Slovenija

Odkrili nepravilnosti v Sovi

Ljubljana, 19. 07. 2007 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vmesno poročilo o Sovi kaže, da so v agenciji opustili določene mehanizme, s katerimi bi lahko preprečili nepravilnosti.

sova
sova FOTO: POP TV

Vlada je na današnji seji sprejela šesto vmesno poročilo delovne skupine za oceno dela Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), ki je opravila pregled organiziranosti agencije, upravljanja s človeškimi viri in gospodarjenja z nepremičninami ter posebnimi operativnimi sredstvi. Ugotovila je, da je prejšnje vodstvo agencije opustilo vrsto ukrepov in mehanizmov, s pomočjo katerih bi lahko preprečilo ugotovljene neskladnosti in nepravilnosti, je po seji vlade dejal tiskovni predstavnik Valentin Hajdinjak.

Vlada je zato vodstvu Sove naložila, da v okviru organizacijske prenove agencije v 30 dneh pripravi nov akt o organizaciji in sistemizaciji delovnih mest, v katerem bo opredelila delovna mesta uradnih oseb agencije in tudi delovna mesta drugih oseb.

SDS: Komisija naj pregleda dokumentacijo Sove

Podlaga za pregled te dokumentacije je sicer sklep komisije, ki ga je predlagala pooblaščena skupine komisije ob zadnjem obisku na Sovi. Sklep z dne 13. julija predvideva, da bo pooblaščena skupina komisije v nadaljevanju nadzora, ki je bil predviden za 17. julija na sedežu Sove, pregledala omenjeno dokumentacijo. Do nadaljevanja nadzora ni prišlo, čeprav sta na obisk Sove v Ljubljani čakala Petek in Jerovšek, so še sporočili iz SDS.

Člani parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb iz vrst SDS pa so na predsednika komisije Pavla Gantarja naslovili poziv, naj pooblaščeni skupini komisije čim prej omogoči pregled posnetkov pogovorov in transkriptov Sove glede zbranih informacij o incidentih v Piranskem zalivu leta 2004, so sporočili iz SDS.

S tem bi postala jasna tudi zgodba o prisluškovanju slovenskemu in hrvaškemu predsedniku vlade, Janezu Janši in Ivu Sanaderju. Zgodba o prisluškovanju namreč zaradi izjav poslanca SD Antona Ropa že nekaj časa bremeni slovenski politični prostor in meddržavne odnose s Hrvaško. Kot je znano, je Rop pred enim mesec povedal, da naj bi se Janša in Sanader leta 2004 dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu.

Poslanci SDS Jožef Jerovšek, Rudolf Petan in Miro Petek so v pozivu izrazili upanje, da bo Gantar članom komisije vsaj do 25. julija omogočil seznanitev z omenjeno dokumentacijo agencije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McMxL
19. 07. 2007 23.57
Vedno bo pa najebe nek priden delovec, ki za majhen denar dela na črno, da lahko preživi družino.... barabija!
svobodnjak@email.si
19. 07. 2007 23.43
res je, vladajoči desničarji so bleferji, lažnivci in hinavci. Slovenska desnica je element, ki ga je treba odstraniti!
malasutra@gmail.com
19. 07. 2007 19.48
aha, zdaj so počistili sovo. in glej, zdaj pa želijo pregled situacije v piranskem zalivu. hinavci, bleferji, lažnivci.