Slovenija

Odpravili napako na edinem daljnovodu za severno Primorsko

Ljubljana, 21. 09. 2014 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Elesa so odpravili poškodbo na daljnovodu Ajdovščina-Divača, ki edini napaja območje severne Primorske in ga je pred časom poškodovala strela. Severna Primorska je v tem času elektriko dobivala le od Soških elektrarn.

Celotna severna Primorska se napaja le po enem dvosistemskem 110-kilovoltnem daljnovodu, ki poteka med Divačo in Ajdovščino. Ta povezava zagotavlja elektriko več kot 60.000 odjemalcem, tako gospodinjstvom kot gospodarstvu. Na daljnovodu se je tokrat zaradi udara strele pretrgal oplet strelovodne vrvi. Zaradi zunanjih vplivov se je dnevno povečevala verjetnost izpada tega edinega daljnovoda za območje severne Primorske. Ob vsaki vremenski ujmi, silovitejšem vetru, nevihti ali udarih strel bi namreč lahko prišlo do širitve težave, pojasnjujejo v Elesu.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

V času do odprave okvare je bilo za vse odjemalce, ki so bili priklopljeni na razdelilno transformatorsko postajo Gorica, Vrtojba, Ajdovščina, Idrija, Žiri, Cerkno, Tolmin in Plave, zagotovljeno samo napajanje z elektriko iz proizvodnje Soških elektrarn Nova Gorica. Severna Primorska je bila tako danes zjutraj med 6. do 7.30 v t.i. otočnem obratovanju. "Takšen način obratovanja se v današnjih razmerah vzpostavlja le izjemoma, ker vnaša povečana tveganja za izpad napajanja odjema in nižjo kakovost dobavljene električne energije," pojasnjujejo v Elesu in dodajajo, da bi bilo stanje bistveno ugodnejše, če bi bila dokončana prenova 110-kilovoltnega daljnovoda Sežana-Vrtojba v Renčah.

V Renčah ima Eles že več let težave z umeščanjem daljnovoda skozi vas. Kot pojasnjujejo, bi z dokončanjem posodobitve daljnovoda med Sežano in Vrtojbo zagotovili bolj zanesljivo in stabilno električno energijo za celotno severno Primorsko. Navajajo, da so se po zapletih z gradbenim dovoljenjem v letu 2007 skupaj z resornim ministrstvom odločili za celovito rešitev na območju Renč. Vlada je leta 2010 sklenila pripraviti nov državni prostorski načrt, ki je trenutno še v fazi priprave osnutka.

Direktor Elesa Aleksander Mervar opozarja, da so zaradi nedokončanega daljnovoda med Sežano in Vrtojbo poleg zanesljivosti napajanja odjemalcev z elektriko povečani tudi stroški obratovanja, saj zaradi velike obremenjenosti edine povezave med Divačo in Ajdovščino v tem delu prenosnega omrežja nastajajo tudi nesorazmerno visoki stroški izgub električne energije. "Na letni ravni ti dodatni stroški izgub znašajo milijon evrov, kar se odraža v višji končni ceni električne energije za končnega uporabnika v Sloveniji," opozarja Mervar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kitzbill
21. 09. 2014 19.27
+1
ja, če pa nočejo doljnovod, naj renčani pač živijo ko v kameni dobi in še vsi ostali, ki temu nasprotujejo
march76
21. 09. 2014 17.32
+2
Ja,na žalost so s temi okoljevarstveniki sami problemi. ena vidnih članic fokusa,ki tako zagovarja alternativne vire alektrične energije,je bila proti izgradni veternih elektrarn na Volovlji Rebri.
Klampfman
21. 09. 2014 10.38
-9
"Novih daljnovodov nočemo". LP, civilna iniciativa
komarec
21. 09. 2014 11.52
+16
Sprejeti zakon, tistega, ki je proti izgradnji novih daljnovodov odklopiti od napajanja z električno energijo, ker je več kot očitno ne rabi.
Crvena zvezda
21. 09. 2014 16.36
+2
Ja pa prenosnik bo polnil na sonce, drugače ne bo mogel neumnosti po forumih pisati...,
IFF1
21. 09. 2014 17.55
+1