Slovenija

Od zasnove daljnovoda Beričevo–Trbovlje do izgradnje je minilo 10 let

Ljubljana, 30. 01. 2013 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tudi uradno so odprli 110-kilovoltni daljnovod Beričevo–Trbovlje, ki je dolg 38,2 kilometra in poteka čez pet občin: Dol pri Ljubljani, Moravče, Litijo, Zagorje ob Savi in Trbovlje. Od zasnove daljnovoda do izgradnje je minilo 10 let.

Elektrika
Elektrika FOTO: Reuters

Z daljnovodom Beričevo–Trbovlje po več letih nihanj napetosti in pogostih izpadov elektrike v posavskih občinah končno lahko zagotovimo kakovostno in zanesljivo oskrbo z elektriko, je na uradnem odprtju daljnovoda v Litiji dejal prvi mož Elesa Milan Jevšenak. Naložba je vredna 16,7 milijona evrov in je bila končana pol leta pred rokom.

110-kilovoltni daljnovod Beričevo–Trbovlje je dolg 38,2 kilometra in poteka čez pet občin: Dol pri Ljubljani, Moravče, Litijo, Zagorje ob Savi in Trbovlje. Dela so se začela februarja 2012, daljnovod pa so v omrežje vključili 15. novembra lani, je pojasnil Jevšenak.
Kot je opozoril, je od zasnove daljnovoda in do izgradnje minilo 10 let. Pobuda je bila dana leta 2002, gradbeno dovoljenje pa so pridobili 2010.

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Igor Šalamun se je strinjal, da so postopki v procesu od ideje do izdaje gradbenega in ostalih dovoljenj predolgi. Spomnil je, da je sama gradnja trajala slabo leto, vse drugo pa je proces pridobivanj dovoljenj. Zato so na ministrstvu začeli reorganizacijo, kar po njegovi oceni kaže na zavedanje nujnosti urejanja procesa. Cilj je, da se čas urejanja dovoljenj prepolovi, je dodal Šalamun.

Z daljnovodom bodo občine posavske regije po Jevšenakovi oceni pridobile tako na gospodarskem kot trajnostnem razvoju. Litijski župan Franci Rokavec pa je ocenil, da je "danes za Litijo zelo pomemben dan". Litija je imela namreč veliko težav z izpadi elektrike, s tem daljnovodom pa se to popravlja. Težave so imeli predvsem gospodarski subjekti, ki še vztrajajo in delujejo v Litiji. "To je izjemen dan za vse naše občane in tudi za sosednje občine," je še dejal Rokavec.

Gradbena dela, dobava in montaža jeklenih konstrukcij ter montaža električne opreme pri daljnovodu je bila zaupana zagrebški družbi Dalekovod, ki je dobila dela tudi pri 400 kilovoltnemu daljnovodu Beričevo - Krško.

Eles je sicer v začetku meseca zaradi nespoštovanja pogodbenih določil s strani Dalekovoda ustavil dela na daljnovodu Beričevo - Krško, a sta obe strani na sestanku sredi januarja izrazili željo po reševanju nastalih odprtih vprašanj, z reševanjem katerih ne bi bilo ogroženo nadaljevanje in načrtovan zaključek pogodbenih del.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

290ktober
30. 01. 2013 18.48
Č e se bo tako izsiljevanja vseh vpletenih nadaljevalo bomo začeli vse graditi čez 100 let
JosipBrozDrugi
30. 01. 2013 13.21
+6
10 let čakanja? to je možno le v slovenijastanu. v drugi EU državi bi odstopil vsaj minister, če že ne šef vlade. skratka, sramota za vse dosedanje vlade!!!
aojz
30. 01. 2013 13.25
+5
Saj je tudi v investicijah tako. 1/10 denarja gre za izvedbo, 9/10 popapcajo drugi. (nadzori, komisije, reklame podkupnine).