Slovenija

Ločevanje odpadkov: problematični črni zabojniki, embalaža z vsebino, plastične vrečke v bio odpadkih ...

Ljubljana, 21. 11. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
228

Se vam kdaj zgodi, da stojite pred koši in niste prepričani, v katerega naj vržete določeno smet? Preverili smo, kje delamo največ napak in kaj nam gre dobro od rok. Povprašali smo tudi, v kateri zabojnik sodijo odpadki, pri katerih se v uredništvu nikakor nismo mogli zediniti ... Pri nekaterih smo dobili različne odgovore.

Odpadki - 3
Odpadki - 3 FOTO: Aljoša Kravanja

Podatki o količini zbranih odpadkov na leto kažejo, da je odpadkov vse več, so pojasnili v podjetju Snaga Maribor in dodali, da je to logična posledica množične potrošnje. Izjemi sta bili leti 2012 in 2013, ko so ''količine zbranih odpadkov predvsem zaradi gospodarske krize v občinah, kjer izvajamo gospodarsko javno službo ravnanja z odpadki, padle, zdaj spet iz leta v leto rastejo''

Tema letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 21. do 29. novembra, je dematerializacija. ''Kako ravnati, da odpadkov sploh ne bi proizvedli oziroma, da bi jih proizvedli čim manj? Kako lahko to doseže posameznik? Tako, da si na primer že pred nakupom zastavi tri ključna vprašanja: Ali to zares potrebujem? Ali moram to nujno kupiti (imeti) in ali lahko kupim rabljeno, predelano ali popravljeno?''

Na drugi strani pa v ljubljanski Snagi k sreči tako na svojem območju in tudi drugod po Sloveniji opažajo tudi trend zmanjševanja količin nastalih odpadkov na prebivalca. Količina odpadkov, namenjenih za recikliranje in kompostiranje, pa iz leta v leto narašča, lani so v Ljubljani ločeno zbrali kar 65 odstotkov vseh odpadkov.

Največ napak naredimo pri črnih zabojnikih

Obvezno ločevanje odpadkov je že kar nekaj let nujno povsod po Sloveniji, a vseeno lahko v koših na javnih krajih opazimo napake, prav tako pa se mnogi znajdemo pred koši z odpadkom v rokah, za katerega nismo prepričani, v kateri koš spada.

Na komunalnih podjetjih opažajo, da največ napak še vedno delamo pri odpadkih, ki se znajdejo v črnih posodah - torej v posodah za mešane komunalne odpadke. V teh se tudi kaže nezainteresiranost za ločevanje odpadkov, saj pogosto, predvsem v blokih, v mariborski Snagi najdejo tudi zeleni obrez oz. druge vrste odpadkov, ki bi jih nekdo, ki bi mu bilo mar, lahko enostavno ločil. Na mariborski Snagi so še pojasnili, da se v črnih zabojnikih prepogosto znajdejo tudi odpadki, ki bi jih z lahkoto ločili na papir, embalažo in steklo, še več, notri se znajdejo celo tudi nevarni odpadki, ki sodijo v zbirne centre.

V ljubljanskem komunalnem podjetju pa kot največjo problematiko opažajo, da v črnih zabojnikih najdejo zelo veliko zavržene hrane oziroma embalaže, v kateri je hrana. Po podatkih ministrstva za okolje je v letu 2014 količina zavržene hrane znašala 60 kilogramov na prebivalca. Toliko hrane zavržemo v celi verigi proizvodnje, v povprečnem gospodinjstvu smo odgovorni za približno tretjino odpadkov (24 kilogramov na prebivalca). Raziskava Evropske komisije je pokazala, da v evropskem gospodinjstvu na tak način vržemo stran 250 evrov letno. V Snagi Ljubljana so v zabojnikih našli užitno hrano - od svežega sadja do kruha.

Očitno vse, za kar ne vemo natančno, v kateri zabojnik odložiti, odvržemo v črnega z mešanimi odpadki.
Očitno vse, za kar ne vemo natančno, v kateri zabojnik odložiti, odvržemo v črnega z mešanimi odpadki. FOTO: Aljoša Kravanja

V zabojniku za embalažo embalaža z vsebino

Najpogostejša napaka, ki jo, kar se tiče zabojnikov za embalažo (rumen pokrov), opažajo v Snagi Ljubljana, je, da v zabojniku za embalažo konča embalaža z vsebino vred. Pravilno je, da embalažo pred odlaganjem izpraznimo in jo, če gre, stisnemo, da zavzame čim manj prostora.

V mariborskem komunalnem podjetju pa so nam pojasnili, da velikokrat med embalažo najdejo tudi papir, ''prav tako tudi večje kose embalaže, ki jih uporabniki ne spravijo skozi pripravljene reže na posodi, ampak jih odložijo zraven posode. Ker je embalaža lahka, jo nato veter razpiha po okolici in tako pride do onesnaženja okolja''. Sicer pa ugotavljajo, da uporabniki vedo, kaj spada med odpadno embalažo.

Oprati embalažo ali ne?

Komunalni podjetji smo povprašali tudi, kako je s pranjem embalaže. ''Pomembno je, da embalažo vedno izpraznimo. Če je mogoče jo tudi stisnemo, tako da nam pri ločevanju doma in kasneje pri odlaganju zavzame čim manj prostora. Preden embalažo odložimo, ji vedno odstranimo pokrovček ali zamašek. Embalaže pa ni treba izpirati ali prati,'' so poudarili pri Snagi Ljubljana.

''Posebej k pranju ne pozivamo, trenutno nam je pomembneje, da se uporabniki zavedajo, da odpadkov ne ločujejo zaradi zakonskih predpisov, ampak predvsem zaradi tega, ker količine rastejo in če želimo ohraniti trenutni standard bivanja, moramo odpadke uporabljati kot nove sekundarne vhodne surovine,'' pa so nam odgovorili pri Snagi Maribor.

Pri papirju nimamo težav

Očitno Slovenci, saj so nam to potrdili tako na mariborski kot ljubljanski Snagi, vemo, kaj sodi v zabojnik za papir. V zabojniku se znajde sicer tudi karton, ki sicer sodi na zbirne centre. Prav tako večjih težav nimamo s steklom. V podjetjih so le opozorili, da kovinski pokrovčki od kozarcev ali steklenic sodijo v zabojnik za embalažo, plutasti zamaški pa sodijo med preostanek odpadkov. 

V bio odpadke plastične vrečke ne sodijo

Tudi v rjavih zabojnikih se večinoma znajdejo pravi odpadki, a tako Snaga Maribor kot Ljubljana opozarjata, da ''bioloških odpadkov v rjavo posodo ne odlagamo v plastični vrečki''.

Plastične vrečke v teh zabojnikih nimajo česa iskati, pravijo pri komunalnih podjetjih.
Plastične vrečke v teh zabojnikih nimajo česa iskati, pravijo pri komunalnih podjetjih. FOTO: Aljoša Kravanja

''Najbolje je, da biološke odpadke zbiramo v papirnatih, biorazgradljivih polietilenskih ali pa biorazgradljivih vrečkah iz koruznega (ali drugega rastlinskega) škroba. Ker pod vplivom toplote in svetlobe 100-odstotno razpadejo, odpadke lahko v rjav zabojnik odvržemo skupaj z vrečko. Povsem v redu je tudi, če bio odpadke odlagate zavite v časopisni papir, vrečko od kruha (če seveda ni plastična), papirnate kuhinjske krpice,'' so zapisali v ljubljanskem komunalnem podjetju, kjer so še dodali, da med bio odpadke spadajo tudi papirnate brisačke, robčki in prtički/serviete, nekateri namreč to odlagajo med papir, kar je seveda napaka.

Nekateri ''problematični'' odpadki

Zbrali smo nekaj najbolj ''problematičnih'' odpadkov, za katere številni ne vedo, v kateri zabojnik sodijo in na podlagi odgovorov je nekaj zmede tudi pri komunalnih podjetjih.

Lak za nohte je nevaren odpadek in ga je treba odnesti v zbirni center ali v pomično zbiralnico za nevarne odpadke. Nevaren odpadek je tudi uporabljeno jedilno olje, ki ga je prav tako treba odnesti v zbirni center oziroma v premično zbiralnico za nevarne gospodinjske odpadke, ki ob različnih dneh med pomladjo in jesenjo stoji na različnih lokacijah, sta odgovorili obe omenjeni komunalni podjetji. Med nevarne odpadke sodi tudi dezodorant v spreju in pa embalaža od Biokilla.

Papirnati lončki za kavo, ki jih dobimo na avtomatih, sodijo v zabojnik z odpadno embalažo. Med embalažo spada tudi povoščen in plastificiran papir.

Laki za nohte spadajo med nevarne odpadke.
Laki za nohte spadajo med nevarne odpadke. FOTO: Thinkstock

Med tem ko papirnate brisačke spadajo med bio odpadke, pa debelejši karton, na katerega so brisačke praviloma navite, spada med odpadni papir in tako mora romati v zabojnik za papir. Poštna ovojnica s plastificiranim okencem ali plastificirano nalepko z naslovom prav tako paše v zabojnik za papir.

Kaj pa prazna steklenička od parfuma, s katere ne moremo sneti plastičnega pršilca? Tu smo dobili različna odgovora. Pri mariborski Snagi nam priporočajo, da ga damo v črni zabojnik za mešane odpadke, pri ljubljanski Snagi pa, da sodi v zabojnik za steklo, ker je pretežni del embalaže steklene.

Različna odgovora sta priromala tudi, ko smo podjetji povprašali, kam sodi lesen pribor oziroma drugi manjši leseni izdelki. Pri Snagi Maribor pravijo, da sodijo v odpadke iz lesa, če gre le za en manjši izdelek, pa lahko to odvržemo v črni zabojnik. Ljubljanska Snaga pa meni, da lahko lesen pribor odvržemo v zabojnik za biološke odpadke (rjavi zabojnik).

V tega oziroma v kompostnik pri mariborskem komunalnem podjetju pravijo, da sodi tudi žaganje od malih živali (hrči, morski prašički), v katerih so tudi iztrebki. Če ne gre za žagovino, ampak za mačji posip, pa to seveda spada v črni zabojnik. Pri ljubljanski Snagi bi v črni zabojnik stresli tudi žaganje.

Ločujemo zase in ne za komunalno podjetje

Še vedno velja prepričanje, da odpadke ločujemo namesto oziroma za komunalno podjetje. Tako v Snagi Ljubljana kot v Snagi Maribor so zatrdili, da je to povsem napačno mišljenje, saj odpadke ločujemo predvsem zase in smo za odpadke, ki jih pridelamo, odgovorni mi sami.

Odpadki - 13
Odpadki - 13 FOTO: Aljoša Kravanja

Obveza komunalnih podjetij pa je, da za odpadke ustrezno poskrbi. ''Tako ni samo v Sloveniji, pač pa je značilnost vseh urejenih družb, in je tako urejeno tudi zakonodajno. Uporabniki so torej dolžni ločevati odpadke, saj je ena od uporabnikovih obveznosti, da posamezno vrsto odpadka odloži v ustrezen zabojnik. Med prepovedmi sta prepoved mešanja bioloških odpadkov z drugimi komunalnimi odpadki in prepoved odlaganja ločenih frakcij (papir, embalaža, steklo) v zabojnike za preostanek odpadkov,'' so še pojasnili na Snagi Ljubljana.

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klimova
21. 11. 2016 19.18
-1
Po men iz tarjave kante že ne bojo več črvi plezal, Poleti pri 30ih stopinjah biološki odpadki razpadajo ves teden: črvi, ose, podgane, mačke.(.In to še v bližini igrišč in šol). Dobesedno potrebuješ gumijaste rokavice do komolcev, da ostaneš zdrav. Rajš te odpadke razrežem in vržem v wc, kot da bi se zaradi "snage" okužila. Končno nas pa vsak mesec tako olupijo, da bi bile lahko zraven teh kant na razpolago še rokavice in papirnate vrečke
Klimova
21. 11. 2016 19.23
+2
Ali pa pogruntajte drugačen sistem polnjenja in praznenja teh kant. Mogoče po sistemu palčka zavijalčka z razgradljivimi vrečami? Sam jemal bi dal pa nč. Bolli jih za naše zdravje, če fajn služijo na naš račun. Dobesedno za norca nas majo. Ko jih bo eden tožil zaradi resne okužbe bo pa druga pesem ane?
mufic
21. 11. 2016 16.15
+0
dokler bodo uni na mojih odpadkih služili jih ne ločujem.malo še pa bom čez balkon jih začel metat.
Bald
21. 11. 2016 18.10
+8
generaL666
21. 11. 2016 14.17
-16
Nekatere ovce pa se kr locujejo hehhaa
generaL666
21. 11. 2016 14.16
-7
Mors jih placevat pol pa se zahtevajo da mors locevat hahaa nikoli nism in tud v prihodnje ne bom to je njihovo delo
depos
21. 11. 2016 15.00
+7
generaL666
21. 11. 2016 14.14
-10
Ne locujem ko jih jeb.
generaL666
21. 11. 2016 14.19
-7
generaL666
21. 11. 2016 14.27
-7
Lakiluk
21. 11. 2016 15.11
+4
1airbus
21. 11. 2016 14.06
+6
podoben problem je s kanalizacijo,zaradi jezera smo morali naredil kanalizacijo,pripelje kmet cisterne gnojnice in jo polije po njivah zraven jezera,kje je tu logika?
enuntm13
21. 11. 2016 13.27
+22
ločujemo pa fajn plačujemo za to....
anonimus23
21. 11. 2016 13.19
+9
svakla cast ,opravljate delo smetarja pa se to vam zaracunavajo,,ta k se je tega spomnil je en velik genij,,k je skor celo slovenijo na......... da dela namesto njega
Racio
21. 11. 2016 13.25
+1
KardinaIFrancRodeVKristusu2
21. 11. 2016 13.16
-2
Pridno ločujte odpadke, da Snaga od vas služi s prodajo surovin..... Pa odvoz vam zaračunajo, pa še vi jim ločujete.... Ovce in naivneži!....
Megaclite
21. 11. 2016 13.03
-7
Potem pa večino odpadkov na deponiji zmešajo skupaj.
Racio
21. 11. 2016 13.06
+8
ker tam delaš in veš iz prve roke al kako? povej mi, kakšen norec moraš biti, da ločene surovine zmešaš skupaj? čemu? če je pa že vse, več ali manj, ločeno?
depos
21. 11. 2016 15.04
+2
V Ljubljani se na deponijo nič več ne odlaga. Vse gre v reciklažo.
dr.dare
21. 11. 2016 13.00
Grem na kosilo pridem nazaj vi se pa še zmeraj okol smeti pregovarjate?
tirolec
21. 11. 2016 13.00
+9
SNAGA SLUŽI KOT NORA NA RAČUN VSEH NAS.....TUDI TAKIH, KI PRIDNO LOČUJEJO....IN PAZIJO NA OKOLJE....
Racio
21. 11. 2016 13.04
+0
Kot vedno se rešuje samo tiste probleme na katerih se da zaslužit, kar je v tem primeru še dobro, ker drugače bi se že zdavnaj utopili v lastnih smeteh...
Racio
21. 11. 2016 12.59
+12
Kako bi, da nebi...ločeval. To je naš moto, ane. Veliko lažje je iskati izgovore za našo nečimrnost, kot biti skrben do okolja.
1airbus
21. 11. 2016 14.01
utrinek25
21. 11. 2016 12.55
+6
PRI NAS V SLUŽBI IMAMO STROGO LOČEVANJE ODPADKOV. NAJBOLJ HECNO MI JE, KO PRIDE FATA, IN VSE ZMEČE V ENO VREČO ZA SMETI IN VSE SKUPI ODNESE V EN KONTEJNER. POINT VSEGA TEGA PA JE, DA TEGA OČITNO NIHČE NOČE VIDETI, OZIROMA FATA PRIDE TAKO POZNO, DA TAKRAT NOBENEGA VEČ NI....VELIKO GOVOERNJA, NAKUP LOČEVALNIH SMETNJAKOV, NA KONC PA VSE ROMA V EN SMETNJAK .............................B_E_D_A
Racio
21. 11. 2016 12.59
+14
da bi pa tam v službi izpostavil ta problem pa ne... raje se kle na 24ur napenjaš ...
utrinek25
21. 11. 2016 13.07
+4
TO SE NE DOGAJA SAMO PRI NAS...TO SE DOGAJA POVSOD RACIO.OD BANK DO SODIŠČ ITD.... OPOZORIL SEM JO ŽE NA TA PROBLEM...PA FATA JE REKLA SMEČI SO SMEČI....TO TI JE SVE ISTO.. ITAK PA SE MENJAVAJO IN NISEM JAZ NADZORNIK FAT!
Racio
21. 11. 2016 13.24
+6
pa itak da te fata ne bo resno jemala, če pa to pomeni več dela za njo. izpostavi ta problem nadrejenim in jim povej, da ne vidiš smisla ločevanja če pa fata to zmeče vse v en kontejner. bodo hitro kaj ukrenili glede tega...
Bananistanec
21. 11. 2016 12.52
+8
Hravti ti za pločevinko dajo pol kune, v Slo pa študiraš v kateri kontejner sodi ??
Bananistanec
21. 11. 2016 12.53
+3
dragson
21. 11. 2016 15.03
+3
Tudi na Hrvaškem se bo moralo ločevat. Tako, da bodo prišli na isti sistem kot vse Evropske države.
Transformerji
21. 11. 2016 12.33
+4
Zanimiva novica k sobotni novici o ogrevanju in kurjenju peči: mesta imajo zagotovljeno skupno ogrevanje, imajo pa tudi skupne zabojnike za odpadke, tako da se ne ve, kdo je kaj vrgel v njih. Na obrobju in podeželju pa ima vsaka hiša svoje zabojnike za ločene odpadke, tako da ni težko ugotoviti, kaj v njih mečejo. Kajti imaš tudi pismena opozorila - če najdejo v privatnem zabojniku nekaj, kar tja ne paše, te čaka kazen!
Transformerji
21. 11. 2016 12.35
In črni zabojniki so kodirani po stanovalcih, se ne da izgovarjat!
Transformerji
21. 11. 2016 12.42
Transformerji
21. 11. 2016 12.43
A veste, zakaj ostali kurijo tisto, kar jim je dosegljivo po ceni?
komunjara 1
21. 11. 2016 12.51
+9
Sledi dokazovanje da je dejanski lastnik zabojnika odvrgel neprimeren odpadek v zabojnik.... Kar ni enostavno lahko da je sosed al kak mimoidoči... .po vaseh je problem eko otok ker jih napolnijo blokovska gospoda na nedeljskih izletih sam sem posnel modela ki je v vaški zabojnik na pokopališču ki je namenjen izključno za bio maso odvrgel 4 polne črne vreče smeti.....so me na komunali podučili da sem ga posnel protizakonito vaški skupnosti pa zaračunali kazen za nepravilno uporabo zabojnika...,,,, BANDA SO VSI SKUP,,,, NEMA LOČEVANJA
Transformerji
21. 11. 2016 12.52
Pa še to; imamo velike zabojnike za steklo in kartone, papir. Vendar moraš naložiti v avto in odpeljati do zbirnega mesta....!
dragson
21. 11. 2016 15.07
+0
Napačno razmišljaš. Kazen dobi samo tisti, če se inšpektor odloči na nadzor. Če najde račun med odpadki je kaznovan samo tisti in vsi stanovalci.
komunjara 1
21. 11. 2016 12.20
-3
Za to da bi vam ločeval surovine /bio in plastiko/ od odpadkov BI NAM MORALI PLAČEVAT jasno bizgeci..... .dokler je tak ko je NEMA LOČEVANJA
Racio
21. 11. 2016 12.33
+7
najboljš da ti plačajo še zato, da sploh dihaš...
komunjara 1
21. 11. 2016 12.41
-4
Racio nima pojma kaj to je ,,plačevanje,, on je še vedno na ,,mami daj,, ,,ati babi dedi dajte rabim,,,
depos
21. 11. 2016 12.43
+3
A ko serješ, ti mora tudi komunala plačat?
redfox
21. 11. 2016 12.14
+22
Nič mi ne ločujemo zase,ločujemo za tajkune ki služijo z našimi smetmi,pa še drago nam zaračunavajo.
depos
21. 11. 2016 12.53
-4
Najprej se pozanimaj, kam gre prihodek od ločevanja.
Hrabroslav
21. 11. 2016 12.01
+23
Ločujemo zase??? DEJTE NO! Ločujemo za komunalna podjetja, ki naše delo ločevanja računajo naprej in nam dodatno zaračunavanjo. Njihova naloga je da ločujejo, glede na to koliko nam pobiranje komunalnih odpadkov računajo. Pa mi smo ovce iz jaslic..al pa še bolj naivne
azzurro9111
21. 11. 2016 12.46
+5
o jes! dokler mi nagravžn mastno računajo odvoz in potem prodajajo mojo embalažo, bom jst vse skp pomešu in naj ločujejo sami.
weber1
21. 11. 2016 12.50
+4
Točno tako.. Dokler bom jaz za dve osebi plačeval od 15 do 20 eur.. na mesec, naj jih sami ločujejo... Pa ne samo to.. Zabojniki za bio odpadke tko smrdijo, da nit blizu ne smeš, kaj šele, da bi ga odprl.. bi jih vsaj enkrat na mesec oprali, bi bilo vse drugače...
lenoritis86
21. 11. 2016 11.45
+22
niti vrečk za smeti ti ne šenkajo kot v drugih državah

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.