Slovenija

'Ne gre za afero, ampak za tragedijo par excellence'

Ljubljana, 18. 02. 2010 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.G./M.K./B.S.
Komentarji
349

Premier Pahor je glede zadeve Baričevič poudaril, da tako Pogačnik kot Kresalova uživata njegovo podporo, in pojasnil, da je razjasnitev okoliščin pomembnejša od političnega miru.

Premier Pahor
Premier Pahor FOTO: Miro Majcen
Nerazumno, da predsednik vlade Borut Pahor, še vedno podpira ministra, ki ne spoštuje zakona! SLS

Afera Baričevič se nadaljuje. Premier Borut Pahor je danes sporočil, da je opravil pogovor s kmetijskim ministrom Milanom Pogačnikom, ki mu je povedal, da bo odgovor na interpelacijo pripravil do začetka prihodnjega tedna. To pomeni, da ga bo vlada lahko obravnavala že na četrtkovi seji. "Minister Pogačnik je spet zagotovil, da ni našel napak, pristranskosti ali drugačnih nepravilnosti v delu kmetijskega ministrstva, za katerega bi moral biti objektivno ali subjektivno odgovoren,“ je povedal Pahor. Ob tem je izpostavil, da bi morali o morebitnih spremembah zakonodaje v luči tragedije z bulmastifi razmišljati po interpelaciji in ne pod njenim vtisom.

"Ko mi je minister Pogačnik ponudil odstop, sem izbral razjasnitev vseh okoliščin, tudi če je to pomenilo, da bom utrpel krizo verodostojnosti,“ je še ocenil Pahor in dodal, da v primeru, da bi Pogačnik odstopil, sam ne bi poznal vzroka za to. Šlo bi zgolj za politični mir, kar se mi ne zdi prav, saj hočem razčistiti in ugotoviti, kaj je šlo narobe in kaj bi lahko preprečili, je dejal. Ob tem je zatrdil, da Pogačnik uživa podporo kolegov in kolegic iz vlade.

'Tudi če tvegam popularnost'

Ne gre za afero, ampak za tragedijo, in to tragedijo par excellence, je bil odločen. "Pomembno je, da ravnam kot sicer v političnem življenju in ne pometam stvari pod preprogo, ampak rešujem probleme, tudi če tvegam popularnost.“ Dopustil je možnost, da bo med interpelacijo prišlo na dan tudi kaj, kar doslej ni bilo znano. Pogačnik mu je še enkrat zagotovil, da ni bilo nikakršnih pritiskov, je dodal Pahor.

'Ministrica uživa mojo podporo'

Glede notranje ministrice Katarine Kresal, ki je včeraj dejala, da bi se moral Pahor v zadevi Baričevič pogosteje oglašati in pojasniti, da "država ne razpada in da nismo vsi skorumpirani“, je premier dejal, da "ministrica opravlja težko delo in razumem, da se nervoza kdaj poveča in se kaj reče pod vplivom čustev“. "Bistveno je, da ministrica uživa mojo podporo, kar lahko brez slehernega dvoma povem.“

'Trenutno je stanje zelo dramatično'

Na vprašanje, ali so zaradi vsega tega dogajanja načete vrednote v državi, pa je Pahor ocenil, da ne. "Ravno to, da vlada dela tako transparentno, da ne skriva problemov,  v tem hipu deluje zelo dramatično, a brez tega verjetno ne gre. Slovenija bo na koncu zmagovalka,“ je sklenil Pahor.

LDS: Očitno nekoga močno motimo

Novinarska konferenca LDS
Novinarska konferenca LDS FOTO: Blaž Garbajs
Zahtevamo, da stroka po 20 dneh zaključi vse analize in preiskave in javnosti predstavi vse rezulate. Računamo, da se bo to zgodilo že danes. Anton Anderlič

V stranki ministrice Kresalove so medtem ogorčeni predvsem, da postopki okoli razjasnjevanje okoliščin v primeru smrti zdravnika Saše Baričeviča tako dolgo trajajo. “Od vlade pričakujem, da se vse te stvari nemudoma zaključi in razkrije vse okoliščine. 20 dni je odločno preveč, da se ukvarjamo s temi vprašanji,” je oster Anton Anderlič, ki nadaljuje, da je nujno treba razščistiti vse okoliščine – o domnevnih povezavah, postopku vračanja psov in preiskavi po napadu psov.

V zvezi z interpelacijo kmetijskega ministra Anderlič pravi, da bo za podporo interpelaciji zadosti že to, če zaključkov ne bo kmalu, če pa bodo zaključki slabi, interpelacija po njegovem mnenju sploh ne bo potrebna, saj bo premier Pahor sam odstavil kmetijskega ministra.

Za Kresalovo pa je dejal, da ministrica uživa njihovo polno podporo. "Program stranke LDS, ki smo ga sprejeli, dobro izvaja," je še dejal Anderlič.

Rezultati analiz o spolni zlorabi Baričevičevih bulmastifov še vedno niso znani. Kot so nam povedali na Nacionalnem veterinarskem inštitutu, kjer analize opravljajo, bodo rezultati najverjetneje znani šele prihodnji teden.

Še bolj oster je bil generalni sekretar LDS Uroš Petohleb, ki sumi, da bi tako koalicija kot opozicija s to afero lahko poskušali diskreditirati stranko. “LDS se je v zadnjem času okrepila, podpora je velika in pred časom smo dobili namige, opozorila in grožnje iz krogov razumnikov, naj se pripravimo na to obtoževanje. To dolgo reševanje morda paše tudi nekomu v koaliciji. Mi imamo svojo pot, ki očitno nekoga zelo moti,” je dejal Petohleb. Predvsem se je obregnil ob SDS, ki da uporablja “metode sataniziranja politične konkurence v predvolilnem času”. Prepričan je, da se s primerom bulmastifov preusmerja pozornost z drugih tem, kot je na primer afera Patria, v središču katere je tudi predsednik SDS Janez Janša.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (349)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Silva Hecl
20. 02. 2010 20.19
JA JA VSI SE BOJIJO KO BO JAVNOST IZVEDELA TO GNUSNO RESNICO
enasmrklja
20. 02. 2010 19.28
no no čakte, sej bo še kej bol sočnega prišlo ven
Jamnik Marjan
20. 02. 2010 18.58
now what -so what
alkimistos
20. 02. 2010 11.56
Bulmastif... Ne vem kaj si pojedel a tale vlada ne samo da poka po vseh šivih ampak tudi tone v lastnem dreku in skorumpiranosti..... To da boste pa spet zmagal na volitvah tole pa so napol blazne sanje...
Goky
19. 02. 2010 22.24
pajtlerblanka V tem te podpiram 100 procentov. Vendar odprodajo načrtuje vodstvo jame, če jim država to dovoli je konec vsega lepega.
Atlas1
19. 02. 2010 22.11
BORUT BORUT KJE JE ZDAJ TVOJ ODLOČNI POGLED UPRT NARAVNOST V OČI. VEDNO BOLJ POGLEDUJEŠ NEKAM V PRAZNO IN V STRAN. IZDAL SI SAM SEBE ! KAJ SI ŽE REKEL OKOLI BOŽIČA, DA BI BIL RAD ZOPET SREČEN...... MAR BOŠ SPLOH ŠE KDAJ LAHKO???
Buena Vita
19. 02. 2010 18.35
DELA ZA HRVATE ,PROTI SLOVENIJI,PROTI SLOVENSKIM INTERESOM DANES BERITE ITALLIJANSKI TISK ,IN ZGRAŽANJA KO SE ZGRAŽAJO NAD POKVARJENOSTJO NAŠE VLADE KER PRODAJA POSTOJNSKO JAMO,,NIKOLI NE SLIŠIŠ V NOBENIH POROČILIH NIČESAR V MEDIJIH REDKO OMENIJO SLOVENIJO, VČERAJ PA SO PRED VEČ KOT 20 MILIJONSKIM AVDITELOM OBJAVILI TA GROTESKNO OGLAS POZNAMO TALIJANE KAKO SO OBČUTLJIVI DO ZGODOVIONE,KAKO ČASTIJO VSAK KAMEN ZGODOVINE NAŠA SKORUMPIRANA TOLPA PA PRODAJA EDINO VELIČASTNO POSTOJNSKO JAMO,NIKJER NA SVETU NI KAJ TAKO VELIČASTNEGA ---TISOČE HOTELOV LAHKO ZGRADIMO,,,TISOČE SEDEŽNIC POSTAVIMO ,TISOČE MOSTOV -VIADUKTOV ZGRADIMO,,PLANINE PREMAKNEMO,OTOKE ZGRADIMO POSTOJNSKA JAMA JE ENA EDINA ,,IN TO VELIČASTNOST TA TOLPA SKORUMPIRANCEV PRODAJA
Goky
19. 02. 2010 16.47
HC85 19.02.2010, 13:33 Na obljube nedam nič. Obljubljajo vsi potem pa od tega ni nič. Če gremo v natnčnosti je tudi JJ obljubljaj in govoril pred volitvami, da je za njega prav vsak državljan pomemben. Ja do 19 ure zvečer, ko se volišča zaprejo. Potem pa je vse skupaj pozabil. Če pa si strogo na eni strani iščeš med svojimi samo dobro med nasprotniki vse slabo. Tako se ne pride nikamor. Ostane samo prepir. Še 1000 000 let bo isto. Levi desni vedno v boju država v gnoju.
lepdanzelim
19. 02. 2010 15.42
Par excellence!? Ne morem verjeti! V dobrih starih časih je ta izraz pomenil nekaj izvrstnega, najboljšega v svoji vrsti. Naš predsednik vlade ne pozna slovenskega izraza za najhujšo tragedijo, zato "neumnim" državljanom streže angleškimi, latinskimi, francoskimi izrazi. Dragi Pahor, za nas navadne državljane, ste od slovenske samostojnosti dalje vsi vi politiki in Cerkev kot najmočnejša neformalna vlada ena sama velika katastrofa par excellence. Le kaj nas bo rešilo?
opore?nik
19. 02. 2010 15.33
politika je umazana odkar obstaja in kakršen si v službi podoben si doma ali kot bi rekli- civil
resslovenka
19. 02. 2010 15.28
lds, sds, sd, nsi ... nikogar ne motijo. Dokler se držijo pravil in danih obljub. Samo da je obljub toliko kot jih prenese papir in utečenega leporečja, da že ušesa bolijo. Mi samo čakamo na spremembe. Ampak v pozitivo. Pa kakor kaže ne bomo dočakali.
belibasta
19. 02. 2010 14.54
LDS:Očitno nekoga močno motmo.Ja tako nagnusnega smrada pa še ne!
-gorenjka-
19. 02. 2010 14.52
...pri vseh akrobatskih poskusih zavajanja in poneumljanja javnosti (kdo javnost je veste,a ne g.premier?) se bojim,da ste napravili en ponesrečen salto mortale par excellence.
Mrki1
19. 02. 2010 14.12
ARKA PAHOR JE ČLOVEK BREZ HRBTENICE.
Garfield7497
19. 02. 2010 14.10
predlog: RAZISKOVALNI NOVINARJI naj raziščejo kao znane odvetniške pisarne Č............IN S..........pa boste VIDELI ka bo še prišlo na dan SAMO J...A bi moral imet in bo takoj na SVETU na kanalu A
Mrki1
19. 02. 2010 14.08
Pahor je reva.
Mrki1
19. 02. 2010 13.38
Pahor slovenska tragedija si TI!!!!!!!!!!!!!!
TA_RDEC
19. 02. 2010 13.36
PAHOR JE CAR!!! ŽIVELA VLADAVINA PAHORJEVEGA TROJČKA IN PREDSEDNIKA TURKA! NAJBOLJŠA VLADA DOSLEJ!!! JANŠA, POŽRI SE, NASLEDNJE VOLITVE BODO SPET ZMAGALI!!! DRŽTE SE! GOLOBIČ, TUDI TI SE NE VDAJ PRITISKOM IN MANIPULACIJA, VEMO DA SI NEDOLŽEN!!!
belibasta
19. 02. 2010 13.35
Sploh ne veste,da je to Janševo maslo.On je v bistvu reinkarniran dr.Doolittle,skupaj s tropom so skovali zaroto!Pahor bo počakal teden,dva potem bo udaril z vesoljsko razlago!
HC85
19. 02. 2010 13.33
Goky 19.02.2010, 13:15 1 HC85 19.02.2010, 09:16 Za kakšne ukrepe jaz nisem slišal ti tudi gotovo ne. Govorili so pa o veliki uspešnosti nakraju pa je nekaj manjkalo le pomisli. Ni in ni pravega gospodarja ne na eni ne na drugi strani. Tudi na domačiji - kmetih če sta dva gospodarja pes crkne nikaj. JA, SEM!!!! celo sam predsednik turk (ki ga ne maram, ker se ponavadi samo postavla na stran levice) je v enem intervjuju omenil, da se mu zdi ŠKODA in NAPAČNO, da sedanja vlada ni vzela pomoči prešnje in da so nekateri UKREPI bili sigurno dobri (seveda so bli nekateri tudi populistični in takšni, da jih javne finance ne bi zdržale)... Tolko o tem,pač niso vzeli pomoči, zaradi ponosa.....kje pa je sedaj tistih 300 strokovnjakov, ki jih je Pahor pred volitvami obljubljalč????????????