Slovenija

FOTO: To so grozljivi posnetki poškodb 14-letnika. Zaradi pirotehnike je ostal brez obeh rok, poškodovan ima obraz

Ljubljana, 20. 12. 2016 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
0

Kljub številnim opozorilom, da so pirotehnična sredstva lahko zelo nevarna, poročamo o novem hudem primeru poškodb. Tokrat so v ljubljanski klinični center pripeljali hudo poškodovanega 14-letnika, ki mu je petarda poškodovala obraz, sluh in tako hudo obe roki, da so ju morali amputirati. Objavljamo fotografije poškodb z opozorilom, da so posnetki zelo nazorni.

Več videovsebin
  • Izjava kirurga Uroša Ahčana
    03:04
    Izjava kirurga Uroša Ahčana
  • Iz SVETA: Opozorila očitno ne zaležejo
    01:55
    Iz SVETA: Opozorila očitno ne zaležejo
  • Iz 24UR: Petarda mu je počila v roki
    02:14
    Iz 24UR: Petarda mu je počila v roki

Komaj dober teden je minilo od novinarske konference, na kateri so policisti in zdravniki opozarjali pred neustrezno uporabo pirotehničnih sredstev, moramo poročati o hudi poškodbi 14-letnika. Z UKC Ljubljana so namreč danes sporočili, da jih je včeraj pozno popoldne pretresla vest o 14-letnem fantu, ki se je hudo poškodoval s pirotehničnimi sredstvi kar v svoji sobi.

Tokrat se je zaradi uporabe pirotehnike hudo poškodoval 14-letnik.
Tokrat se je zaradi uporabe pirotehnike hudo poškodoval 14-letnik. FOTO: Thinkstock

Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, je uporaba petard v Sloveniji prepovedana že od leta 2008, a zaradi njihove neustrezne uporabe še vedno beležijo primere tudi zelo hudih poškodb, zaradi katerih so mnogi mladi zaznamovani za vse življenje. "Poškodovanega dela telesa namreč niti s sodobnim znanjem in tehničnim napredkom v medicini ni mogoče povrniti v prvotno stanje," opozarjajo.

Amputirati so mu morali obe roki v zapestju

Več podrobnosti o hudi poškodbi 14-letnika, ki se zdravi v UKC Ljubljana, je danes predstavil predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike Uroš Ahčan.

Fotografije poškodb, ki jih je utrpel 14-letni fant.
Fotografije poškodb, ki jih je utrpel 14-letni fant. FOTO: POP TV
Zato ob tej pretresljivi zgodbi želim ponovno opozoriti vso slovensko javnost in novinarje, da vsak dan opozarjate na nevarno uporabo pirotehničnih sredstev in njihove grozljive posledice. Predstojnik oddelka za plastično kirurgijo in opekline Uroš Ahčan

Ahčan je vidno pretresen dejal, da so včeraj popoldan v UKC Ljubljana pripeljali fanta s poškodbo obraza, oči, sluha, prav tako so mu morali zaradi hudih poškodb amputirati obe roki v zapestju. "Dečka smo sprejeli v UKC Ljubljana. Ima hudo poškodbo obraza, oči, sluha ter amputirani roki na nivoju desnega in levega zapestja. Zato ob tej pretresljivi zgodbi želim ponovno opozoriti vso slovensko javnost in prosim novinarje, da vsak dan opozarjate na nevarno uporabo pirotehničnih sredstev in njihove grozljive posledice," je dejal Ahčan.

Fant je trenutno stabilen in pri zavesti. "Starši so seveda pretreseni. A kaj točno se je dogajalo v njegovi sobi, bo pokazala kriminalistična preiskava," je dejal Ahčan in dodal, da bo najstnik posledice čutil vse življenje. Fant je po Ahčanovi oceni kandidat za presaditev rok, a čakajo na napredek medicine, da mu bodo lahko pomagali.

To so posnetki poškodb, ki so jih z dovoljenjem fantovih staršev, medijem posredovali v UKC Ljubljana. Mladi v starosti od 11 in 20 let ne gledajo televizije in ne poslušajo radia, so pa najbolj ogrožena skupina, opozarjajo v UKC Ljubljana. Zato tokrat opozorila namenjajo predvsem njihovim staršem. Opozarjamo, da so posnetki poškodb v fotogaleriji zelo nazorni!

Posledice občutite vse življenje

Grozljiva statistika lanskega leta

Lansko leto so obravnavali 15 hudo poškodovanih zaradi pirotehnike, od tega je bila več kot polovica mlajših od 20 let. Trije mladi so ostali brez roke in so trajni invalidi.

"V medijih poročate o hudih telesnih poškodbah, ki so posledica napačne uporabe pirotehničnih sredstev, potem pa se nekako prava slika izgubi. Dejstvo je, da se poškodovanega dela telesa po poškodbi nikoli več ne more povrniti v enako stanje. Živimo v kompleksnem svetu, svetu številnih vprašanj in izzivov, zato je zelo pomembno psihofizično stanje posameznika in družbe. Vsaka telesna poškodba poslabša delovanje telesnega ustroja in estetski videz. Poškodbe nas postavijo v slabši položaj, lahko tudi na rob družbe. Življenje brez roke ali noge, s težko poškodbo tudi drugih delov telesa, je težko življenje. Pozna se pri karieri, iskanju službe, in lahko tudi pri iskanju partnerja. Življenje brez prstov, ali celo roke, oziroma brez obeh rok, je še zlasti za tako mlado osebo, ki je na začetku svoje ustvarjalne poti, nepredstavljivo. Pozivam mlade, naj pirotehniko prestavijo v virtualni svet, svoje življenje pa živijo polno v realnem svetu, svetu objemov, iskrenih nasmehov, prijateljskega druženja in nežnih dotikov," sporoča Ahčan.

14-letnik ni prva huda žrtev pirotehnike letos. Tako so v UKC Ljubljana 1. januarja letos sprejeli 15-letnega fanta, ki je zaradi petarde izgubil levo roko. Ahčan poziva vse odrasle, naj storijo vse, da se takšne tragedije ne bi dogajale, še posebej naj ne kupujejo pirotehnike svojim otrokom.

V Zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je določeno, da je prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le od 19. do 31. decembra. Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke kategorij 1 in 2 le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja. In še to v posebnih okoliščinah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1