Slovenija

Od neodvisnega Kosova do irskega 'ne'

Ljubljana, 29. 06. 2008 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./STA/Reuters
Komentarji
8

Pred Slovenijo je le še dan predsedovanja Evropski uniji. Eden največjih podvigov slovenske politike dobiva dobre ocene. Zdaj je na vrsti Francija.

Pred pol leta: uradni prevzem predsedovanja.
Pred pol leta: uradni prevzem predsedovanja. FOTO: Reuters
Slovensko predsedovanje je bilo v krogih EU deležno pohval in priznanj. In pomembno je predvsem to. Vodenje Sveta EU je bilo korektno, kakšnih posebnih rezultatov za Slovenijo pa realna politika ni mogla pričakovati. Predsednik poslanske skupine SD Miran Potrč

Polletno slovensko predsedovanje Evropski uniji se izteka. Kljub nekaterim kritikam je naša država pustila dober vtis, v zgodovino pa se bo vpisala kot prva novinka na čelu povezave.

Začetek predsedovanja je zaznamovalo kosovsko vprašanje, konec pa irski ne Lizbonski pogodbi, ki je Unijo pahnil v krizo, s katero se bo moral zdaj ukvarjati Pariz. Vmes je bilo veliko časa namenjenega iskanju ukrepov v boju zoper podnebne spremembe in večanju konkurenčnosti evropskega gospodarstva, skrb so zbujale naraščajoče cene nafte in hrane. Kako ublažiti težave ljudi, ki so nastale zaradi tega, so govorili tudi na drugem in zadnjem vrhunskem zasedanju pod slovensko taktirko.

Eden od ciljev, ki si ga je Slovenija zadala pred prevzemom evropskih vajeti, je bil, da bi države Zahodnega Balkana naredile korak naprej na poti v EU. To se je tudi zgodilo, Srbija in BiH sta v tem času kot zadnji iz regije podpisali sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, uspešno pa so se rešili tudi zapleti okoli hrvaške Ekološko-ribolovne cone. Zadnje dejanje, vrh EU-Rusija, pa je prineslo dogovor o začetku pogajanj o novem partnerskem sporazumu.

Stranke večinoma pozitivno

Koalicijske stranke slovensko predsedovanje ocenjujejo v presežnikih, nekaj manj navdušenja pa je v opoziciji. Medtem ko Socialni demokrati menijo, da je bila naloga dobro izpeljana, so v LDS bolj kritični. Menijo namreč, da je vlada predsedovanje izkoristila tudi v notranjepolitične namene. "Eden stranskih ciljev te vlade je bilo postaviti parlament na stranski tir med predsedovanjem," je menil Aleš Gulič in spomnil na ponujeni "pakt o nenapadanju" pred začetkom predsedovanja. Sicer pa je naloge, ki jih je Slovenija v tem času opravila, ocenil pozitivno, žal mu je le zamujenih priložnosti za promocijo naše države.

To menijo tudi v SNS, njihov voditelj Zmago Jelinčič je prepričan, da bi morala Slovenija izkoristiti priložnost za uveljavljanje svojih interesov. V Zares pa menijo, da je bil irski referendum črna pika za našo državo, ki Evropejcev ni znala prepričati v pomembnost reform.

Večina srečanj v Sloveniji je potekala v prav za ta namen zgrajenem kongresnem centru na Brdu pri Kranju. To je zmotilo poslanca LDS Guliča, ki pravi: "Visoke evropske predstavnike smo zgolj spravili sem, nismo pa jih seznanili s Slovenijo v Evropi. Seznanili smo jih zgolj z Brdom v Sloveniji."
Večina srečanj v Sloveniji je potekala v prav za ta namen zgrajenem kongresnem centru na Brdu pri Kranju. To je zmotilo poslanca LDS Guliča, ki pravi: "Visoke evropske predstavnike smo zgolj spravili sem, nismo pa jih seznanili s Slovenijo v Evropi. Seznanili smo jih zgolj z Brdom v Sloveniji." FOTO: Dare Čekeliš

Sestanki, seje ...

Najbolj dragocene so izkušnje in znanje, ki si jih je Slovenija pridobila v zadnjega pol leta, meni slovenski premier in trenutno še predsedujoči Svetu EU Janez Janša.

V času predsedovanja je po podatkih vladne službe za evropske zadeve v Sloveniji potekalo 158 uradnih dogodkov, od tega 25 na ministrski ali najvišji ravni, na katerih je sodelovalo preko 15.000 udeležencev. Prek 3300 dogodkov pa je bilo organiziranih v Bruslju in Luxembourgu. Vlada je nameravala za predsedovanje nameniti 62 milijonov evrov, te vsote naj ne bi presegli. V projektu predsedovanja je sodelovalo nekaj več kot 2200 javnih uslužbencev.

Zdaj je vrsta na Franciji

Slovenija je evropsko taktirko prevzela od Portugalske, predala pa jo bo Franciji. Predsednik Nicolas Sarkozy je obljubljal, da bo v pol leta spremenil Evropo. Francosko predsedovanje ne bo le organiziranje sestankov, ampak primer učinkovite akcije, je napovedoval. A potem, ko se je moral zaradi nasprotovanja držav brez izhoda v Sredozemlje odpovedati ideji o Mediteranski uniji ter po zdaj že znamenitem 'ne' irskih volivcev, je moral smele načrte precej oklestiti. "Naredili smo pot od fantazije, da lahko gospod Sarkozy spremeni Evropo, do rahlo bolj realističnega pogleda na to, kaj lahko predsedujoči stori,“ je dogajanje opisal Olivier Louis s Francoskega inštituta za mednarodne odnose.

Sicer pa si je Pariz postavil štiri prioritete. Doseči želijo sporazum o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov ter povečati delež obnovljivih virov energije. V ospredju bo tudi oblikovanje skupnih pravil v boju proti nezakonitem priseljevanju, pri čemer si Francija prizadeva za njihovo zaostritev. Poleg tega Sarkozy napoveduje krepitev evropskih obrambnih sil, a v isti sapi omenja vrnitev Francije v zvezo NATO. S tem želi sporočiti, da se eno ne izključuje z drugim. Obljublja pa tudi spremembe evropske kmetijske politike, nujne, če se želijo kmetje uspešno zoperstaviti naraščajočim cenam nafte in hrane.

Vrh ZDA-EU z obiskom ameriškega predsednika Busha v Sloveniji je bil eden od vrhuncev predsedovanja.
Vrh ZDA-EU z obiskom ameriškega predsednika Busha v Sloveniji je bil eden od vrhuncev predsedovanja. FOTO: BOBO


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
30. 06. 2008 14.17
tonček balonček--mogoče si v svoje hvalosppevu samemu-samega sebi pozabil poVedat ,da Janša rad pleza,da ima kondicijo ,zato je preplezal tako visoko,če ste že luzerji zgubili,ste zgubili takrat ko je gospodarstvo bivše ex -J....TOTALNO PROPADLO,ubogi hrvateh Markovič se je jugal da bo rentabilni dinar vkup stisnu jugico,pa nič od tega,Nelikvidnost V podjetjih ALI BANKROT ,PA ŠE SRPSKI VDOR V SLOVENSKI MONETARNI SISTEM,TOREJ ŠE ZADNJA KRAJA,IN sLOVENIJA NA SVOJE, sledi kar nas tolka,poroke in tancanja različnih morožotov in marožinj sem pa tja Janša premaga vse prepreke je premier,in je največ kar smo lahko sanjali ,,predsedujoči EVROPSKI SKUPNOSTI,, ZATO DELATE VSE DA BI GA POKOPALI,ČE GA NI USPELO JUŽNI ARMADI,POTEM BO VAM ŠE MANJ,BOLJ GA Z GNOJEM ZALIVATE,LEPŠE CVETE KISAJTE SE IN TELEBANITE KOLIKO VAS VOLJA,SE POTAPLJATE,PO TOLIKEM ČASU BI SE LAHKO VSAJ PLAVAT NAUČIL
Ro-Zy-YoZi
30. 06. 2008 11.33
sam da smo bili uspešni pa čeprav smo pokasirali opomin evropske komisije..... Bravo Rupel, Bravo JJ
Prvo Borec
29. 06. 2008 18.39
Klasik dober dan. Kot vedno nimam pripomb in se podpišem. tycoon toliko jih je prijavljenih !!! Kje pa so še tisti neprijavljeni ?? Krat 2 minimalno pomnoži !! In po kratkem času imajo take pravice, kot mi staroselci !!
Uporabnik113189
29. 06. 2008 18.11
Priznam, res je. Slovenija je s predsedovanjem pustila vsaj dober vtis. Smp pač dobro natakarji, pa kuharji in strežno osebje. Če bi bili vsi šolani "butlerji", bi bil uspeh še večji. Jasno, da te vsi hvalijo, če ne delaš problemov. Tako pač je, če sploh ne vemo kaj početi s svojo državo, suverenostjo da ne naštevam. Ta trenutek v EU poskuša vladati desnica in tudi predlaga zakone, ki spodjedajo temeljne vrednoste, zaradi katerih je članstvo bilo smiselno. Irci so prvi, ki znajo ceniti svojo samostojnost in suverenost. Tudi za nas so vrednote ircev zelo pomembne (kot majhne države), ampak vlada ima bolj važne opravke..Glede Kosova naj samo ponovim, velika napaka, kriva pa Slovenija..Če nas že Evropa hvali ( kar bi počeli v vsakem primeru), bi za sebe le morali vedeti, kaj smo v resnici naredili..
mindfucker
29. 06. 2008 16.23
ja, posledice priznanja kosova že čutimo. že 45 000 šiptarjev živi, na naši zemljici!
komunista@bigstring.com
29. 06. 2008 15.52
Zakaj pa dajo v članek komentar SD Mirana Potrča? A njega se da komu podariti,naprimer Severni Koreji?
Tonček Balonček
29. 06. 2008 15.36
Če je Janša Bushu podaril kolo, katerega vsi sestavni deli so iz tujine, celo ne iz Evrope, bi lahko Bush v znak dobre geste podaril vsaj Goltesovo desto, kakšno freeride/frestyle Master ali kaj podobnega, saj vsi vemo, da Janez rad deska!!
Prvo Borec
29. 06. 2008 14.50
Prava primerjava je ta kolo in deska. Mi dajemo več ven, kot pa dobimo noter. Ni kaj !!