Slovenija

Ministrstvo: Naročnik ne more ugotoviti napačno povezanih cevi

Ljubljana, 21. 03. 2016 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Naročnik ne more biti povsem pasiven, predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel komentira izogibanje prevzemu odgovornosti vseh vpletenih v gradnjo nove šempetrske urgence. Naročnik bi moral pred prevzemom preveriti, ali je dobil vse, kar bo plačal. Z ministrstva za zdravje pa odgovarjajo, da takšnih napak, kot so napačno povezane cevi, naročnik ne more ugotoviti, ter da so v ta namen izbrali izvajalca nadzora.

Splošna bolnišnica Nova Gorica - 5
Splošna bolnišnica Nova Gorica - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je opozoril, da je tudi naročnik investicij odgovoren, da pred prevzemom preveri, ali je dobil tisto, kar je želel za svoj denar in potem tudi plačal. Naročnik tako ne more biti povsem pasiven, je komentiral izogibanje prevzemu odgovornosti vseh vpletenih v gradnjo nove šempetrske urgence.

V novi šempetrski urgenci so namreč nedavno ugotovili, da so bile napačno zvezane cevi za medicinske pline, tako da je namesto kisika pritekal smejalni plin, ki se uporablja za anestetik. To so ugotovili po tistem, ko je bolnik tam umrl po neuspešni reanimaciji.

Nihče ni prevzel odgovornosti

Odgovornosti za dogodek še ni prevzel nihče, niti izvajalci oz. podizvajalci, ki zdaj drug na drugega kažejo s prstom, kdo je sploh priključil plin, kot tudi nadzornik, ki je bedel nad gradnjo urgentnega centra.

Vesel pa je danes na novinarsko vprašanje ob robu predaje poročila računskega sodišča za leto 2015 predsedniku DZ Milanu Brglezu opozoril, da ima naročnik, v tem primeru ministrstvo za zdravje, posebno vlogo pri javnih naročilih. Naročnik namreč razpisuje, naroča in pripravlja razpisno dokumentacijo v vseh podrobnostih.

Šempetrska urgenca
Šempetrska urgenca FOTO: POP TV

Ker so bili kakšni ponudniki v preteklosti večkrat izločeni prav zaradi podrobnosti, čeprav je bila njegova ponudba cenejša, je odgovornost naročnika tako velika, da pred prevzemom objekta mora preveriti, ali je dobil vse tisto, kar je za svoj denar želel in nato tudi plačal, je navedel Vesel.

Sicer morajo svojo nalogo opraviti tudi v okviru tehničnega pregleda, a naročnik ne more biti povsem pasiven, meni predsednik računskega sodišča. V šempetrskem primeru "je šlo očitno za detajl, ki je bil usoden. Ampak pri teh javnih naročilih je treba biti zelo senzibilen in res preveriti, kaj smo dobili za svoj denar".

Opozoril je tudi, da se je gradnja urgentnih centrov po državi v določenem obdobju izrazito pospešila, pa je po njegovem mnenju "morda tudi to potegnilo za seboj nekaj tehničnih težav pri usklajevanju med izvajalci in naročnikom".

Vesel je komentiral tudi odločitev ministrstva za zdravje, ki je zadržalo del plačila podjetju Kolektor Koling za gradnjo ljubljanske urgence. To so storili zato, ker naj bi jim izvajalec obračunal več storitev, kot so jih določili s pogodbo, so dodali na ministrstvu.

Dejal je, da računsko sodišče pri tem ni sodelovalo, so pa s tem obrobno seznanjeni. "Gre za prakso, ki jo je v preteklosti računsko sodišče priporočalo, in sicer da se ne plačujejo pavšalno zahtevani zneski, ampak se prej preveri kakovost izvedenih del," je dejal.

Ministrstvo za zdravje: Naročnik takšnih napak ne more ugotoviti

Na ministrstvu za zdravje so v odzivu na izjavo predsednika računskega sodišča o odgovornosti naročnika investicij pojasnili, da so pred prevzemom urgentnih centrov preverili, ali oprema količinsko in kakovostno ustreza razpisnim pogojem.

Kot so na ministrstvu zapisali v odzivu, so pri gradnji urgentnih centrov, tudi tistega v Novi Gorici, na javnih razpisih izbrali izvajalce del in ti so nominirali svoje podizvajalce. Kot investitor pa so skladno z zakonom zagotovili gradbeni nadzor.

Ob gradnji so na objektu potekale redne tedenske koordinacije, na katerih so spremljali uresničevanje terminskega plana, napredek na projektu, poleg tega so obravnavali in reševali odprta vprašanja.

Ministrstvo je pred prevzemom urgentnih centrov, tam kjer je bil možen količinski prevzem, aktivno preverilo, ali oprema količinsko in kakovostno ustreza razpisnim pogojem. Na podlagi vpisov izvedenih del v gradbeno knjigo, potrditve teh s strani nadzora ter predložitve vseh ustreznih izjav o skladnosti in kakovosti vgrajenih materialov in izvedenih del niso imeli razloga, da bi podvomili o opravljenem delo izvajalcev, so pojasnili.

Naročnik po navedbah ministrstva ne more ugotoviti napak, kot so na primer napačno povezane cevi. Za nadzor nad gradbeno-obrtniško in inštalacijskimi deli je naročnik izbral izvajalca nadzora. Njegova dolžnost je bila, da spremlja dela na gradbišču vsak dan, so zapisali.

Posebna komisija, ki jo imenuje upravna enota, pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja izvede tehnični pregled objekta, pri čemer mora izvajalec del predložiti vse ustrezne listine. Na njihovi podlagi po navedbah ministrstva naročnik sprejme odločitev, da je objekt ustrezen.

Veselovo izjavo, da se je gradnja urgentnih centrov v določenem obdobju izrazito pospešila, so na ministrstvu označili za neresnično in zapisali, da Vesel verjetno ni seznanjen z dejstvom, da so gradnje vseh urgentnih centrov potekale skladno s terminskimi plani. Ti plani so bili po navedbah ministrstva sestavni del razpisnih dokumentacij in pogodb, izvajalci del pa so se ob podpisu pogodbe z zastavljenimi roki strinjali. Izvajalci so dela v novogoriškem urgentnem centru končali v pogodbenem roku, to je oktobra 2015, so dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sbštajerec
23. 03. 2016 13.30
+2
Kriv je tisti ki je izdal uporabno dovoljenje in ni stestiral dovodnih cevi. (kar pomeni da je monter narobe zvezal bi ugotovili pri testu in se ne bi zgodilo kaj se je zgodilo, temveč bi s popravilo in spet stestiralo in potem se šele izda uporabno dovoljenje, ko je prava cev povezana s pravim plinom)
Štefan Sobo?an
23. 03. 2016 13.54
+1
XY-NEREŠENO - Moja kmečka pamet pa mi "v drugo" pravi, da ni izljučeno, da je bil vmes (po prevzemu itd) storilec (tretja oseba!), ki je morda priključka namerno zamenjal, da bi sebi ali komu drugemu pridobil določeno korist oziroma komu škodoval. Saj ne da bi sešel preiskovalca, ampak tudi na tako možnost je treba pomisiti - raziskati, še posebej, če "razdelilnica" ni bila zaklenjena oziroma četudi je bia "pod ključem", a se je do njega lahko "dokopal" kdor koli?
Štefan Sobo?an
23. 03. 2016 12.41
+0
KRIVEC! Moja kmečka pamet mi pravi, da je krivec tisti, ki je z "objemkami" povezal "trde" dovodne cevi z "mehkimi" odvodnimi, ki so speljane v zdravniško "ordinacijo". Ljudje: povejte, kdo je bil ta "izvajalec" in vse bo jasno.
aladar1
23. 03. 2016 13.07
+1
Štefan! A sedaj bo pa kriv monter? Tisti najnižji revež? Ko se izvaja inštalacija plinov v nekem objektu, pa naj bo to bolnišnica ali pa mehanična delavnica, se pred uporabo preveri kateri plin priteče po kateri cevi! In, če se ne motim, imajo detektorje plinov, ki bi ga moral nadzornik ministrstva uporabiti na kraju samem in ne opraviti nadzor glede na gradbiščne dnevnike! Krivec je uradnik na MZ, in ministrica, ki je pomanjkljivo opravil nazor in pika.
aristotel
23. 03. 2016 13.08
+1
za vsakim delom je kontrola nadzor in primopredajni zapisnik,kjer nadzornik odgovorna oseba jamči da je vse v redu oziroma da je vse pregledano in v funkciji..ZA TO SO NADZORNIKI DOBRO PLAČANI KDOR JE PODPISAN NA ZAPISNIKU JE TUDI KRIV...
revanšist
23. 03. 2016 11.42
+2
Ministrstvo: Naročnik ne more ugotoviti napačno povezanih cevi???????????? Seveda ne more kajti misnistrstvo je nekakšna "pravna"oseba v kateri so zaposleni ljudje ,ki SO PLAČANI,da pregledajo kako je izvajalec naročenih del opravil svoje delo.In ti ljudje so polno odgovorni če zadeve NE PREGLEDAJO.ko je nek postopek (gradnja ali pač karkoli) končan so na otvoritvi vsi nasmejani in povrhu še pijani.Tudi TISTI,ki je podpisal ,da je zadeva opravljena po načrtu.Čas bi bil,da se Cerar odloči za razpustitev vlade,(ker ministri sami ne bodo) kajti imamo popolnoma neučinkovito vlado.Ves čas samo blefirajo,ko pa se zgodi "nevšečnost" pa poniknejo v najbližjo luknjo. Tudi levičarji so poniknili ko se je zgodil napad v Bruslju tiho so kot kače.Naj sedaj pop tv povabi Luko Meseca na pogovor v živo in naj pove kako še vedno in zakaj podpira emigrante.Vidim,da ta leva struja počasi in vstrajno izgublja na vseh frontah.Ja povabili so vraga v svojo hišo.Nastrada pa siromak
pogan
23. 03. 2016 10.58
+4
Jaz se javim, da se krivec, dajte mi prinesti debelo kuverto pa bom js krivec....
pogan
23. 03. 2016 10.49
+5
bote pa ja našli enega grešnega kozla, da bo raja zadovoljna.... krradlo pa se bo še naprej.
aristotel
23. 03. 2016 10.32
+3
V kakšni državi živimo,nič videl,nič slišal za nič odgovoren,ko pa se pogovarjajo o denarju pa precizirajo vsako najmanjšo podrobnost,krivi so vsi od naročnika (ta še najmanj) izvajalca podizvajalca pa do nadzornika ta je še najbolj odgovoren-kriv,dobil je dobro plačilo za nič oziroma nekaj tragičnih primerov ki gredo njemu na dušo...
revanšist
23. 03. 2016 11.44
+2
nič videl nič slišal za nič odgovoren--glavni predmet v ustanovi "visoka šola za politiko" Kumvrovec
Bojan-F
23. 03. 2016 09.09
+4
Ne mesajte serijskega proizvoda namenjenega siroki potrosnji za neznanega kupca ... ta je pokrit z zahtevnim testiranjem in mocnimi garancijami ... ladja, letalo, objekt, postrojenje, namenska oprema, namenska programska oprema (deliverables) so podvrzeni prevzemu (kolavdacija, superkolavdacija, validacija, commissioning, ali kakor-ze-hocete) ... na narocniku (in uporabniku!) je obveza, da ugotovi ali prevzema karkoli s pricakovanimi tehnicnimi karakteristikami. Kako to prevzema? Obstaja zakonodaja, standardi, dobra praksa, interni akti, ... na minstrstvu zdravja to visi v zraku.
Bojan-F
23. 03. 2016 09.15
+5
Seveda je obveza tudi na izvajalcu, da v roku po predvideni kvaliteti in za dogovorjeno ceno preda naroceno narocniku. Odgovornost vsaka pogodbena stran in njih pooblasceni udelezenci nosijo v 100% obsegu.
damirg@email.si
22. 03. 2016 18.31
+0
torej če jaz kupim TV in mi eksplodira... sem jaz kot kupec odgovoren, da preverim če sem dobil to kar sem hotel?
Apostol1
22. 03. 2016 19.28
+5
Oprosti ampak slaba primerjava .ker če se ti to zgodi je kristalno jasno da ti nisi kriv, dal ti bom drug primer .če si kdaj kaj rezal kovino z kotno brusilko in si uporabil novo rezalno ploščo si jo vsaj jaz jo tako da odmaknem brusilko proč od telesa in jo vključim ,tako za vsak slučaj da je ne raznese , čeprav mi jo še ni nikoli .Tu bi pa zdravnik tudi moral biti prepričan kaj gre ven in kaj ne. Seveda pa s tem ne izključujem krivde pregleda in montaže ampak če bi vsi ti ljudje preverjali tako kot morajo potem po mojem ne bi kar tako zlahka prišlo do nesreče.
mackon08
22. 03. 2016 19.52
+6
Apostol Ne filozofiraj, za pravilno montažo so odgovorni tisti ki so podpisali zapisnik o tenični brezhibnosti, vsega namontiranega. Oni zgoraj ti je dobro napisal. Po tvoje bi naprimer, kupil avto pa bi moral vse kable pregledat če so pravilno zvezani.
Apostol1
22. 03. 2016 20.42
+3
mackon08 , če boš ti nekoga priklopil na plin namesto na kisik ,pa vedel boš da si imel možnost preveriti kaj gre ven ,bi potem ko bi umrl imel kristalno čisto vest , v vedenju da bi to lahko preprečil ,eno so pravila drugo je realnost zato ti ne filozofiraj, čeprav je treba najprej za ušesa tako kot si rekel tiste ,ki so podpisovali zapisnike. Mimogrede tudi na cesti bo vsak normalen in odgovoren človek preprečil nesrečo pa tudi če on ne bi bil nič kriv.
kiwwwi
23. 03. 2016 08.40
Če ti eksplodira nisi kriv, če pa po enem letu ugotoviš, da na TV ni slika in ti povejo da si dobil radio c, plačal pa Tv si malo tudi ti kriv. Recimo 20%, ostalo pa prodajalec, če ti je zagotavljal, da je to TV.
SeEn
23. 03. 2016 08.46
+1
@Apostol V bolnici se uporablja čudo opreme in sigurno so veliko truda vložili v učenje uporabe naprav, novih oddelkov ... Ne predstavljam si, da bi imel kdo od osebja še toliko časa pregledat vse za drugimi, če so delo opravili korektno. In preden so pri temu nesrečniku ugotovili napako jih je že nekaj prej ...
kr--en
22. 03. 2016 17.08
+28
Če nekdo ne nosi nobene odgovornosti, zakaj je potem potreben njegov podpis?
damirg@email.si
22. 03. 2016 18.30
+16
Apostol1
22. 03. 2016 16.58
+2
Imamo pravzaprav še en paradoks če sem se prav izrazil . Zame je na nek način kriv tisti ,ki ni zadeve preizkusil in v katerih rokah je sedaj človeško življenje v rokah navadnega monterja ,ki dela za 700€ ali doktorja , ki ima plačo vsaj 2500€, kdo je tu bolj kriv , po mojem kar oba oziroma še celo nekoliko bolj tisti doktor , ki je prvi uporabil nekaj za kar je slepo zaupal nekomu ,ki nima take odgovornosti in izobrazbe in koncu tudi plače, tudi zdravniki bi morali biti prepričani v pravilno delovanje naprav to pa ni dovolj da se v primeru človeškega življenja zaneseš na nekoga drugega, morda nimam prav pa me popravite samo to je moje mnenje pa verjetno še kdo tako misli ker poudarjam zdravnik naj bo kirurga ali pa anestezist ali pa kaj drugega mora biti 100% prepričan v pravilno delovanje naprave tako kot v industriji upravljalec stroja.
kr--en
22. 03. 2016 17.07
+11
Ko kupiš nov avto ali sam pregledaš vsak del ali verjameš garanciji prodajalca?
Apostol1
22. 03. 2016 18.00
+2
kr-en definitivno ne pregledaš vsakega detajla samo preizkusiš pa naprimer zavore ali delajo ali ne in še marsikaj od česar zavisi varnost avta in tvoja in varnost ostalih udeležencev , kaj pa pride skozi cev ali kisik ali smejalni plin je pa s stani doktorja tudi biti dobro če je prepričan , ker od tega kot smo videli je bilo odvisno življenje človeka
mackon08
22. 03. 2016 19.57
+1
Za to da to preverijo so službe ki so odgovorne, ne pa zdravnik pa anestezist.
SeEn
23. 03. 2016 08.50
+1
@Apostol V normalnem okolju ima delavec ustrezne pogoje za kvalitetno delo. Zakaj se je tako mudilo to dokončat? Po mojem mnenju je tu več odgovornih za to situacijo. Seveda tudi delavec, vendar v majhni meri. Zdravnik po mojem mnenju sploh ne. Edino, da niso že prej pogruntali.
KardinaIFrancRodeVKristusu
22. 03. 2016 15.38
-4
Za vse napake je kriva ministrica Kolarjeva, ona je bila naročnik in nosi vso odgovornost!....
TNT4U
22. 03. 2016 18.37
+13
Po tvoji razlagi si tudi ti odgovoren ker si volil to vlado .
SeEn
23. 03. 2016 08.53
+1
@TNT4U če bi se ljudje le bolj tega zavedali. Imamo to, kar si zaslužimo.
sloZebra
22. 03. 2016 15.32
+11
Čakaj, potapljači lahko sami preverimo procent kisika v mešanici - naprava je tako velika kakor mobilni telefonček - ena bolnica pa tega ne preveri? Kako pa potem ugotovijo ali jim Istragas dejansko napolni pravo plinsko mešanico v jeklenke oz. v banko plinov? Seveda naročnik lahko ugotovi to - če mora iz cevi priti 100% kisik in temu ni tako ... se pravi je odstotek manjši, potem nekaj ni O.K. - ne more pa ugotoviti natančno kje je napaka.
deratizacija
22. 03. 2016 15.20
+3
Mislim, da je Zakon o graditvi objektov, glede odgovornosti, ki izhaja iz gradnje objektov, popolnoma jasen. Očitno pa pri nas lahko "pilotirajo" samo še majmuni.
tekač
22. 03. 2016 15.20
+7
Torej to je umor zaradi malomarnosti. Ve se kdo je odgovorna oseba izvajalca del , ve se kdo je direktor bolnišnice in ve se kdo je minister...zakaj pa so plačani ..
jung
22. 03. 2016 14.49
+10
Kaj pa ,če je cevi priklopil recimo slabo plačan delavec podizvajalca ?? Po slovensko pač. Tehnični prevzem pa se tako izvede v prijetni restavraciji ,pri omizju samih znancev.
S56EM
22. 03. 2016 15.23
+2
jung
22. 03. 2016 21.15
+3
kam_to_pelje
22. 03. 2016 14.25
+7
Kot prvo naj se preveri, kako je šlo javno naročilo skozi. Kot drugo je kriv delavec, ki je nekje zamešal cevi. Kot tretje naj odgovarja načrtovalec opreme, ki ni vključil opreme za varno uporabo plinov in monitoring kot jo imajo v UKC LJ. Prav tako krivdo nosi podjetje oz. izvajalec. Največjo krivdo pa nosi nadzornik, ki je moral brezhibnost potrditi. Katero pa lahko le ob ustreznem testiranju oz. Testu. Torej v praksi so se vsi izognili varnostnim opravilom in preverjanju. Na papirju pa je vse kot v pravljici. Ma vse za zapahe brez pardona mafija.
Uporabnik652150
22. 03. 2016 13.47
+10
Mah, krivdo nosijo vsi, delavec na montaži, ki je cevi povezal, nadzorni, ki je kontroliral opravljeno delo, firma - izvajalec - kot tak, ker očitno nima porihtanega internega nadzora, potem pregledniki pri tehničnem prevzemu. Krivdo zaposlenih bi jaz izključil, če je neka stvar nova in je šla skozi vse postopke, nima uporabnik kaj preverjat, upravičeno se pričakuje, da na novi stvari vse deluje kot je treba. Ko kupim nov avto tudi ne grem preverjat, če se bo Airbag sprožil, ali pa bo morda zatajil. Pričakuje se, da bo vv dani situaciji opravil svoje delo. Če je sestra vtaknila cev v priključek za kisik, ne more biti odgovorna, če po cevi priteče kaj drugega. Ko dobim v pipo v stanovanje oporočno vodo, tudi ni moja krivda, da je voda oporečna!
Bojan-F
22. 03. 2016 21.53
-1
Slaba primerjava ... avto je serijski proizvod namenjen za splosno uporabo in je njegova zanesljivost zajamcena z dolocenimi javnimi listinami ... ze ladje ali aviona ne prevzemas na slepo ... objekt, postrojenje ali namenska oprema so namenski proizvod, ki ga moras tehnicno preveriti in prevzeti ... in to ni z zakonom zahtevani tehnicnim pregled ... nekoc smo temu rekli kolavdacija in superkolavdacija.
SeEn
23. 03. 2016 08.56
+1
Ampak tega ne opravita sestra ali zdravnik. In tehnični pregled je verjetno bil in bi moralo delovati, a ne?
ciceroXXX
22. 03. 2016 13.04
+2
Dvomim, da je bil možakar prvi pacient na urgenci. Če bi se resnično delalo strokovno, bi morali že pri prvih pacientih opaziti, da ni pravilnega odziva pacienta na dovajanje kisika. Že osnovno merjenje saturacije bi pokazalo učinke, da ne govorimo o drugem. Prepričan sem, da so bili do sedaj vsi pacienti pred tem zadovoljni, vendar samo zaradi smejalnega plina in ne zaradi strokovne obdelave. Verjamem, da bodo sedaj vsi hoteli "obesiti" monterja vendar sem prepričan, da so bili postopki tehničnega prevzema in konec koncev strokovnega prevzema s strani delavcev bolnice neustrezni in pomanjkljivi. Ko nek aparat ali poljubno zadevo prvič uporabiš ne greš na živo ampak opraviš preizkus "na prazno". Saj tudi doma pogledamo kaj priteče iz pipe, ko mojstri končajo z delom. Ko se je potrebno "buhati" za plače in plačilni razred so vsi strokovnjaki polni odgovornosti, ko pa je potrebno odgovarjati ni nikjer nikogar. Na koncu bo sigurno kriva snažilka, ker pri čiščenju ni brala nalepk na ceveh in pravočasno opozorila na nevarnost zaradi zamenjave.
sambalatino
22. 03. 2016 13.47
+3
Pri tako delikatni zadevi kot so mediji, ki se uporabljajo v zdravstvu, pod nobenim pogojem nebi smelo priti do možnosti zamenjave priklopov niti ne do sabotaže!! Pri takem GROZLJIVO izvedenem priklopu kot je bil razviden iz fotografij pa je vse možno!! Poznam primer ko je "izkušeni mojster" strojnih inštalacij za kar je imel tudi obrtno dovoljenje, priklopil grelnik sanitarne vode v stanovanjski hiši z bakrenimi cevmi, ne le cevi ki služijo za ogrevanje grelnika (kar ni sporno), temveč tudi tiste skozi katere teče voda, ki jo uporabniki pijejo!!
TNT4U
22. 03. 2016 11.36
+7
Največja tragika je v tem, da je do ugotovitve prišlo zaradi tega, ker je bila zadnja žrtev pripeljana z nekaj zlomi kot posledica nesreče pri delu, ki jo preiskujejo drugi državni organi. In ravno zaradi preiskave, ki jo vodijo drugi (izven bolnišnice) je prišlo do ugotovitve, da je tu nekaj hudo narobe, sicer bi bilo žrtev še več! O tem, da je bilo na istem mestu več mrtvih in "stroka" ni storila ničesar, se seveda modro molči. Direktorici in njenim pomočnikom, pa se pri vsem tem daje podporo.
SeEn
23. 03. 2016 09.01
Baje je prišlo do več zastojev srca pri starejših ki bi lahko nastali zaradi običajnih stvari. V tem primeru pa naj obdukcija ne bi pokazala možnosti za zastoj in so potem preverjali. Verjetno je bila situacija tudi pri drugih, ki so jih hoteli malo hitreje zbudit iz nakoze s kisikom, pa so jim dodali še dodatno plin, podobno usodna.
Darko32
22. 03. 2016 10.33
+4
Tukaj je kriv tudi delavec, k ije uporabljal te priključke, saj ni pred začetkom del preveril brezhibno delovanje teh naprav. KUŠTRIN naklada za večje plače a nič ne pove za svoje dolžnosti. ZATO KUŠTRINA SKUPAJ Z DIREKTORICO IN VODJO TEHNIČNE SLUŽBE POSLATI NA DOB IN KLJUČE VREČI VSMETI. To, da zaradi tega ubiješ nekaj ljudi pa je prehuda. Glede ministrstva pa naslednje: Tistega, ki je podpisal to svinjarijo ga nemudoma poslat skupaj z prej navedenimi in ključe zmetati v plavž.