Slovenija

Odlikovanje, ki je v javnosti sprožilo vihar

Ljubljana, 06. 12. 2009 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Polona Križnar/Jure Brankovič
Komentarji
58

Svet SDS poziva, naj se zaradi odlikovanja Tomaža Ertla sproži javna razprava. Znova so napadli predsednika Türka, ki bi moral, kot poudarjajo, zastopati vrednote demokracije in človekovih pravic, ne pa da podeljuje priznanje človeku, ki je vodil tajno službo.

Svet SDS poziva, naj se zaradi odlikovanja Tomaža Ertla sproži javna razprava. Znova so napadli predsednika Türka, ki bi moral, kot poudarjajo, zastopati vrednote demokracije in človekovih pravic, ne pa da podeljuje priznanje človeku, ki je vodil tajno službo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Felix1
10. 12. 2009 18.11
Resolucija, ki jo je sprejel kongres Evropske ljudske stranke v Bonnu, 10. decembra 2009 Totalitarni komunistični režimi V okviru dvajsete obletnice demokratičnih sprememb v Evropi, ko se demokratična Evropa spominja pomembnih dogodkov, ki so se zvrstili pred dvajsetimi leti Evropska ljudska stranka: pozdravljajoč resolucijo Evropskega parlamenta o Evropski zavesti in totalitarizmih 1. poudarja, da je ta čas zelo pomemben za ohranjanje spomina na zgodovinsko resnico, demokratično perspektivo in demokratično kulturo v Evropi; 2. izraža zaprepadenost nad dejstvom, da nekatere, predvsem levo-sredinske vlade v Evropi, niso dale zadostnega poudarka omenjeni zadevi; 3. močno obsoja to, da se v nekaterih državah članicah EU sistematično vzpodbuja oboževanje komunističnih diktatorjev, kot na primer v glavnem mestu Slovenije - Ljubljani, kjer je bila ena od glavnih cest letos poimenovana po vodji komunističnega režima, maršalu Josipu Brozu Titu; 4. izraža zaskrbljenost nad dejstvom, da je predsednik Slovenije nagradil g. Tomaža Ertla, nekdanjega šefa tajne komunistične policije UDBA, ob obletnici demokratičnih sprememb v Evropi pretekli teden, z državnim odlikovanjem. UDBA je v Sloveniji pomenila to, kar je bil Stasi v Vzhodni Nemčiji ali Securitate v Romuniji; 5. izraža zaskrbljenost, ker ne gre za manjše skupine ampak za lokalne in nacionalne vlade, ki oživljajo komunistične simbole in se ne ozirajo na številne proteste demokratične civilne družbe; 6. močno obžaluje, da ta dejanja dodatno poveličujejo težke kršitve človekovih pravic, kar predstavlja še posebej negativno sporočilo domači in mednarodni javnosti, kot tudi mlajšim generacijam; 7. obsoja ta dejanja trenutnih lokalnih in nacionalnih vlad v nekaterih post-komunističnih državah. Ta dejanja ne samo da potvarjajo zgodovino in ustvarjajo razlike v družbi, temveč tudi dajejo slab zgled mlajšim generacijam in upočasnjujejo celjenje ran v družbah, ki zaključujejo tranzicijo v demokracijo.
Buena Vita
07. 12. 2009 21.37
Buena Vita
07. 12. 2009 21.32
komunizem je bilo najhujše zlo prejšnjega stoletja,to je sprejeto po celem svetu in obsojeno predvsem s strani amerike najbolj,ker ravno amerika je bila stičiđšče ljudi ki so tja bili prevetreni s vseh celin
Buena Vita
07. 12. 2009 21.29
jejrdeči tonček ko tako piskaš rdeče izpiskanke pa povej slovenskim množicam zakaj se skoraj plebiscitno državljani odločijo proti vsem kvazi-neumnim štorijam katere forsirate, 77% glasov je bilo pred 20 minutami izglasovanih proti turkovem sebečnem poveličevanju totalitarizma,le 23 % je podprlo turka-ertl boš rekel totalec da se ljudje odločajo ker tako pravi janša pa janša ja molči,blebetate rdeči,žal se ko mački lovite za rep
Tonček Balonček
07. 12. 2009 18.52
Nikoli ne bom razumel tistega pokojnega komunista Pučnika, ki je zahteval na referendumu samo 50 odstotkov glasov ZA, sicer je bil pa proti. In temu rdečkarju po krvi so posvetili celo naše glavno letališče! Sramota! Da ne bomo nekoč imeli še avtoceste Janeza Janše ali Grimsove avtobusne postaje!?
M-teorija
07. 12. 2009 16.36
DEDI0607.12.2009, 11:43 Kako moreš primerjati te dve zadeve. 45 leta je bilo razmerje sil nasprotnikov partizanov čisto drugačno. Kdor se je takrat priključil partizanom je to naredil, ker je reševal lastno kožo, ker se takrat še upirati partizanskim silam bilo enako samomoru. V času osamosvojitve, pa če se vodilni KPS ne bi odločil tako, hvala boginji IRENI in NIKE, pa bi bila vojna čisto drugačana, ker bi imela takratna federacija formalni razlog za frontalni napad, tako pa ni imela kritja za širšo intenziteto, še toliko manj ker so bili takozvani mitingi resnice polomija in zatrti v kali. PS Ja saj vem, da tega ne bom zastopil in boš obupal z nadaljno razlago in prepričevanjem.
Buena Vita
07. 12. 2009 16.20
KLASIK KAJ SI POSLUŠAL JURIJA GUSTINČIĆA--NO,SEJ NE REČEM DA NIMA PRAV,IMA V VELIKI MERI lepo bi bilo če pridaš kej svojih domislic ne kopirat starih mačkov je izžeto
vrbice
07. 12. 2009 12.11
bodi komunist in dovoljeno ti je krasti , lagati po možnosti ubijat ,skratka vse oni so najboljši , do kdaj še
DEDI06
07. 12. 2009 11.43
M teorija Potem to velja tudi za drugo svetovno vojno,da tisti,ki so bili partizani od 45-tega leta dalje,so se pravi čas priključili. Zakaj so jih pa potem komunisti zmetali v kraške jame,če so pri osamosvajanju ravnali enako.! Saj to ni res-pa je,kaj vse zraste v komunističnih možganih.
M-teorija
07. 12. 2009 09.57
DEDI0607.12.2009, 09:134 ~Hendikep V vojni za samostojno Slovenijo so z Jugookupatorjem do zadjega kolaborirali komunisti.!~ Saj bi bilo čudno, če bi bilo drugače. Pomembno je, da so v pravem trenutku pretrgali popkovino in se pridružili takratnemu toku želja državljanov Slovenije in sodelovali pri njegovi izvedbi.
Uporabnik113189
07. 12. 2009 09.54
jure92006.12.2009, 20:06 Me prav zanima,če bi takrat ko se je začelo osamosvajanje ljudem povedali,da se bo zamenjal tudi politični režim in da se bomo šli kapitalizem,ki bo ljudem vse pobral tako množično odločili za samostojnost... ZADETEK V POLNO.. Zelo poučne so tiste predstvaitve budističnih menihov, ki rišejo umetnine v pesek..Gre za simbolično predstavitev, ki naj bi sprožila razmišljanje..Ljudstvo se je na referendumu odločilo za samostojno državo, kar je bila velika umetnina in dosežek. ( s časom se bo razgubila v prah). Danes to v bistvu nikogar ne zanima..Gre za to, kdo si bo prilastil pravice oziroma zasluge za to "remek delo". Tisti, ki mu bo to uspelo, bo potem prejemal borčevsko penzijo na 60 let podlage, pa dividende in kaj vem kaj vse se pričakuje.. Samo za to gre in nič drugega..V igri sploh ni osamosvojitev kot takšna ampak penzija na njen račun..Janša si hoče na vsak način prilastiti vse zasluge za uspeh ( in privatizirati mimogrede še slovensko vojsko za svoje potrebe). Vsak poskus dokazovanja, da so (smo) bili udeležini vsi in da je bila policija mogoče celo bolj učinkovita od vojske doživi silovit odziv s strani SDS-a ki zagovarja "tekovine 10 dnevne NOB". Zato trditve da so ogrožene pridobljene vrednote. No, če so vrednote tudi tajkuni, potem hvala lepa..
M-teorija
07. 12. 2009 09.51
Tudi sam dvomim o tem ali je Ertel, kaj več zaslužen , kot so pa ostali državljani, ki so z enotnostjo in odločnostjo največ prispevali, da so se zadeve razpletle, kot so se. V vsaki slabi stvari, če ne drugega slabi zato, ker očitno razdvaja slovenske državljane, pa lahko najdemo tudi kaj dobrega. Dobro vidim predvsem v nastavljanju zrcala, da tistim, ki si neupravičeno prisvajajo zasluge, da vidijo in občutijo tudi sami, kako to izgleda.
DEDI06
07. 12. 2009 09.13
Hendikep V vojni za samostojno Slovenijo so z Jugookupatorjem do zadjega kolaborirali komunisti.!
jejdatana
07. 12. 2009 09.00
Turk, ki je 1991 v Ženevi v Komisiji ZN za človekove pravice predstavljal Jugoslavijo bo pa ja vedel koga je treba iz prejšnjega režima nagraditi. Veterani pa itak vedo. Živela KPJ!
franci007
07. 12. 2009 08.33
Ma, kakšen vihar neki. V tem primeru ne bi bilo takšne megle, katero bolj ali manj uspešno mešajo SDS-ovci. Rupel pa, iz dobrega profesorja je postal slab politik, poln užaljenosti (pač ni več pri koritu). Očitno mu je edina afirmacija z objavljanjem floskul. Nizko!!
andrejyyy
07. 12. 2009 08.10
"Odlikovanje, ki je v javnosti sprožilo vihar" ????? Vihar je v javnosti sprožila samo stranka demagoških sadistov! Podpore nimajo niti v Jelinčičevi SNS!!! In zdaj bi radi spreobrnili javno mnenje z nenehnim kokodakanjem in insinuacijami..ogabneži pokvarjeni!
coctacola
07. 12. 2009 08.07
hendikep@ Zamisli se kdo je bil kolaborant v zadnji vojni na naših tleh.
8JASMIN
07. 12. 2009 07.10
NIČ NI ČUDNO DA SE JE OBNAŠAL KOT EN "SS" OFICER SAJ IMA TUDI FAŠISTIČEN PRIIMAEK "ERTEL" !!!!!!!!!!
koly666
07. 12. 2009 05.12
Podobaen primer, kot nobelova nagrada za Baracka Osama - mislim Obam
cepec22
07. 12. 2009 03.54
Prosim vas dajte ze nehat s slikami in izjavami tega nasega vecnega ministra Rupla. Skoda, da ga zemlja nosi, saj je tako prazen, nesramen, len in neumen. S takimi smo prisli tako dalec, kot smo in se se sili in poriva naprej a ves cas je delal skodo in naredil nic kaj koristnega. Sedaj je se on zacel kritizirati svojega sefa. Vsa leta kar je bil minister se je udelezeval vsek kosil in vecerij, zivel na stroske davkoplacevalcev a naredil ni nic. Vsaj odstranite ga iz vasega lista, pa bo veliko vec zadovoljstva pri ljudeh. Pa brez zamere.