Slovenija

Pozitivna Slovenija: Odprava odškodnin odpira vrata špekulantom

Ljubljana, 31. 05. 2012 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./Ni.J./STA
Komentarji
45

Z odpravo odškodnin za spremembo namembnosti zemljišč, predvidene v predlogu novele zakona o kmetijskih zemljiščih, ki so jo v državni zbor vložili SDS, DL, DeSUS in NSi, se po mnenju Pozitivne Slovenije odpirajo vrata špekulantom z zemljišči.

Koalicijske stranke, brez SLS, so v ponedeljek v parlamentarno proceduro vložile spremenjeno novelo zakona o kmetijskih zemljiščih. Poslanske skupine SDS, DL, DeSUS in NSi si namreč prizadevajo, da bi iz novele zakona črtali odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč, čemur so nasprotovali že pred sprejetjem novele zakona junija lani.

Zakon o uravnoteženju javnih financ vključuje določilo, ki dodatno obdavčuje lastnike zemljišč, ki so prvo leto po spremembi kmetijskih v zazidalna zemljišča ta zemljišča prodali. Te lastnike naj bi nov zakon obdavčil za dodatnih 25 odstotkov.

Po njihovem mnenju bomo z novo novelo zakona o kmetijskih zemljiščih, s katero bi odpravili odškodnine, razbremenili slovensko gospodarstvo in dvignili njegovo konkurenčnost. Robert Hrovat (SDS) je izpostavil, da je bila uvedba omenjenih odškodnin neprimeren ukrep, saj da Slovenija še bolj izgublja na lestvici konkurenčnosti. "Cene zemljišč so zaradi odškodnin enormno narasle, kar investitorje odvrača od gradenj. Od odškodnin je bilo pobranih bistveno manj sredstev kot predvideno. Ljudje tudi čakajo z gradbenimi dovoljenji na čas odprave odškodnin," je opozoril Hrovat, ki meni, da odprava odškodnin pomeni spodbudo za investitorje in korak v smer večje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

Vsi, ki bi radi kmetijskemu zemljišču spremenili namembnost, morajo plačati državi odškodnino.
Vsi, ki bi radi kmetijskemu zemljišču spremenili namembnost, morajo plačati državi odškodnino. FOTO: Thinkstock
Odškodnine, ki so bile uvedene, so bile uvedene 10 let prepozno. Namesto da bi sprejemali ukrepe za spodbujanje gospodarstva, gradbeništva, so z novelo to še dodatno blokirali. Rihard Braniselj, DL

Vlagatelji pojasnjujejo, da je osnovni varuh kmetijskih zemljišč kmetijsko ministrstvo, ki daje soglasja za spremembo namembnosti zemljišč. Prav tako opozarjajo, da potrebujemo novo kmetijsko politiko, saj smo vse bolj zaraščeni, vsak dan pa izgubimo tri kmetije. S tem predlogom bodo mlade družine v domačem okolju lažje rešile stanovanjske probleme, kar bo prispevalo tudi k pomladitvi in poživitvi podeželja, pa je prepričan Janez Vasle (NSi).

SLS predloga ni podpisala, saj zagovarjajo znižanje odškodnin

Predlagani odpravi odškodnin pa nasprotujejo v koalicijski SLS. Kot opozarja njihov poslanec Roman Žveglič, predlog ni v skladu s koalicijsko pogodbo. Po pogodbi naj bi namreč odpravili le odškodnine za tista kmetijska zemljišča, ki v naravi ne predstavljajo potenciala za kmetijsko pridelavo.

"Če bo ta novela sprejeta, bo lov na kmetijska zemljišča odprt. Izgubilo bo kmetijstvo kot celota, država na segmentu prehranske varnosti in pri kmetijskih zemljiščih," je poudaril na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, kjer je pojasnil, zakaj se poslanska skupina SLS ni podpisala pod predlog novele zakona o kmetijskih zemljiščih preostalih koalicijskih strank, ki so jo v parlamentarno proceduro vložile v začetku tedna.

Bodo z novo novelo zakona o kmetijskih zemljiščih res ogrožena naša kmetijska zemljišča?
Bodo z novo novelo zakona o kmetijskih zemljiščih res ogrožena naša kmetijska zemljišča? FOTO: Thinkstock
Nekaj odškodnin naj ostane, saj se z najboljšimi kmetijskimi zemljišči počne v Sloveniji zelo grdo. Že tako jih je malo, zato morajo ostati neke varovalke. Roman Žveglič, SLS

V SLS se zavedajo, da je novelo zakona o kmetijskih zemljiščih, ki je bila lani uveljavljena, nujno treba spremeniti, kajti v določenih točkah je po njihovem mnenju zelo neživljenjska in posega v nekatere že pridobljene pravice.

Žveglič je izpostavil, da pa se s trenutno predlagano novelo ne strinjajo in da so v SLS pripravili svoj predlog novele, ki je že bil usklajen z resornim ministrstvom, da pa na koalicijskem usklajevanju ni dobil podpore.

V svojem predlogu niso odpravili omenjenih odškodnin, so jih pa znižali. S predlogom so želeli poseči tudi v vrstni red pri nakupih kmetijskih zemljišč, kjer bi imele prednost kmetije, ki se ukvarjajo z resno proizvodnjo in ustvarjajo hrano za trg.

V Pozitivni Sloveniji se zavedajo nekaterih pomanjkljivosti omenjene novele, ki so se pokazale kmalu po začetku izvajanja zakona in za katere bi veljalo razmisliti, kako jih urediti drugače (način izračunavanja odškodnine, poseg v nekatere že pridobljene pravice ipd.), a slednje ne pomeni odpravo odškodnine.

Odprava odškodnin odpira vrata špekulantom

Z odpravo odškodnin za spremembo namembnosti zemljišč se po mnenju Pozitivne Slovenije odpirajo vrata špekulantom z zemljišči. V Stranki opozarjajo, da odškodnina predstavlja enega od glavnih instrumentov varovanja kmetijskih zemljišč; najpomembnejši instrument zavarovanja kmetijskih zemljišč je sicer dovoljenje oz. soglasje ministrstva, pristojnega za kmetijstvo, k spremembi namembnosti zemljišč.

"Zato odprava odškodnine, ki jo predlagajo koalicijske stranke SDS, DL, DeSUS in NSi, predstavlja anuliranje novele zakona iz leta 2011," so v Pozitivni Sloveniji poudarili v sporočilu za javnost.

V Pozitivni Sloveniji se ne strinjajo z navedbami omenjenih strank vladajoče koalicije, da se bo z odpravo odškodnin razbremenilo slovensko gospodarstvo in dvignilo njegovo konkurenčnost ter ga spodbujalo, predvsem gradbeništvo.

Po oceni Pozitivne Slovenije so bolj kot cene zemljišč problematični dolgotrajni postopki prostorskega načrtovanja, kreditni krč, pomanjkanje investicij ... "Zato gre po našem mnenju za poseg, ki je v interesu špekulantov z zemljišči," so opozorili.

"Novela zakona kaže tudi, da se nekatere stranke vladajoče koalicije ne zavedajo usmeritev EU za doseganje prehranske varnosti in ukrepov za zaščito naravnih virov," so zapisali in dodali, da je med slednje moč uvrstiti tudi zaščito kmetijskih zemljišč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xy01
01. 06. 2012 01.20
+1
zakaj PS še vedno ni z zakonom prepovedana? zakaj zoki in njegovi podporniki še vedno niso v guantanamu? bo res potrebno da red v sloveniji naredijo tujci...
HooplaToopla
31. 05. 2012 23.56
+2
Največji zemljiški špekulant Zoki se pritožuje. To lahko pomeni le to, da se je pojavila konkurenca.
Buena Vita
31. 05. 2012 22.41
Buena Vita
31. 05. 2012 20.15
+2
RAČUNAL JE NA PRODAJO IN ODŠKODNINE,ZDEJ PA BO IMEL LE DOLG NOS,IN STEČAJ,ODVZEM VSEGA POKRADENEGA, TAKO KOT SO V TRSTU POBRALI KORELIČU,KOSMINI AT COMPANY
Buena Vita
31. 05. 2012 20.13
+2
HA,HA,HA,JANKOVIČGRAD,SAMA KORUPCIJA, STALINGRAD SO PREIMENOVALI, TITIGRADA NI VEČ SEDAJ SO LUBLANE;;;JANKOVIČGRAD,VSE JE POKUPIL ZASE ,IN VSE LJUBLACANE SPRAVIL V SVOJO ŠTALO
Danger_Mouse
31. 05. 2012 19.44
+2
Hahaha, Ata Pingu o špekulantih... Ta pravi so se oglasili. Presmešno, prežalostno...
Milan Hišan
31. 05. 2012 18.15
+9
Namembnost zemljišč in Pozitivna Slovenija nima kaj "skupaj iskati".
Danger_Mouse
31. 05. 2012 19.46
+2
Ooo, ima, ima, pa še kako... To jim je osnovna dejavnost.
imenik
31. 05. 2012 18.14
+9
Haha, tapravi se oglašajo!
BUONGIORNO
31. 05. 2012 18.35
+7
He, he, Janković, Čerin, Moderndorfer, Vilfan........ a je še kdo , kje, da mu Ping- vini niso zrihtal zazidljivo parcelo!! Sedaj se delajo pa "Francoze"!
wsharky
31. 05. 2012 18.03
+12
....Pozitivna Slovenija: Odprava odškodnin odpira vrata špekulantom ... njihov lider ze ve, kako se to dela ... he he he ...
Bojan-F
31. 05. 2012 17.45
+4
Še je upanje za Slovenijo. Dokaz? Komentarji pod tem člankom! Mimogrede: ob avtocestnem križu je praznih pisarniških in proizvodnih kapacitet nebroj. Pa še bi se dalo kaj porušiti in bonificirati.
BUONGIORNO
31. 05. 2012 17.44
+7
To je pa skoraj nepojemljivo, da Ping - vini nasprotujejo odpravi odškodnin!!? V svojih vrstah imajo pa ja največjega eksperta za spreminjanje kmetijskih površin v zazidljive, na ta način je zaslužil že miljone eur, dejstvo pa je da se mu tudi te malverzacije nič ne poznajo, saj z denarjem ne zna, lep primer so njegove zafurane firme, ki so dolžne okrog in okrog!!
M_teorija
31. 05. 2012 16.17
-4
Iz zornega kota, ki vidi z očmi države in predvsem okoljevarstva je bilo dobro kot je dosedaj. Torej, da vsak dobro pretehta in išče možnosti že obstoječega dela grabenih zemljišč. Kot zainteresiran za prekategorizacijo na delu zemljišča, ki je že v PUP-u, pa komaj čakam, da odpravijo nepotreben strošek, da lahko začnem zidati!
Iluzionist
31. 05. 2012 15.04
+4
hmm, a ni nepremičninski trg mrtev in vsi čakamo na padec cene stanovanj.. Vizjak bi gradil nek mega trgovski center z lastnim letališčem, ampak je baje že polno predvidenih gospodarskih con v okolici.. tukaj pa piše, da te odškodnine zavirajo gradnje.. kaj bi pa gradili?
JanezNovakJohn
31. 05. 2012 14.54
+24
Slovenija vsak dan bolj zaraščena z Hoferji, Lidli, Baumaxsi, Obiji, Rutarji, Leklerki, Merkurji, Merkatorji,Špari, Tuši, Mcdonalsi, kitajskimi resavracijami.....
JanezNovakJohn
31. 05. 2012 14.56
+20
Pozabil sem REKLAMNIMI TABLAMI na kozovcih.
BUONGIORNO
31. 05. 2012 17.46
+4
žal imaš popolnoma prav!! Od proizvodnje pa ič, samo trgovski centri! To so centri za pobiranje slovenskega denarja v tuje žepe!!
Kajetan
31. 05. 2012 14.29
+9
Vsi, ki bi radi kmetijskemu zemljišču spremenili namembnost, morajo plačati državi odškodnino. Zanimiva teorija res, država pa jim za kmetijsko zemljišče obračunava katasterski dohodek, za zazidljivo pa stavbno zemljišče. Nikjer pa ne vidim nekaj kje da država kaj zraven. Ne primaknejo nekaj malega ampak te cepnejo tak da te posuši ni kaj super država s super bolanimi v vladi in najbolj zanimivo je da so ga sprejeli vsi tako SDS, SD, LDS .... v tem primeru se ne gre zgovarjati na prejšnjo vlado. Ampak sprememba bi veljala samo za podjetnike ne pa tudi za navadne državljane to je tiste ki plačujemo davke, te slednje je potrebno osiromašit in obrat do k.o.s.t.i. Včeraj so podpisali sorazum s policisti danes so se pa spravli na ceste pa ko da je odprta lovska sezona na slovenske državljane, treba jim je odtujit vse od začetka do konca...
Kajetan
31. 05. 2012 14.31
+5
čudno pa se mi zdi glede kontrole neprimernih besed na teh komentarjih , tu skozi ne spraviš niti pravljice za otroke do 5 let starosti saj tudi tam so neprimerne besede, kdo to skupaj dela je .........
ill_be_back
31. 05. 2012 15.12
+2
@Kajetan nas vodi mafija zato pa je vse narobe !
idragunov
31. 05. 2012 13.57
+3
Kaj je kriv investitor, ki je kupil zemljišče, kateremu je občina določila zazidljivost, in za katerega je plačana sprememba namembnosti!!! Se pravi jaz kupim zemljišče za 40.000€ (1000m2) in potem oni čez noč po tihem sprejmejo zakon, po katerem moram plačat državi še dodatnih 12.000€ zato ker uničujem kmetijsko zemljišče in oni zato rabijo ta denar, da bodo uredili novo oz. nadomestno kmetijsko zemljišče v tej vrednosti. !!! upam da pade na naslednjih volitvah vsak ki bo proti ukinitvi tega zakona!!!!!!!!!! NAJ RAJE PAZIJO PRI SPREMEMBI NAMEMBNOSTI DA SE NE VNIČUJEJO KMETIJSKA ZEMLJIŠČA.
pravoveren
31. 05. 2012 14.13
-5
po trenutnem zakonu se plača odškodnina le v primeru, če še za zemljišče ni bila plačana sprememba namembnosti pred 2004 (kasneje se sprememba ni več plačevala). Če pa je bila plačana, se odškodnina obračuna le še za del, za katerega ni bila obračunano nadomestilo za spremembo namembnosti
Darko32
31. 05. 2012 13.54
+3
Sprememba namembnosti je bila uvedena z tako veliko takso samo zato, da se takrat PETERLETU podtika. Dejstva poa je, da kdor je dobro plačal je lahko gradil sredi njive. Tukaj je glavni problem in kriterije bo potrebno spremenit tako, da se naredi neki načrt in se ga drži. Ne pa, da se na nekvalitetnih zemljiščih nesme delati in sredi njive je dovoljeno. ŽAl pri teh osparijah imajo tudi oni iz SLS prste zraven.
saintjozef
31. 05. 2012 13.46
+13
A nam ni Nemčija za vzor? Tam ni šans, da pozidaš kmetijsko zemljišče.
ill_be_back
31. 05. 2012 15.11
+5
kr..neki
31. 05. 2012 13.36
+7
Že vse lepo in prav samo absurdno pa je da moramo plačati za zemljišče, ki je po opn-ju zazidljivo in že tako predvideno za stanovanjsko pozidavo, pol ti pa rečejo da moraš odškodnino plačat za celotno parcelo in ne samo za tisti košček na katerem hočeš zidat. In z tem zakonom nikakor niso povečali domače proizvodnje hrane, ker če jih najbolša kmetijska zemljišča niso ovirala pri avtocestah ( in to ni bilo malo , več tisoč hektarjev) ,mislim da je tole samo metanje peska v oči folku, da pa če jih bodo zopet ukinili da bomo pa imeli zmanjšano pridelavo. Vsak ki si bo hiško zidal bo imel še vrtiček , no in tako si bo lahko sam pridelal nekaj svojega...saj jaz vem da si bom!
indal
31. 05. 2012 13.34
+15
Prov vidi se da hočejo uničiti slovenskega kmeta! Važno da se zida velike trgovske centr in uvaža hrano iz tujine namesto, da bi jedli domačo hrano! so pa tudi ljudje sami krivi...namesto, da bi šli do kmeta po kvaliteten krompir,jajca,mleko (raje pijejo tisto poapneno vodo 100krat prekuhano)...