Slovenija

Predsednik si glede odlikovanja ne bo premislil

Ljubljana, 02. 12. 2009 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik združenja Sever Milan Horvat ima občutek, da je bila akcija Sever v zgodovinskih zapisih včasih tudi načrtno zapostavljena.

Predsednik republike Danilo Türk
Predsednik republike Danilo Türk FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik združenja Sever Milan Horvat je povedal, da so na pobudo predsednika republike Danila Türka v združenju sami predlagali tri osebe, ki so se jim v okviru akcije Sever zdele najbolj zaslužne za to, da se je ta odvila. Tako so odlikovanje Tomaža Ertla, nekdanjega vodje republiškega sekretariata za notranje zadeve, predlagali v združenju. Druga dva, ki sta dobila odlikovanje predsednika republike – srebrni red za zasluge –, sta bila tedanji načelnik slovenske policije Leopold Jesenek in tedanji poveljnik posebne enote policije Tomaž Čas.

Horvat je sicer še dejal, da je imel občutek, da so pomen akcije Sever zanemarjali, včasih tudi načrtno. Nekatere skupine osamosvojiteljev menijo, da se pred letom 1991 ni dogajalo nič v zvezi z demokratizacijo Slovenije, je dejal za 24ur.com. Kot je dejal, so Inštitutu za novejšo zgodovino tudi predlagali, da še enkrat razišče določene dogodke. Na izsledke novih raziskav pa še čakajo.

Spletne strani www.slovenskapomlad.si ni naročil Inštitut za novejšo zgodovino, kot smo pomotoma napisali, temveč Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Na spletni strani www.slovenskapomlad.si, ki jo je naročil Muzej novejše zgodovine Slovenije, uredil pa jo je Ali Žerdin, sicer odgovorni urednik Dnevnika, akcija Sever ni posebej omenjena, kljub temu da so omenjeni številni dogodki od leta 1977 naprej. Med osebami pa ne moremo najti niti Tomaža Ertla.

Akcija Sever je predvidevala ukrepe za preprečitev "mitinga resnice“

Akcija Sever je bila akcija, s katero je slovenska policija napovedala, da bo preprečila miting resnice, ki ga je napovedala jugoslovanska oblast. Miting, na katerem so želeli protestirati proti demokratizaciji in osamosvajanju Slovenije, je bil napovedan za 1. december 1989, a se tudi zaradi posredovanja slovenske policije ni zgodil. Svoje pa so dodali tudi slovenski železničarji, ki so napovedali, da vlakov z morebitnimi protestniki ne bodo spustili v državo.

Janez Janša, David Tasič, Ivan Borštner in Franci Zavrl
Janez Janša, David Tasič, Ivan Borštner in Franci Zavrl FOTO: Dare Čekeliš

Odlikovanju je nasprotoval del politike in nekateri akterji osamosvojitve

Odlikovanje Tomaža Ertla pa je sprožilo kar nekaj nasprotovanj. Prva, ki je protestirala, je bila stranka SDS. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je dejal, da je bil Tomaž Ertl nekdanji vodja represije na Slovenskem. Kot vodja slovenske Udbe pa naj bi dolga leta zatiral demokratične in osamosvojitvene težnje Slovencev in odrejal uporabo represivnih ukrepov proti političnim nasprotnikom. Zato so pozvali predsednika Türka, naj o odlikovanju razmisli še enkrat ali pa naj odstopi.

Tudi nekateri drugi akterji dogodkov izpred dvajsetih let, med njimi Janez Janša, Igor Bavčar, David Tasič in Franci Zavrl (trije iz četverice JBTZ), so v posebni izjavi izrazili zaskrbljenost zaradi podelitve odlikovanja Ertlu. Kot so zapisali, so osupli nad odločitvijo predsednika Türka, saj je Ertl ukazal tajne akcije zoper četverico JBTZ. Pismo so podpisali tudi Boris Cavazza, Gregor Tomc, Bojan Fink, Dušan Keber, Igor Omerza in Bojan Korsika. Kot so poudarili, tudi vsa zgodovinska pričevanja in dokumenti govorijo o tem, "da je Tomaž Ertl osebno odrejal tajne policijske akcije zoper vse in vsakogar, ki so v resnici vodili procese demokratizacije in nastopali za samostojno Slovenijo“.

Oglasil se je tudi evropski poslanec Lojze Peterle. Čeprav priznava, da je bila preprečitev mitinga resnice pomembna, dodaja, da je treba vedeti, da "ne takrat nedemokratična oblast, ki je odpor naročila, ne milica, ki je izpolnjevala ukaze, nista bili nosilki demokratizacije, niti ideje osamosvojitve, pa tudi ne boja za človekove pravice". Sedanje državno vodstvo je preprečitvi mitinga pripisalo nesorazmerni in tendenciozni pomen, opozarja. To se mu vprašljivo, "ker gre za očiten poskus rehabilitacije bivšega režima in za zamegljevanje zgodovinskega spomina".

Predsednik republike o odlikovanju ne bo premislil

Türk je na očitke odgovoril, da je šlo za dobro premišljeno odločitev in si glede odlikovanja Ertla ne bo premislil. Po 20 letih je nastopil čas, da se pomen akcije Sever trezno ovrednoti in da se prispevek ljudi, ki so sodelovali, ustrezno prizna, poudarja.

V SD pozdravljajo odločitev predsednika republike

V SD pa pozdravljajo odločitev predsednika republike, da podeli odlikovanja Času, Ertlu in Jesenkotu, saj je s tem "končno, po dvajsetih letih, jasno ovrednotil pomen prepovedi in onemogočanja izvedbe mitinga resnice“. Menijo, da je tudi akcija Sever prispevala k utrjevanju in zavarovanju demokratičnih procesov in gibanj, ki so na koncu pripeljala do družbenih sprememb in osamosvojitve Slovenije.

Reakcije nekaterih strank, ki priznanju nasprotujejo, pa se jim zdijo zaskrbljujoče. V SD namreč menijo, da so le skupna prizadevanja omogočila, da je v Sloveniji do družbenih sprememb prišlo mirno in po evolutivni poti. Kot so v stranki še zapisali v sporočilu za javnost, menijo, da odločitev za prepoved mitinga resnice predstavlja eno od dveh najpomembnejših dejanj v tistem času. Druga pomembna stvar je še sprejetje ustavnih amandmajev 27. septembra 1989.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevak
08. 12. 2009 23.37
Na podelitev odlikovanja Tomažu Ertlu se je odzvala tudi poslanska skupina Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu. Vodja poslanske skupine EPP Joseph Daul je med drugim dejal, da EPP obsoja "podelitev odlikovanja nekdanjemu načelniku tajne službe v Sloveniji, kar je podobno, kot če bi odlikovali nekdanjega vodjo Stasija v Vzhodni Nemčiji.".lp
etul
04. 12. 2009 19.47
kozarnik vse drži kar pišeš tudi sam nisem ravno ljubitelj desnice moti pa me da so danes odlikovani tisti ki so bili javno proti našemu boju in se z tem še danes hvalijo na vsa usta nova oblast pa jim leze v rit.
kozarc1
03. 12. 2009 13.42
Ertl legenda!
finec
03. 12. 2009 13.36
Kaj ste res pozabili s kakšnim strahom smo pričakovali naval nekulturnih hord z juga in kako smo bili kasneje ponosni na naše odločne miličnike pod Ertlovim poveljstvom, ki so v kali zatrli vse zle namene mitingašev. Glede sodelavcev UDBE pa sigurno vem, da jih niso novačili znotraj partije, pač pa v vrstah tako imenovane tihe opozicije, zato tudi Janša, ko je bil na oblasti ni niti poskušsl odpreti dosjejev.
Rokinrol
03. 12. 2009 11.55
joj,folk a še zdaj ne vidite kakšne pokvarjence ste izvolili.turk,je totalno zmeden.ste videli kakšen lolek je izpadel,ob sprejemu naših nogometašev?pahor,pa je dober samo za čiščenje kopačk(vsak dan na treningih nogometašev),ko ni kamer.
manco-capac
03. 12. 2009 11.48
Bedast je ta predlog gospoda predsednika. G. Ertl je pač v tistem času bil na dotičnem političnem položaju, svoje delo je opravljal tako, kot je znal in zmogel in kot mu je bilo dopuščeno. Tudi njemu ni bilo lahko. Ampak da bi zato zaslužil takšno odlikovanje!? Bolj ga zasluži vsaka čistilka, ki preživi s svojo plačo!!!
bnam 2707
03. 12. 2009 11.41
DEDI06: vsi,ki so si umazali roke na račun države in davkoplačevalcev. Državljani RS si zaslužimo poštene in odgovorne politike,ki bodo svojo odgovornost vezali na svoje premoženje.
DEDI06
03. 12. 2009 11.33
bnam27o7 Vsi,ki so vmešani v afere. Torej tudi umetno sprožene afere zaradi skurumpiranih medijev in še bolj skurumpiranega sodstva.?Če bi delovalo sodstvo,policija tako kot treba tega nebi bilo. Dokler bo pa šef protikorupcijske komisije pravno močno obsojeno KOS,ki je veliko afer zakuhal po udbovski metodi,tako dolgo reda v Sloveniji ne bo,ampak KAOS.!
DEDI06
03. 12. 2009 11.15
Saj to od komunista tudi ni pričakovati.Zločinec zločinca zagovarja.Človek ki ima za prijatelje Lukašenka in Huga Čaveza je nočna mora za državo.!
bnam 2707
03. 12. 2009 11.13
Stamat: mišljeno je bilo za vse tiste,ki so vmešani v številne afere in korupcije.Ne glede nato,da so bili izvoljeni,taki ljudje na oblasti nimajo kaj več iskat.Slovenija potrebuje take politike,ki bodo skrbeli za dobrobit vsega slovenskega naroda in ne samo za svojo rit.To demokratične vrednote,ki so jih nekateri tako razglašali od 91 in tudi še danes jih.Demokracija je nekaj drugega ,kot to kar imamo.
franz1988
03. 12. 2009 10.56
Ertlu bi dal nagrado, ker ga ni sram prevzeti odlikovanje. In Turku, ker ga ni sram podeliti takemu. Lahko nas je vse skupaj sram.
jacfive
03. 12. 2009 10.26
Stamat, kaj misliš s tem "najbolj sporne volitve od osamosvojitve?" Afero patria al kaj? Treba se bo že sprijaznit, da SDS ni izgubil zaradi te afere...
Stamat
03. 12. 2009 10.13
ej 'bnam 2707', ko govoriš, da morajo oditi iz oblasti, a kdaj pomisliš na to, da nekdo pa jih je moral voliti, pa čeprav na najbolj spornih volitvah od osamosvojitve (le zakaj SDS ni vztrajala v razveljavitvi volitev zaradi ponaredb in prirejanja volitev v Jankovićevi LJ). Me prav skrbijo naslednje županske volitve :( LUSTRACIJA JE NUJNA!!!!!!!!!!!!!!!
bre11
03. 12. 2009 10.07
ertl je naredo samo eno napako s katero mora slovenija zivet.to da se moramo janseja prenasat lahk bi se to bol radikalno reslo
bnam 2707
03. 12. 2009 09.51
Približno tako je kot pogled nazaj v leto 41.Ves čas prepiri,kdo je bil sodelavec okupatorjaa in kdo ne,čeprav se to dobro ve.Tudi rehabilitacija Rožmana je sporna. namesto,da bi Slovenija napredovala,nazaduje.Prava demokracija je čisto nekaj drugega,ko to kar imamo.Pri vsem tem je treba tudi reči,da so akterji iz časa 91 do danes zajemali demokracijo z veliko žlico,medtem,ko je večina delavstva ostala v prejšnjem stoletju,ker je bila njihova žlica luknjasta. Nekako tako je to: razjahaj kurta,da boš zajahal murta. Čas je,da vsi ti ljudje odidejo iz oblasti,da bodo lahko tudi ostali zadihali svobodno,da ne bodo živeli v suženjskem razmerju.Za mene ima zasluge celoten slovenski narod,ki je v tistem času odločno zahteval svojo samostojnost.Brez te odločnosti bi bilo vse drugače.Je pa tudi res,da so vsi ti akterji,ki se ves čas kregajo med seboj kdo je bolj zaslužen in kdo manj,enormno obogateli in to nam veliko pove.Pred tem so bili na realnih tleh.Sicer pa ima EU o teh stvareh v Sloveniji svoje mnenje.
Sahib
03. 12. 2009 09.31
Ertl je v prvi vrsti branil pozicije Zveze komunistov Slovenije, ki bi jih mitingaši radi vrgli s prestola. In ravnal se je seveda po navodilih, ki jih je dobil. O kaki demokraciji se mu niti tedaj niti danes ni sanjalo.
Goky
03. 12. 2009 09.20
Ljudje so krali in odhajali tudi prej. Vendar pa SDS neda nobene pametne pobude - kako bi boljše prebrodili to krizo. Za krizo ni kriva ta vlada, ker krizo imajo tudi druge države pa nimajo Pahorja. Kar se pa odlikovanja tiče, če je zaslužil naj ga dobi.
b77
03. 12. 2009 08.49
slovenija ima njbolšega predsednika v zgodovini1 brez boja nas bo popeljal v 50 leta blagostanja in razvoja! tovariši ztako je to pol se pa ćudite da ljudje kradejo in odhajajo
kolcamož
03. 12. 2009 08.43
svaka mu čast, janša bi moral ostati še vedno v arestu
hakihak
03. 12. 2009 08.38
trapo03.12.2009, 08:100 Kako ste nekateri omejeni. Vodil je akcijo SEVER in pika. Zaradi tega je dobil odlikovanje. Če je pa naredi kaj narobe naj to ugotovi sodišče ki je za-to edino pristojno. Janševi glasniki nja pa vložijo ovadbo če jim je toliko za to. Samo upam da ne bo čez čas kakšen vložil ovadbo zoper njih češ da so delovali proti državi (naj se malo zamislijo). bravo, se podpišem, samo razlika je v tem, da tile janševci delajo proti državljanom in ne državi