Slovenija

DZ sprejel novelo zakona: 14. avgust bo dela prost dan, občine hitreje do denarja

Ljubljana, 09. 08. 2023 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanke in poslanci so na glasovanju z 79 glasovi za in brez glasu proti sprejeli novelo Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki med drugim omogoča hitrejšo dodelitev finančnih sredstev prizadetim občinam. Na podlagi novele bo v ponedeljek, 14. avgusta, dela prost dan, čemur sicer niso bili naklonjeni v opoziciji.

S predlaganimi spremembami zakona bi med drugim pospešili dodelitev finančnih sredstev prizadetim občinam v obliki akontacije, ki bo možna še pred dokončno oceno škode.

Občine bi lahko tako za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov vnaprej prejele finančna sredstva do višine 40 odstotkov predhodno ocenjene škode. Temu bi sledil ustaljen postopek priprave končne ocene škode in končnega programa odprave posledic naravnih nesreč. Ta novost bi po predlogu veljala za vse naravne nesreče od 1. januarja letos.

Predlog uvaja tudi možnost povračila škode v kmetijstvu oziroma širi obseg upravičenosti za škodo, za katero je mogoče prejeti državno subvencijo za zavarovalno premijo in uveljaviti izplačilo škode za 100-odstotno poškodovanost kmetijskih kultur po načelu de minimis.

Vlada je predlog novele zakona sprejela v soboto, v torek pa je predlagala še nekaj dopolnil. Med drugim naj bi država prostovoljcem, ki pomagajo pri sanaciji, financirala sedemdnevni izredni dopust, prizadetim podjetjem pa ukrep višje sile in čakanja na delo. Ponedeljek, 14. avgusta, bi bil po vladnem predlogu dan solidarnosti in dela prost dan.

Vse poslanske skupine ter oba manjšinska poslanca na glasovanju so podprli novelo zakona. Menijo, da gre za korak v pravo smer, so se pa strinjali, da bodo potrebni dodatni ukrepi. Na glasovanju so bila sprejeta tudi dopolnila koalicije, ki so bila večinoma nomotehnične narave.

Golob je ponovil, da je Slovenija doživela največjo naravno katastrofo v svoji novejši zgodovini in da so posledice bistveno večje, kot se je ocenjevalo pred dnevi. "Škoda se bo žal štela v milijardah. Moramo se odzvati na način, ki bo jasen, hiter in odločen," je dejal.

"In Slovenija se je že odzvala, odzvala se je solidarno," je ugotavljal. Omenil je solidarnost krajanov prizadetih območij in prostovoljcev iz vse Slovenije – z zbiranjem hrane ali denarja, z opremo in s svojim delom.

Solidarnost, ki jo kažejo državljani, je po Golobovih besedah brez primere in "nas lahko navdaja s ponosom, da živimo v državi, ki nima le lepe narave, ampak tudi dobre in srčne ljudi".

"Če je kdaj čas za enotnost, je to danes, ker državljani to od nas pričakujejo in mi smo jim dolžni to izkazati," je zatrdil Golob.
"Če je kdaj čas za enotnost, je to danes, ker državljani to od nas pričakujejo in mi smo jim dolžni to izkazati," je zatrdil Golob. FOTO: Bobo

Solidarnost se je, tako prvi med ministri, izkazala tudi s strani partnerjev Slovenije v EU, na Zahodnem Balkanu in v zvezi Nato. "Danes je Slovenija v srcu vseh njih, in da to niso prazne besede, se lahko prepričamo na terenu," je povedal in spomnil tudi na današnje besede predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen. "S partnerji bomo storili vse, da Slovenijo postavimo na noge," je zagotovil.

Slovenija se je po Golobovih besedah odzvala tudi enotno, tako znotraj sistema civilne zaščite, ki da deluje odlično in nam ga zavidajo vsi, kot v sodelovanju – med krajani in župani, med različnimi občinami, med občinami in vlado, med vlado in DZ in med opozicijo ter koalicijo.

"Zakon je le prvi korak"

Država pa se je po njegovih navedbah odzvala tudi učinkovito. Predlog novele Zakona za odpravo posledic naravnih nesreč po Golobovem mnenju kaže na to, da moramo, če želimo biti učinkoviti in hitri, začeti spreminjati pravila in jih prilagoditi za krizno upravljanje.

"Zakon je le prvi korak, nikakor ne zadnji. Pot je še dolga, morali bomo biti učinkoviti in kreativni," je sklenil.

Poslanci so se žrtvam povodnji na začetku seje poklonili tudi z minuto molka. Ob tem je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič povedala, da mora biti sporočilo danes jasno: "Nihče ne bo ostal sam."

Ursula von der Leyen in Urška Klakočar Zupančič
Ursula von der Leyen in Urška Klakočar Zupančič FOTO: Bobo

Ob zahvali silam zaščite in reševanja ter prostovoljcem si je želela, da bi bila tokratna katastrofa tudi priložnost za graditev nove družbene realnosti. "Naj nas ne vodi preteklost, naj bo danes prvi dan, ko bomo opustili ta in druga nesoglasja zaradi boljšega jutri. Pojdimo složno naprej v dobro sočloveka in okolja," je pozvala.

DZ bo po njenih besedah aktivno pristopil k reševanju nastalih razmer, ne le skozi svojo dejavnost, ampak tudi na terenu.

V SDS so pogrešali ukrep, ki bi občinam odpravil nekatere administrativne prepovedi, da bi lahko pospešile sanacijo. V SDS in NSi sicer niso bili naklonjeni ukrepu, da se ponedeljek, 14. avgust, razglasi za dela prost dan. Namesto tega bi raje videli, da ostane delovni dan, plače vseh zaposlenih za ta dan pa bi se namenilo za pomoč prizadetim v ujmi.

V NSi so v ta namen predlagali dopolnilo zakonu, ki pa na glasovanju ni prejelo zadostne podpore. Po oceni finančnega ministra Klemena Boštjančiča in nekaterih koalicijskih poslancev ideja o tovrstnem dnevu solidarnosti ni slaba, a trenutno za tak ukrep ni pravne podlage.

Boštjančič je na današnji izredni seji DZ, na kateri so poslanci obravnavali predlagane spremembe zakona, dejal, je časa dovolj, da se v naslednjih tednih ali mesecih kaj takega tudi izpelje. Kot je še dodal, obstaja možnost, da bo takšen ukrep omenjen tudi na četrtkovi seji vlade, ko se bo razpravljalo o novih ukrepih.

Da bi odprli pot hitrejši uveljavitvi novele zakona, je sedaj pričakovati sejo državnega sveta, na kateri se bodo navzoči po pričakovanjih odrekli odložilnemu vetu. DZ se bo nato po napovedih vnovič sestal v četrtek in sprejel še odlok, da na novelo Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč ni mogoče razpisati zakonodajnega referenduma.

Sanacija poplav na Prevaljah.
Sanacija poplav na Prevaljah. FOTO: Aljoša Kravanja

Vse poslanske skupine so obenem izrekle sožalje tistim, ki so v poplavah izgubili najbližje ter svoje domove. Obenem so se zahvalile vsem, ki trenutno na terenu pomagajo pri odpravi posledic poplav in plazov.

"Zelo sem vesel, da podpora prihaja z obeh strani in vidim, da se Slovenija zaveda, kako pomembna je enotnost in solidarnost v teh težkih trenutkih," je na seji dejal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

KOMENTARJI (240)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TO-91
13. 08. 2023 14.42
+1
Kaj bo "holobov dan "postal tradicionalen vprašam za prijatje ki gredo na morje 🤔
Betuul
10. 08. 2023 13.01
+1
Tako ja ! Občine hitreje do denarja ja ? Se spomnim nekega grdega potesa kar precej let nazaj! Ko je prizadel teren! Mladi smo napravili udarno brigado in delali! Veliko bivalnih hiš je bilo uničenih! Potem se je govorilo da bo denar od potresnega!Na odmerjenem zemljišču so začeli z gradnjo montažnih hiš od potresnega denarja! Bile so zgrajene in poseljene z občinskimi delavci !
coca.eskim
10. 08. 2023 10.57
+3
Prost dan naj bi bil, da se fizično pomaga. Denar se bo potreboval, ko bo počiščeno in bomo lahko takrat delali kak dan za pomoč. Eni pač ne razumejo poante prostega dneva.
Pikapokapolonica
10. 08. 2023 09.39
+6
Berem spodnje komentarje, pa nekateri ta dan omenjajo kot "praznik". Kakšen praznik neki, dela prost dan, da bi pomagali poplavljencem in da delodajalci ne bodo od njih zahtevali, da pridejo delat.
mario49
10. 08. 2023 09.03
+0
Da "golobček" ,resnično živimo v deželi,ki ima neprecenljive naravne danosti in zelo dobrosrčne in pomagati pripravljene ljudi,vendar to nikakor ni DRŽAVA,ki si jo jaz želim,prej neko "skropucalo",ki jo TI in TEBI podobni,tako na vladi kot tudi v parlamentu imenujete "država",ki pa to nikakor N I !!!!!
mario49
10. 08. 2023 08.58
-1
Kaj imajo ZLO poslanci resnično premalo "dopusta in prostih dni",da morajo izglasovati še en dodaten "nedela prosti dan"?
Betuul
10. 08. 2023 12.27
+0
Morda bodo šli vsi SLO poslanci na ta dan na udarno delo na prizadete terene z avtobsom izpred šubičeve! Zato je golb zrihtal pon14. zanjih! Bojda da škornje’zelene bata’ so našli v zalogi!
OvcjiPastir
10. 08. 2023 08.24
+2
SDS bi ponedeljske zaslužke namenil prizadetim v ujmi, haha. To ne moreš verjet. Vse, samo da nasprotujejo vladajoči koaliciji.
Makalunga
10. 08. 2023 08.22
+1
Kako že levičar, vse kar imam sem ukradel samo diplomo in vozniški izpit sem pošteno plačal z tujim denarjem. Zato pa si lahko gredo ta porazni CIRKUS. Naj bi bil namen dober, ampak izvedba katastrofalna..
Posteni
10. 08. 2023 08.41
+1
BaDMaN82
10. 08. 2023 08.21
+6
Me zanima koliko jih je imelo za ponedeljek planirano dopuste vsaj polovica. Glede zdravnikov pa ko je nazadnje bil v četrtek praznik v petek ni bilo zdravnikov razen dežurnih... Tak da s tem delajo samo dramo. Zdaj ko so dali v ponedeljek prost dan se vsi pritožujejo če nebi bi se spet vsi pritoževali. Sto ljudi sto čudi...
proofreader
10. 08. 2023 08.19
-1
Golob spet nekaj sprejema, od česar ni nobene koristi.
zibertmi
10. 08. 2023 08.39
+1
nekateri se pa bolj ubadajo s koristmi ,samo svojimi ne državljanskimi
Pikapokapolonica
10. 08. 2023 09.20
+2
Ne sprejema samo on, ampak vsa vlada. Če nekaj naredi, ni prav, če ne naredi, pa tudi.
apage
10. 08. 2023 08.07
-2
Ena katastrofa so bile te poplave, druga katastrofa pa je ta vlada, ki nima pojma kako se obrnit, začet in pomagat. Slabo za vse nas... Janša bi to znal, ampak ga nočete, ker ste ovce
STOP
10. 08. 2023 08.14
+5
janša je volk preoblečen v ovco, to vsi vemo in ne bo več nikoli na oblasti, hvala bogu, golob je pa nesposoben id&#ot
cool29
10. 08. 2023 08.07
+1
....ta prosti dan bi moral biti refundiran gospodarskemu sektorju, ali vsaj oproščen plačila prispevkov s.p. in d.o.o. jem... sicer ima le učinek podaljšanega vikenda JU....
STOP
10. 08. 2023 08.05
+2
lahko bi bil dan solidarnosti brez prostega dela, pa bi bil volk sit in koza cela
Makalunga
10. 08. 2023 08.03
-3
Po nesreči, še katastrofa..
Bolfenk2
10. 08. 2023 08.02
-1
Kakor koli, z dodatnim prostim dnevom se bo slovenski BDP ali po domače naši prihodki znižali za 1/365tino. Po domače, sedaj ko bi potrebovali več denarja za obnovo Slovenije, ga bomo imeli manj. Ampak od leve vlade, katero so na oblast pripeljali delomrzneži kolesarji in nevladniki, tako ni za pričakovat kaj drugega.
Posteni
10. 08. 2023 08.44
+2
Hm na to smo ze mislili takrat ko sta se zmanjsala 2 praznicna dneva .. ugani kdo bil najbolj glasen iz zakaj so jih uvedli nazaj...
coca.eskim
10. 08. 2023 10.57
+1
Prost dan naj bi bil, da se fizično pomaga. Denar se bo potreboval, ko bo počiščeno in bomo lahko takrat delali kak dan za pomoč. Eni pač ne razumejo poante prostega dneva.
Pikapokapolonica
10. 08. 2023 08.00
+4
Za koga bo ta dan dela prost? Zdravstvo itak dela vedno, morda bodo zaprti nedezurni zdravstveni domovi. Lahko "ne delajo" v DSOjih in domovih, kjer bivajo osebe z duševnimi motnjami? Učitelji so doma, ker so počitnice. Sodišča imajo sodne počitnice do 15.8. Torej bodo spet zaprte trgovine in upravne enote in še nekateri drugi uradi. Pa banke in pošte, teh je itak vedno manj. Pa ravno te bi morale delati, da bi lahko ljudje urejali dokumente, ki so jih izgubili v poplavah. Bo moj komentar spet odstranjen? Včeraj so bili štirje v pol ure.
proofreader
10. 08. 2023 08.12
+0
Vse, ki so imeli v ponedeljek operacije, so obvestili, da so prestavljene. Ker praznik.
Pikapokapolonica
10. 08. 2023 08.16
+0
Glede na to, da je zdaj glavni dopustniški čas, me res zanima, ali so datume operacij določili na ta dan, ko se ve, da zdravnikov ni. In kdaj je DZ sprejel ta odlok? 8.8.? In so včeraj že vse obvestili???
zibertmi
10. 08. 2023 08.00
+4
ko smo pisali o solidarnostnem delavniku vseh zaposlenih ,ste se pristaši desne opcije norčevali iz komentarjev,ker se tega niste vi spomnili,ker se verjetno ne morete.sedaj,ko je to zraslo na vašem dvorišču,pa bi bilo najbolje.
Truth
09. 08. 2023 21.58
+7
Kdo placa prosti dan?
St. Gallen
09. 08. 2023 21.58
+0
karikiram : Svica ima sir, Slovenija pa samo luknje
Mili97787
09. 08. 2023 21.58
+8
Na mesto ,da bi vsi delali in pomagali imamo prost dan .Najbolj nesposobna vlada.