce teh dveh mest, ampak za vse obiskovalce," je dodal. Izolski župan je še navedel, da je obalno cesto v zadnjem obdobju uporabljalo le par sto vozil dnevno, zato zaprtje ceste ne bo bistveno vplivalo na prometno obremenitev predora Markovec.

Skozi predor Markovec brez vinjete

Kot je znano, z zaprtjem obalne ceste soglaša tudi Dars, ki je prejšnji teden tudi uradno dovolil ureditev obvoza po državni cesti hitri cesti H6 Koper – Izola, skozi predor Markovec, kjer bo prav tako vzpostavljen nov prometni režim. Po 20. marcu bo med priključkom Semedela in priključkom Izola (skozi predor Markovec) mogoče voziti tudi brez vinjete za vsa vozila. Izjema so vozila, ki imajo sicer prepovedano vožnjo po AC in HC, ki bodo morala za promet na relaciji Žusterna – Izola uporabiti druge lokalne ceste.

Potezo Darsa sta pozdravila tudi oba župana, ki sta poudarila, da si bosta kljub temu še naprej prizadevala, da bi država uvedla tudi posebno, t.i. lokalno vinjeto. "Še vedno vztrajamo, da so lokalne vinjete pomembne in potrebne, ne samo za nas, ampak za vso državo. Radi bi namreč našli rešitev za vse tiste, ki danes nimajo vinjete in uporabljajo občinske ceste ter se vsakodnevno vozijo skozi naselja. In to rešitev vidimo v alternativnih vinjetah, ki so cenovno bolj dostopne," je dejal Popovič.

Nova prometna ureditev napoveduje tudi spremembe v javnem potniškem prometu na relaciji Koper – Izola – Piran, ki bo po novem preusmerjen na hitro cesto Koper – Izola, skozi predor Markovec. Natančne spremembe bodo s strani koncesionarja, družbe Arriva, znane v kratkem, vsekakor pa ta pomeni krajšo in hitrejšo avtobusno povezavo med Koprom, Izolo in Piranom, torej boljšo izkušnjo za same uporabnike. Izjema so potniki, ki so na avtobus vstopali in izstopali na postaji v Žusterni, saj se ta žal ukinja. Nova vstopna/izstopna postaja bo v Kopru "na tržnici", do koder bodo lahko prišli z eno od linij mestnega avtobusa.

Obalna cesta ljudem
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

opazovalec_
16. 03. 2017 11.16
-1
Oaza za tajkune s sušilnicami sadja in hoteli....
mariomandzukic
16. 03. 2017 09.10
-1
kje bo ta oaza,ce pa je ze zdaj cela ta vasa 35 km obala zbetonirana od zacetka do konca
CIGU MIGU
15. 03. 2017 20.56
-2
resnica je druga-turisti bodi šli vsi čez markovec ker iz škofij do tunela je vinjeta--torej je vse velika potegavščina in velika obremenitev prebivalcev na markovcu
izpolni polje vzdevek
15. 03. 2017 17.44
+0
Super projekt, podpiram, upam le, da bo nadzor nad financami konkreten in da se bo vedelo koliko kaj stane in kdaj bo narejeno.
pizzamargerita
15. 03. 2017 15.18
+2
vrednosti JELINČIČEVE vile tam se bo zdaj podvojila!
Karantanija
15. 03. 2017 09.13
+1
Kdaj bo ta oaza narejena?
Bofur
15. 03. 2017 08.34
-3
Obala me več ne vidi, drago, umazano, nikjer prostorov za parkiranje, odirajo te na vsakem koraku, v Piran se sploh ne da več priti. Ekskluzivni slovenski turizem je res največja šala.
Apostol1
15. 03. 2017 08.19
+6
Sicer sem gorenjec ampak ker je stric živel v Kopru sem se ravno na tem območju naučil plavati in že takrat smo se kot otroci pogovarjali kako bi bilo lepo ,če se tam mimo ne bi vozili avtomobili ,čeprav takrat še ni bil tako gost promet kot danes pa se vseeno spomnim da so občasno nastale tudi kolone in to je kar se je sedaj zgodilo bi se moralo vsaj pred 30 leti.
uki.seven
15. 03. 2017 08.27
+0
opazovalec_
15. 03. 2017 08.08
+7
Prostor za hotele in sušilnice sadja...
Sputnik
14. 03. 2017 21.38
-1
raje bi uredili in sproti vzdrževali to kar že imamo. problem slovenje je da bi imeli vse ampak stroške za vzdrževanje pa nikoli. slo turizem crkuje ker bi vsi samo vlekli denar vlagal ga ne bi pa noben. sem proti takim projektom ker bo čez nekaj let vse spet samo ruševina
Bassettt
14. 03. 2017 21.34
+2
Če bo kaj s tunelom narobe ali bo grozna gužva, bomo vsi, predvsem v sezoni, rinili čez hrib mimo bolnice? Ajej!
BaGr67
14. 03. 2017 20.55
+16
Kaj bo pa z Debelim rtičem, ki je v lasti države...Ali še kar čakajo na "turiste" iz držav, ki so v vojnem stanju!!!!
wolfterier
15. 03. 2017 08.01
+1
Tam je letoval Kućan,dokler ga Mesić ni povabil v Dalmacijo !
komunjara 1
14. 03. 2017 20.33
+2
A je vizija 2050 v svojem fantazijskem spisu to predvidela???? Saj je vseeno mislim da do leta 2050 itaq ne bodo uspeli zbrat potrebne dokumentacije
GRoman
14. 03. 2017 20.28
+11
Ideja je zelo dobra. Ampak ko župan Popovič reče, da bodo ljudem naredili nekaj lepega prav vem, da se uzadi dogaja nekaj ogabnega.
hotchilipoper
14. 03. 2017 19.44
+4
Končno bomo ljudje imeli ta del naše prelepe slovenske obale, pravi Boris Popovič. Igor Kolenc -se pravi oni
hotchilipoper
14. 03. 2017 19.42
+11
Res me zanima,če bo kaj iz tega,in če bodo imeli navadni ljudje kaj koristi
funk
14. 03. 2017 21.23
+6
mogoče bo Popo postavil komfortno integracijsko naselje za novodobne turiste
wolfterier
15. 03. 2017 08.02
+3
To bo za Popetovo in Bossmanovo žlahto,nje...
pizzamargerita
15. 03. 2017 15.20
+2
"navadni" državljan Jelinčič, ki je za ta plan vedel že pred desetimi leti, že ima otipljive koristi od tega, da si je točno tam zgradil vilo
Finfer
14. 03. 2017 19.37
-3
Bedarija, sedaj ko se lahko v miru vozimo po cesti do izole jo bodo zaprli zaradi nekih utopičnih idej ki ne bodo nikoli uresničene mi pa bomo morali zaradi tega voziti po avtocesti kjer bodo podivjani ljubljanezarji divjali proti portorožu !!
Explainator
14. 03. 2017 19.36
+11
hehe peščene plaže pa to, zelena obala pa to, pa ljudje nori, tu vam bodo zrasli sami hoteli, vi sploh dostopa ne boste imeli do tega območja, važno je da se zemljišča prodajo in se mastno zasluži, potem pa bo to zaprta cona za bogate ljudi iz evrope, slovenec bo ta del morja lahko videl le s prstom na karti, papa 10km obale
JanšaBoy
14. 03. 2017 20.22
-4
A res mislis,da bo kdo od bogatih sel se kopat v tisto dobesedno MLAKO s poglesom na Luko Koper? MUAHAHAHAHAHAHA
uki.seven
15. 03. 2017 08.29
+2
V bistvu je tam zelo čista voda, pogled pa je na Italijo. Za takšne kot si ti, pa so naredili bazen s kristalno čisto vodo v centru Ljubljane s pogledom na strop.
uki.seven
15. 03. 2017 08.30
+2
In ne... dostop do plaže je po zakonu omogočen vsem.
grim3
14. 03. 2017 19.31
+7
Kdaj bo pa Isla di Popo?
piko112
14. 03. 2017 19.31
+14
Lepo da bo nova plaža in kar velika to. Upam še da bodo uredili vso kanalizacijo, ki je speljana v morje in da se nebodo razpasle kakšne sušilnice sadja po hribih.
wolfterier
15. 03. 2017 08.04
+4
Hribi so že polni vil,samo plažo še rabijo,ajde,Slovenci,plačajte...