Slovenija

Obnova Franje do leta 2010

Cerkno, 13. 02. 2008 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Partizansko bolnišnico Franja bodo v dveh letih obnovili v podobi, ki jo je imela pred vodno ujmo lansko leto.

Odločitev za obnovo bolnišnice Franja je v začetku tedna sprejel ožji odbor za obnovo spomenika v Dolenjih Novakih, je povedal član skupine Samo Bevk. Obnova naj bi po besedah cerkljanskega župana Jurija Kavčiča stala med 2,5 in tremi milijoni evrov.

Obnova bolnišnice Franja bo stala med 2,5 in tremi milijoni evrov.
Obnova bolnišnice Franja bo stala med 2,5 in tremi milijoni evrov. FOTO: POP TV

Med tremi možnostmi, ki so predvidevale delno obnovo z rekonstrukcijo dveh barak z ohranitvijo spomenika na kraju samem, postavitev informacijskega središča ter rekonstrukcijo v celoti, so izbrali slednjo. Ožji odbor, ki so ga po vodni ujmi imenovali na ministrstvu za kulturo, se je tako odločil za rešitev, ki so jo priporočili že lani, je pojasnil Bevk. "Le naselje barak nosi pravo sporočilo partizanske bolnišnice Franja," je prepričan poslanec SD.

Po njegovih besedah bo obnova potekala v dveh fazah. Najprej bodo sanirali zaledje in poskrbeli za varnost v soteski Pasice, nato se bodo lotili postavljanja barak v originalni podobi, morda pa tudi novega dostopa v sotesko. Po terminskem planu bo Franja, obnovo katere bo kot lastnik spomenika vodila občina Cerkno, v prenovljeni podobi zaživela v letu 2010. Kasneje naj bi na vstopni točki postavili še informacijsko središče, je povedal Bevk.

Celotna rekonstrukcija bolnišnice

Sicer pa bo obnova spomenika v Dolenjih Novakih za cerkljansko občino velik zalogaj, priznava Kavčič, zato bodo morali najeti dodatne moči. Pripravljajo pa tudi akt, s katerim bodo bolnišnico Franja zaupali v upravljanje Mestnemu muzeju Idrija, ki bo tudi poskrbel za razstavni del obnovljenega spomenika.

"Popolna rekonstrukcija je ključna za partizansko bolnišnico Franja", je tako odločitev pozdravil tudi Kavčič. Občinska delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov kulturnega in okoljskega ministrstva, muzealcev in restavratorjev, se bo sestala prihodnji teden in začrtala prve projekte, je pojasnil. S tem bo seznanil tudi občinski svet, je dodal.

Občina namerava letos urediti območje bolnišnice Franja, tamkajšnje vodotoke ter zavarovati brežine nad sotesko, medtem ko naj bi s postavljanjem barak začeli v letu 2009, je pojasnil Kavčič. Po njegovih besedah bo obnova stala med 2,5 in tremi milijoni evrov, v proračunu ministrstva za kulturo pa je v letih 2008 in 2009 za obnovo spomenika zagotovljenih okoli 1,8 milijona evrov, je dodal Bevk.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
13. 02. 2008 21.18
A ni škoda denarja?
Rok Pirc 1
13. 02. 2008 17.29
Ja pa seveda! Sej tu se bo tud pokradlo spet. Kaj pa če bi odprli samo en sam račun za ta projekt na banki Slovenije? In za vse kar bi se potrebovalo, material, delavci... bi bila iz tega enega računa na BS pooblaščena ena sama oseba, ki bi seveda kasneje morala za vsak dvig denarja imet razlog, zakaj ga je rabla in potrošla, račune, dokumentacijo... Tak se ne bi moglo nič pokrast, če bi se pa že, pa bi točno vedli kdo je krado in kdaj je krado Vem da ni vse skupaj tak enostavno kot sem napisal, samo bi morali take zadeve poenostavit, ravno zaradi takih lopovov, političnih kot tajkunskih!
Tonček Balonček
13. 02. 2008 15.53
Ali bo obnavljal Vegrad, Primorje ali SCT; to je zdaj vprašanje?! Glede na geološko nepredvidljivost, bodo stroški lahko 2x višji!