Slovenija

Odprt še zadnji krak na Tomačevem

Ljubljana, 09. 08. 2010 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Krožišče Tomaževo je po novem v celoti prevozno. Dars je namreč predal v uporabo še zadnji, četrti priključni krak. V enem od prihodnjih koncev tedna pa bodo krožišče spet v celoti zaprli.

Krožišče Tomačevo je zdaj v celoti prevozno.
Krožišče Tomačevo je zdaj v celoti prevozno. FOTO: Aljoša Kravanja

Dars je predal v uporabo še četrti priključni krak krožnega križišča Tomačevo, ki vodi do športnega parka Stožice oziroma v smeri centra mesta. To je zdaj v celoti prevozno, saj so odprli tudi novozgrajeni del Titove ceste med rondojem Tomačevo in križiščem s podaljšano Baragovo ulico.

Krožišče pa bodo enega od prihodnjih koncev tedna – kdaj, je odvisno od vremena – znova v celoti zaprli, saj ga morajo preplastiti. Dela naj bi končali v dveh dneh.

Dars je rekonstruirano semaforizirano krožno križišče Tomačevo predal v uporabo v začetku julija, a brez četrtega priključka, saj Mestna občina Ljubljana kot investitorka tedaj novozgrajenega dela Titove ceste še ni predala prometu.

Pametni semaforji spremljajo promet

Na rekonstruiranem krožnem križišču Tomačevo doslej po navedbah Darsa ni bilo zabeleženih prometnih nesreč.

Kot pojasnjujejo v Darsu, je bilo treba zaradi velike količine prometa v krožišču Tomačevo urediti po štiri prometne pasove na vsakem uvoznem kraku. Da bi zagotovili potrebno raven prometne varnosti, so se pri tem odločili za semaforizacijo krožnega križišča.

Delovanje semaforja je prilagojeno prometnim obremenitvam posameznih krakov. Promet spremlja 76 detektorskih zank, ki napravi posredujejo podatke o številu in razdaljah med vozili, pa tudi o morebitnih stoječih kolonah na izvoznih priključnih poteh, ki vodijo s tega dela severne ljubljanske obvoznice na krožno križišče Tomačevo. Dolžine posameznih zelenih faz se tako kar najbolj prilagajajo prometnim obremenitvam.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cokos
10. 08. 2010 07.47
no takih modernih z elektroniko ki spremlja promet je v tujini sploh pri severnjakih malo morje!vsekakor pa zelo lepo je slisat in brat da ni bilo nesrec v kroziscu!!se pa sprasujem,zakaj hudica niso takoj naredili to preplastitev??!!saj kot pisejo v darsu bodo rabili dva dni!?sicer pa od kadar je odrt krozisce ni bilo nesrec,ko je bilo zarto so bile in guzve nepopisne!!govorimo o varnosti,oni pa kot da si ne zelijo varnosti in bodo zopet zarprli krozisce za dva dni in verjetno takrat ko bo vecina dopustnikov prislo nazaj oz.zaprli bodo cesto na prvi solski dan!!*
Uros Pameten
09. 08. 2010 17.16
Komaj so dodobra odprli krožiče že ga bodo mogel popravljat. Katastrofa! Samo davkoplačevalski denar zapravljajo za v brez veze. V tujini, ko odprejo določen del ceste ga ne popravljajo saj 5 ali 10 let, če ne celo več.
prehlad
09. 08. 2010 16.01
TO KRIŽIŠČE SO SEDAJ ODPRLI ZA ŽOGOBRCARJE ČEZ DVA DNI GA BODO SPET RASKOPAVALI IN OBNAVLJALI.
martin66
09. 08. 2010 15.52
Zadeva zaenkrat zelo dobro funkcionizira! Nobene nesreče, katere so bile prej vsakdanjik! Tiste dva dni pa bomo že preživeli.. verjetno mora biti razlog za to...
a-mater
09. 08. 2010 15.11
@charon. Bilo bi super, če bi zgradili turbo krožišče. Tako, kot pa je narejeno trenutno, pa ni variante, da bi bil skrajni desni pas non stop odprt. Vsekakor bi dnevno prihajalo do karambolov.
dr21
09. 08. 2010 14.41
est
09. 08. 2010 14.09
1.9.2010 in dalje bo res zanimivo uporabljati to krožišče, še posebej v prometnih konicah. Vso srečo!
charon
09. 08. 2010 13.53
No, hvala ne vem komu! Koncno so cestarji stopili v 21 stol. in zaceli uporabljati racunalnisko kontrolirane semaforje. Se mi je zdelo, da bo kaj takega, ker promet v kroziscu v nasprotju z mojimi prejsnjimi pricakovanji zelo nemoteno tece - vsaj po mojih izkušnjah. Bi pa lahko pustili skrajni desni rob vedno odprt za zavijanje na desno, kar ne bi nič škodovalo, ali pa naredili še en vedno odprt desni pas, če so že prenavljali.
RealityView
09. 08. 2010 13.50
pri nas smo v drugem podnebnem pasu :)
bebo3
09. 08. 2010 13.42
kdor se je zadnje čase vozil v tem krožišču lahko vidi da je cestišče z razširitvijo popolnoma uničeno. tako da je prav da ga čimprej preplastijo
tinncek
09. 08. 2010 13.29
Preplastiti? A v Sloveniji je potrebno vsako novo zgrajeno stvar čez 1 mesec ponovno popravljati? A se to ni dalo urediti že prej?