Slovenija

Neuradno: Vodo onesnažila gnojila!

Vransko, 09. 11. 2010 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi onesnaženja vira pitne vode je na območju občine Vransko in del občine Braslovče do nadaljnjega obvezno prekuhavanje vode, zaradi varnosti pa bi bila za pitje primernejša ustekleničena voda.

Ta fotografija vode iz javnega vodovoda je bila posneta danes zjutraj na Vranskem.
Ta fotografija vode iz javnega vodovoda je bila posneta danes zjutraj na Vranskem. FOTO:

Na območju Vranskega in dela občine Braslovče je v ponedeljek zvečer prišlo do onesnaženja vira pitne vode. Zato je treba do preklica vodo za prehrambene namene prekuhavati, zaradi varnosti pa bi bila primernejša uporaba ustekleničene vode. V Javnem komunalnem podjetju Žalec so povedali, da je onesnažen lokalni vodni vir Merince pri Vranskem, uraden vzrok onesnaženja pa zaenkrat še ni znan. Neuradno naj bi vodni vir Merince onesnažila kmetijska gnojila.

Delavci žalskega javnega komunalnega podjetja so že od jutra na terenu. Njihov predstavnik je za 24ur.com dejal, je prvi ogled terena pokazal, da naj bi bil neuradni razlog za onesnaženje vira Merince gnojenje kmetijskih površin nad omenjenim vodnim zajetjem. Obilno deževje je povzročilo, da je voda sprala ta gnojila skozi plasti prsti, gnojila pa so nato prišla v vodo. Gre za vodovodni sistem Vransko – Polzela, vendar so z ogledom na terenu ugotovili, da onesnaženje do Polzele ni prišlo, zato obvestilo o prekuhavanju velja za občino Vransko in del občine Braslovče. O onesnaženju so podali prijavo na policijo in zdravstveni inšpektorat.

O onesnaženju jih je obvestil eden od uporabnikov z Vranskega v ponedeljek zvečer okoli 21. ure. Približno eno uro po obvestilu so ta vodni vir fizično izločili iz vodovodnega omrežja. Nekaj vode je v tej uri preteklo po ceveh, s čiščenjem teh cevi in vodnih objektov – gre za tri rezervoarje in nekaj kilometrov cevi, pa so že začeli. Odvzete vzorce vode so poslali na analizo. Prve razultate bi lahko imeli v dveh do treh dneh. Do takrat velja ukrep prekuhavanja vode pred uživanjem.

Ker pa je voda motna in rumenkaste barve, pa bi bilo po mnenju predstavnika Javnega komunalnega podjetja Žalec, za zdravje in varnost primernejša uporaba ustekleničene vode vsaj tekom današnjega in jutrišnjega dneva.

Voda iz vodovoda Brezovica ni pitna

Pitna vode je onesnažena tudi v občini Borovnica, in sicer v vasi Brezovica. Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana je 8. oktobra opravil pregled oziroma notranjo kontrolo skladnosti pitne vode iz vodovoda vasi Brezovica.

Vodo iz vodovoda je treba pred uživanjem prekuhati.
Vodo iz vodovoda je treba pred uživanjem prekuhati. FOTO: Jani Dolinšek

Poročilo o preskusu vode je pokazalo, da je voda onesnažena tako na rezervoarju kot na omrežju. Ob uporabi take vode za prehranske namene obstaja nevarnost za obolenja, zato še vedno velja opozorilo o obveznem prekuhavanju vode za prehranske namene.

Kako prekuhati vodo?

Vodo morate zavreti, potem ko zavre, pa je običajno dovolj, da močno vre še minuto. Čas vretja lahko poljubno podaljšate. Priporo%C

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mamica55***
10. 11. 2010 12.47
Feomen je Mengeška občina, ki išče vodo na mengeškem polju, ki je 50 let onesnaževano podolgem in počez z raznimi gnojili,pesticidi z vso možno kemijo, ki so jo premogli "kmetje" iz Poskusnega Centra Jable. Menda so se odpovedali uporabi vodovoda iz zajetja pod Krvavcem, kjer je voda čista. ZAKAJ ???????????????????????????????????????
moongirl3
10. 11. 2010 12.24
osnaževalci niso kmetje ALI meščani...onesnaževalci smo vsi!
moongirl3
10. 11. 2010 12.23
krneki20 ...to še pa nisem slišala...da bi dodajali kemikalije v greznico...katere pa?
Adolph
09. 11. 2010 16.44
LEPA NASA . . ..
krneki20
09. 11. 2010 15.28
razmem vsakega kmeta gnojnico mora vozit saj mora spraznit greznico,.. vendar pa ce bi manj dodajali kemikalije v greznico bi po mojem bili rezultati boljsi in majn nevarni za okolje poleg tega pa bi se morali se drzali nacela da se gnojnica vozi pred dzo ali v dzu ne pa ko sonce sije in je vrocina vzunaj!!! mislim da bi pri tem drzava morala malo ukrepati!!
Peter Kralj 1
09. 11. 2010 15.14
Vodooskrba Slovenije sloni na zasnovi iz 70-tih let in je zastarela. Vodovodarska srenja se je nato lotila gradnje regionalnih vodovodov in mlatila velike denarce (za cestarje še sicer vedno malo), pa vendar v milijardah. Prvi takšen projekt je bil Rižanski vodovod (brez zadostnih količin kvalitetne pitne vode), zadnji zgrajeni je Belokranjski, prav tako brez zadostnih količin, sedaj se pripravlja izgradnja Pomurskega... Skupno vsem tem je, da ne zagotavljajo kvalitetnejše vode, vodo pa črpajo iz enega ali nekaj črpališč, in če se katero onesnaži ga praktično ne morejo izključiti. Zato povsod gradijo čistilne naprave (uradno: naprave za prečiščevanje). Takšna voda je le pogojno užitna in zelo draga za občane. Rešitev vidim vle velikem številu vodozajetij, ko ni noben problem, če se kakšno zatadi trenutnega ali trajnega onesnaženja zapre. - vodopreskrba ostane popolna, kakor tudi kvaliteta distribuirane vode. Avstrijci so že pred desetletji povezali Dunaj z vodnimi viri iz Alp. Mi pa trošimo denar neučinkovito še naprej. OČITNO SI TO LAHKO PRIVOŠČIMO!
Nauders
09. 11. 2010 12.59
davek umazane mafije farmacije
din-dam
09. 11. 2010 12.52
dragi elan5 da ne bi živel na vasi tega ne pisal. Od kar ste v svojo tekmo "kdo bo imel največji traktor" vključili še " kdo bo imel največjo cisterno za gnojnico" . Je vaška idila vse prej kot to. zunaj se ne da več niti normalno dihat , kaj šele biti na vrtu. sušenje perila zunaj je misija nemogoče. Vse reke in potoki na vasi so onesnaženi. Dokazi so na dlani ... tokrat celo odmevni v medijih. Normalno pa vsi vemo da kakšno poletno kopanje v rekah ni več mogoče, niti psa ne moreš več kopati v potoku, ker so posledice katastrofalne. Rib skoraj da ni več... da ne omenjam potočnih rakov in ostalih živali katere so bile še slabih 10 let nazaj prisotne skoraj da v večini slovenskih potokov. Nihče ne nadzira tega .. sanitarna inšpekcija ki je pristojna za take zadeve ne ukrepa. gnojnico se masovno zaliva na vse možne travniške površine , naj bo to v največji vročini ali pred večjimi deževji na zazidljiva zemljišča v okolici hiš in strnjenih naselij . Prepoved vožnje gnojnice na vodostojna območja za določene kmete ne velja. Škropiva in gnojila se ne mešajo po standardih temveč na oko(" da bo bolj držalo") vaše subvencije gredo tudi iz našega denarja, zato bi bilo pošteno da se začnete do okolja in do svoje okolice obnašati malo bolj fer! Ko se pripelješ domov, točno vidiš kdo je zasvinjal celotno cesto - kajti vse poti in sledi vodijo do izvora. zakoni kjer piše da se mora cestišče očistiti za nekatere kmete ne velja. Čistilne naprave in denar ki je šel tudi iz našega denarja je zaradi lepšega... vaše greznice se črpajo s cisternami in vozijo na polja.... Ne mi z betonarji. Največji onesnaževalci okolja so kmetje. malo preko plank poglejte in se zgledujte po drugih državah.... take svinjarije ki se do okolja dogaja s strani naših kmetov ne najdeš daleč naokoli... Skrajni čas, da se še tukaj začne pobirati kazni. Pri določenih stvareh znajo zaračunavati a tam kjer jim denar leži pred nosom in kjer so krivci jasni pa ne znajo. Sem pa prvi v vrsti ki bo podpru da se vsako onesnaževanje NAJSTROŽJE kaznuje.
elan5
09. 11. 2010 12.48
ime.priimek-dober vic. Jutri bo na desni strani.Predvsem nadaljevanje od prvega stavka dalje.
ime.priimek
09. 11. 2010 12.42
@elan5: deodoranti in šamponi so osnova higiene, gnojnica v količinah, kot jih zlivajo kmetje bolj škodi, kot koristi, da ne govorimo o podtalnici in o insekticidih, pesticidih ipd., ki jih uporabljajo. Tudi kilometrov se z avtom precej več dela, kot v mestu, kjer se uporablja javni transport in kolo ter noge. V mestu so ljudje precej bolj okoljsko ozaveščeni, ločujejo smeti, odklanjajo embalažo, imajo varčne žarnice in energetsko učinkovite stavbe ter gospodinjske aparate, ipd. Tudi na prehrano pazijo precej bolj, niso tako debeli, nimajo zamaščenih žil in visokega pritiska in s tem tudi ne hodijo na državne stroške na rehabilitacije v toplice. Oni si jih raje plačajo, kadar potrebujejo počitek.
elan5
09. 11. 2010 12.23
+1
Da da,samo kmetje so največji onesnaževalci. Kaj pa vi betonarji? Koliko pralnega praška uporabite,tekočih mil,šamponov,deodorantov,da bi ja lepo dišal,pa lakov za lase....vi bol onesnažujete okolje,kot pa kmetje z gnojnico,ki samo koristi zemlji,samo vi ste lepi pa fini,pa lepo dišite pa oh in ah ste vi betonarji. Pa bo vsake trgovine z avtom pa kaj še vse,samo ne,kmetje onesnažujejo,vi pa sploh ne.
pogan
09. 11. 2010 11.33
Prve razultate bi lahko imeli v dveh do treh dneh. V 2-3 urah bi morali imeti rezultate!!1 kaj smo v srednjem veku al kaj??
lesnikovsok
09. 11. 2010 11.24
še mal pa bomo kot v ameriki kjer zaradi profita. ljudje večinoma pijejo ustekleničeno vodo..
din-dam
09. 11. 2010 11.23
-1
Kmetje in njihova gnojnica. Včasih ko se je vozolo hlevski gnoj tega ni bilo... sedaj s tole gnojnico je pa to neznosno.... sam smrad ...onesnaževanje... in to po celi Sloveniji. Nihče ne upošteva ničesar. Vozijo tudi tam kjer se naj ne bi smelo... prav res kmetje so največji onesnaževalci!
Maribor?an 1
09. 11. 2010 11.19
Naslov bi se moral začet: VODA SE JE SAMA SEBE ONESNAŽILA, saj krivca nikoli ne bo, tako kot vsepovsod v Slo
ime.priimek
09. 11. 2010 11.18
niresto, zelo dobro povedano, se popolnoma strinjam. mantra neke ljubezni kmetov do zemlje sega le do njihove denarnice. s svojim neodgovornim početjem zastrupljajo tako zemljo, kot vse, kar po njej hodi. gnojnica se zliva na travnike izključno zato, ker je nimajo kam dati in ne zato, ker bi to koristilo zemlji (razlika je v količini). za to bi res morale obstojati visoke kazni, ali pa vsaj spodbude, da bi npr. gnoj uporabljali raje za pridelavo energije (elektrarne na metan, ipd.)
niresto
09. 11. 2010 11.13
ma kmetje so itak najvecji onasnezevalci voda, gre se njim le za dobicek. kmetijstvo naj bi kao bilo nekaj z naravo povezanega, nasproti tezki industriji, ampak zaradi pohlepa kmtov ni.sem bral da imajo v pomurju, ki ima najvec narave, najbolj umazano vodo in zahvala gre takim kmetom...sramotno, kazni bi morale biti stroge,saj s takin onasnazevanjem skodujejo tudi drugim ljudem..
gig969
09. 11. 2010 09.33
Od kdaj obstaja občina Borovnica in od kdaj je Brezovica vas?