Slovenija

'Vedemo se kot nedorasli narodi'

Ljubljana, 24. 01. 2009 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Hrvaškega helsinškega odbora Ivo Banac je glede mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško dejal, da se vedemo kot nedorasli narodi, saj si povzročamo težave. Piranski zaliv po njegovem mnenju pripada tako Sloveniji kot Hrvaški.

"Za Hrvaško je vstop v Evropsko unijo primaren, Sloveniji pa se spor – če seštejemo vse kratkoročne in dolgoročne stroške obstrukcije – ne izplača," meni Banac.
"Za Hrvaško je vstop v Evropsko unijo primaren, Sloveniji pa se spor – če seštejemo vse kratkoročne in dolgoročne stroške obstrukcije – ne izplača," meni Banac. FOTO: dnevnik.hr

Hrvaški mediji povzemajo izjave predsednika Hrvaškega helsinškega odbora in predavatelja v ZDA Iva Banca, ki je za časopis Večer komentiral nerešeno vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško. “Resnično se vedemo kot majhni, nedorasli narodi, povzročamo si težave, namesto da bi delali za skupno korist,” meni Banac.

Glede vprašanja prejudiciranja meje pa je Banac dejal, da “je težko govoriti o prejudiciranju. Situacija je drugačna kot v Račanovih časih. Z zdajšnjimi ljudmi bilateralni dogovor po mojem mnenju ni mogoč, zakaj bi torej bili proti arbitraži? Ničesar nimam proti vašemu izrazu: Piranski zaliv. Piranski zaliv je bistven, ker mu pripada morje,” so zapisali v zgoraj omenjenem časopisu. Piranski zaliv po njegovem mnenju "pripada Hrvaški in Sloveniji, po mojem mnenju pol-pol".

Kaj je sprlo državi?

Na novinarsko vprašanje, kaj je sprlo Slovence in Hrvate, je dejal, da se ne čuti sprtega s Slovenci, in dodal, da “resnično ne vidim nobenih razlogov za prepir, zato pa jih je mnogo za sodelovanje. Gre za eno od političnih elit, v tem trenutku mnogo bolj slovenskih, preveč poudarjena vprašanja meje; za resnične ali zamišljene dolgove populističnim volivcem."

"Resnično enako neumne razprave imamo praktično z vsemi sosedami. Spor s Slovenijo je najresnejši, ker nas tudi največ stane. Za Hrvaško je vstop v Evropsko unijo primaren, Sloveniji pa se spor – če seštejemo vse kratkoročne in dolgoročne stroške obstrukcije – ne izplača,” še dodaja. Poudaril je še, da okoli 90 odstotkov meje med Slovenijo in Hrvaško sodi med najstabilnejšo in najstarejšo razmejitev v Evropi in dodal, da si obe državi delita skupno preteklost, ki je pozitivna, tega pa ne bi smeli postaviti pod vprašaj.

"V sporazumu Drnovšek-Račan je zmagala hrvaška dobra volja. Hrvaška je Sloveniji dala, kar ji ni bilo treba, niti je ni sililo mednarodno pravo: izhod na odprto morje. Po mojem mnenju je bil to dober vložek v dolgoročne odnose, nikoli pa nisem mislil, da smo to morali narediti," je zaključil Banac.

Slovenska in hrvaška zastava
Slovenska in hrvaška zastava FOTO: 24ur.com

Nevzdržnost slovenske pozicije?

Na novinarsko vprašanje, kaj dejansko preprečuje Hrvaški, da vstopi v Evropsko unijo, pa je Banac odgovoril, da je vzrok temu tudi Slovenija in “nevzdržnost slovenske pozicije”. “Ker obstajajo tudi drugi razlogi za hrvaško zaostajanje, na vsak način niz primanjkljajev v funkcioniranju pravne države, pravosodja itd. Ampak če bo v priključevanju Hrvaške Evropski uniji zastoj, se bodo vsi zgovarjali na Slovenijo. Tudi Evropska unija. Nepravično? Ne, slabe vlade, Janševa in zdaj Pahorjeva, so tako hotele. Prav jim je,” je še dodal.

Dogajanje ob Dragonji
Dogajanje ob Dragonji FOTO: POP TV

Piranski zaliv je za Hrvate to, “kar je Perzijski zaliv za Arabce, zato ga tako prozorno in posesivno imenujejo Arabski zaliv. Vse drugo pa niti ne drži. Kdo je vedel, da je Piranski zaliv geografsko in zgodovinsko slovenski? Hrvati zanesljivo ne. Morje pripada tistemu, ki ima tudi kopno. Vsaj to je jasno. In seveda, lahko se sporazumemo, in to vsaj na štiri načine: (1.) pol-pol; (2.) hrvaška koncesija; (3.) slovenska koncesija; (4.) arbitraža, kar je isto kot (1.). Pete poti ne vidim," še meni Banac.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (272)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

x-man77
25. 01. 2009 21.01
DA NI TO ŠE NE KNJIGA KI JO JE JELINČIČ NAPISAL!?
x-man77
25. 01. 2009 21.00
klinik_domovine 25.01.2009, 11:06 2 X-man77 vse o takratnih željah NDH in zemljevidih Hrvaške lahko prebereš v knjigi "Hrvatska povijest u 19 karata", ki jo je napisal Dr. Stjepan Srkulj, hrvaški nacionalist, ustaš, zgodovinar v kateri je resnica o velikosti Hrvaške (19 zgodovinskimi zemljevidi in besedilom), ki po je bila napisana z namenom oz samo za takratno nacionalistično elito in ni bila nikoli objavljena ali dana v knjižnice, ker škodi Hrvaški. A se je v sloveniji našel en izvod te knjige v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani leta 2002, ki je bil shranjen nekje, kjer ni bil dostopen komur koli. Poleg tega Nemci (Hitler) niso nikoli dovolili Hrvaški oz NDHju, da bi prevzeli Istro, ker so vedeli da jim ne pripada, ker je bila del Avstro in ne ogrske. LP dA KER JE PA hITLER VEDEL DA MU PRIPADA FRANCIJA PA ČEŠKA PA BELGIJA, ITD TO SI JE PA VSE VZEL! PLEASE!
x-man77
25. 01. 2009 20.59
porka.malorka 25.01.2009, 11:01 3 x-man77 Ti mi raje povej kdaj boste šli hrvatarji na kolena in nas prosil da vas spustimo v EU. DADA VIDIM DA VAS EU ŽE PRITISKA Z REŠITVIJO TAKO DA O TEM LAHKO SAMO SANJAŠ!
x-man77
25. 01. 2009 20.58
franz88 25.01.2009, 11:15 2 x-man77- Slovenija te futra, ti pa tako. Sram te bilo! JAZ FUTRAM SAM SEBE! NOBEDEN MI NE DAJE FUTR ZASTONJ!
x-man77
25. 01. 2009 20.57
tjasek.pecnik 25.01.2009, 11:11 1 Hrvati so se sprva naselili okrog Zagreba... vse ostalo so bili Srbi. Potem so pa začeli s pokoli srbov in s pomočjo Hitlerja ustanovili Banovino Hrvaško, kar priča o te, da so sodelovali s Hitlerjem... Pa daj x-man77 ne ti meni i zgodovini, ker pojma nimaš... tEBI SE VIDI DA ŠE OSNOVNE ŠOLE NISI KONČALA IN DA IMAŠ KAR PAR POJMOV POMEŠANIH MED SABO!
vetlan
25. 01. 2009 16.38
franz88, Slovenija futra samo rome, od ostalih se hrani.
franz1988
25. 01. 2009 11.15
x-man77- Slovenija te futra, ti pa tako. Sram te bilo!
tjasek.pecnik
25. 01. 2009 11.11
Hrvati so se sprva naselili okrog Zagreba... vse ostalo so bili Srbi. Potem so pa začeli s pokoli srbov in s pomočjo Hitlerja ustanovili Banovino Hrvaško, kar priča o te, da so sodelovali s Hitlerjem... Pa daj x-man77 ne ti meni i zgodovini, ker pojma nimaš...
jansa-arms
25. 01. 2009 11.07
Mene pa zanima kaj je stvarno ozadje teh razprtij, kdo in zakaj jih povzroča ? Tista umazana mlakuža in nekaj močvirne zemlje zagotov ne more biti vzrok !
klinik_domovine
25. 01. 2009 11.06
X-man77 vse o takratnih željah NDH in zemljevidih Hrvaške lahko prebereš v knjigi "Hrvatska povijest u 19 karata", ki jo je napisal Dr. Stjepan Srkulj, hrvaški nacionalist, ustaš, zgodovinar v kateri je resnica o velikosti Hrvaške (19 zgodovinskimi zemljevidi in besedilom), ki po je bila napisana z namenom oz samo za takratno nacionalistično elito in ni bila nikoli objavljena ali dana v knjižnice, ker škodi Hrvaški. A se je v sloveniji našel en izvod te knjige v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani leta 2002, ki je bil shranjen nekje, kjer ni bil dostopen komur koli. Poleg tega Nemci (Hitler) niso nikoli dovolili Hrvaški oz NDHju, da bi prevzeli Istro, ker so vedeli da jim ne pripada, ker je bila del Avstro in ne ogrske. LP
porka.malorka
25. 01. 2009 11.01
x-man77 Ti mi raje povej kdaj boste šli hrvatarji na kolena in nas prosil da vas spustimo v EU.
klinik_domovine
25. 01. 2009 10.58
X-man77 Gre za način prisvajanja ozemelj, politično in z etničnim čiščenjem Slovencev tako v Istri kot Medmurju to ti mora biti jasno tebi in vsem tvojim hrvatom. Povem ti še enkrat. Slovenci nismo imeli pokrajin temveč Vojvodine, nevem ali si pismen ali ne. Imeli smo Grofe, Kraljevino in še kaj. Na tem ozemlju obstojamo še preden so se Hrvati naselili v 7 stol. Slovenski jezik spada med najstarejše svetovne jezike. Med prvimi v Evropi smo imeli zapise Brežinski spomeniki, itd,.. Zato ne se nehaj poveličevati. Slovenci smo med prvimi narodi uvedli grbe in heraldiko ki smo jo imeli že v Karantaniji. Hrvatje, ki so se kot ustaši bratili z nacifašističnim okupatorjem, ki so jim dali svojo mini državo Neodvisno državo Hrvatsko (NDH), skrivali in čakali, kaj se bo zgodilo s svetom. Je takrat Hrvate kdo vprašal, kako velika je bila ta njihova ustaška država HDZ? Koliko morja je imela? Čudno je, da takrat Hrvatje od svojih nacifašističnih gospodarjev niso zahtevali tako velikega ozemlja, kot ga imajo danes. Hrvatje prelevljeni v ustaše, so klali vse pripadnike drugih narodnosti, najbolj Srbe, niso pa bili izvzeti tudi Slovenci. Hrvati pobijali ste slovenski narod. Slovenci vas niso pobijali, niti po drugi svetovni vojni ne. Hrvatje- ustaši, po drugi svetovni vojni so vas na slovenski zemlji pobijali tisti, ki ste jih med drugo svetovno vojno sami največ poklali. Na slovenski zemlji so vas pobijali, ker ste imeli hude grehe na svojih črnih dušah in ste bežali iz »svoje lepe«. To in še mnogo drugih takšnih pomnikov so zgodovinska dejstva, ki jih je nemogoče spregledati in jih je treba povedati mlajšim generacijam tako v obeh državah, kot v Evropi. Boj za Istro in Trst je bojeval v največji meri 9 korpus, še prej pa se je za zelotno primorsko bojeval prvo Protifašistično gibanje TIGR. Druge partizanske enote tudi 4 brigada, je prišla, ko so bili istra in Trst že osvojeni. Hrvaška je bila vedno tako kot Slavonija in Dalmacija samo svoja in ne vse skupaj. Kasneje si je Hrvaška podjarmila Slavonijo in Dalmacijo. In ne mi govorit, da so Dalmatinci oz Dalmati hrvaško pleme, ker ni res. LP
x-man77
25. 01. 2009 10.29
nemejugat 24.01.2009, 19:29 1 @X-MAN77 Nekaj sem ti že odgovoril... A si že preveril kdaj so Hrvati prišli na Jadran (ne Dalmatinci), in kdo je kdaj bil južno od Splita, pa če izvzamemo samostojni Dubrovnik. Malo si preberi kronologijo po zemljevidih pa potem piši. Istra pa ni bila do 20.stol. nikoli Hrvaška, tako da ne nakladaj. Ja hrvati so prišli kot sem že 5x tu napisal v 7 stoletju! In da takrat je bilo več plemen na tistem območju, sedaj so pa hrvati? A želiš povedati da so "slovenci" danes samo iz enega plemena, to je čistokrvni slovenci? Da samo še dodam Srbov na področju hrvaške in Bosne in hercegovine ni bilo vse do leta turških vpadov! Srbi so prišli kot vojni plačenci v vojno krjino ( današnja Lika na Hrvaškem in skrajna severna dalmacija. Srbi šele nekje v 18 stoletju prevzemajo Vlahe in pravoslavce pod svoje zaradi vpliva srbske pravoslavne cerkve, pod parolo kdor je pravoslavec je Srb, tako se je začelo.....!
x-man77
25. 01. 2009 10.24
Tako da sem postavil še en dokaz do so hrvati sodelovali v ANTIFAŠISTIČNI VOJNI in da so tudi plačali velik davek, da je bila SFRJ v takih zemeljskih okvirjih kot je bila!
x-man77
25. 01. 2009 10.22
klinik_domovine 25.01.2009, 10:13 0 x-man77 Kaj nas ne briga Sutjeska, zartadi mene so bili tam sami Hrvati. Briga nas naše ozemlje, ki nam ga kradete že od nekdaj, najbolj pa zadnje 100letje (Istra, Medmurje,itd) LP Kje ste bili slovenci, ko so se bile največje prelomne bitke v NOB!? Da za Sutjecko vas briga, briga vas pa Istra , ki so vam jo drugi osvobajali!
x-man77
25. 01. 2009 10.21
Drugače pa Istra ni bila nikoli Slovenska, SLOVENIJA je bila kao v nekih pokrajinah ni pa imela državnosti vse do leta 91. Hrvaška za razliko od vas je pa Imela KRALJEVINO (KRALJE- KNEZE, itd.) kar je bistveno več kot neka fevdalna grofija! TO JE DEJSTVO, NAŠ GRB OBSTAJA ČE VEČ KOT TISOČ LET! Kaj pa vaš?
x-man77
25. 01. 2009 10.18
nemejugat napisal sem ti tudi da obstajajo arheološki dokazi da so hrvati bili na pofročju istre v 7-8 stoletju tako da prosim da hrvati niso imeli nikoli istre, če so uspeli priti na KRK in ostale otoke so bili pa valjda sposobni priti tudi v Istro!
x-man77
25. 01. 2009 10.16
nemejugat 24.01.2009, 19:29 1 @X-MAN77 Nekaj sem ti že odgovoril... A si že preveril kdaj so Hrvati prišli na Jadran (ne Dalmatinci), in kdo je kdaj bil južno od Splita, pa če izvzamemo samostojni Dubrovnik. Malo si preberi kronologijo po zemljevidih pa potem piši. Istra pa ni bila do 20.stol. nikoli Hrvaška, tako da ne nakladaj. Ja hrvati so prišli kot sem že 5x tu napisal v 7 stoletju! In da takrat je bilo več plemen na tistem območju, sedaj so pa hrvati? A želiš povedati da so "slovenci" danes samo iz enega plemena, to je čistokrvni slovenci?
klinik_domovine
25. 01. 2009 10.13
x-man77 Kaj nas ne briga Sutjeska, zartadi mene so bili tam sami Hrvati. Briga nas naše ozemlje, ki nam ga kradete že od nekdaj, najbolj pa zadnje 100letje (Istra, Medmurje,itd) LP
x-man77
25. 01. 2009 10.10
Tudi tokrat sem zajebal doli je celotni spisek padlih na sutjesci, tako da prosim da tisti, ki prijavljajo da ni bilo hrvatov v NOB, najgrejo nazaj v OŠ za začetek da pridobite neke osnove pa šele potem se izobražujte podrobneje! Srba - 3222 Hrvata- 2223 Crnogoraca- 644 Slovenaca- 2 Makedonaca- 3 Muslimana- 192 Židova- 25 Italijana- 3 Roma-1 Poljaka- 1 Nijemaca-1 Kanađana-1 neutvrđena nacionalnost- 73 Brigade s najvećim gubicima Ukupno brojno stanje - poginulih 1 prol. 1541 - 409 2 prol. 1025 - 360 4 prol. 1471 - 456 5 crnog. 1000 (otprilike) - 396 1 dalm. 1000 (otprilike) - 564 2 dalm. 1200 - 764 3.dalm 1000 (otprilike) - 531 7 banij. 600 - 365 Poteritorijalnoj pripadnosti Hrvatska- 3580 Bih- 1776 Crna Gora - 646 Srbija- 284 Makedonija- 3 Slovenija-3