Slovenija

Odločitev o centru v Kidričevem še ni sprejeta, v Lendavi migrantom prostega gibanja ne morejo prepovedati

Ljubljana/Slovenj Gradec, 29. 02. 2016 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Györkös Žnidarjeva je poslancem povedala, da migrantom, nastanjenim v centru v Lendavi, ne morejo omejiti gibanja, saj se s tem ne strinja ministrstvo za pravsodje. "Mogoče bodo pa okoliščine v prihodnosti tiste, ki bodo vendarle terjale spremembo zakona o nadzoru državne meje," je dejala. Odločitev o morebitnem centru v Kidričevem pa še ni sprejeta.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je morala na današnji seji DZ odgovarjati na kar nekaj vprašanj poslancev na temo nastanitvenih centrov za migrante.

Poslanko Suzano Lep Šimenko (SDS) je zanimalo, kako kaže z možnostjo, da bo nastanitveni center za migrante tudi v nekdanjem vojaškem skladišču v Kidričevem. Po besedah ministrice odločitev o tem še ni sprejeta. "Na podlagi izhodišč širše operativne skupine je bila narejena projektna naloga. V naslednjem obdobju bo potekal proces ocenitve in tudi odločanja glede lokacije. V primeru, da bo lokacija ocenjena kot možna in kot realna, bo rešitev predstavljena tudi občini," je povedala. Ob tem je zagotovila, da bo odločitev sprejeta v posvetu z lokalno skupnostjo.

Vesna Györkös Žnidar
Vesna Györkös Žnidar FOTO: POP TV

Poslanca NSi Jožefa Horvata in nepovezanega poslanca Franca Laja je zanimalo, zakaj se lahko migranti, nastanjeni v centru v Lendavi, prosto gibljejo naokoli. Tako Horvat kot Laj sta povedala, da se občanom zato postavlja vprašanje varnosti. Kot je povedala ministrica, je v centru trenutno nastanjenih 35 migrantov, ki čakajo na vračanje Hrvaški. V centru so po njenih besedah nastanjeni v okviru milejših ukrepov, ki jih določa zakon o tujcih, zaradi česar nimajo omejitve gibanja.

"Mi smo tudi z namenom odvračanja morebitne nevarnosti, ki bi lahko pod določenimi okoliščinami nastala v primeru, ko je na določenem kraju nakopičeno veliko število tujcev, v okviru interventne zakonodaje predlagali omejitev gibanja migrantom, ki niso v postopku odstranjevanja, za čas daljši od 48 ur, vendar pa se s tem ni strinjalo ministrstvo za pravosodje. Mogoče bodo pa okoliščine v prihodnosti tiste, ki bodo vendarle terjale spremembo zakona o nadzoru državne meje tudi v tej smeri," je dejala.

Evo Irgl (SDS) pa je zanimalo, kaj ministrica meni o dogodkih, ki so se na silvestrovo zgodili v Kölnu, ko so migranti množično spolno nadlegovali ženske. Po oceni ministrice gre pri tem za zavržna dejanja, ki so ponižujoča do žensk in strašljiva. Po njenem mnenju je zato normalno, da tovrstni dogodki sprožajo številna vprašanja, povezana z vidiki varnosti. "Zato je treba tudi veliko storiti na preventivi, da do tega niti ne pride," je dejala.

V Slovenj Gradcu nastanjena dva mladoletna tujca, enega od prejšnjega tedna pogrešajo

Pred približno tremi tedni je bil v krizni center za otroke in mladostnike Slovenj Gradec nastanjen prvi mladoletni tujec, ki je v Sloveniji zaprosil za mednarodno zaščito, kmalu zatem so v center, ki deluje pod okriljem Centra za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec, nastanili še dva.

Begunci
Begunci FOTO: Reuters

Kot je povedal direktor CSD Slovenj Gradec Jurij Šumečnik, so vsi trije mladoletniki dobili svoje zakonite zastopnike, ob prihodu so jih seznanili s hišnim pravili, prav tako imajo nastanjeni mladoletniki proste izhode. Po njegovih besedah so se vsi doslej izkazali kot zelo vljudni in prijazni, prav tako znajo vsi zelo dobro govoriti angleško.

V četrtek se eden od njih do dogovorjene ure ni vrnil s prostega izhoda, zato so o tem obvestili policijo, je še povedal Šumečnik.

Kot so pojasnili na PU Celje, je policijska postaja Slovenj Gradec v četrtek po prejemu obvestila, da se v krizni center ni vrnil mladoletni tujec, ki je v Sloveniji zaprosil za priznanje azila, nemudoma začeli zbirati obvestila in pregledali območje, kjer bi se mladoletnik lahko nahajal. O pogrešani osebi so obvestili tudi sosednje policijske postaje, obvestila o pogrešanem pa na policiji še zbirajo.

V omenjenem centru je sicer prostora za šest oseb, trenutno pa sta tam nastanjena samo omenjena dva tuja mladoletnika, je še povedal Šumečnik, ki predvideva, da si je pogrešani mladoletni tujec verjetno sam organiziral pot kam naprej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3