Slovenija

Odločanje o rejništvu bo v rokah sodišč

Postojna, 20. 09. 2011 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najpomembnejša novost, ki jo prinaša nov družinski zakonik, je v tem, da se odločanje o oddaji otrok v rejniško družino iz sedanjih socialnih centrov prenaša na sodišča. CSD bo tako imel le še strokovno in svetovalno vlogo.

Družinski zakonik je pomemben zato, ker prinaša več novosti za zaščito in varstvo otrok. "To je tisto področje, ki je v družinskem zakoniku najbolj novo in najbolj strokovno izpeljano, in sem spada tudi rejništvo," je danes na delovnem srečanju delavcev slovenskih Centrov za socialno delo, ki delajo na področju rejništva, poudarila generalna direktorica direktorata za družino Ana Vodičar.

Najpomembnejša novost je ta, da bodo o namestitvi v rejniški družini in odvzemu iz matične družine odločala sodišča. Centri za socialno delo bodo imeli tako na področju rejništva le še strokovno in svetovalno vlogo, tako pri pomoči matični družini kot tudi za sodelovanje z rejniško družino.

Rejništvo bo omejeno na tri leta.
Rejništvo bo omejeno na tri leta. FOTO: iStockphoto

"Pomembna novost, ki jo prav tako prinaša nova zakonodaja, je tudi to, da bodo vsi ukrepi časovno omejeni, tako da bo rejništvo omejeno na tri leta," je še povedala Vodičarjeva. To obdobje bo seveda mogoče tudi podaljšati, če bo zato obstajala potreba, vendar bo o tem ponovno moralo odločati sodišče.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pripravljajo tudi novelo zakona o izvajanju rejniške dejavnosti in strokovne smernice za delo na področju rejništva. "Zakonodaja na področju rejništva je dobra, kar so nam pokazale tudi raziskave, nekoliko pa je treba poenotiti in v nekaterih delih tudi izboljšati prakso centrov za socialno delo," je dejala Vodičarjeva.

V Postojni imajo le dve rejniški družini.
V Postojni imajo le dve rejniški družini. FOTO: Reuters

Na delovnem srečanju strokovnih delavcev Centrov za socialno delo, ki delajo na področju rejništva, se je danes v Postojni zbralo 58 udeležencev iz vse Slovenije. Osrednji del srečanja so namenili spremembam, ki jih prinaša nova zakonodaja.

Rejniških družin je v Sloveniji premalo, saj potrebe iz leta v leto naraščajo, je povedal direktorica centra iz Postojne Patricija Može. Trenutno imajo v rejništvu osem otrok s svojega območja in le dve rejniški družini. Zato se, tako kot drugi slovenski centri za socialno delo, trudijo, da bi kandidate uspeli izobraziti in tako usposobiti nove rejniške družine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
20. 09. 2011 14.33
samohranilke so našle nači, kako priti do denarnih sredstev preko otrok, a samo do 6 ali 7 leta otroka. potem, ga pa dajo v rejništvo, ker se začne šola in obveznosti. in tega, ki gre v rejništvo spet zamenja dojenček itd.......
QueerAsYou
20. 09. 2011 13.36
Itak referenduma ne bo tako da ste zastonj karkoli zbirai!
QueerAsYou
20. 09. 2011 13.34
bacek__jon Jaz nebi bil ponosen na to da si zaradi okoli 100 istospolnih družin v slabši položaj spravi tudi 100 000 drugih otrok iz hetero družin. In vi ste podpise zbirali za prvo različico DZ, ne pa kompromiskega predloga, ki je bil sprejet. Vsaj preberi si DZ da boš vedel o čem odločaš! Drugače delaš samo škodo!
zajcek_bine
20. 09. 2011 13.19
hahahahaha ta družinski zakonik - vemo vsi - itak ne bo sprejet. sem eden izmed 50.000 ki smo v prvih dveh dneh zbiranja podpisov oddali svoj podpis proti temu zakonu!