Slovenija

Obsodbe nasilja in 'brutalnega napada na sodniško kolegico'

Maribor, 16. 06. 2019 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V./L.Š./STA
Komentarji
23

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in predsednica kkrožnega sodišča v Mariboru Alenka Zadravec sta v skupni izjavi obsodila napad na mariborsko sodnico Danielo Ružič. Takšna nasilna dejanja, ne glede na vzrok, ne smejo imeti mesta v naši družbi, sta zapisala. Ostro so se odzvali tudi na ustavnem sodišču.

"V sodstvu smo šokirani in zgroženi nad brutalnim napadom na sodniško kolegico z Okrožnega sodisča v Mariboru. Takšna nasilna dejanja, ne glede na vzrok, ne smejo imeti mesta v nasi družbi," sta se na dogodek v skupni izjavi odzvala predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru Alenka Zadravec. Upata, da bodo uspeli organi pregona čim prej raziskati "ta nezaslišani dogodek": "Ob tem pa se sprašujemo, ali ni ta nasilni izpad tudi posledica dogajanj v zadnjih letih, ko so nespoštovanje sodniške funkcije ter neupravičeni verbalni napadi na sodstvo ter sodnike postali stalnica."

Motiv za napad na okrožno sodnico v Mariboru ostaja neznan. Njeno zdravstveno stanje pa je resno.

Tudi v Slovenskem sodniškem društvu so najostreje obsodili napad. Kot so zapisali, jih je "močno pretresla vest o brutalnem fizičnem napadu na našo kolegico sodnico Danielo Ružič, ki je v napadu utrpela hude poškodbe". Ružičeva je okrožna sodnica na gospodarskem oddelku okrožnega sodišča.

"Fizično nasilje nad sodnico predstavlja hud napad na pravno državo in neodvisnost sodstva. Ne smemo dovoliti, da bi zavladal zakon ulice. Ta napad izkazuje, da je treba vsake verbalne grožnje z napadom na življenje in telo sodnikov v zvezi z njihovim delom resno obravnavati," so opozorili v sporočilu za javnost. Kot so dodali, sodnici želijo dobro okrevanje, njeni družini pa v teh težkih trenutkih izrekajo vso podporo.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je medtem zapisal, da napada na sodnico ni treba le ostro obsoditi, opozoriti je treba, da je je sodstvo hrbtenica delovanja pravnega sistema in demokratičnosti družbe. Takšen nezaslišan napad na sodnico terja hitro ukrepanje organov pregona, hkrati pa tudi jasno sporočilo oblastnih struktur javnosti, da sodstvo ne sme biti zastraševano in da oblasti ne smejo dopustiti možnosti takšnih poti razvoja družbe.

"Napadi na sodnike zato niso samo nesprejemljivi z vidika žrtve in njenih najbližjih, ampak družbe kot celote," je bil jasen Knez. Vloga, ki jo ima sodstvo za družbo, je po njegovih besedah podcenjena. Če se od sodnikov terja pokončnost pri spoštovanja pravnega reda, neodvisnost, in je to v korist delovanja demokratične družbe, potem mora vlogo sodstva prepoznati tudi družba in posamezniki, je prepričan. Takšen napad zato po njegovih navedbah terja tudi oster odziv ne le oblasti, ampak družbe kot celote.

Pravosodno ministrstvo za ničelno toleranco do nasilja

Na ministrstvu za pravosodje so v odzivu ostro obsodili vsakršno nasilje. Do kakršnegakoli nasilja, tako verbalnega kot fizičnega, je po navedbah ministrstva potrebna ničelna toleranca, saj je žal vse pogostejše verbalno nasilje, ki pa prehitro preraste tudi v fizično.

Napad na sodnico so obsodili tudi na ministrstvu za pravosodje, v vrhu sodstva, na ustavnem sodišču in tudi v sodniškem društvu.
Napad na sodnico so obsodili tudi na ministrstvu za pravosodje, v vrhu sodstva, na ustavnem sodišču in tudi v sodniškem društvu. FOTO: Shutterstock

"Hkrati pa želimo izpostaviti pomembnost sodniške funkcije in vseh ostalih deležnikov v pravosodju, ki trdno branijo načelo pravne države. Pravosodni deležniki so vsakodnevno izpostavljeni tveganju in nevarnosti, zato se zavzemamo, da vsem zagotovimo ustrezne pogoje za opravljanje tako pomembnih funkcij," so sporočili z ministrstva. Sodnici so zaželeli "vse dobro v upanju na čimprejšnje okrevanje"

'Neodvisno sodstvo ključni temelj za demokratičnost naše družbe'

Odzvali so se tudi številni politiki. Mariborski župan Saša Arsenovič je javno pozval vse pristojne, "da se najostreje odzovejo na mafijsko kriminalne združbe v mestu!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da sta pravna država in neodvisno sodstvo ključna temelja za demokratičnost in trajnostni razvoj naše družbe. "Zato sem šokiran nad grozljivim napadom na okrožno sodnico v Mariboru in dogodek najostreje obsojam, sodnici pa želim čimprejšnje okrevanje. Pričakujem, da bodo pristojni organi opravili svojo vlogo. Pot do (svojega) prava in pravice mora ostati v mejah pravne države, ne v rokah ulice in nasilja," je navedel Cerar, sicer pravnik in profesor na ljubljanski pravni fakulteti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ostro obsojamo brutalen napad na mariborsko sodnico," je na Twitterju zapisal prvak SDS, Janez Janša. Mariborski poslanec SDS in podpredsednik odbora za pravosodje Dejan Kaloh pa je na istem družbenem omrežju najostreje obsodil "zločinski, strahopeten in zavržni napad na mariborsko sodnico". "To je napad na pravno državo in na človeško življenje! Storilce čim prej spraviti pred roko pravice," je dodal.

V SD so poudarili, da je nasilje nad komerkoli nesprejemljivo. Podpredsednik SD in minister za izobraževanje Jernej Pikalo je na Twitterju zapisal, da se mora država odzvati "do maksimuma pooblastil". "Za takšna dejanja ni opravičila, zahtevajo ostro obsodbo vseh! Sodnici in njenim najbližjim želim veliko moči in poguma," je na Twitterju zapisala podpredsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odzval se je tudi predsednik SD Dejan Židan, ki je zapisal: "Če padeta pravo in pravica, padeta svoboda in demokracija." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V NSi so na Twitterju zapisali, da je "zahrbten napad na sodnico v demokratični državi nesprejemljiv in zahteva takojšen odziv organov pregona". "Gre za grožnjo temeljnim vrednotam demokracije, svobode in pravne države. V NSi napad ostro obsojamo in upamo, da bodo storilce našli in jim sodili," so zapisali. "Ustrahovanje in povračilni ukrepi so v vsakem primeru nesprejemljivi, to je znak za alarm. Gre za grožnjo pravnemu redu in temu se moramo upreti. Zdaj ali nikoli," je na Twitterju zapisal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz SAB so sporočili, da so kot edina stranka, ki jo vodi ženska, zaradi napada na mariborsko sodnico še posebej pretreseni. "Absolutno obsojamo to sprevrženo in nagnusno dejanje in vsako nasilje nad ženskami nasploh," so navedli. Ne glede na to, ali je poskus umora povezan z delom brutalno pretepene ali ne, v SAB pričakujejo, da bodo organi pregona z vso vnemo iskali in tudi našli napadalca (ali napadalce).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni