Slovenija

Kdo bo odgovarjal za obsevanje napačne osebe? Ljubljanska onkologija: Prejeli smo napačne podatke iz UKC Maribor

Maribor, 16. 11. 2016 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

"Zaupali smo zdravnikom." Že znane besede, ki so uvod v srhljivo dogajanje. Nekdo je storil hudo napako, saj so v Ljubljani obsevali 84-letnico, ki sploh ni imela raka. Kdo je krivec za zamenjavo? V Ljubljani pravijo, da so ženski zamenjali zaradi napačnih podatkov UKC Maribor, danih po telefonu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Na Onkološkem inštitutu obsevali napačno osebo
    02:38
    Iz SVETA: Na Onkološkem inštitutu obsevali napačno osebo
  • Iz 24UR: Obsevali napačno
    02:04
    Iz 24UR: Obsevali napačno
  • Iz 24UR: Iskanje odgovornih
    02:41
    Iz 24UR: Iskanje odgovornih

Novinarji Večera so razkrili nov primer grozljivega dogajanja v slovenskem zdravstvu. Nekdo na relaciji mariborski klinični center in ljubljanski onkološki inštitut je odgovoren za to, da so v Ljubljani obsevali 84-letno žensko, ki sploh ni imela raka. Zdaj ima zaradi tega hude zdravstvene težave, ženska, ki bi jo morali obsevati, pa je že umrla.

Kdo je storil napako, že preverja tudi policija.

Zaplet

Vsi zavračajo odgovornost za napako. Kdo jo je storil, bo torej morala pokazati policijska preiskava.

Večer poroča, da jima je poleg imena, priimka in letnice rojstva skupno tudi to, da sta se obe zdravili v UKC Maribor, sicer na različnih oddelkih.

Poročajo tudi, da je UKC Maribor podatke o ženski po telefonu sporočil Onkološkemu inštitutu, ta pa je nato ženski poslal vabilo na obsevanje. Kdo je storil napako v tej komunikaciji? Kako je vabilo pristalo v napačnih rokah?

In tudi: kako je družinska zdravnica sploh napisala napotnico za obsevanje, če pa v kartoteki 84-letnice nikoli ni bilo zapisano, da obstaja sum na raka ali da je nekdo potrdil raka?

Ženska, ki v resnici ni imela raka, je decembra lani zaradi težav z žolčnimi kamni operirana v mariborskem kliničnem centru. Po operaciji je dobro okrevala, junija pa je nenadoma in nepričakovano prejela obvestilo ljubljanskega onkološkega inštituta, da se mora zglasiti na obsevanju, poroča omenjeni časopis.

Dodaja, da sta se sin in hči posvetovala, nato pa posumila, da je morda mati skrivala diagnozo. Sin se je odpravil k njeni osebni zdravnici, ki tudi ni imela informacij, da bi imela 84-letnica raka. Poslala ga je iz ordinacije, nato pa znova poklicala in mu dala napotnico. Sin sklepa, da je nekam poklicala in preverila, kaj se dogaja.

"Zaupali smo zdravnikom, " je za Večer dejala hči, ki pravi, da je bilo njeni materi že takoj po prvem obsevanju slabo, posledice pa so vidne tudi danes.

Po nekaj tednih še vedno ni bilo nobenih izvidov, ki bi pokazali, kaj se dogaja, zato se je družini to zdelo nenavadno. Zdravo žensko so obsevali le enkrat.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Thinkstock

Sin je znova šel do mamine osebne zdravnice, ki jim je povedala, da je z njo zelo hudo in naj se pripravijo na najhujše. Za več informacij ga je napotila na mariborski klinični center na abdominalni oddelek, tam pa znova šok: kirurg, ki naj bi žensko operiral, sploh ni delal na tem oddelku.

In šele takrat, tako Večer, se je začelo dozdevati, da je nekaj hudo narobe. Da gre za napako.

Sin je znova šel do materine osebne zdravnice, ki mu je potrdila, da je prišlo do napake. Kdo je odgovoren zanjo, ni znala pojasniti, se je pa opravičila.

Tudi hči je šla do nje in jo vprašala, kakšne posledice bo njena mati čutila zaradi obsevanja s "totalno dozo 1X8 Gy". "Rekla mi je, da posledic ne bo, za koga mlajšega pa da bi bila to katastrofa. To nas je še dodatno prizadelo. Kot da so jo že odpisali," je novinarjem Večera dejala hči.

Kaj se je zgodilo z žensko, ki je imela raka?

Ženska, ki pa je imela raka, je bila operirana na mariborskem oddelku za revmatologijo. Imela je raka v zadnjem stadiju. Kirurg, ki ga je iskal sin zdrave ženske, je torej delal na revmatologiji in ne na abdominalnem oddelku.

Izvidi, ki so jih dobili sorodniki zdrave ženske, kažejo, da je ženska z rakom potrebovala paliativno obsevanje kostnih metastaz, ki naj bi bile posledice raka žolčnika, imela pa naj bi tudi pljučne lezije. A še pred začetkom obsevanja, je 13. junija umrla.

Družina zdrave ženske ne ve, ali je družina obolele o tem sploh obveščena.

Večer poroča, da se je dvom, da se nekaj ne ujema, sicer porodil radiologinji na Onkološkem inštitutu, a postopek je kljub temu stekel in obsevali so zdravo žensko. Radiologinja je v dokumentu zapisala, da "gospa prihaja na simulator brez dokumentacije". O tem se je posvetovala z onkologinjo inštituta in prejela odgovor, da je bila "bolnica hospitalizirana na oddelku za revmatologijo UKC Maribor". Torej, operirala je z napačnimi podatki. Po čigavi krivdi?

Hči zdrave ženske je zahtevala odgovore, kdo je storil napako? Za Večer je dejala, da so v mariborskem UKC krivdo zavrnili, na ljubljanski onkologiji pa ji niso želeli posredovati podatka, kdo je izdal poziv za njeno obsevanje. Za pomoč je prosila tudi zastopnico pacientovih pravic Vlasto Cafnik, ki pa zaradi predpisanih zakonov ni mogla pomagati. Od obsevanja je namreč minilo 30 dni. Zato so se obrnili na policijo, ki je potrdila, da se ukvarja s primerom.

Zavračajo krivdo

V UKC Maribor pravijo, da zdrave ženske niso poslali v Ljubljano na OI, prav tako ji niso napisali napotnice za obsevanje. Prav tako niso na OI poslali dokumentacije zdrave bolnice. Za žensko z rakom pa pravi, da se je njihova radioterapevtka po telefonu z zdravniki na OI dogovorila za obsevanje. Dogovorili so se, da bodo gospo o terminu obvestili z OI. "Vse navedbe so dokumentirane. Navedbe je preveril tudi Računalniški center UKC Maribor, kjer so pregledali informacijski sistem Medis, v katerem so zabeleženi vsi izvidi in izdaje napotnic," dodajajo.

Vse navedbe so dokumentirane. Navedbe je preveril tudi Računalniški center UKC Maribor, kjer so pregledali informacijski sistem Medis v katerem so zabeleženi vsi izvidi in izdaje napotnic.

"Gre za prvi, nam znani primer, da je bila obsevana napačna bolnica. Praksa je, da ustanove med seboj komunicirajo tudi po telefonu, vendar je vedno potrebno poslati tudi pisno medicinsko dokumentacijo. Sicer v zdravstvu obstajajo protokoli, da do takšnih primerov oziroma zamenjav ne bi prišlo. Pred terapijo oziroma operativnim posegom je vedno potrebno preveriti identiteto pacienta, ustno in na osnovi izvidov. Pred samim posegom oziroma terapijo mora zdravstveno osebje opraviti pojasnilno dolžnost o operativnem posegu oziroma terapiji, kar pacient verificira z lastnoročnim podpisom," so za 24ur.com sporočili iz UKC Maribor.

V ZD dr. Adolfa Drolca pravijo, da je bila napaka administrativna. Interni nadzor je pokazal, da njihova zdravnica ne more biti odgovorna za nastalo napako, saj so med UKC Maribor in IO Ljubljana tekle napačne informacije.

Onkološki inštitut
Onkološki inštitut FOTO: POP TV

Onkološki inštitut glede obsevanja napačne bolnice sprožil vse ustrezne postopke

Vodstvo Onkološkega inštituta Ljubljana je glede obsevanja napačne bolnice potrdilo, da je do zamenjave dejansko prišlo, in sicer zaradi napačnih podatkov UKC Maribor, danih po telefonu. OI je po besedah njene generalne direktorice Zlate Štiblar Kisić sprožil vse ustrezne postopke oz. izvedel strokovni nadzor.

Generalna direktorica OI Štiblar Kisićeva je v izjavi za javnost potrdila, da je pri postopku obsevanja prišlo do zamenjave dveh pacientk, in sicer zato, ker sta imeli obe enako ime in priimek ter letnico rojstva, obe pa sta bili tudi vodeni v evidenci pacientov Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

OI je takoj ob seznanitvi z možnostjo zamenjave pacientk, o čemer jih je po besedah Štiblar Kisićeve seznanila zastopnica pacientovih pravic iz Maribora, sprožil vse ustrezne korake in postopke. "Najprej smo zadevo interno obravnavali, izvedli strokovni nadzor in sprejeli takojšnje ukrepe," je pojasnila. Dodala je, da so stopili v kontakt z bolnico in svojci in se jim opravičili ter jim dali vsa ustrezna pojasnila.

Pravi tudi, da so bili ves čas v stiku z zastopnico pacientovih pravic in UKC Maribor, prav tako z osebno zdravnico prizadete bolnice. V naslednjem tednu se bo vodstvo OI po njenih navedbah v mariborski bolnišnici sestalo z vsemi deležniki. Po sestanku bo tako znanega več, je dejala. Na UKC Maribor sicer po poročanju Radia Slovenija zatrjujejo, da so OI posredovali prave podatke.

Zaradi dogodka je bil na OI po njenih navedbah izveden strokovni nadzor, na podlagi katerega so sprejeli ukrepe, da se to več ne bo dogajalo. Med drugim so uvedli dvojno preverjanje identitete vsakega bolnika, kot tudi pravilo, da lahko zdravljenje začnejo samo na podlagi pisne dokumentacije in nič več samo na podlagi telefonskih podatkov, razen ko gre za urgentne primere.

Ob tem je Štiblar Kisićeva poudarila, da je bila bolnica obsevana le enkrat in to z dozo, ki je nizka in se uporablja pri zdravljenju nerakastih obolenj, zlasti s protibolečinskim namenom, kot je denimo pri bolečini t. i. teniškega komolca, trnu petnice, trdovratnih psoriazah in podobno.

"Strokovna ugotovitev je, da ni možnosti, da bi zaradi tega obsevanja prišlo do škodljivih posledic v obliki podplutb," je povedala in poudarila, da so od "vsega začetka ravnali pregledno in v skladu s protokolom varnostnih zapletov".

Ministrstvo za zdravje še ni prejelo prijave o varnostnem zapletu na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da v zadnjih petih letih niso prejeli prijave o opozorilnem nevarnem dogodku, pri katerem bi prišlo do zdravljenja z operacijo ali obsevanjem na napačnem pacientu zaradi istih osebnih podatkov. Tudi prijave tega dogodka še niso prejeli, pravijo. 

Zdravstvene ustanove so sicer dolžne poročati o najhujših opozorilnih nevarnih dogodkih kot so: nepričakovana smrt, večja stalna izguba telesne funkcije, samomor bolnika v zdravstveni ustanovi, zamenjava novorojenčka, hemolitična transfuzijska reakcija po transfuziji krvi ali krvnih produktov zaradi neskladja glavnih krvnih skupin, kirurški poseg na napačnem pacientu ali napačnem delu telesa.

Zdravstvena ustanova, v kateri je prišlo do opozorilnega nevarnega dogodka, mora o dogodku v 24 do 48 urah obvestiti Ministrstvo za zdravje. Ustanova, v kateri je prišlo do tega dogodka, mora nato v 45 dneh po dogodku izvesti notranjo preiskavo z analizo procesov in postopkov, ki so privedli do tega dogodka in narediti načrt ukrepov, da podobnih dogodkov ne bi več prihajalo. O vsem morajo poročati na Ministrstvo za zdravje, pravijo. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (750)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
17. 11. 2016 13.57
Še vedno čakam odgovor zdravnikov, kdo bo za napako odgovarjal. In me ne zanimajo okoliščine . Če pacienta , primerjalno, ki ima vidno poșkodovano zgornjo okončino, v mavec postavim spodnjo okončino, ker tako piše v zdravniški dokumentaciji, pomeni, da pacienta predhodno sploh nisem pregledal. Okoliščine ne igrajo nebene vloge, če pozornega zdravnika zamenjuje pozoren zdravnik in ne šlosar, varilec itd
LLLEPI
17. 11. 2016 19.13
Ce bi radi ostali zivi se izogibajte nasih dohtarjev saj nimajo casa za pacijente. Vso svojo moc in inteligenco, ce jo imajo kaj glede na dogodke v nasih bolnisnicah so namenili samo za pridobivanje denarja
resort
17. 11. 2016 11.18
A zaradi zastonj obsevanja ? Saj pravijo, nobene škode, le uporaba aparata.
Skalinada
16. 11. 2016 22.36
+2
Kdo bo pa odgovarjal, da je ona druga bolnica umrla, ker je NISO obsevali, in jo tako prikrajsali za vsaj se 20 let zivljenja?
mk-a
16. 11. 2016 22.48
+12
bi rada videla koga, ki z metastazami živi 20 let...
BildiTheEmperor
16. 11. 2016 22.04
+8
Dajmo socialisti sedaj pravično razdelit revščino. Ker bogastva za razdeljevat več ni veliko. V SLO gotovo ne. Torej dajte v JS pol plače delavcem v realnem sektorju in upokojencem!
BildiTheEmperor
16. 11. 2016 22.02
+6
Iz mojega zs v tem trenutku. Citat: "cela ta država je v 85% Zombi. Vsak dan je to bolj očitno. Ampak to se bo razrešilo, ker druge opcije ni na dolgi rok."
BildiTheEmperor
16. 11. 2016 21.57
+2
Ste videli danes Cerarja na TV? Temi se reče...razkroj ...... dekadenca. .... Zatohlost ..... Odkar je videl superiornost Trumpa in to strahovito distanco kapitalista, ..... se je zlomil.
helvecijaner
16. 11. 2016 21.50
+2
Če jo je SKLADIŠČNIK poslal bomo imeli za kratek čas krivca,če pa je fant sr-b potem bo pa dobil ogrlico okoli noge in jovo na novo,da jih nebi bilo premalo zaposlenih.
BildiTheEmperor
16. 11. 2016 21.49
+11
Poljski parlament sedaj ZNIŽUJE upokojitveno starost za moške za 5 let za ženske pa za 7 let. Ker jim kapitalizem tako dobro funkcionira. Nobene krize niso zaznali. Nam pa razpada zdravstven sistem in pokojninska blagajna ker se gremo socializem! Javni paraziti nas bodo pokopali. Na Poljskem si revež če delaš v JS! Zato pa vse ostalo laufa! Tako kot funkcionira vsak normalen svet.
lodz68
16. 11. 2016 22.29
-1
Predvidevam da si delal in živel na polskem glede na to da komentiraš njihove razmere.Glede JS imaš prav ostalo pa ne bom komentiral sem tam živel in delal tako da poznam razmere,daleč od tega da laufa-še posebej plače.........Moj nick ti vse pove...
BildiTheEmperor
16. 11. 2016 22.57
+1
Drži. Kar precej časa sem bival tudi tam in poznam razmere. Trdiš da je pri njih vsak dan slabše kot je to pri nas?
Ramzess
16. 11. 2016 21.47
+9
V medicini je specializacija hujša kot v avtomehankariji, človeka so zdavnaj izgubili, zato ga ne obravnavajo kot takega, celostno, temveč vsak svoj košček.
TolstojV
16. 11. 2016 20.56
+9
Kdo bo odgovarjal po moje Italjani.
xes
16. 11. 2016 20.55
+19
Odgovarjal bo tisti kot zmeraj in sicer gospod Nihče. On zmeraj odgovarja...
Shesmeteet
16. 11. 2016 20.54
+5
Samo zakaj je ta Kuštrin za Janšo, pod Janšo so zdravniki najbolj nasrkali, takrat jim je bilo najtežje.
Shesmeteet
16. 11. 2016 21.28
+6
Sicer pa ne veš če jim je res težko, skoraj vsi se grebejo za dežurstva, potem pa prihaja do napak zaradi preobremenjenosti. Če bi kdaj zahtevali v svojih stavkah zaposlitev novih zdravnikov namesto višjih plač in če bi kdaj svojih šefom povedali, da zaradi preobremenjenosti ogrožajo bolnike, tudi do napak ne bi prihajalo.Tako pa egoistični in grebatorski in šefom prislinjeni, kot so, delajoo napake. Denar jim je bolj važen kot zanemarjenje bolnikov in zato delajo napake.
mk-a
16. 11. 2016 22.17
+2
In kje boš dobil nove zdravnike? Povpračno traja specializacija 5 let. Verjemi mi, da se šefe marsikaj opozarja in to že leta, da samo delo ni več varno (tako za zdravstveno osebje kot za paciente!, zato me zadnji dogodki niti malo več ne čudijo), pa misliš, da so v tem času kaj naredili? Samo bolj smo obremenjeni, to je vse. In svojim dežurstvom se rade volje odpovem, če bi se jim lahko...
Shesmeteet
16. 11. 2016 22.32
+5
Bolj malo jih vi opozarjati, edini, ki opozarja, je Brecelj, vsi ostali se pa slinite šefom.
Shesmeteet
16. 11. 2016 22.36
-4
Sirijci so sigurno bolj sposobni kot slov. zdravniki.
mk-a
16. 11. 2016 22.56
+3
Jih opozarjamo na internih sestankih, za vsako reč v medije laufati, ki zadeve že tako napihujejo, pa tudi ni treba ;) S tem se ne bo nič rešilo. Samo prah se dviguje in paciente straši. Dosežeš pa na koncu tako ali tako ne kaj dosti tudi preko medijev. Ampak seveda, ko bo zadeva šla čez rob, obstajajo interni zapisniki in datumi, kdaj se je koga kaj opozarjajo in kakšne so bile njihove obljube. Seveda prazne. Na koncu tako ali tako nasrka zraven pacienta tista ekipa, ki dela v takih razmerah, ko gre kaj narobe.
mk-a
16. 11. 2016 20.47
+4
Nič ne piše, da je gospa dementna oz. opravilno nesposobna. Potem prvo kot prvo, veš kaj o svojem zdravstvenem stanju povedati. Dolžnost zdravnika je, da ti pove diagnozo, dolžnost pacienta pa je, da pove vse o svojem zdravstvenem stanju, prinese vso dokumentacijo, kar jo ima. Žal se tega zavedajo zelo redki pacienti. Prej dobiš odgovor s strani pacientov: "To se pa vas čisto nič ne tiče! (ko je bil zaradi podobnih težav gledan v drugi bolnici po Sloveniji). Halo? Jaz sem tu, da ti pomagam in zato potrebujem informacije, če mi jih ne želiš posredovati, tudi prav. Ampak zagotovo bo obravnava težja, komplicirana, kot če obe strani dobro sodelujeta. Po mojem mnenju v tem primeru delno krivdo nosi tudi pacient sam. Pa prosim lepo od ene take doze ne more imeti hudih posledic, vsaj dolgoročno ne. Mediji, čestitke, spet je vaš dan, ko veselo blatite zdravstvo. In kot je nekoč zapisala gospa Desa Muck: Zdravstvo smo vsi mi - zdravstveno osebje in pacienti! Vsi s svojimi pravicami in dolžnostmi (samo delež je na obeh straneh različen)!
Rolo956
16. 11. 2016 20.41
+17
se pravi da ti ljudje ki stavkajo ne znajo niti komunicirat med sabo, hocejo pa vecje place pa manj dela ce prav razumem? Ne vem no, jaz sem meu veckrat kako poskodbo alla zlom noge in vsakic sem v UKC.MB cakal po 7-8 ur. Ko sem koncno priso v ordinacijo, sem se vsedel na mizo in pridno pocakal nadaljnih 10-15 minut da so zdravniki koncali njihov chat. Zdaj, res je, da je stevilo mojih izkusenj malo ampak dejstvo da sem vseeno bil parkrat v bolnici pa niti enkrat ni mogel en zdravnik opravit dela hitro in ucinkovito, pomeni da si kar se mene in mojih izkusenj tice lahko zdravniki povisico nekam vtaknejo. Ne vem pa kako je z ostalimi, sem pa ziher da je vsaj nekaj zdravnikov normalnih.
mk-a
16. 11. 2016 20.58
-1
mogoče pa si bil malo bolj kompliciran pacient in so te zato tako dolgo imeli v obravnavi :D
Shesmeteet
16. 11. 2016 21.41
+11
Poznam ful ljudi, ki jim leta niso odkrili vzroka bolezni, ne vem a so ratali res popolnoma nesposobni ali pa jim je popolnoma vseeno, najbrž oboje, amapk nivo je padel in to vsi opažamo.
Shesmeteet
16. 11. 2016 21.43
+5
Ljudje jim več ne zaupamo, ampak zares nimamo razloga, da bi jim, preveč slabih izkušenj imamo z njimi.
Shesmeteet
16. 11. 2016 22.02
+8
Itak se ščitijo med sabo, zato pa jim popolnoma dol visi, nasrkas le ti, zato se moraš že vnaprej zanesti le nase, vse naštudirati, čeprav so na to najbolj alergični, kar je tudi logično, ker kmalu ugotoviš, da nimajo pojma.
mk-a
16. 11. 2016 22.18
-2
No, če jim pa ne zaupaš, zakaj pa hodiš k njim?
Shesmeteet
16. 11. 2016 22.27
+9
Ker jim že leta vplacujem denar in je to njihova dolžnost, da delajo, ne delajo oni meni usluge, to je njihova dolžnost, ker jih plačujemo.
mk-a
16. 11. 2016 22.44
-5
Meni je prav hecno, kako pacienti vsi poudarjajo svoje pravice, pozabljajo pa na svoje dolžnosti. In če bi bili pri tem povsem strogi, bi lahko rekla, da 9 pacientov od 10 krši svoje dolžnosti. Pa kaj jih naj grem zato v medije blatiti? In najbolj zanimivo, med vikendom sem bila kot spremstvo na urgenci, pa sem pač čakala nekaj ur. Zanimivo, kako se nekateri bunijo že po dobri uri čakanja, da predolgo čakajo (pa ni važno, da so striažirani kot nenujni) in povrhu vsega nimajo niti majhne predstave, kaj se dogaja v ambulantah. Kot pacienti smo postali pravi egoisti - hočemo priti čimprej na vrsto, posledično naj bodo vsi pred nami po hitrm postopku (če je potrebno tudi šlampasto) pregledani, ko bomo pa mi prišli na vrsto, pa zahtevamo ves ljubi čas tega sveta. Ni to malo hinavsko? Ampak kot sem rekla, ni mi problem čakati tudi 5 ur ali več, ker sama dobro vem, kako je, ko delaš kot mravljica, o malici ali stranišču lahko samo sanjaš med delom, zraven tega te pa v čakalnici nekdo žali. Mi je tega treba? Zato me ne plačujejo, da poslušam žaljive komentarje na delovnem mestu s strani pacientov.
Mrzli46
16. 11. 2016 20.39
-6
Plače so prenizke, drugače ne bi prišlo do teh napak;: XD
giovanni2
16. 11. 2016 20.21
+29
Ko stavkajo in izsiljujejo višjo plačo, govorijo tudi o odgovornosti. Sedaj pa ni nihče odgovoren. Torej jim je potrebno ZNIŽATI plače.
kmg
16. 11. 2016 20.10
+9
Največji problem je, da na vseh področjih v državi ni več popolnoma nobenega nadzora. Nihče ne prevzame odgovornosti, krivdo prevračajo eden na drugega, ob tem pa brezsramno vlečejo astronomske plače in se ljudem režijo direktno v fris, saj očitno tudi ministrstva ne opravljajo svoje vloge - idealni primer je Kopačeva in njeni CSD-ji. Potem pa naj se ubogi človek sam spopada z raznimi inštitucijami in njihovimi direktorčki. Nazadnje človeka še celo ubijejo - ne ampak oni gospodje niso krivi!?? Oni bi radi edino še malo višjo plačo, ker imajo pač velik goltanec...
borzojoj
16. 11. 2016 20.26
+5
Si gledal danes sejo v DZ ? Tja se obrni, da vidiš, kako sprejemajo naši najvišji - vlada odgovornost.
vatikan
16. 11. 2016 20.02
-6
Sploh ne vem zakaj toliko pregovarjanja....pač eno so zašuštrali, so what? Krambergerja so ubili krvoločno vsem na očeh, pa še vedno ni nihče odgovarjal. Kučan bi moral že 25let sedeti!
kapljač1
16. 11. 2016 20.10
+5
Janša in Bavčar si mislil. Oba sta takrat bila istočasno ministra. Kasneje , ko Janșa in Bavčar nista skupno ministrovala, nihče od politikov v Sloveniji več ni bil ubit. Ubitega Krambergerja so Janševo volilno telo. Kaj bi drugi imeli od tega. Kučana je pa itak volilo tričetrt Slovencev. Temu skrbet za glasove pa res mi blo treba. Janši, ki je komaj prišel v parlament in Bavčarju , ki je postal mala stranica, pa so bili potrebni.
kapljač1
16. 11. 2016 20.10
+0
srebrnibreg
16. 11. 2016 20.12
+4
Jasno je zakaj je Bavčar bil v bližini dogodka s pripravljenim helikopterjem. Kučana pa Kramberger niti malo ni ogrožal.
hillya
16. 11. 2016 20.15
+1
kapljač1, bilo je pred volitvami za predsednika države. Kaj ima Janša pri tem, ali Bavčar. ? Sta mogoče Janša, ali Bavčar kandidirala za predsednika države????????? Mal se zber, potem pa piši !
kapljač1
16. 11. 2016 20.17
+4
Ja srebrnibreg. V 15 minutah po dogodku je bil na mestu zločina, ko tam še ni bilo preiskovalcev, forenzikov, ko je Bavčar novinarjem podajal izjave, da se ne gre za političen atentat. Prespal pa je noč ,Bavčar , v Mariboru v Habakuku.
kapljač1
16. 11. 2016 20.24
+1
Hilly ja , kot sem dejal Kučana je volilo tričetrt slovencev. JANša je dobil jedva vstop v parlament. BAVčar pa komaj 7%. In se je moral prodat LDSu. Da je bil ubit Kramberget včasu ptedsedniške kampanje je samo en razlog. Krivec , vsaj potencialen , bo takoj Kučan. In Janša in ,Bavčar bosta imela kam kazat s svojimi prsti. To počneta od kar ju pomnimo.
borzojoj
16. 11. 2016 20.24
+1
kapljač1
16. 11. 2016 20.26
+1
Veliko. Prevč je Janševga kadra vsepovsod. Tem se za Slovenijo in Slovence pa fučka.
borzojoj
16. 11. 2016 20.37
+1
preveč je kapljačev, ker vam povsod curlja in kaplja.
kapljač1
16. 11. 2016 20.44
+1
"Janšev sindrom"- Ko nimaš primernega odgovora se pa polulaj. Nič ne de če v hlače.
kapljač1
16. 11. 2016 20.01
+8
Kdo bo odgovarjal? Je vprașanje. Zakaj je na takšno vprašanje od zdravnikov tako težko dobiti eksakten odgovor.
prince of persia
16. 11. 2016 19.57
-2
Kriv je Kučan in rdeče Murgle....hahahahaha