Slovenija

Obnova hematologije se lahko začne

Ljubljana, 24. 08. 2012 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za zdravje Tomaž Gantar je predal projektno dokumentacijo za obnovo hematologije direktorju Sanolaborja Marku Bokalu. Dela se bodo začela prihodnji teden, prvi bolniki pa se bodo na obnovljenem oddelku zdravili predvidoma prihodnje leto.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v UKC Ljubljana predal projektno dokumentacijo izvajalcu del za obnovo prostorov bodočega kliničnega oddelka za hematologijo, direktorju Sanolaborja Marku Bokalu. Dela se bodo tako začela prihodnji teden, prvi bolniki pa se bodo na obnovljenem oddelku zdravili predvidoma prihodnje leto.

Na novem hematološkem oddelku v UKC Ljubljana se bo lahko zdravilo 36 bolnikov. Namenjen bo bolnikom z akutnimi levkemijami, ki prejemajo najintenzivnejše kemoterapije, ter bolnikom s presaditvami kostnega mozga. Ker je njihov imunski sistem zelo oslabljen, so okužbe velika nevarnost.

Tako bodo vse sobe imele predprostor in nameščen nadtlak filtriranega zraka, ki bo preprečeval vdor spor iz zunanjega prostora ali hodnikov. Oddelek bodo umestili v prostore, kjer je bil nekdaj klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo.

Tomaž Gantar je predal projektno dokumentacijo za obnovo hematologije.
Tomaž Gantar je predal projektno dokumentacijo za obnovo hematologije. FOTO: Miro Majcen

Bokal: Dela bodo izvedena kakovostno

Direktor Sanolaborja, ki bo izvedel obnovo oddelka, Marko Bokal je ob prejemu projektne dokumentacije zagotovil, da bodo dela izvedena kakovostno. Pri izvedbi del ne pričakuje kakršnih koli posebnosti, delati pa bodo začeli prihodnji teden, takoj po uvedbi v delo. "Delali bomo, kolikor je potrebno, da se doseže rok oziroma da se ga skrajša," je dejal in pojasnil, da je po razpisni dokumentaciji rok za izvedbo gradbenih del 180 delovnih dni. Poudaril je, da se bodo tudi podizvajalci potrudili; za večja gradbena dela je podizvajalec GH holding, za del specifične opreme pa Medico inženiring.

Minister Gantar je ob tem povedal, da je obnova hematologije skupna prioriteta. Verjame, da bo lahko prenovljeni oddelek prihodnje leto sprejel prve bolnike. Sicer pa projekt vodi ministrstvo zaradi določenih izkušenj v preteklosti, ki so privedle "do takšnih zamikov in nepravilnosti pri izvedbi projektov".

Predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo Peter Černelč pa je poudaril, da bo nov oddelek velika pridobitev za bolnike s krvnimi boleznimi. Izbor izvajalca pa je po njegovem mnenju optimalen. Ob tem se je Černelč zahvalil ministru Gantarju, ki mu je ustno zagotovil, da bo projekt stekel še v njegovem mandatu. Prav tako se je zahvalil tudi generalnemu direktorju UKC Ljubljana Simonu Vrhuncu, ki si je vsa leta vodenja UKC prizadeval za izvedbo projekta, pa tudi vsem društvom bolnikov, ki so pomagali pri realizaciji projekta.

Vrhunec pa je dejal, da z veseljem ugotavlja, "da smo očitno prišli do točke, ko lahko res z upanjem zremo v prihodnost in verjamemo, da se bodo čez eno leto lahko hematološki bolniki zdravili v novih, njim primernih prostorih".
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
24. 08. 2012 20.09
A Štamperle? Mr. 5%.
tantadruj1
24. 08. 2012 13.47
+1
ste popravli cevi, ki puščajo? tiste ja, ki so začele puščati po par letih, naše doma po 40, še vedno ne puščajo.