Slovenija

'Odgovorni za to luknjo morajo odgovarjati'

Ljubljana, 27. 06. 2016 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Parlamentarna preiskovalna komisija o vzrokih za drugo sanacijo bank je zaslišala Uroša Čuferja in Alenko Bratušek. Čufer je vzroke za nastanek milijardne bančne luknje iskal v različnih dejavnikih, pri tem pa ni želel s prstom kazati na posameznike. Bratuškova je izrazila upanje, da je bila druga sanacija bank tudi zadnja, ki so jo morali plačati davkoplačevalci.

Parlamentarna preiskovalna komisija o vzrokih za drugo sanacijo bank je danes zaslišala nekdanjega finančnega ministra Uroša Čuferja, ki je bil eden glavnih akterjev pri milijardni sanaciji bank konec leta 2013 in nekdanjo predsednico vlade Alenko Bratušek.

Alenka Bratušek in Uroš Čufer
Alenka Bratušek in Uroš Čufer FOTO: Damjan Žibert

Na vprašanje predsednika komisije Anžeta Logarja (SDS), kdo je odgovoren za višino bančno luknje, je Čufer dejal, da je težko pokazati na eno samo potezo, ki je pripeljala do njenega nastanka. To je pripisal različnim dejavnikom, od upravljanja bank do podjetij, tudi širši ekonomski krizi. Ključni element za višino bančne luknje pa je bil po njegovi oceni reakcijski čas, medtem ko na vprašanje, kdo je odgovoren za to, ni natančno odgovoril.

Logar je na nekdanjega finančnega ministra naslovil tudi vprašanja o njegovem delu v NLB. Najbolj naraven instrument za nadzorovanje rasti banke je denarna politika, ta pa je bila vezana na skupno monetarno politiko v Evropi, je Čufer odgovoril na vprašanje, ali je Banka Slovenije med letoma 2004 in 2008 pri NLB dobro opravila svoje delo. Samih ukrepov Banke Slovenije pa ni želel presojati.

"Če pogledamo nazaj, bi bilo zagotovo bolje, če bi bila ta rast manjša," je ocenil nekdanji finančni minister. V naslednjem obdobju, med letoma 2008 in 2012, ko je kreditna aktivnost padala, ni bilo ustreznega zakonodajnega okolja in znanja za ustrezno prestrukturiranje podjetij. "Ni samo stvar ene, temveč zmes več napačnih odločitev," je dejal.

Pri soočanju z bančno luknjo je bil kasneje zakonodajni okvir ustvarjen, država pa je potrebovala tudi ustrezno finančno moč, saj v proračunu takrat ni bilo sredstev za normalno funkcioniranje, kaj šele za sanacijo bančne luknje. Stanje proračuna je bilo spomladi 2013, ko je prevzel ministrstvo, slabše, kot je pričakoval. Po njegovi oceni bi namreč sredi tistega poletja državi med drugim lahko zmanjkalo sredstev za plače in pokojnine.

Ob začetku ekonomske krize je mislil, da bi morale banke same rešiti težave s slabimi krediti, ker pa se tega tako ni dalo storiti, je bil, kot je dejal, sam med prvimi zagovorniki ustanovitve slabe banke, saj večina slovenskih podjetij ni izpostavljenih le do ene banke.

Opisal je tudi postopek prenosa slabih kreditov na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na vprašanje nepovezanega poslanca Bojana Dobovška, ali je bila ustanovitev slabe banke napaka, je dejal, da prav nasprotno, saj v slovenskem bančnem sistemu ni bilo potrebnega znanja o učinkovitem prestrukturiranju podjetij. Dodal pa je, da je normalno, da se pri takih postopkih dogajajo tudi napake.

O nadzorovani likvidaciji Factor banke in Probanke je dejal, da težko komentira odločitve, ki so nastale po njegovem vodenju ministrstva. Janka Vebra (SD) je zanimalo tudi, kako je nastal seznam 15 podjetij za privatizacijo. Čufer je pojasnil, da so ga na podlagi predloga Soda pripravili na ministrstvu za finance. Osnovna ideja je bil seznam petih podjetij za prodajo, ta pa se je nato razširil. "Če bi ga še enkrat pripravljali, bi ga lahko zastavili še širše," je ocenil.

Alenka Bratušek - 3
Alenka Bratušek - 3 FOTO: Damjan Žibert

Bratuškova: Upam, da smo se iz te zgodbe kaj naučili

Bratuškova je na zaslišanju izrazila upanje, da je bila druga, milijardna sanacija bank, ki še ni v celoti zaključena, tudi zadnja, ki so jo morali plačati davkoplačevalci. "Upam, da smo se iz te zgodbe kaj naučili," je dejala.

Bančno luknjo je pripisala odločitvam iz preteklosti, predvsem iz let 2005 in 2007. V času velike gospodarske rasti je bilo na finančnih trgih na voljo veliko denarja, tudi zato je bil obseg posojil v tistem času velik. Nekdanja predsednica vlada se je vprašala, ali so bila posojila v tistem času dana zakonito in ali so bila primerno zavarovana. "Odgovorni za to luknjo morajo odgovarjati," je poudarila.

"Zakaj se država problema bančne luknje ni lotila takoj, ko ga je zaznala. Predolgo so čakali, zato je bila sanacija tudi dražja. Verjetno se odgovorni niso zavedali resnosti in posledic," je Bratuškova odgovorila predsedniku komisije Anžetu Logarju (SDS).

Spomnila je, da je bila država ob njenem prevzemu vlade s svojo likvidnostjo že praktično na kolenih. "Marca 2013 smo bili prepuščeni na milost in nemilost finančnim trgom," je ocenila. Ob tem se je položaj Slovenije poslabševal tudi zaradi težav Grčije in Cipra.

Višino bančne luknje so ugotavljali strokovnjaki, prvotni cilj njene vlade pa je bila dokapitalizacija že v poletju 2013, vendar pa se je to zamaknilo na december, ko se je največji del problemov v bančnem sistemu po njenih ocenah tudi rešilo. Bratuškovi ni znano, ali je Banka Slovenije med letoma 2005 in 2007 opozarjala, da je rast posojil v bankah prehitra, zato tudi težko reče, da bi bila sanacija cenejša, če bi Banka Slovenije prej intervenirala.

Glede nadzorovane likvidacije Factor banke in Probanke je pojasnila, da je vlado skrbela stabilnost finančnega sistema, zato so sejo, na kateri so razglabljali o njuni nadzorovani likvidaciji, sklicali za petek popoldne, ko so bile banke že zaprte, da bi do ponedeljka lahko pomirili varčevalce. Bančni sistem temelji na zaupanju in en pretres lahko povzroči kolaps bančnega in finančnega sistema.

"Na žalost smo takrat še vedno imeli v težavah tudi tri največje banke v državni lasti," je ocenila. Vprašala se je, ali bi ravnali enako, če bi bile tri največje državne banke že stabilizirane. Predlog za likvidacijo je podala Banka Slovenije, zato je za bolj podrobna vprašanja poslance napotila na njihove predstavnike. Prav tako se ni želela opredeljevati do vprašanja, ali je Banka Slovenije ravnala pravilno.

Janka Vebra (SD) je zanimalo, kdo je zahteval, da se tudi v njenem mandatu nadaljuje s projektom slabe banke. Nekdanja predsednica vlade mu je odgovorila, da takrat ni bilo časa razmišljati o tem, ali bi bila kakšna druga pot boljša in cenejša. Če bi še dolgo čakali, bi morali zaprositi za mednarodno finančno pomoč, vendar bi še vedno morali sanirati bančni sistem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jg57
28. 06. 2016 11.34
+3
a Janša ni pa nič kriv? Pa ne da je bančna luknja v levi domeni.
santamaura
28. 06. 2016 10.58
+2
Odgovorni za to luknjo morajo odgovarjati - Tako je rekel tudi pijanec, ko je v lastno greznico padel
ROMELS
28. 06. 2016 10.45
+2
Borut, Franc, Čufer, Alena . Pogrebni tim Slovenije.
ooResnicA
28. 06. 2016 10.42
+1
.....a to je un k je šel v ameriko se zapufat v dolarjih....je rekel naložba stoletja........hiihihihihi
Bojan-F
28. 06. 2016 09.50
+2
Nepoucenih gurujem komuniciranja, Desnemu sektorju, korporativisticni desnici in zagovornikom Kaosa ... se enkrat in prav pocasi ... parlamentarne komisije preiskujejo politicno odgovornost ... v tem primeru politicno odgovornost onih, ki so dopuscali ohlapno regulativo pri kreditiranju in prevzemih ... ostalo je v domeni policije in tozilstva ... policija in tozisltvo imajo pristop do vseh podatkov.
staridida
28. 06. 2016 10.31
+2
ROMELS
28. 06. 2016 10.40
+1
B-F ne piši sebi. Ta tvoja zmečkanka nikogar ne zanima.
Bojan-F
28. 06. 2016 09.43
+2
Slabo poucenih gurujem komuniciranja, Desnemu sektorju, korporativisticni desnici in zagovornikom Kaosa ... do junija 2006 je bila slovenska bancna in prevzemna zakonodaj primerljiva z evropsko ... ker so se razmere na financnih trgih spremenile je EC takrat rodila direktivi 48 in 49 ... medtem je nas Drzavni zbor sprejemal sele direktivo 45 iz leta 2004 ... direktivi 48 in 49 sta bili dokoncno vkljuceni v slovenski pravni red 5.1.2008 ... do takrat je bilo 95% kreditov podeljenih popolnoma legalno ... onih 5% pa preiskujejo organi pregona, ki imajo vse mape, imena in priimke ...
Bojan-F
28. 06. 2016 09.44
+2
... priporoceno branje lahkotnega zanra za vroce dni ... Letna porocila NS NLB in NKBM med leti 2005 in 2009 ... zabava zagotovoljena.
Bojan-F
28. 06. 2016 09.20
+2
Kaksen je odgovor na vprasanje "Kaj se je zgodilo, ko je vlada JJ želela menjati nadzornike NLB?"
Ku?anMilanPlavi
28. 06. 2016 09.21
-2
Panika na levici in vreščanje o vmešavanju politike v banke.
Ku?anMilanPlavi
28. 06. 2016 09.24
+1
Boš pa seveda znal pojasniti, zakaj levica skriva imena.
Bojan-F
28. 06. 2016 09.28
+1
Odgovor je: "ko je Vlada JJ zelela manjati nadzornike NLB, jih je menjala." A je to tezak odgovor? ... Lavric Ziga, Kosem Starina Adrijana, Ivanusic Zvonko, Jesovnik Peter, Marinsek Igor, Rus Marko ... kadri iz nabora 400 strokovnjakov.
Bojan-F
28. 06. 2016 09.04
+0
Jansa dr, Janez, Sircelj Andrej in Pogacnik Marko ... o njih bodo pisali visokosolski ucbeniki ...
Bojan-F
28. 06. 2016 09.09
+2
... Vizjak Andreja in Bajuk pok. Andreja bodo izpustili
Ku?anMilanPlavi
28. 06. 2016 09.22
+0
Baje je JJ odobraval kredite :) Le da levica to skriva.
Ku?anMilanPlavi
28. 06. 2016 09.01
+2
Če je JJ vlada kriva za izropanje bank, zakaj levica s svojimi sodniki skriva dokumente in imena ? Tako točko vemo, da JJ vlada nič s tem. Ker bi že imeli nove Patrie na sporedu :)
Bojan-F
28. 06. 2016 08.57
+3
Vlada ima dolznost realizirati direktive EC, ki so zaostrovale oceno rizikov in prepovedavale kreditiranje pri nas poznano kot tajkunsko ...
Bojan-F
28. 06. 2016 08.59
+4
... v cetrtek mineva 10 let odkar sta v evropskem uradnem listu bili objavljeni direktivi 48 in 49 ... priporocam gurujem komuniciranja, Desnemu sektorju, korporativisticni desnici in zagovornikom Kaosa, da jih precitajo ...
Bojan-F
28. 06. 2016 09.01
+3
... slovenski pravni red jih je usvojil v 553 dneh ... medtem pa 95% kreditov podeljenih popolnoma legalno ... onih 5% pa se tako-ali-tako ze preiskuje.
Ku?anMilanPlavi
28. 06. 2016 09.02
+0
Ne vem zakaj ne napišeš imena odgovornih za milijardno luknjo. Ne gre ?
Bojan-F
28. 06. 2016 09.07
+3
Jansa dr. Janez, Sircelj Andrej, Vizjak Andrej in Pogacnik Marko so odgovorni za bancno luknjo in pajdasko privatizacijo.
Ku?anMilanPlavi
28. 06. 2016 09.23
+0
Imena tistih, ki so podpisovali kredite nas zanimajo. Ne vaše pravljice.
Bojan-F
28. 06. 2016 08.54
+2
Ha, ha, ha. ha, ha, ha, ha, ha, ... saj ne mores verjeti ... Logar Anze zaslisuje na temo "bancna luknja" ... pa kaj mu na Trstenjakovi niso mogli povedati iz prve roke?
Ku?anMilanPlavi
28. 06. 2016 08.59
+2
Seveda bi mu lahko. Forum 21. Pa sodniki pod nadzorom levice skrivajo dokumente in imena.
Bojan-F
28. 06. 2016 09.12
+2
Parlamentarne komisije preiskujejo politicno odgovornost ... v tem primeru ... Jansa dr. Janeza, Bajuk pok. dr. Andreja, Sircelj Andreja, Vizjak Andreja, Pogacnik Marka ...
Bojan-F
28. 06. 2016 09.14
+2
... lahko bi tudi Gaspari Mitjo ... ampak ga je Vlada Jansa I razresila odgovornosti, ker ga je odgnala ... pod obtozbo veleizdaje zaradi kriticnih stalisc do ciklicnih financnih in gospodarskih ukrepov ... t.j. pumpanja balona z zadolzevanjem.
Ku?anMilanPlavi
28. 06. 2016 09.23
-2
Iščejo se odgovorni. Tisti, ki so zapravili denar. Tisti, ki jih levica skriva.
brezveze13
27. 06. 2016 19.15
+5
kdo in kdaj je povzročil bančno luknjo tako ali tako ni pomembno dokler pri nas ne bo nekdo odgovarjal ali osebno poplačal nastalo škodo je to za nekatere samo politično lobiranje in je škoda časa predvsem pa denarja za takšna sestankovanja. Če vzamete prakso političnega lobiranja (ali kampanje kakor hočete)kavboji to počnejo z lastnimi sredstvi ne pa z davkoplačevalskim denarjem
Ku?anMilanPlavi
27. 06. 2016 18.27
+7
Jasno je, kdo je izropal Slovenske banke. Tisti, ki se tudi s pomočjo nastavljenih sodnikov upira razkritju bančnih aktov. Mafijska levica.
Uporabnik473573
27. 06. 2016 17.42
+10
In kdo je odgovoren? kdo je kaznovan za napake? Če kot s.p. ne plačam prispevkov grem lahko v izvršbo, torej moram miljarde jemat pa bo vse okej.
dostojevski II
27. 06. 2016 17.45
+4
Jože P. Damijan, ekonomist..........Državni banki NLB in NKBM, ki so ju nadzirali nadzorniki, ki jih je imenovala Janševa vlada, sta v letih 2005-2008 po tekočem traku podeljevali kredite za menedžerske prevzeme, mariborske cerkvene tajkune in financirale razne leasing operacije. To je dejstvo. Fakti bruti. Dejstvo je, da tedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše ni želela prodati deleža v NLB, s čimer je tedaj izgubila okrog 640 milijonov evrov, vključno z letom 2008 pa je dokapitalizacija pobrala še dodatnih 900 milijonov evrov, sedanja sanacija NLB pa bo stala okrog 2 milijardi evrov. S tem je tedanja Janševa vlada povzročila za okrog 3.5 milijarde evrov neto izgube za davkoplačevalce. Dejstvo je, da je leta 2005 vlada aktivno pomagala Igorju Bavčarju in Boško Šrotu pri prevzemu Mercatorja (pri čemer sta jima državna Kad in Sod še dala posojila za prevzem, pred tem pa dokapitalizirala Mercator). Dejstvo je tudi, da sta Kad in Sod leta 2007 sodelovala pri menedžerski privatizaciji Merkurja, tako da sta se iz njega umaknila s prodajo deležev Savi. Ista Sava pa je deleže prodala Merkurjevim menedžerjem, pri čemer je bil največji posamični (in kontrolni) lastnik Save tedaj državni Sod. Kaj nam torej hoče povedati Janez Janša? Da je kot predsednik vlade v obdobju 2005-2008 aktivno pomagal “tranzicijski levici” pri ropanju državnih bank?! Da je morda slabo opravljal svoje delo, ker njegova vlada ni imenovala dovolj dobrih nadzornikov v državnih bankah? Da je morda slabo opravljal svoje delo, ker njegova vlada ni prodala večinskega deleža v NLB in tudi NKBM? Da je morda slabo opravljal svoje delo, ker njegova vlada ni imenovala dovolj dobrih direktorjev Kada in Soda?
Ku?anMilanPlavi
27. 06. 2016 18.23
+4
In levica nadaljuje z lažmi. Kdo in kdaj je nastavil Kramarja? Kdo je podpisoval nekrite kredite ? Od kdaj vlada lahko odloča ali ima vpogled v dodeljevanje kreditov ? Kaj se je zgodilo, ko je vlada JJ želela menjati nadzornike NLB ? Zakaj levica s pomočjo nastavljenih sodnikov ne dovoli vpogleda v bančne akte ? Boš zmogel odgovoriti ali pa boš še naprej pisal rdeče pravljice ?
brezveze13
27. 06. 2016 17.35
+3
a ni ta Bratuškova vzela več kredita kot vse vlade do nje sedaj se sprašuje od kje luknja
dostojevski II
27. 06. 2016 17.42
-2
Bratuškova je vzela leta 2013 kredit, da je sanirala bančno luknjo. Kdo pa je krivec za bančno luknjo, ki je nastala v letih 2005-2007, pa ostaja še vedno velika skrivnost.
sinhron
27. 06. 2016 17.47
+1
Zapomnite si enkrat za vselej vse vlade po letu 2008 so morale sanirati tisto , kar je Janševa vlada ( SDS , NSI , SLS in DESUS )zafurala v letih 2004 do 2008 ! To napako bodo odplačevali še naši vnuki in pravnuki !
dostojevski II
27. 06. 2016 17.58
+11
Dvomim, da predsednik parlamentarne preiskovalne komisije Anže Logar deli tvoje mišljenje. Ker še nobenega od tistih, ki jih omenjaš, ni povabil na zaslišanje pred komisijo.
ROMELS
27. 06. 2016 17.58
+9
Čufer ni hotel povedati imen, ki so krivi za luknje v bankah v letih vladanja boruta in franca.
ROMELS
27. 06. 2016 18.01
+6
Dolg iz leta 2008-2014 se je iz 32% povečal na 80% BDP.
dostojevski II
27. 06. 2016 18.05
+1
eschalon.... Malo si pomešal. Komisija raziskuje kdaj, zakaj in kdo je povzročil BANČNO LUKNJO. Ti pa bi rad debatiral, podobno kot brezveznik13 o JAVNEM DOLGU.
Ku?anMilanPlavi
27. 06. 2016 18.24
+1
Levica pokriva luknjo, ki jo je naredila leva mafija na čelu s F21.
brezveze13
27. 06. 2016 19.01
+1
Dostojevski malo te manjka v matematiki za pokritje luknje 1 metra ne rabiš 3 metrski pokrov mogoče te bo fizikalni primer bolj ležal
290ktober
27. 06. 2016 17.12
+0
27 milijard je kriv JJ...ostalo pa vsi po njem na oblasti.....
dostojevski II
27. 06. 2016 16.48
+10
Bančno luknjo je pripisala odločitvam iz preteklosti, predvsem iz let 2005 in 2007. V času velike gospodarske rasti je bilo na finančnih trgih na voljo veliko denarja, tudi zato je bil obseg posojil v tistem času velik.... KONČNO SMO IZVEDELI KDAJ IN ZAKAJ JE NASTALA BANČNA LUKNJA.... Upajmo, da bo Logarju uspelo do konca mandata ugotoviti, kdo je bil takrat na oblasti, kdo je bil premier, kdo je imel v rokah škarje in platno.
gregolin
27. 06. 2016 17.45
+4
Itak ne bo noben kriv,davkoplačevalci bomo pa plačali.
Ku?anMilanPlavi
27. 06. 2016 18.25
-2
dostojevski A to je ugotovila Bratuškova? Udeleženka pri ropu NLB. Ona je sodelovala z JJ ?
buksl12
27. 06. 2016 20.24
-3
Dostojevski pojdi na dopust ker tak ali tako ne veš kaj pišeš,Ali veš kdo je odobril kredite kdo jih je zavaroval potem pa kaži s prstom kdo je za vse kriv in ne obtožuj na pamet ker nič ne veš