Slovenija

Ali je dvig premij sploh upravičen?

Ljubljana, 07. 06. 2012 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kdo bo napovedano podražitev premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja najbolj občutil? Upokojenci in kronični bolniki. Slednji zato opozarjajo, da delati ne morejo, saj so bolni, cene pa iz dneva v dan rastejo. Je podražitev premij sploh upravičena?

Včeraj je zavarovalnica Vzajemna napovedala, da bo 1. julija dvignila premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, danes pa so o tej podražitvi razpravljali tudi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Novica o podražitvi, ki bo znašala 4 evre na mesec, je številne zavarovance izredno razburila, saj država vse več stroškov vali na pleča bolnikov, vse to pa se dogaja v času hude krize.

In kdo bo napovedano podražitev najbolj občutil? Upokojenci in kronični bolniki. Slednji zato opozarjajo, da delati ne morejo, saj so bolni, cene pa iz dneva v dan rastejo. Znašli se bodo v slepi ulici.

Poleg Vzajemne dvig premij napovedujejo tudi druge zavarovalnice, nekateri pa že opozarjajo, da gre za neupravičen dvig stroškov. Na današnji skupščini je ZZZS obravnaval finančni načrt za letos, ta pa ne vsebuje nobenih dodatnih bremen za zavarovalnice, ki so napoved dviga premij upravičevale s tem, da jim v finančnem načrtu lahko naložijo še dodatno breme. To se za zdaj očitno ne bo zgodilo, prav zato pa se lahko vprašamo, ali je dvig premij sploh upravičen, je v informativni oddaji 24UR OB ENIH poročala Karmelina Husejnović.

Izvršni direktor področja zdravstvenih zavarovanj v Adriatic Slovenici Ivan Gracar je poudaril, da z dodatnimi prenosi kritja storitev iz obveznega na prostovoljno zdravstveno zavarovanje, kar je vključeno v finančni načrt, prostovoljne zdravstvene zavarovalnice pravzaprav rešujejo zdravstveno blagajno in zdravstveni sistem.

Izračun, za koliko se bo premija zaradi tega dvignila v Adriatic Slovenici, po njegovih besedah še ni končan. "A preprosta matematika kaže, da je mesečni dvig v sistemu 3,8 evra na zavarovanca," pravi Gracar, ki tako pričakuje, da bodo vse tri prostovoljne zavarovalnice premijo dvignile v približno enakem znesku. Vzajemna je že v sredo sporočila, da bo premijo zvišala za štiri evre. Sicer pa Gracar zagotavlja, da se zavarovalnice ne dogovarjajo, koliko bodo zvišale premije.

Generalni direktor zavoda Samo Fakin pa razpolaga z drugačnimi izračuni, za koliko bi se premija prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja lahko dvignila. Sam meni, da bi se lahko za nekaj več kot tri evre.

Denar - 4
Denar - 4 FOTO: Thinkstock

Kaj bo s tistimi, ki imajo le osnovno zdravstveno zavarovanje?

Ker obvezno zavarovanje krije vse manj storitev, ostro varčevanje v zdravstvu po žepu ne bo udarilo le tistih, ki imajo dopolnilno zavarovanje, pač pa tudi tiste, ki so zgolj obvezno zavarovani. Koliko bodo morali ti ljudje plačevati za zdravljenje?

Pogosta operacija pri starostnikih je menjava kolka zaradi obrabe, za poseg pa je treba odšteti 7.815 evrov. Obvezno zavarovanje bo prispevalo 80 odstotkov, preostalih 1.563 evrov pa bolnik sam.

Hudo zaskrbljeni so tudi tisti, ki potrebujejo biološka zdravila. Za zdravilo, ki stane 2.160 evrov in zadošča le za mesec dni zdravljenja, bo zavarovalnica plačala 216 evrov, bolnik pa bo moral sam plačati še skoraj dva tisoč evrov.

Če si bo nekdo, ki nima dopolnilnega zavarovanja, na smučanju zlomil stegnenico, bo obvezno zavarovanje za zdravljenje v bolnišnici krilo 3.943 evrov, poškodovanec bo moral doplačati še 1.690 evrov.

S pet na 10 odstotkov se bo podražilo doplačilo za presaditve organov, zdravljenje v tujini, dialize, radioterapije, s 15 na 20 odstotkov pa zdravljenje zobnih in ustnih bolezni, zmanjšane plodnosti, umetna oploditev pa tudi umetna prekinitev nosečnosti.

Predsednica združenja za državljanski nadzor zdravstvenega varstva ZaNas Nevenka Lekše je za 24UR OB ENIH dejala, da so vsak dan presenečeni nad ukrepi, ki po njihovem mnenju nimajo nikakršne podlage v finančnem načrtu. "Očitno gre zgolj za diktat kapitala, zavarovalnic, ki bi rade na račun povprečnega državljana in državljanke zaslužile. Zgrožena sem nad tem, kako lahkotno zdravstvena politika in vlada dovolita takšne ukrepe,“ poudarja Lekšetova in se sprašuje, zakaj teh vprašanj ne bi uredili na način, kot so to storili z zakonom o uravnoteženju javnih financ, ki je uredil področje 45 zakonov. Dodaja pa, da očitno ni volje, da se to stori in dokončno uredi. Pri tem izpostavlja delodajalsko stran kot tisto, ki to ovira.

Opozarja, da je tovrstno zvišanje premij popolnoma neupravičeno, ob tem pa še dodaja, da je bila Vzajemna ustanovljena z namenom, da bi zagotavljala pravičnost in solidarnost ter da gre za zavarovalnico, ki ne bi smela ustvarjati dobička. Če pa ga že ustvarja, se ta izključno vrača le v zdravstvo, opozarja Lekšetova in ob tem dodaja, da če bi zavarovalnica svoje prihranke usmerjala v izvajanje zdravstvenih storitev, potem se premije ne bi tako močno podražile.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

comius
13. 06. 2012 00.53
Vprašanje za novinarje/pravnike. Ali je mogoce pogodbo Vzajemni zaradi podražitve odpovedati prej kot v treh mesecih?
Mare61
08. 06. 2012 16.23
-2
V naši firmi so nam znižali plače leta 2008 , ko je udarila kriza. Ko je bila kriza mimo smo procente dobili nazaj. Ne se jezit. Sedaj bo enako. Zdaj varčujemo in gredo cene gor. Ko bo varčevanja konec, bodo šle spet dol. Enostavno in logično.
olyca
08. 06. 2012 14.29
+2
Treba je vedeti da lopovi v demokraciji rabijo več kot v jugi Joža, pa še to da ima vsak šef še svojega šefa v glavnem birokracija, aja mafija, ki mi krade
finec
08. 06. 2012 11.06
+6
Kje si sedaj Pezdir? Razumem, tarča ni več Pahor, z Janšo pa ni šale.
hrcekmuri
08. 06. 2012 13.07
+2
cemkcku4
08. 06. 2012 09.56
+2
Vse je zelo enostavno.Sprenevedajo se vsi skupaj z vlado.Verjetno so stroški resnično nevzdržni a problem ni v tem.Problem je v tem, da so zdravila pri nas nenormalno preplačana.In to zaradi 5 posrednikov( običajno gre za familijarna podjetja) ki si med sabo prodajajo zdravila preden pridejo do uporabnika.Gre za legalno tajkunizacijo, ki so jo do sedaj podpirale vse vlade.Ker je zelo enostavno kritizirati in pametnjačiti lahko ponudim tudi enostavno rešitev: -omejitev (oziroma razne obdavčitve) marže in to po naslednjem principu; 1.od proizvajalca do kupca npr 30% marža( in ne nekaj 100% kot sedaj). Tako bo lahko zopet 5 podjetij, ampak vseh 5 si bio moralo razdeliti le 30% med seboj! 2. npr višja marža 40% naj bo obdalčena npr 50% 3.marža 50% naj bo obdavčena 80% itd Tako bo se uspostavil red.Prav tako tudi v trgovinah. LP
Jeanus1
08. 06. 2012 11.59
+5
Važno, da imajo nekateri zdravniki, direktorji, poddirektorji in namestniki poddirektorjev zdravstvenih domov, pa še kdo, tako bajne plače. "Zasluženo" seveda! In da imajo zavarovalnice na koncu leta milijonske dobičke. Fuj pa tak sistem! Priskledniki pokvarjeni!
Jaka Planinc
08. 06. 2012 09.11
+9
REŠITEV je zelo enostavna RAZBITI,RAZRUŠITI VSE OBJEKTE VZAJEMNE IN TE LOPOVE POGNATI NA DELO, DA BODO SPOZNALI KAJ POMENI DELATI / DELO,NE PA KRAJA,GRABEŽ, NEDELO IN PRIHRANKE OBČANOV SPRAVLJATI V LASTEN ŽEP.
MICLA
08. 06. 2012 08.06
+2
ta banda,pa naj bo zdravstvena ali pa pokojninska ali državna,celo živlenje smo plačevali zdravstvo čeprav smo bili zdravi sedaj pa ko smo starejši pa rabimo malo več ,pa saj smo to plačali tako kot pokojnine, že vse pa nam sedaj dražijo pokojnine nam bodo zmanjšali in je to popolna kraja ,in če namo upokojenci skupaj stopili nam bodo ta banda državna vse pobrali čeprav smo to 40 let plačevali,to je isto če bi 41 let na banki varčeval potem bo pa baka rela da varčujejo in da nam bodo 20 ali 30 procentov vzeli upkojenci pojdimo v državno nepokorščino z isto besedo,da varčujemo in ne bomo plačevali davkov več kot pol miljona nas je pojdimo na referendum in nekaj moramo doseči in tega nesposobnega klovna erjavca ki dela le za svojo rit ne pa za upokojence in takega nesposobnega predsednika,ki ni za drugam kot za v cirkus med klovne.
Jeanus1
08. 06. 2012 12.02
+1
Celo življenjsko delovno dobo plačuješ v zdravstveno in pokojninsko blagajno, na koncu, ko zgaran le uspeš priti v penzijo, seveda če uspeš, pa po nekaj letih guzneš, tvoja "življenjska naložba" pa ostane tem govedarjem.
Mustang3x1
08. 06. 2012 07.14
+4
Pred kratkim sem gledal film "In Time", ZF akcijski film, kjer si morajo ljudje kupiti čas, da lahko živijo... Zgleda, da to dejansko več ni znanstvena fantastika...
Oleander
08. 06. 2012 00.10
+17
Ko bo stanje postalo res nevzdržno, torej ko mali človek ne bo imel več kaj izgubiti, takrat naj se tako kapital, kot politiki bojijo. Ker takrat se bo sprožila razdiralna moč množice. In te moči ne more nič ustaviti. In verjemite, da smo zelo blizu tega. Kronični bolniki bodo pred seboj videli le še smrt. In samo stvar časa je, kdaj se bo našel tudi, tak, ki bo hotel s seboj potegniti še tiste, ki so za to krivi. žalostno je, da se ta čas nezadržno bliža.
Jeanus1
08. 06. 2012 12.02
+2
Je pa prav, da se bliža. Ni druge opcije.
komarec
07. 06. 2012 23.42
+7
Kmalu se bodo tudi tu začele ugrabitve kot v Grčiji, pa se bomo spraševali za kaj.
Denis212
07. 06. 2012 23.01
+14
Lopovi, MAFIJA v kravatah s specialističnimi znanji - kako nategovati z nasmehom na obrazu. BEDA...
Pinokio
07. 06. 2012 22.28
+18
Nekej morte vedet. Ogromno denarja gre za ogromne plače dohtarjev, za dežurstva, katera so zelo dobro plačana. Slednjih kriza še povohala ni, saj dopoldne delajo v javnem zdravstvu, popoldne pa "fušajo" po zasebnih ambulantah. Seveda ne vsi, večina pa. Predvsem misllim s tem na specialiste. Tle je treba narediti red. Podražitve sploh ne bi smelo biti.
LepiBorut
07. 06. 2012 22.54
+13
dežurajo 72 ur, saj so kot Supermen.Med tem pa opravi se nekaj privat dela v naših ambulantah in z našo opremo seveda brez plačila uporabe. Kako je sploh sposoben delat 72 ur?
LepiBorut
07. 06. 2012 23.00
+10
72 ur dežurstva + cca 10 ur privat = 82ur. 82 delovnih ur v treh dneh. KAPO DOL GARAČI.
Nauders
07. 06. 2012 22.22
+10
4-članska družina=120eur/mesec=1400/leto torej zdravstvo mastno preplačujemo
LepiBorut
07. 06. 2012 23.05
+9
Nauders
07. 06. 2012 22.20
+12
to je KARTELNO LEGALNO dogovarjanje jaz bom prekinil zavarovanje
tali?ni tom
07. 06. 2012 22.13
+14
HVALA TI janez KER TAKO KONSTRUKTIVNO V POGUBO PELJEŠ NAROD !
jamajaka
07. 06. 2012 21.51
+5
astronomske cene glede izvajanj zdravstvenega zavarovanja ne razumem sej zdravje je prvi koeficent razumjivo boljši da nisi nikoli bolan ampak glede na vsa dodatna vplačila ki jih v večini % ne izkoristmo še povišat voda na mlin določenim prevarantom
sosoa
07. 06. 2012 21.16
+23
seveda je upravičeno, saj ima gospa že tri leta samo 3.800 plače, zadnji čas, da si jo poviša.... sirotica
Pinokio
07. 06. 2012 22.29
+13
Boga revica. Javno vprašanje za gospo Kolar: Kaj boste z dobičkom, ustvarjenim lani, in v preteklih letih? Premijo bi bilo treba celo znižati !
BUN8
08. 06. 2012 12.44
+2
to bo za dopust pa še za božička bo kaj ostalo
liskub
07. 06. 2012 20.46
+27
Lahko je gospej Kolarjevi plačat 30 evrov plače pa ima 3800 neto kajpa tisti ki mora na dan preživeti s tremi evri bo pa moral en dan v mesecu črtat s koledarja.Barabe pokvarjene tudi v nadzornih svetih ki vlečejo sejnine od tega denarja.Ukinit te zavarovalnice pa bo več kod pol cenejše.Poloviuco tega denarjam gre samo za ničdelo in lepe plače uslužbencev drugo dobi-če dobi pa zdravstvo.Sramota da to vlada DOPUŠČA ker so pa lepo pokojnine in plače zamrznili potem pa naj človek živi če lahko.
Maj555
07. 06. 2012 22.31
+9
Vlada ne dopusca... To am je vlada zakuhala... Sej smo vedli da se bo to zgodilo, ce je jansa skipal velik procent iz obveznega na dopolnilno... In je vedel da boste eni nasedli in za to krivili zavarovalnice... Janso dol z vlade in cene dopolnilnega se bojo spet znizale!
M_teorija
07. 06. 2012 20.44
+15
Še v antisocialni ameriki so ugotovili, da je takšen pristop nečloveški nehuman do tistih, ki ne morejo plačevati, pri nas pa naj bi uvajali tak preživet ameriški pristop, ki je veljal do prihodaa Obame. Ja, kot če bi 45 leta prestopili tabelim. Od neoliberalizma, varčevalnih ukrepov, vsega, kar že vrabci čivkajo, da je za na smetišče zgodovine sedanja vlada pa s tem odkriva toplo vodo. Ma katastrofa, če že kaj kopirajo od drugod, naj za spremembo, vsaj enkrat, kot izjemo prekopirajo kaj pozitivnega in ne prežvečene abote, ki so jih zavrgli že vsi!?
yapi
07. 06. 2012 20.28
-3
zavarovalnice so ustanovljene z namenom prevare za ljudi da ljudje mislijo da bodo meli zastonj storitve. a komunisti so navadnim ljudem smešal glave. še vedno je treba plačati storitve le da se plača na obroke po premijah ala mesečno plačevanje. če se zračuna se celo preplača storitve. potem pa novinarji strašijo ki so plačani od teh zavarovalnic da poročajo kako hudo te udari po žepu če je treba plačati v enkratnem znesku storitev. kdor je pameten ma v šparovcu našparan zase in mu ni hudga, ne boli glava zrd višjih cen, ni stresa
M_teorija
07. 06. 2012 20.46
+5
A si ti že mogoče slišal za participacijo!?