Slovenija

Od šaljivca do najmlajšega predsednika vlade

Ljubljana, 17. 08. 2018 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
504

Slovenija je dobila novega predsednika vlade, in to zelo mladega, saj je vodenje države prevzel komaj 40-letni Marjan Šarec. Kdo je pravzaprav 40-letnik, ki je na političnem parketu poznan šele od lanske jeseni, ko je kandidiral za predsednika države? Morda niste vedeli, da je posvojen, da je velik ljubitelj zgodovine in da menda ne zamudi nobene nedeljske maše.

Marjan Šarec je po izvolitvi v DZ prisegel kot novi predsednik vlade.
Marjan Šarec je po izvolitvi v DZ prisegel kot novi predsednik vlade. FOTO: Miro Majcen
Ob današnji zaprisegi se je novoizvoljeni premier zahvalil za podporo tako tistim, ki so ga podprli, pa tudi tistim, ki ga niso. Obenem pa je obljubil, da bo deloval v dobro vseh

Šarec je vrsto let nastopal kot komik in imitator in je znal po besedah radijskega voditelja Mihe Šaleharja "oponašati 17 različnih traktorjev". Po poklicu je mizar in igralec, ki je mnogim bolj poznan po vlogi Ivana Serpentinška, izmišljene osebe, ki jo je Šarec oponašal vrsto let. Serpentinškov lik naj bi bil podoba stereotipnega Slovenca, preprostega človeka in zelo praktičnega človeka. Šarec je zelo priljubljen na svojem 'domačem' terenu – Kamniku, kjer je postal župan leta 2010. Od tega položaja se je zdaj moral posloviti, a njegova priljubljenost v Kamniku in okolici ostaja na vrhuncu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Politično kariero začel na lokalnem nivoju

Do junija, ko je bil prvič izvoljen za poslanca v DZ, je politične izkušnje nabiral na lokalnem nivoju kot župan občine Kamnik. Zdaj pa je pred njim zahteven projekt dokončnega oblikovanja in vodenja manjšinske vlade z zunanjo podporo, prve tovrstne v zgodovini Slovenije.

Že na predvolilnih soočenjih je dal vedeti, da s politiko misli resno, volilni izid na minulih državnozborskih volitvah, ko je njegova Lista Marjana Šarca pristala na drugem mestu, pa, da se z njim ne gre šaliti.

Šarec je velik ljubitelj starodobnikov, v svoji garaži pa ima kar tri, na katere je zelo ponosen.
Šarec je velik ljubitelj starodobnikov, v svoji garaži pa ima kar tri, na katere je zelo ponosen. FOTO: POP TV

Takoj začel sestavljati koalicijo

V nasprotju s primarnim pretendentom, relativnim zmagovalcem volitev, predsednikom SDS Janezom Janšo, je nemudoma začel sestavljati koalicijo, sprva sredinske. Po košarici NSi se je obrnil v levo in si ob partnericah v bodoči vladi SD, SMC, SAB in DeSUS s podporo Levice zagotovil mandatarsko mesto. Ravno z menjavo kurza bodoče vladne politike je požel nekaj kritik, češ, da "menja programe kot televizijski daljinec".

Kljub nekaterim konkretnim napovedim o prizadevanjih za spremembo volilnega sistema z uvedbo preferenčnega glasu, ustanovitvi finančne policije in učinkovitejšo porabo denarja v zdravstvu so mu manko jasne programske usmeritve kritiki očitali že pred volitvami. Z izjavami v smislu "Če greš po neki cesti, pa je zaprta, greš pač po drugi," je živciral vse, ki so se mu na vsak način trudili pripeti ideološko značko. Stranka, ki jo vodi, se sicer opredeljuje kot sredinska.

A ravno zmernost v stališčih in zadržanost v izjavah mu je, kot kaže, omogočila, da je na minimalni skupni imenovalec združil stranke, katerih prvaki še zdaleč niso najboljši prijatelji in usklajevanje katerih je bila verjetno v prvi vrsti mediacija med močnimi egi. V procesu, zahtevnem tudi za prekaljene politične mačke, pa je moral svojo, menda kdaj pa kdaj tudi nekoliko nepopustljivo nrav postaviti za skupen cilj: onemogočiti vlado Janeza Janše, in to po možnosti brez predčasnih volitev.

Čeprav ga je Janša povabil v svojo vlado, je Šarec povabilo odklonil in ostal zvest stališču, izrečenemu pred volitvami, da v koaliciji ne želi sodelovati s stranko, ki "s svojim medijskim imperijem širi laži in lažne novice" o njem in članih LMŠ.

Novembra 2017 se je precej nepričakovano uvrstil v drugi krog predsedniških volitev in v tekmi proti favoriziranemu Borutu Pahorju dobil precejšnjo, 46,9-odstotno podporo volivcev.
Novembra 2017 se je precej nepričakovano uvrstil v drugi krog predsedniških volitev in v tekmi proti favoriziranemu Borutu Pahorju dobil precejšnjo, 46,9-odstotno podporo volivcev. FOTO: Damjan Žibert

Uspeh že na predsedniških volitvah

Na minule, svoje prve državnozborske volitve je Šarčeva LMŠ sicer prišla s političnim kapitalom, ki ji ga je Šarec nabral na predsedniških volitvah. Novembra 2017 se je precej nepričakovano uvrstil v drugi krog predsedniških volitev in v tekmi proti favoriziranemu Borutu Pahorju dobil precejšnjo, 46,9-odstotno podporo volivcev.

Že v izjavi po drugem krogu predsedniških volitev Šarec ni izključil možnosti sodelovanja na parlamentarnih volitvah, če bi ljudje v njem "prepoznali človeka, primernega za to". Potrdil je, da ga k temu že pet let nagovarjajo, in ocenil, da je v nasprotju s svojim predhodnikom Mirom Cerarjem sam "praktik".

Šarec je zelo pedanten v skrbi za okolico družinske hiše. Nekoč je dejal, da je njegova žena minister za notranje zadeve, on pa ureja zadeve zunaj.

V LMŠ vidijo v njem "drugačnega politika, politika, ki zna biti človek, ki se zaveda visoke politične kulture, temelječe na spoštovanju sogovornika, ki se zaveda, da je treba od besed preiti k dejanjem, in politik, ki ima sposobnost povezovanja različnih stališč", je ob obrazložitvi predloga povedala ena od poslank LMŠ Tina Heferle. Šarec, ki mu je uspelo prepričati tudi enega od poslancev opozicije, pa je ob svoji izvolitvi dejal, da bo delal tudi v dobro tistih, ki ga niso podprli.

V obeh volilnih kampanjah je poudarjal, da je čas za zamenjavo generacij na najvišjih položajih v državi. A vlade brez starih političnih sil ni mogel sestaviti.

Njegov življenjepis

Rodil se je 2. decembra 1977 v Ljubljani. Leta 1996 je maturiral na Srednji lesarski šoli, kjer, kot je priznal v eni od oddaj med predvolilno kampanjo, ni vedno blestel. "Šest popravnih izpitov je dokaz, da napake popravljam," se zna pošaliti na svoj račun.

Po srednji šoli se je vpisal na smer dramske igre in umetniške besede na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Leta 2001 je šolanje končal kot univerzitetni diplomirani igralec.

Šarec, ki je tudi prostovoljni gasilec, z ženo in dvema hčerkama živi v Šmarci pri Kamniku.
Šarec, ki je tudi prostovoljni gasilec, z ženo in dvema hčerkama živi v Šmarci pri Kamniku. FOTO: Miro Majcen

Sprva se je zaposlil kot novinar na RTV Slovenija ter delal na radiu in televiziji. Javnost si ga je najbolj zapomnila po imitacijah mnogih znanih osebnosti, med njimi Janeza Drnovška, Janeza Janše, Danila Türka in Karla Erjavca

Se pa na družbenih omrežjih pogosto pošalijo na njegov račun oziroma na njegovo sposobnost imitiranja številnih slovenskih politikov, češ, da ob njemu ne potrebujemo predsednika države, niti predsednika DZ, saj se gospod Šarec odlično znajde v vseh teh vlogah.

Igralsko kariero je leta 2010 nepričakovano zamenjal za politično, ko se je odločil, da se bo – takrat kot neodvisni kandidat – potegoval za mesto kamniškega župana. Za župana je bil izvoljen dvakrat, a drugega mandata, ki bi se iztekel novembra, ni končal, saj je bil junija izvoljen za poslanca.

Kot kamniški župan je po mnenju mnogih mesto prebudil iz spanca. Med drugim so pod njegovim vodstvom obnovili eno večjih osnovnih šol v kraju, več cest in se vključili v obsežen evropski projekt izgradnje kanalizacije in nadgradnje čistilne naprave na območju Kamnika in Domžal. Veliko prahu pa je v javnosti povzročilo poimenovanje tamkajšnje knjižnice po domobrancu Francetu Balantiču, za katero je Šarec naknadno predlagal vnovično poimenovanje po občinah ustanoviteljicah.

V volilni kampanji pred predsedniškimi volitvami pa je bil Šarec deležen nekaterih "nizkih udarcev", predvsem zaradi svojih imitatorskih vlog in dejstva, da je bil posvojen. Tega, kot pravi, ni nikoli skrival, je pa hvaležen krušnim staršem, da so ga vzgojili v človeka, kakršen je.

Šarec, ki je tudi prostovoljni gasilec, z ženo in dvema hčerkama živi v Šmarci pri Kamniku. Prosti čas namenja popravilu različnih tehničnih stvari in urejanju okolice hiše, njegova strast pa je preučevanje zgodovine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (504)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Christi Miles
20. 08. 2018 19.12
+7
Sram nas je lahko
kladu
20. 08. 2018 18.45
-3
ŠAREC,NE POSLUŠAJ IDIOTOV,KER SO TI FAVŠ...USPELO TI BO KER SI TAPRAV.99%SLOVENCEV DRŽI S TEBOJ,teh par domobrančkov pa naj gre kram noge umivat...
VSEZNALECno1
20. 08. 2018 19.55
+3
www.jaz
20. 08. 2018 22.21
+1
ivan res grozni
20. 08. 2018 22.38
+0
Slovenija ni posebnost. POVSOD po svetu volijo desničarje manj izobraženi in bogaboječi.
Jože Fortuna
20. 08. 2018 17.55
+7
ŠAREC ---- V KAMNIKU --- PRIDELAL 9 MILJONOV EVROV PUFA... ! JA RES DOBRE IZKUŠNJE IMA.... ?
VSEZNALECno1
20. 08. 2018 17.28
+5
Ejga kva a bo tole švo
Absolutist 1
20. 08. 2018 16.58
+9
In kakšna je prednost najmlajšega predsednika vlade katerga podjetje bo država Slovenija.Nikakršna.Od prevzema občine Kamnik pred 9 leti je bil še mlajaši star komaj 31 let in je že uspel pridelati do sedanjega odhoda iz občine 9 miljonov minusa.Ker je pa država 100000 krat večje podjetje bo to prava katastrofa.
Jimi1
20. 08. 2018 16.49
+5
27 let negativne selekcije, ko se je vsakomur, ki je kaj dobrega naredil (ali vsaj poskušal narediti) metalo "polena" pod noge je pripeljalo do stanja duha kakršen vlada v Butalah.... Ker v življenju nisem imel "popravnega ispita", odlično spričevalo in diplomiral z "10" pač za mene dela v Butalah ni, vodje te države pa so "ostareli maneken", pa "faleni tišler"...,da ne omenjam opozicije "FDV prištinskega khmmm,kreh,kreh, DOHTERJA".... Butale na vsakem koraku te dežele...
Jože Fortuna
20. 08. 2018 16.18
+14
POP TV ---- BRIŠE KOMENTARJE --- BOJIJO SE RESNICE... !
Skunk Works
20. 08. 2018 15.46
+8
Če bi imel dovolj inteligence za pravilno samooceno, ter oceno okoliščin, potem te vloge nikakor ne bi prevzel.....Saj bi vedel v kaj se spušča, kakšne so okoliščine, koliko znanja je potrebno za to in kakšne odgovornosti to s sabo prinese, .....pa čeprav se gre to v državi, kjer se na takšnih funkcijah velikokrat ne odgovarja za posledice svojih slabih odločitev.....Podobno, kot če bi vratarju bolnišnice dali priliko, da izvede operacijo na odprtem srcu....Trezen in inteligenten človek tega ne bi nikoli sprejel.....
obožeobože
20. 08. 2018 15.43
+7
Bog! Prosim pomagaj Serpentinšku da ga sreča pamet,
Neuvrscen
20. 08. 2018 15.35
+12
Če Bog je, naj pomaga novemu predsedniku odpreti oči, da zapre mejo legalnim in ilegalnim migrantom
Švejk 123
20. 08. 2018 14.37
+7
Ne šaljivec, ampak dvorni norček . Lahko bi bil tudi, TANTADRUJ!!!
Jože Fortuna
20. 08. 2018 14.35
+34
ALENKA BRATUŠEK ---- KAREL ERJAVC ------- SO SLOVENCI -- KE -- JASNO POVEDALI NA VOLITVAH - DA JIH NE ŽELIJO VEČ VIDETI V VLADI... ! ZDAJ BOSTA - PA OBA MINISTRA.... ? ? ?
ivan res grozni
20. 08. 2018 22.39
-2
Od kod vam to. Janez Janša je edini politik, ki ga VEČINA Slovencev ne mara.
Jože Fortuna
20. 08. 2018 14.33
+17
FORUM 21 - IMA ODPRTE BANČNE BANKOMATE ----- TO JE NAJBOLJ VAŽNO V SLOVENIJI --- SRAMOTA
Kaktus111
20. 08. 2018 15.21
-9
Ma dej Južek .... preklop se nazaj na " dvosmerni štrom " ......!!!!!
ivan res grozni
20. 08. 2018 22.40
-2
Jih nima, ker je bilo v letih 2004-2008 skoraj vse pokradeno. Sramota!
janezdollar
20. 08. 2018 13.56
-11
Ziher bo delal boljše kot Janša in drugi lopovi...tu ni debate!!!
kameltrajbar
20. 08. 2018 14.12
-14
JurijLovsin
20. 08. 2018 14.29
+0
Jimi1
20. 08. 2018 16.52
+3
Problem je v temu, da je volilni izbor zožen zgolj na lopove in butaste politikante katere podpirajo mediji... Za mene presenečenje zgolj v temu, da je SNS ob takšnem stanju uspel v parlament priti... Vse ostalo pa predvidljiva "kuhinja" lažnjivih z politiko in UDBO povezanih medijev....
kladu
20. 08. 2018 18.48
+0
1000000000000000000000% resnično,razen če bomo šli v nakup štirikolesnikov,takrat bomo poklicali na pomoč strokovnjaka janšota z njegovo upeljano ekipo
Kollerik
20. 08. 2018 21.29
+0
www.jaz
20. 08. 2018 22.16
+1
ivan res grozni
20. 08. 2018 22.41
-1
Jože Fortuna
20. 08. 2018 13.43
+15
ŠOV - MURGLJE -- SO BO KMALU ZAČEL - CELA EU SE BO SLOVENIJI SMEJALA... !
est
20. 08. 2018 15.55
+7
.....in plačevala za neumnosti.Nam ne bo do smeha.
ivan res grozni
20. 08. 2018 22.43
-1
Poglejte malo tuje medije. Vsa Evropa slavi, da ni vlade sestavil skrajni desničar. Z novo vlado smo se približali Nizozemski, Franciji, Nemčiji in ne Poljski, Madžarski, Hrvaški.
Diškor
18. 08. 2018 22.57
+27
Zaradi vse več ilegalnih migrantov slovenske matere pozivajo slovenske može: “Možje, zaščitite vaše domove in vaše družine, kot so to počeli vaši dedje!”
ivan res grozni
20. 08. 2018 22.44
-2
Bolj se bojim Vijol kot pol milijona beguncev. Samo par manjših prekrškov.
Absolutist 1
18. 08. 2018 14.50
+9
Tako je mlad,da se še Hrvatom ne upa poslati depeše ob napadu med 12 in 13 avgustom 2018 na Malem Lošinju na lastnino tam gostujočih Slovencev.Uničevali so jim osebna vozil,popraskali pločevino,razbijali stekla in z grozljivimi vreznina na pločevini KURBE. Kaj delajo naše tajne službe v Sovi,da ne obveščajo naše državljane o napadih na tujo lastnino v tem primeru avtomobile.
alenka.NN
18. 08. 2018 16.21
+15
malo se informiraj, da tekoče posle še vedno opravlja c.merko....me prav nič ne skrbi za 'gostujoče' na mLošinju...haha, tajne službe naj iščejo pri tajužnih, oni bodo pa itak obdolžili goste, da so verjetno izzivali ali pač, bili ob nepravem času na nepravem kraju...rvati nikoli nič krivi !!!!!
ivan res grozni
20. 08. 2018 22.46
-1
Dobro, da ni Janša. Ta se je zlizal s Sanadarjem. Z odločitvijo za Pomorsko sodišče v Hamburgu sta se dogovorila za mejo po sredini zaliva. K sreči je njegova vlada padla še pred izvedbo dogovora.
Transformerji
18. 08. 2018 13.21
+17
Še vedno se spominjam slovesnosti ob dvigovanju naše, samostojne države: Kučan je čisto resno izjavil - danes praznujemo, jutri je nov dan. Vidite, napovedal je prihodnost samostojne Slovenije brez prihodnosti. Nekateri pa to razumejo drugače; jasno, obrnjen svet.
Transformerji
18. 08. 2018 13.22
+2
Roosterno1
18. 08. 2018 12.41
+21
Predvsem je preprost Človek z veliko začetnico... je neobremenjen s politično preteklostjo, kar vliva veliko pozitivizma v vlado, ki jo bo vodil. Ga podpiram in prepričan sem, da nas ne bo razočaral.
horhinjo
18. 08. 2018 11.27
-17
Samo da ni desnih republikancev pa bo vse v redu.
NDM
18. 08. 2018 12.16
+18
ja se vidi ja kako je ze 25 let...in se takrat ko je bila desnica na oblasti ste vi levicarji delali zdrahe z protesti po sloveniji na celu z partljicem
ivan res grozni
18. 08. 2018 12.48
-12
NDM
18. 08. 2018 15.26
+16
ja ma kdo je vse to organiziral povej....komunajzarji na celu z partljicem..
medo357
20. 08. 2018 13.38
+15
Kollerik
20. 08. 2018 21.30
-1