Slovenija

Stanovanje lahko oddajate tudi po 200 evrov na dan, a če želite to početi legalno, se morajo s tem strinjati tudi vaši sosedi

Ljubljana, 29. 03. 2016 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
154

Lastniki stanovanj, ki bi radi svoje domove oddajali turistom, se morajo še vedno ubadati z zapletenimi birokratskimi postopki, če želijo to početi legalno. Gospodarsko ministrstvo sicer pripravlja rešitve, ki naj bi jih kmalu predstavilo vladi. A okoljsko ministrstvo vztraja pri zahtevi, da morajo uporabniki Airbnb pridobiti soglasje večine etažnih lastnikov.

Turistom je preko spletne platforme Airbnb v Ljubljani in drugih krajih po Sloveniji na voljo več kot 300 stanovanj. Cene se gibljejo od 11 evrov na noč za sobo na obrobju Ljubljane, do 2016 evrov za eno noč v stanovanju za 8 oseb na Bledu s pogledom na Blejski otok. 

Cene se sicer prilagajajo glede na sezono. V Ljubljani se v povprečju gibajo od 40 do 60 evrov na dan za dvosobno stanovanje v centru. Glede na velikost, urejenost in lokacije, pa so cene lahko v poletni sezoni tudi okoli 300 evrov na dan.

Na spletni platformi Airbnb se trenutno oddaja okoli 300 slovenskih domov, večinoma v Ljubljani.
Na spletni platformi Airbnb se trenutno oddaja okoli 300 slovenskih domov, večinoma v Ljubljani. FOTO: 24ur.com

A, če je zanimanja za tovrstno oddajo svojih domov tudi pri nas vse več, pa se po drugi strani tisti, ki o tem razmišljajo, pogosto znajdejo v zagati. "Glavna težava je zakonodaja, ki je preveč kompleksna. Predpisi sicer obstajajo, a ker ne gre za klasičen najem, to pade pod zakon o gostinski dejavnosti in zato je treba izpeljati veliko postopkov," pravi nepremičninarka Zarja B. Mavec, ki se je specializirala tudi za Airbnb.

Kdaj nova zakonodaja, če sploh?

O tem, da je naša zakonodaja okostenela, ko govorimo o tem razmeroma novem pojavu na trgu, so lastniki stanovanj vlado opozorili že pred več kot letom dni. Septembra se je oblikovala medresorska delovna skupina, doslej se je zvrstilo že sedem sestankov in še več individualnih sestankov, a premaknilo se za zdaj ni še nič. "Delovna skupina bo svoje delo končala do konca marca 2016. Predlog rešitve bo predstavljen po sprejemu poročila delovne skupine na Vladi RS," so nam zagotovili na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Ljudje si želijo na legalen način prek Airbnb oddajati svoja stanovanja, ne želijo kršiti zakonodaje in priti v težave z davčno službo. A včasih je to tako kompleksno, da sploh ne vedo, kje bi začeli. Zarja B. Mavec, Inalbea

Do takrat pa se bodo morali lastniki precej zakopati v birokracijo, če bodo želeli s čisto vestjo turistom oddati svoje stanovanje. Na ministrstvu so nam našteli kar precej pogojev za takšno početje. Poleg lastninske pravice mora lastnik, ki želi svoje stanovanje oddajati turistom, imeti tudi uporabno dovoljenje za stanovanjske prostore, soglasje solastnikov, dokazilo o izpolnjevanju splošnih pogojev (požarni red, varnost inštalacij) in minimalnih tehničnih pogojev, poleg tega pa mora biti stanovanje kategorizirano v skladu s pravilnikom o kategorizaciji nastanitvenih obratov – po domače povedano, stanovanje mora biti označeno s tablo in številom zvezdic.

Takšne zahteve pa so povsem skregane z logiko Airbnb, pravi Mavčeva. "Ljudje gredo na Airbnb in tam poiščejo stanovanje ravno zato, da nimajo tega turističnega občutka hotela s sterilnimi belimi rjuhami. Želijo si domačnosti, domačega občutka. Po zakonodaji pa bi moralo tako stanovanje imeti tablo z zvezdicami, a to ni Airbnb."

Razlik med bivanjem v hotelu in stanovanju je več. Turistom, ki se za to odločajo, pa največ pomeni občutek, da so del okolja, da se počutijo kot doma.
Razlik med bivanjem v hotelu in stanovanju je več. Turistom, ki se za to odločajo, pa največ pomeni občutek, da so del okolja, da se počutijo kot doma. FOTO:

Ko si sosedi nagajajo ...

Za mnoge lastnike je največja – in pogosto nepremostljiva težava – zahteva po soglasju večine etažnih lastnikov. To vedo vsi, ki so kdaj morali zbirati podpise svojih sosedov. "Težava, ki izstopa, je prav zahteva po 75-odstotnem soglasju etažnih solastnikov, če v stavbi živiš oziroma 100-odstotnem, če tam ne živiš – če imaš recimo stanovanje na morju v večstanovanjski zgradbi," pravi eden od pobudnikov za spremembo zakonodaje.

Sprašuje se, kakšna je razlika, če stanovanje vsakih nekaj mesecev oddaš 'navadnim' najemnikom ali pa turistom, ki v stanovanju bivajo krajši čas, in ponavadi le prespijo. "Na ostale stanovalce ne vplivajo drugače kot dolgoročni najemniki, zato mislim, da zahteva po soglasju krši lastninsko pravico lastnikov stanovanj, saj morajo za to, da lahko ljudje v njihovem stanovanju počno to, za kar je stanovanje namenjeno – torej bivajo –, pridobiti pisno dovoljenje tretjih oseb," pravi lastnik stanovanja, ki je želel ostati anonimen. A takšni argumenti pogosto naletijo na odpor, pravi. Ljudje se zagovarjajo, da pri sosedu nočejo "hotela".

"V Sloveniji imamo dve ogromni težavi – prva je naša zaplankanost in strah pred tujci, druga pa je neprivoščljivost. Bog ne daj, da bi sosed kaj zaslužil, če jaz nimam nič od tega," pravi lastnik, ki oddaja svoje stanovanje na Primorskem.

"Zelo težko v stolpnici s 130 stanovanji dobiš takšno soglasje. Razumem, da potrebuješ soglasje sosedov, ki mejijo na tvoje stanovanje, da pa mora soglašati celotna stolpnica, je težava. Že v hišah, kjer je samo pet stanovanj, se vedno lahko najde nekdo, ki reče ne," opisuje svoje izkušnje nepremičninska agentka. Tudi zato se nanjo obrača vse več lastnikov, ki bi radi na tak način oddajali svoje stanovanje, a so se znašli v slepi ulici. "Nek vmesni, nevtralni člen velikokrat to lažje reši, saj so včasih sosedje skregani in imajo neke zamere in si nagajajo," dodaja.

MOP vztraja pri soglasju

Če si po naših informacijah na Ministrstvu za gospodarstvo želijo poenostavitve postopka, pa na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP), ki je pristojno za stanovanjski zakon, pravijo, da je soglasje potrebno, saj da gre za spremembo rabe stanovanja za potrebe turistične dejavnosti. "Ponavljajoče se oddajanje stanovanj za nekaj dni namreč ni stanovanjski najem, pač pa gre po našem mnenju za turistično dejavnost, zato bi se morala uporabljati določila Zakona o gostinski dejavnosti," so poudarili na ministrstvu.

Za turistično oddajanje stanovanja se odločajo tudi številni lastniki, ki bi sicer radi stanovanje prodali, a bi ga morali ta trenutek prodati pod ceno, po kateri so ga kupili in se jim to zato ne splača.

"Zahteva po soglasju za opravljanje dejavnosti je sicer povsem legitimna, če gre za moteče dejavnosti, kot je na primer diskoteka ali restavracija, torej na dejavnosti, ki lahko vplivajo na počutje ostalih stanovalcev," dodaja pobudnik spremembe zakonodaje.

Takšnega najemodajalca ne moremo enačiti z nekom, ki ima hotel ali turistične apartmaje in je to njegov glavni vir prihodkov, se strinja tudi Mavčeva. "To so domovi ljudi, čeprav se je zdaj začelo dogajati, da so ljudje začeli kupovati stanovanja kot investicijo, z namenom, da jih bodo oddajali prek Airbnb. Ampak še vedno je to dom, tukaj ne gre za turistično kapaciteto. Kdor to počne prek Airbnb, pa to mora oddajati kot turistično kapaciteto. Tukaj pride do trka med tem, kaj je realno in kaj ne," pravi.

Na MOP sicer pravijo, da si prizadevajo najti rešitev, ki bi zadovoljila etažne lastnike, ki stanujejo v večstanovanjskih stavbah. 

Za takšno nastanitev med potovanji se najpogosteje odločajo mladi, ki potujejo z vlakom, pari in tudi veliko mladih družin, ki jim bivanje v hotelih ni všeč.
Za takšno nastanitev med potovanji se najpogosteje odločajo mladi, ki potujejo z vlakom, pari in tudi veliko mladih družin, ki jim bivanje v hotelih ni všeč. FOTO: AP

Sobodajalec ali samostojni podjetnik?

Zaradi vseh omenjenih ovir, ki otežujejo legalno oddajanje preko Airbnb, ne čudi, da se po ocenah Zavoda Gostoljubnost slovenskih domov "na črno" oddaja okoli 75 odstotkov sob oziroma stanovanj, ki jih lastniki oddajajo za kratkoročni najem. 

Če lastniki stanovanje oddajajo kot fizične osebe, se morajo prijaviti v poslovni register in v skladu z zakonom o dohodnini plačati davek, ki velja za sobodajalce, kar je okoli 22 odstotkov vseh prihodkov. Poleg tega morajo lastniki voditi ločen transakcijski račun za potrebe sobodajalstva, plačevati socialne prispevke, izdajati račune, obračunavati DDV in imeti davčno blagajno, opozarjajo na gospodarskem ministrstvu.

Nekateri zato razmišljajo, da bi odprli samostojno podjetje, a to se splača le tistim, ki imajo stanovanje na dobri lokaciji in je turistom na voljo vse leto. Tudi če stanovanja nekaj časa ne oddajajo, morajo namreč socialne prispevke plačevati vse čas.

Bi pavšalni sistem spodbudil lastnike k plačevanju davkov?

Država s svojimi nemogočimi in nesmiselnimi pogoji ljudi praktično sili, da ubirajo druge poti, pravi uporabnik Airbnb. "Vsi, ki jih poznam, oddajajo na črno. Večina nima težav s plačevanjem davkov, saj je to nizka cena za miren spanec. Ampak če bi prijavil dohodek, bi se avtomatsko pojavil na radarju in zato ljudje raje ne tvegajo," dodaja. S tem pa žal občine ostanejo brez dela turističnih taks, država pa brez davkov.

Zato je skupina lastnikov vladi poleg ukinitve soglasja in poenostavitve nekaterih postopkov predlagala tudi uvedbo pavšalnega sistema oziroma pavšalne obdavčitve. "Neke vrste vinjeto, ki bi jo kupil enkrat letno in bi ti dovoljevala, da svoje stanovanje oddaš za neko maksimalno število dni, npr. 90 dni na leto," pravijo. 

Zato, da se stvari tako počasi premikajo, je delno krivo tudi dejstvo, da to področje pokriva več zakonov in da je v spremembo zakonodaje vključenih več ministrstev. Lastniki zato upajo, da bo na to področje posegla tudi Evropska unija z direktivo za ureditev tovrstnih ekonomij souporabe.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zn1
10. 04. 2016 10.32
+3
To, da mora sosed dati soglasje, je bedarija brez primere - mislim, da smo edini, še naši sosedje Hrvatje so to odpravili. Primer: ko se bo zakon uredil, bo recimo v Lj poplava ponudbe za oddajo turistom. V povprečju bo zaradi konkurence stanovanje oddano 50 dni ali manj na leto. Poleg tega, turist, ki pride v Ljubljano, ne bo čepel v neki luknji ampak si bo ogledoval znamenitosti in hodil na izlete - v stanovanju bo samo prespal. Torej, še ko bo stanovanje oddano, bo večinoma prazno. Mnogo bolj so problematični stalni stanovalci - kot prvo skupne kapacitete uporabljajo ves čas, kot drugo imajo nekateri stalno obiske, zabave,.... medtem, ko bo stanovanje za oddajo 90% časa prazno. In ni res, da se splača. Samo nekaterim, precej je odvisno od lokacije. Že danes so izračuni, da mnogi zaslužijo bolje z oddajo v dolgoročni najem. Vsi namreč vidijo tistega enega ali dva, ki dobro služita, ostalih 98 pa ne, ki se jim še na črno komaj da splača.
Janez_53
29. 03. 2016 18.52
+25
Torej sosed odloča o tem, kaj bom počel z lastnim stanovanjem??? Koliko pa je sosed prispeval k temu stanovanju??? Se vam ne zdi, gospodje koritniki, da bi bil že čas, da prenehate z neumnostmi??? Če niste v stanju napisati lastne normalne zakonodaje, jo pač prekopirajte od sosedov, kjer imajo te zadeve človeško urejene!
plotter123
29. 03. 2016 19.01
+14
pri nas kopirajo samo lukne v zakonu , ker druzega niso sposobni
Transformerji
29. 03. 2016 18.05
+5
Bog ne daj, da bi sosed kaj zaslužil, če jaz nimam nič od tega. Pa daj še sosedu nekaj od tvojega zaslužka, tako sistem deluje!
plotter123
29. 03. 2016 19.00
+6
Poznam to zgodbo , Sosed bivši komunistični miličnik sedaj ( SDS-ovega privrženca ) se je pritožil da iz moje delavnice v njegovo pazi to ČRNO GRADNJO preveč ropota in se je pritožil na inšpekcijo. Prva IZJAVA ob URADNI meritvi ki jo je izvajalo zelo znano Ljubljansko podjetje je bila " TAKE STVARI SE REŠUJEJO Z 20% OD BRUTO DOHODKA " , in ko sem tem dvema merilcema povedal da ju pač snemam in bom poklical policijo zaradi izsiljevanja dotičnega sta rekla , na to nisva bila posebej opozorjena , snemanje je nezakonito. toliko o naših " ZAKONIH ". UNA baraba ki me je prijavila a veste kako se piše ...no nekaj od lene riti
kat-at
29. 03. 2016 16.05
-3
Vsak blok ne more biti kupleraj.... V SLO in ostalih balkanskih republikah imamo katastrofalno, neurejeno stanovanjsko politiko....Zakonodajalci ne iztržijo denarja, najemnine so pa oderuške,
plotter123
29. 03. 2016 19.49
-1
oh kaj da ne poglej varzov trg v LJ v lasti RKC
Ka pa mislis
29. 03. 2016 15.34
+14
Slovenija pac. V avstriji je prijatelj slovenec dobil grad dovoljenje za hiso v 8 dneh. Nism mu verjel, dokler mi ni podal dokaze. Pr nam pa te silijo da goljufas.
sherlock2
29. 03. 2016 18.48
+5
Sputnik
29. 03. 2016 15.23
+6
država se otepa denarja po katerem hlasta kot astmatik za zrakom. pustiš ljudi da zapravljajo pa bo tudi jv državno blagajno prišlo nekaj. ta naša vlada pa ne pusti da bi zaslužili pobrala bi pa vseeno. ko hočem najt neko primerjavo tega z nečim se ne morem spomnit na nič ker je ta država tako smotana da je noro
Domen Mežnar
29. 03. 2016 15.09
+23
Oddajam stanovanje v lastni hiši in plačam vse davke od sobodajalstva. Preden dobiš vse informacije kaj vse je treba narediti in kaj je treba plačati moraš poklicati davčno, Ajpes, upravno enoto, ministrstva... Razumem, da se ljudje odločijo za oddajanje na črno, ker je postopek prezapleten. Sobodajalstvo je regulirano na 3 ministrstvih in v 7 ali 8 zakonih. To da moraš dobiti soglasje od sosedov je velika neumnost, ker osebno ne vidim razlike, če komu oddaš stanovanje v dolgoročen najem ali imaš v njem turiste. Sosedje ti ponavadi ne podpišejo soglasja iz "foušije", tako da si že v startu obsojen na neuspeh. Tako okorno zakonodajo je treba spremeniti in se bo v državno blagajno nateklo dosti več denarja, kot pa se ga zdaj. Birokracija omejuje pobiranje davkov v naši državi.
ficfiric 1
29. 03. 2016 15.50
+3
Sej to je slovenija...fousija....zato pa normalen clovek zbega ven...
kat-at
29. 03. 2016 15.53
-1
Birokracija za stanodajalce ni tako zapletena, vse se da uredit v enem dnevu. Lahko bi jo poenostavil, da bi se lahko vse uredilo na enem mestu, zakonodajo pa poostrili, da bi država vzela denar tam kjer je njena zakonska dolžnost. Turistično - sezonsko najemništvo ali oddaja sob za eno noč je lahko zelo moteče za stanovalce v blokih, v zasebnih hišah itd....pa ni bilo nikoli problem.
kat-at
29. 03. 2016 14.32
+0
pod tem člankom so podobni staronostalgiki, kot pri Elektru akviziterjih. Vsi delajo na črno. Zdaj bi še pa vsi tudi oddajali na črno, tudi če so zaposleni v JU. .
peT99
29. 03. 2016 14.26
+8
NEUMNOST ! Res ne vidim pravnega zadržka, glede oddajanja v ta namen, v kolikor se podnajemniki obnašajo v skladu z ZJRM - kje je pravna podlaga, da moram zato vprašati sosede ? HALO !?
AtaAufbiks
29. 03. 2016 14.19
+19
Komaj čakam, da ta gnila država propade! Jaz se za to nisem boril!
Transformerji
29. 03. 2016 18.48
-1
kat-at
29. 03. 2016 13.10
-1
Kaj pa davek na nepremičnine - na zahodu je to primat....Kako mislite, da lahko država funkcionira.
iwilliwillhacku
29. 03. 2016 13.05
+30
samo omejevanje... a lahko narodu enkrat pustite da kaj zasluži da bomo malo lažje živeli... še ko maš kako šanso jo zatrete v kali...
kat-at
29. 03. 2016 13.09
-10
kat-at
29. 03. 2016 13.04
+1
V Sloveniji so bogataši vsi, ki so zaposleni v Javni upravi. Slednji oddajo tudi stanovanja.. Največ. Kaj komu ni tukaj jasno zakaj nočejo plačevati davka od najemnin. Stari sistem hočejo obdržati, za svoje riti gledajo, delavca bi pa molzli do zadnje kaplje kr vi
Darko32
29. 03. 2016 12.37
+24
Še en primer kako gre država v bankrot in popad. Po eni strani trdi davčna uprava, da ima vsak občan, k ii ma v lasti stanovanje ima recimo letno toliko dobička in zaslužka. Ko pa hoče dati v najem pa mora SOSED dovoliti, da lahko upravlja z svojim stanovanjem. To je možno samo med foliranimi ekonomisti in postopači v javni upravi. Vsak kulturen človek ve za hišni red in tudi ve za kulturo obnasšanja. Sosed bi moral vtakšnih primerih prispevati za izpad dohodka. Zato menim, da če hočemo spremeniti ekonomijo v napredek bomo morali tudi na tem področju spremeniti miselnost. Recimo, če imam neko privat podjtje in imam delo recimo na drugem koncu države in imam delavca, ki bi rad delal a nimam zagotovljenega stanovanja je takšen posotpek v bistvu dušenje razvoja, saj nemorem prevzeti nekega dela, ker nimam zagotovljenega prenočišča za delavce. Če gremo na področje varnosti in zdravja pri delu mi zafrkavamo lastne delavce, da bi si zaslužili denar doma. Po ugotovitvah je nagrajen črni trg ekonomije. Potem pas e čudimo, če gre vse v maloro. bravoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo.
El Koronito
29. 03. 2016 12.24
-7
Takoj bi morali nacionalizirati nepremičnine bankam in cerkvi ter jih oddati po simboličnih cenah mladim družinam, oz. vsem tistim, ki jih potrebujejo (seveda ne smejo biti lastniki NOBENE nepremičnine). Obenem bi jim morali nacionalizirati tudi zemljo in jo brezplačno oddajati vsem tistim, ki si jo želijo obdelovati. Vsak si lahko tudi brez administrativnih stroškov postavi na zemlji bivališče, ki pa mora biti s skaldu s civilizacijskimi normami 21. stoletja. Pa naj bo to katerokoli zemljišče. Govorijo nam, kako na kmetijskih zemljiščih ne smemo postavljati ničesar, obenem pa UNIČUJEJO kmetijsko samooskrbo. Na ta način, bi rešili stanovanjske probleme naše mladine, dobili nova delovna mesta, povečali samooskrbo s kvalitetno domačo hrano in v končni fazi tudi povečali nataliteto.
Lakiluk
29. 03. 2016 12.31
+10
Nič ne bo. Komunizem je sistem, ki smo ga prerasli.
kat-at
29. 03. 2016 12.33
-4
Nacionalizirat sakralo ali ne, to mi se j.... Plačevati bi pa morala davke od vseh najemnin, če dela na črno sankcionirat, kot vse ostale bogataše, ki oddajo stanovanja po nenormalno visokih cenah, ki os povsod v SLO.
vetlan
29. 03. 2016 12.37
+5
kat-at, fovšarijo zganjaš in škodoželen si, tipično za slo
kat-at
29. 03. 2016 12.56
-4
fušija je pojem, o njemu ne vem nič, ker pravo za telebane je pa osnova ne foušija.
Breder1805
29. 03. 2016 15.04
+1
lakiluk, verjami, komunizmu nismo DORASLI!
Tone781
29. 03. 2016 16.58
-1
Ta je pa malo iz predprejšnih časov. Samo tista s cerkvijo mi je všeč. Barabe ne plačujejo davkov in prispevkov pa še cuzajo državo za kakih 200 miljonov EUR na leto. in potem so še toliko predrzni ,da se vmešavajo v politiko.
santamaura
29. 03. 2016 12.18
+9
MOP - Vodstvo - MINISTRICA IRENA MAJCEN - Irena Majcen, rojena 2. 3. 1958, je inženirka kmetijstva - živinoreje - Podnajemnica na naslovu: Dunajska 48 1000 Ljubljana Soglasja sosedov NIMA pa se lahko vseeno tam sredi Ljubljane pase
donato
29. 03. 2016 11.50
+24
Slovenija je država političnih norcev, ki širijo sovraštvo s svojimi norimi zakoni!
kat-at
29. 03. 2016 11.52
-2
Pravi zakoni so pošteni zakoni, ki nimajo nič skupnega z jugoslovanskimi.
vetlan
29. 03. 2016 11.58
+1
kje pa so te pravi zakoni? Jugoslovanski zakoni so bili pošteni in podpirali delavca, ne pa barabe
kat-at
29. 03. 2016 12.00
-3
Jugosl. zakoni niso podpirali delavca....Obratno je blo. Posledice so vidne danes s Cmerarjem. Crkujemo no.
vetlan
29. 03. 2016 12.10
+4
Cmerar. JJ itd. nobenega od njih ne briga življenje naroda, ne primerja to gol ... z prejšnjimi, nihče od njih niti levi niti desni, samo nazive za ovce
vetlan
29. 03. 2016 12.22
+7
reči še, da smo živeli od kreditov. To je bila na začetku "modna" propaganda. Mogoče smo res živeli od kreditov, ampak smo videli, kam gredo krediti, imeli smo zastonj zdravstvo, šolstvo, policijo, vojsko ....in SMO IMELI MOŽNOST, da lahko vračamo kredite, Ko se je Slovenija odcepila smo odplačali naš del kreditov v enem letu. Kam pa zdaj gredo kredite? Je mogoče zgrajena kakšna tovarna? Mogoče imamo kaj zastonj? Koliko imamo kreditov? Zakaj jih imamo? Za plači javnega sektorja in državnikov? Lahko jih odplačamo, če nimamo več gospodarstva? S čim? Juga je bila zakon!!!! zdaj smo reveži v globoki ri...
kat-at
29. 03. 2016 14.28
+1
Kdaj smo imeli možnost v Yugi vračat kredite? N I K O L I! tisočprocentna hiperinflacija je odnesla vse kredite... Zbudte se komiji že iz kome. .
Uporabnik113189
29. 03. 2016 11.44
+21
V naši državi so popolnoma znoreli in izgubili vsa merila. Privatnikom dajejo državni denar in to kar brezplačno..Hkrati pa tisti, ki ima na primer milijon in ga vloži v neko dejavnost doživi, da mu z davki tisti milijon takoj pokradejo..Pokažite mi pametnega investitorja, ki bo dal svoj milijon, da ga potem preko zakonov pokradejo? Če investiraš imaš pravico dobiti ta sredstva nazaj, ne da te slečejo do golega in brcnejo v rit. Torej če investiraš imaš pravico da se ti investicija povrne plus nek dobiček. Da pa država deli davkoplačevalski denar kot donacije zasebnikom, to pa je svinjarija. In točno to se dogaja ..Potem bi pa ljudem nabijali davke..Kar pozabite, upor bo prej ali slej..Najprej pa odhodi mladih, to se že dogaja. Ko bo nastal stampedo bo prepozno za vse..
kat-at
29. 03. 2016 11.48
-3
Kaj se pritožuješ? Investiranje v nepremičnine stane. In če misliš, da ti od oderuških najemnin ni treba plačat davka si bankster iz Woltsreeta...
vetlan
29. 03. 2016 11.51
+9
saj nihče ne želi več investirati v Sloveniji, prej sem jih videl, ampak so kmalu skoraj bankrotirali in odšli drugam, rekli so ... nikoli več v Sloveniji
vetlan
29. 03. 2016 11.52
+5
kat-at, te nepremičnine so večinoma podedovane in zgrajene v socializmu, ki ga tako pljuvaš
kat-at
29. 03. 2016 11.57
-5
no še toliko huje. Tudi od vašega državnega premoženja, ki ste ga dobili zastonj ne bi plačali davka. Lupite najmenike kot nori, potem se pa zgražate nad Amerićani haha... Vsak Američan je za take privilegirance, kot ste se zaredili v konunizmu, spoštovanja vreden človek.
Uporabnik113189
29. 03. 2016 12.02
+7
kat-at, glej, po Sloveniji imaš celo kopico gradov, upam da razumeš da so to nepremičnine. Imajo ogromne površine, velike kvadrature, po mnenju nekaterih ki krojijo davčno politiko mora biti denarja kot toče..Nekatere bi ti celo podarili, samo da jih kdo hoče..Izvoli obogateti.
vetlan
29. 03. 2016 12.07
+2
Mogoče si ti dobil kaj zastonj, jaz sem vse pošteno plačal, nisem dobil stanovanja po Jezbinškemu
vetlan
29. 03. 2016 12.07
+2
Mogoče si ti dobil kaj zastonj, jaz sem vse pošteno plačal, nisem dobil stanovanja po Jazbinškovemu zakonu, sem ga kupil v SOCIALIZMU s pošteno zasluženo gotovino (delal sem dan in noč, uničil sem svoje zdravje) ter plačal davek. Zdaj pa ti želiš kaj od tega imeti ali te skrbi za državnike, za njihove site r...?
kat-at
29. 03. 2016 12.22
-6
Vetlan kaj govoriš o Jazbinšku itd..Jaz s tem nimam nič. Imajo pa vsi bogataši, ki oddajo danes stanovanja in še davka od najemnin ne bi plačali .....fej. Kam spadaš ti me ne zanima...rad bi oddajal stanovanje po oderuških cenah, kot vsi...to si povedal, kasiral po jugoslovansko ....in bv.
vetlan
29. 03. 2016 12.25
+3
kat-at, v Sloveniji ni bogatašev, razen tajkunov.
vetlan
29. 03. 2016 12.33
-1
aha, niti ne veš o Jazbinškovemu zakonu, si sam si kupil stanovanje ali podedoval od starših, ki so ga kupili v jugi, ker tako pljuvaš po jugoslovanskih zakonih in si fovš ostalim?
kat-at
29. 03. 2016 13.31
+1
jaz nisem dobil nikoli nič...OD NIKOGAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
proofreader
29. 03. 2016 11.22
+7
Samo da imajo birokrati delo.
SDS_je_poden
29. 03. 2016 10.50
+23
"V Sloveniji imamo dve ogromni težavi – prva je naša zaplankanost in strah pred tujci, druga pa je neprivoščljivost. Bog ne daj, da bi sosed kaj zaslužil, če jaz nimam nič od tega," pravi lastnik, ki oddaja svoje stanovanje na Primorskem. PODPIŠEM!
kat-at
29. 03. 2016 11.01
+6
Če bi imeli urejeno zakonodajo bi bilo vse ok, tudi sosedje se za soseda ne bi zanimali. Zato uredit stanovanjsko zakonodajo, kot imajo to urejeno Nemci, Avstrijci itd... Predvsem slo stanovanjska zakonodaja še zmer sloni na jugoslovanski, ki jo je treba znulirati.
vetlan
29. 03. 2016 11.12
+0
ne primerjaj nas z Nemci, Avstrijci itd. Če že primerjaš, primerjaj najprej plače. In če bo zakonodaja slonila na jugoslovansko, ne bi bili zdaj reveži.
vetlan
29. 03. 2016 11.12
+2
ne primerjaj nas z Nemci, Avstrijci itd. Če že primerjaš, primerjaj najprej plače. In če bo zakonodaja slonila na jugoslovansko, ne bi bili zdaj reveži. Zakonov imamo čudo, tudi neumnih (plačilo deževnice ha ha), vendar vsi so na mlin brezdelnežev in lopovov
Uporabnik113189
29. 03. 2016 11.19
+5
Drži, davek na deževnico je eklatanten primer..Ali več davčnih blagajn za istega kmeta. Davčno blagajno za prodajo zelja, ko daš dveletni prihodek, zato da blagajno kupiš. Osli kronani. Tiste ki so takšne neumnosti sproducirali ne bi smeli zaposliti naslednjih deset let nikjer.
kat-at
29. 03. 2016 11.35
-4
NE MEŠAJ DEŽEVNICE Z BOGATAŠKAMI NAJEMNINAMI.
vetlan
29. 03. 2016 11.37
+6
a si kdaj oddajal stanovanje? pozanimaj se, koliko je najemnina, bogataška, ja ....daj nehaj, najprej se pozanimaj
vetlan
29. 03. 2016 11.39
+2
saj ti govoriš o zakonodaji, vendar vidiš le najemnine, glej vse in računaj
kat-at
29. 03. 2016 11.43
-3
Najemnine so oderuške, kaj hočete. Zato plačujte davke, da vas ni sram.
vetlan
29. 03. 2016 11.46
-1
vetlan
29. 03. 2016 11.59
+4
kat'at, si tipični primer slovenske fovšarije in, oprosti, ovce
kat-at
29. 03. 2016 12.04
-2
jaz sem primer fušije haha.... Foušije ne razumete niti sami, ne razumete zakonskih norm, predpisov, zakonske morale, komunistični faliranci ne bojo razumeli nikoli nič.
vetlan
29. 03. 2016 12.13
+3
ja, sem prej za komuniste, ki so vsaj nam kaj dali, pustili nas dihati, ne pa za današnje barabe, ki jih ne zanima, kako mi bomo preživeli in če sploh bomo
kat-at
29. 03. 2016 14.38
+0
bi morala bit hiperinflacija, Kot v cajtu stare Yuge. Nehajte imet vse za butle.