Slovenija

'Odkar Slovenijo vodita Pahor in Türk, država nazaduje'

Ljubljana, 17. 12. 2010 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janez Janša pravi, da je pod vodstvom naveze Pahor–Türk država nazadovala tako na ekonomskem kot tudi demokratičnem področju. Prepričan je, da je SDS trenutno edini faktor stabilnosti.

Predsednik stranke SDS Janez Janša je ob robu seje sveta SDS dejal, da v stranki ugotavljajo, da odkar Slovenijo vodi naveza Pahor–Türk, država nazaduje tako na ekonomskem področju kot na področju demokracije.

S tem je komentiral položaj Slovenije na lestvici standarda med državami EU ter na lestvici o stopnji demokracije. Janšo namreč preseneča uvrstitev Slovenije na lestvici, ki meri demokratične standarde v posameznih državah. Na tej lestvici se je Slovenija uvrstila med države z omejeno demokracijo, medtem ko je bila že prej v skupini držav s popolno demokracijo, poudarja.

Poleg tega so na seji stranke po besedah njenega predsednika izrazili zaskrbljenost zaradi nazadovanja Slovenije na lestvici standarda v EU. Z 91 odstotkov povprečne razvitosti EU v letu 2008 smo v lanskem letu padli na 88 odstotkov, pojasnjuje Janša. Ob tem dodaja, da se je to zgodilo v času, ko je bila celotna EU v enakih pogojih krize.

"Ob tem zdrsu bi morali v vladnih in predsedniških dvorih zvoniti vsi alarmni zvonci," pravi Janša. Namesto tega pa se po njegovem krivda prenaša na kritično javnost. "V demokraciji je tako, da če ljudstvo ni zadovoljno, zamenjajo oblast in ne obratno," je dejal.

Zato bi bile po njegovem mnenju predčasne volitve smiselne in tudi najboljši protikrizni ukrep. V vseh državah, kjer zaupanje v vlado pade pod 25 odstotkov in v Sloveniji je to že nekaj mesecev, bi razpisali predčasne volitve, je dejal. Zato je Slovenija pri tem po njegovem mnenju velik unikum.

"SDS v tem trenutku predstavlja v slovenskem političnem prostoru edini faktor stabilnosti," je prepričan prvak stranke. Po njegovi oceni so namreč povsod drugje težave.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Damjan Žibert

Janša je spomnil na poziv poslancev koalicijske LDS vladi k oblikovanju pravih prioritet. "Kot da ljudje ne bi vedeli, kje sedijo," je dejal. Poleg tega je komentiral izbiranje vodje poslanske skupine Zares. "Če se ne znajo zmeniti, kdo bo vodil to majhno poslanko skupino, kako bodo potem vedeli, kako voditi državo," se sprašuje.

Po njegovem mnenju takšni dogodki "dodatno vnašajo občutek, da se v Sloveniji ne ve, kdo pije in kdo plača". Pri tem je še spomnil na zastaranje primerov, kot je Satex, in "na čudne zadeve, ki se spet dogajajo v aferi bulmastifi". Slednji primeri po njegovem mnenju ljudi prepričujejo, da Slovenija ni pravna država in da zakoni ter pravila ne veljajo enako za vse.

Dotaknil se je tudi vladnih reform. Kot poudarja, doslej ni šla skozi še nobena reforma. Poleg tega so po njegovih besedah v SDS zelo skeptični glede prioritet, ki jih vlada izbira pri napovedovanju teh reform.

Glede pokojninske reforme pa pravi, da gre za popravke zakona in izključno restrikcije, torej za zamrznitev usklajevanja pokojnin s plačami in za podaljšanje delovne dobe. Po njegovem mnenju bo treba zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v naslednjih letih popravljati. Takrat pa bo vlada, katera koli že bo na oblasti, v zelo težkem položaju, saj bo slovenski javnosti morala pojasniti, zakaj se zakon po nekaj letih ponovno spreminja, je dejal Janša.

O politiki vlade v EU ...

Janša je bil sicer kritičen tudi do vladnih odločitev na evropskem parketu, kjer "Slovenija, kot slišimo, zagovarja interese bogatih držav, in to v času, ko se bodo začela pogajanja o naslednji finančni perspektivi. Glede na to, da lestvica razvitosti kaže na zdrs Slovenije in da torej Slovenija ni bogata država, bi morala slovenska vlada zagovarjati čim večja kohezijska sredstva, da bo Evropa čim prej izenačila standard svojega prebivalstva".

Prav tako so po njegovih besedah v interesu bogatih članic EU tudi nekateri drugi ukrepi, ki so v pripravi. Ti ukrepi imajo namreč po njegovem mnenju en sam cilj, to je priprava terena pred letom 2011, ko se bodo začela najresnejša pogajanja za pripravo evropske perspektive oz. proračuna, ki bo veljal sedem let.

V noči na petek sprejeti dogovor evropskih voditeljev, da z namenom stabilizacije evra spremenijo lizbonsko pogodbo, ga sicer ne skrbi. "Ni problem s spremembo lizbonske pogodbe, ker gre bolj za lepoten popravek. Problem bo z določitvijo vseh detajlov tega stabilnostnega ali varnostnega mehanizma," je dejal.

Kljub temu se nadeja dobrega kompromisa, ki bi moral po njegovem mnenju upoštevati dve stvari: finančno disciplino in posamično odgovornost države članice; pri polnjenju tega mehanizma pa še relativno ekonomsko moč posamezne države, da ne bodo prevladali nominalni kriteriji, po katerih bodo revnejše države reševale bogatejše.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buksl12
11. 01. 2011 18.53
Ne vem v kateri državi živite da tako zagovarjte to oblast. Od nekaterih komentarjih te lahko zaboli glava.
Jurek Jurek
20. 12. 2010 21.49
loden 18.12.2010, 01:54 0 Za božič je tudi Plestenjak sam, pa tolko mušic ga obletava... A NE BO Z MARIOM?
Jurek Jurek
20. 12. 2010 19.27
nefretete 20.12.2010, 19:13 0 hudinjcan 20.12.2010, 08:44 Mi sploh ni žal. Dokaz več, da oseb ne ocenjujem pavšalno, pač pa po zem, kaj dajo od sebe. Tako strašno zanimiva pa ni, da bi morala poznati njen življenjepis, koga je učila, ha, ha, ha... Ajaa, zaradi tega, ker je janšo učila. Moji njaljubši učiteljici je ime Sonja Golec. Zdaj bo to vedela svetovna Slovenija. Pazi, da si zapomniš, sicer boš ostal neizobražen. Jao, kam sem padla. Še dobro, da poznam vsaj Murkota, četudi ne vem, kaj poje. Pa Big Brotherja nisem gledala in mi je parvicev ušlo. PREČITAJ SI ŠE PETKRAT OBA TVOJA KOMENTARJA PA BOŠ VIDELA KAJ VSE SI POMEŠALA, NATO PA PRIČNI S POSPRAVLJANJEM "PODSTREŠJA".
Igor Hari 1
20. 12. 2010 19.24
Še boste pred JANŠO mirno stal , nič bat ....Revolucija ??sam kje ????
nefretete
20. 12. 2010 19.13
hudinjcan 20.12.2010, 08:44 Mi sploh ni žal. Dokaz več, da oseb ne ocenjujem pavšalno, pač pa po zem, kaj dajo od sebe. Tako strašno zanimiva pa ni, da bi morala poznati njen življenjepis, koga je učila, ha, ha, ha... Ajaa, zaradi tega, ker je janšo učila. Moji njaljubši učiteljici je ime Sonja Golec. Zdaj bo to vedela svetovna Slovenija. Pazi, da si zapomniš, sicer boš ostal neizobražen. Jao, kam sem padla. Še dobro, da poznam vsaj Murkota, četudi ne vem, kaj poje. Pa Big Brotherja nisem gledala in mi je parvicev ušlo.
Jurek Jurek
20. 12. 2010 19.11
Musti 20.12.2010, 13:02 0 a še kr komentirate lopova Janeza? TI SI PA RES "JUNAK". BREZ OSNOVE IMAŠ JANEZA ZA LOPOVA. NE UPAŠ PA NAPISATI PRIIMKA.
Musti
20. 12. 2010 13.02
a še kr komentirate lopova Janeza?
korintos1
20. 12. 2010 12.48
pajtlerca Kadinjača je vas na vrhu planine. Tam je zelo velik spomenik itd.....
Jurek Jurek
20. 12. 2010 08.44
nefretete 19.12.2010, 18:21 -1 Dule, za Angelco pa nisem vedela, da je bila Janezova učiteljica. Mislim, da sem jo poslušala enkrat pri Slaku in enkrat gledala v Piramidi, pa mi njen nivo ni ustrezal in mi je postala nezanimiva. Niti me ne gane, katera stran ji je všeč. Če pa je janez bil pohvaljen s strani svoje tovarišice, pa dokazuje, da je bil dober pionirček in mladinec. Bravo. Kučan je tudi bil dober študent. Pa? Tole ni bil izziv, pač pa primerjava, ki jo boš kot inteligenten sogovornik zagotovo dojel. Lp IMAŠ SVOJEVRSTEN REKORD. EDINA SI V SLOVENIJI, KI NISI VEDELA, DA JE BILA LIKOVIČEVA UČITELJICA OD JANŠE. NO, SE PAČ ZGODI TUDI TAKIM, KI MISLIJO, DA VSE VEDO.
nefretete
19. 12. 2010 23.32
hudinjcan 19.12.2010, 21:44 1 KER NAPIŠEM, DA KUČAN NE ZNA NOBENEGA TUJEGA JEZIKA MI ZBRIŠETE KOMENTAR. DAL VAS BOM V TISKANE MEDIJE. Se strinjam - daj v medije. Morda se boš moral opravičevati zaradi obrekovanja. Predlagam, da ne govoriš na pamet.
Buena Vita
19. 12. 2010 23.08
kadinjača je banja kopališče po slovensko zapor za politične zapornike po titovo
robba
19. 12. 2010 21.57
prašek 19.12.2010, 20:05 0 Me prav zanima, koliko jih je še, ki vedo kaj je Kadinjača !! nekateri vemo. a si tam okol brigadirstvo zganjal, heheheh. nekoč je bilo titovo, pa ni več, saj veš kaj mislim,a ne praško.
robba
19. 12. 2010 21.46
saintjozef 19.12.2010, 18:20 -2 Tonček, se strinjam, da človek, ki je v postopku, nima kaj govorit o sodstvu, ali tožilstvu. Še manj pa krojit poltiko v državi, kjer je lahko samo osumljen, da je deloval v njeno škodo. Sum pa že traja od 1991 naprej, in ga ni še nihče ovrgel. Niti poizkušal, nasprotno, knjige so napisane o tem, ki sum celo potrjujejo, pa nič. Naj odkrije karte, pojasni pa ga bom mogoče celo volil, saj je dec. pa kaki nesposobneži so pol na oblasti, da od leta 91, z vsem silnim možganskim, intelektualnim in kaj jaz vem kakim trustom, niso uspel enmu kaplarju dokazat krivde.res žalostn, ej. in če še ne veš, je minil let okol 24-90, v sssr in njenih satelitih, ko so bili vsi osumljeni, pa so moral dokazvat nedolžnost. sedaj smo kako leto naprej, v baje neki demokraciji, in je treba dokazat krivdo, ne nedolžnost. ker v nasprotnem, te lahk sumim da si omejenc, ti pa sedaj dokazuj, da to ni res.prav?
Jurek Jurek
19. 12. 2010 21.44
nefretete 19.12.2010, 18:21 -1 Dule, za Angelco pa nisem vedela, da je bila Janezova učiteljica. Mislim, da sem jo poslušala enkrat pri Slaku in enkrat gledala v Piramidi, pa mi njen nivo ni ustrezal in mi je postala nezanimiva. Niti me ne gane, katera stran ji je všeč. Če pa je janez bil pohvaljen s strani svoje tovarišice, pa dokazuje, da je bil dober pionirček in mladinec. Bravo. Kučan je tudi bil dober študent. Pa? Tole ni bil izziv, pač pa primerjava, ki jo boš kot inteligenten sogovornik zagotovo dojel. Lp KER NAPIŠEM, DA KUČAN NE ZNA NOBENEGA TUJEGA JEZIKA MI ZBRIŠETE KOMENTAR. DAL VAS BOM V TISKANE MEDIJE.
korintos1
19. 12. 2010 21.15
prašek Lanskoleto in predlansko sem bil tam.
CucurbitaPepo
19. 12. 2010 20.41
Pahor pahor.... Kam te je nizek IQ prinesel...
prašek
19. 12. 2010 20.05
Me prav zanima, koliko jih je še, ki vedo kaj je Kadinjača !!
korintos1
19. 12. 2010 19.44
prašek Ne boj se. Pao je 14-ti kilometar, Kadinjača neče pasti.
prašek
19. 12. 2010 19.37
korintos 19.12.2010, 19:32 Tako kot pri skoraj vsakem delu, se je tudi tu prikradla površnost ! Na žalost !
prašek
19. 12. 2010 19.31
saintjozef 19.12.2010, 17:22 Ne, nisem vedel ! Sploh ne štejem !