Slovenija

Univerza zavrača očitke odpuščenih profesorjev: Ponudili smo jim sodelovanje v obliki avtorskega dela, a so to zavrnili

Koper, 03. 10. 2016 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odpuščeni profesorji Univerze na Primorskem trdijo, da so odpovedi sporne, nezakonite in diskriminatorne. A prorektor odgovarja, da so jim ponudili nadaljnje sodelovanje v obliki avtorskega dela. Hkrati na univerzi poudarjajo, da imajo preko 300 zaposlenih in da bodo izpad nadomestili.

Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič
Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič FOTO: POP TV

Skupina odpuščenih profesorjev Univerze na Primorskem (UP) je danes opozorila na po njihovem sporna odpuščanja, s čimer je rektor UP Dragan Marušič "izigral sklep vlade", kot se je izrazil Rado Pišot. Odpuščanje uglednih profesorjev bo med drugim negativno vplivalo na kakovost univerzitetne ponudbe, so prepričani predavatelji.

Novica, da je 12 sodelavcev Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) dobilo odpovedi pogodb o zaposlitvi, je odjeknila že v petek. Sodelavci ZRS, ki so hkrati tudi predavatelji na različnih fakultetah, članicah UP, so danes na novinarski konferenci podrobneje predstavili svoje videnje dogajanja.

Eden od njih, sicer direktor ZRS Pišot je odpuščanja neposredno povezal s prenehanjem članstva ZRS v univerzi in prenosom raziskovalne dejavnosti na nov javni raziskovalni zavod. Pri tem je ocenil, da so zadnje Marušičeve poteze slaba popotnica za morebitno prihodnje sodelovanje ZRS kot pridružene članice primorske univerze.

Znanstveni svet ZRS je po Pišotovih besedah jasno izrazil tako odgovornost do raziskovalnega dela kot skrb za nadaljnji razvoj študijskih programov UP, sklep vlade, ki določa postopek izločitve ZRS, pa je Marušič "s podajo odpovedi povsem izigral".

Kot je poudaril Pišot, je namreč predmet prenosa na nov javni zavod izključno raziskovalna dejavnost, in nihče od zaposlenih na ZRS ni nikoli predlagal, še manj pa se odločal v smislu prenehanja sodelovanja pri pedagoškem delu UP, niti ni v tem smislu delodajalec, tj. univerza podala kakršno koli vprašanje zaposlenim.

Tudi način podaje odpovedi je bil nenavaden. Tako so bili v četrtek po elektronski pošti povabljeni, naj se pol ure kasneje zglasijo na sedežu univerze. Zaradi kratkega roka so prišli samo štirje, tam pa je namesto pogovora potekala zgolj "delitev kuvert", je opisal Pišot.

Postopki podaje odpovedi, ki so po njihovem mnenju nezakoniti in diskriminatorni, po Pišotovih besedah pomenijo konec dolgotrajne in načrtovane strategije "izločiti in likvidirati tiste, ki so glasno kritični do načina vodenja univerze in razmišljajo drugače".

Profesorji: posledica bo slabša kakovost univerzitetne ponudbe

Takšno ravnanje pa bo imelo po njegovih besedah za posledico slabšo kakovost univerzitetne ponudbe. Redne profesorje z dolgoletno prakso, z bogatimi raziskovalnimi referencami, bodo zamenjali dovčerajšnji asistenti teh istih profesorjev, poleg tega pa bodo zaradi kadrovske stiske prevzeli tudi po več predmetnih področij, je pojasnil Pišot. Kot je še napovedal, bodo svojo pravico iskali po zakoniti poti.

Akademik Jože Pirjevec je izpostavil, da je bil še danes dopoldne predstojnik oddelka za zgodovino, zdaj pa je izločen iz pedagoškega procesa "z ugotovitvijo, da sem nesposoben". Ob tem je izpostavil, da so bili v podpis svojega strinjanja z odpovedjo prisiljeni, saj bi jim rektor sicer lahko odpovedal tudi službo na ZRS. Ta je namreč še v okviru UP, saj vlada do danes še ni izpeljala vseh postopkov za izločitev, posledično pa "ima rektor škarje in platno in tako lahko odloča o naši usodi".

Primorska univerza
Primorska univerza FOTO: POP TV

Študenti zgodovine zahtevajo obnovitev pogodb odpuščenim profesorjem

Pirjevec je predstavil izjavo študentov zgodovine, ki od rektorja zahtevajo obnovitev pogodb odpuščenim profesorjem in njihovo vrnitev na oddelek.

Svoj primer je predstavil tudi ustanovitelj oddelka za geografijo na humanistični fakulteti Milan Bufon. Če se ukinja njegovo delovno mesto predavatelja, je navedel, se avtomatično ukinja tudi študijski program in celoten oddelek, saj je edini redni profesor in edini, ki temu oddelku lahko daje raziskovalne podlage.

Vodstvo Univerze na Primorskem zavrača očitke zaposlenih na ZRS

Univerza na Primorskem je zaposlenim v Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) ponudila možnost sodelovanja v obliki avtorskega dela, ker pa so to možnost zavrnili, jih niso vključili v načrt izvedbe študijskih programov za novo študijsko leto, je na očitke sodelavcev ZRS, ki so dobili odpoved pogodb o zaposlitvi, odgovoril prorektor Rok Strašek.

Prorektor Strašek je najprej spomnil, da so organi ZRS novembra sami predlagali prenehanje članstva v univerzi, kar je senat Univerze na Primorskem (UP) tudi sprejel, vendar z določilom, da zaradi kolizije interesov oz. konkurenčne prepovedi odhajajoči delavci ZRS ne morejo istočasno imeti sklenjenih pogodb v na novo ustanovljenem raziskovalnem zavodu in na univerzi.

Ponudili so jim podjemno delo

Vodstvo UP je zaposlenim na ZRS ob tem ponudilo možnost, da še naprej ostanejo zaposleni na univerzi, za kar se je odločila približno tretjina tedaj zaposlenih na ZRS. Vsem drugim pa so ponudili, da bodisi za prehodno obdobje enega leta ostanejo vpeti v pedagoški proces oz. da lahko po izločitvi ZRS z univerzo sodelujejo v obliki avtorskega oz. podjemnega dela, je navedel Strašek.

"Obe ponujeni možnosti so zaposleni najprej sprejeli, nato pa zavrnili," zato jih po besedah prorektorja tudi niso vključili v načrt izvedbe študijskih programov za študijsko leto 2016/2017.

Ker se postopek izločitve ZRS, ki ga je vodila univerza, za slednjo končal 30. septembra, pa je UP načrtovala izvedbo pedagoškega procesa z ljudmi, ki so že zaposleni na univerzi "Sprejeti namreč ni bilo moč tveganja, da bi se oddelitev oz. odcepitev zgodila med študijskim letom. S tem bi bila ogrožena izvedba pedagoškega procesa," je še ocenil Strašek.

Nato so omenjenim 12 zaposlenim na ZRS sicer ponudili odpoved delovnega razmerja v delu pogodb, ki se nanaša na pedagoško zaposlitev, a jim hkrati ponudili zaposlitev za raziskovalno delo, in sicer v enakem obsegu, je še navedel prorektor, ki verjame, da so vse postopke izpeljali v skladu z zakonom.

Univerza: Imamo preko 300 zaposlenih, izpad bomo nadomestili

Na očitke, da bo zaradi odhodov profesorjev ogrožena izvedba pedagoškega procesa, pa je Strašek odgovoril, da ima UP več kot 300 zaposlenih in da so odhajajoči profesorji opravljali povprečno vsak le po 25 odstotkov pedagoške zaposlitve. Tudi dekanja fakultete za humanistične študije Irena Lazar je ocenila, da bodo izpad zaposlenih pedagoških delavcev ustrezno nadomestili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
04. 10. 2016 13.03
+0
Lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
04. 10. 2016 13.05
+0
Kako ste vsi nekaj proti Marušiču , kateremu poštenje prav sije iz obraza ☺☺☺
prašek
04. 10. 2016 13.06
+0
Prav spominja na svojega vzornika , he, he, he.
kapljač1
04. 10. 2016 13.24
+0
kapljač1
04. 10. 2016 13.25
+2
kapljač1
04. 10. 2016 12.56
+2
Marušič se obnaša podobno "gizdalinsko" kot se je obnašal "kapetan Dragan". " veliki srb", ki mu za vojne zločine sodijo " veliki hrvati"
kapljač1
04. 10. 2016 12.39
+2
Marušič je že dalj časa znan po svojih eskapadah. Ne razumem,.da si tKšno obnašanje zaposleni sploh dovoljujejo. Kot da Slovenci ne zmoremo več nobenecivilne korajže in "družbi nesprejemljive osebke" izločimo
kapljač1
04. 10. 2016 12.41
+2
"Dragan" se dela norca že kar nekaj časa. Pa ajde da mu je vsaj ime "Drago"
prašek
04. 10. 2016 13.07
+0
Kje si pa že videl kašnega s končnico "šič" , da bi mu bilo ime Drago ? sam prašam ☺
kapljač1
04. 10. 2016 13.09
+2
ONniON
04. 10. 2016 11.23
+2
marušič želi prekarno delo v katero spada avtorska pogodba, tako pa ne gre
santamaura
04. 10. 2016 11.13
+4
To je isto kot je bilo pri Delamarisu. Najprej so ribiče nagnali potem so barke razrezali in na koncu tovarno uničili. Rezultat: Vikend- ranč enega odvetnika nad Izolo pogledom na morje. Glede na prakso lahko pričakujemo nov vikend-ranč nad Koprom s pogledom na Luko
mufic
04. 10. 2016 11.00
+0
Preko 300 zaposlenih na primorski univerzi.Kaj se je folku že čisto zrolalo
Realist_
04. 10. 2016 08.54
+4
Mene bolj skrbijo govorice, da Marušiča masira njegova mlada tajnica v pisarni, med delovnim časom (verjamem, da ga kaka aktivna noč z tajnico zdela pri njegovih letih) in hodi z njim v tujino na "seminarje" v hotel z 5* na stroške davkoplačevalskega denarja. Me pa čudi kaj če na strokovnem seminarju delat njegova tajnica? Verjetno je to le lepa krinka za plačan dopust novopečenega para z "lepo zgodbico" :)
wolfterier
04. 10. 2016 10.00
+0
Srečen človek,če nimaš drugih skrbi,nje...
Brabus
04. 10. 2016 10.23
-1
Kaj ima pa tebe za skrbet? Je tajnica tvoja žena?
korintos23
04. 10. 2016 10.31
-1
Ja krucifiks, a tebe še ni nikoli v križu vsekalo?
24Ppkur
03. 10. 2016 21.08
-5
Samo, če Pirjevca pogledaš vidiš, da predava Slovensko zgodovino in osamosvojitev kot mu naročijo iz Murgelj
wolfterier
04. 10. 2016 09.50
+0
Menda ja ne bodo odpustili Đuzepeja Pierazzija,on je še zadnji pravljičar,če ne štejemo Repeta murgeljskega !!!
24Ppkur
03. 10. 2016 21.07
+1
tako bi morali storiti tudi na mariborski in ljubljanski univerzi oz fakultetah, da začno predavat mlajši, sposobnejši, ki so v koraku z znanostjo, ne pa neki starci, že upokojeni, ki so na teh položajih zabetonirani že od Slave Vojvodine Krajnske, vlečejo visoke dnarce in honorarje, znanja pa ne prenesejo na študente.
ajgor76
03. 10. 2016 20.00
+1
Zdaj že 8ma vsako selo univerzo.. to pa je drugi problem... nivo znanja pa vztrajno pada, ker je podvržen zgolj finančnim interesom.. več diplomantov, več denarja... pol pa dajte ukinitev finančne injekcije tzv privatnim univerzami pa da vidimo kaj se bo zgodilo.
wolfterier
04. 10. 2016 09.51
+2
ajgor76
03. 10. 2016 19.58
+1
sposobnim, da jim je omogočena izobrazba...
mallonge
03. 10. 2016 19.52
+7
Najbolj lačna pa je Tekavčička. Krade in toži državo, da so povedali, da krade.
Madeni
03. 10. 2016 19.33
+4
V Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) so po pravnomočni sodbi v zvezi z nezakonitim vpisom študentov v absolventski staž poudarili, da študenti, ki so se vpisali na sporen način, za to niso odgovorni.......ZANIMIVO...Saj niso ONI.... V zvezi z dobrega pol milijona evrov kazni, ki jo bo morala plačati Univerza na Primorskem, pa so opozorili, naj denarja ne jemljejo iz kvote, namenjene študijskemu procesu.
Madeni
03. 10. 2016 19.36
+3
Kdo je plačal pol milijona ibogi delavci, tisti za trakom, upokojenci ki nimajo za zobe..in tisti na katere kateri vpijejo AFRIKA 5...???? Ti kiživijo od GLAVARINE delajo pa nacionalno ŠKODO...3X..
Madeni
03. 10. 2016 19.11
+9
Kako že gre tista o NASEDLI......INVESTICIJI samo na čereh so se razbili delavci, Tovarne, Logika in zdrava pamet..PROFESORJI za kurjo FIZIKO.. Izobražen ne pomeni pameten, najmanj pa koristen. V 90. letih prejšnjega stoletja smo začeli promovirati idejo, da je treba čim večjemu številu vsake generacije omogočiti študij, zato je politika izumila poceni študentske bone za prehrano, subvencije za študentske sobe in prevoze, pa zdravstveno zavarovanje za študente in študentske servise, ki so na trgu dela organizirali nelojalno konkurenco. Študentsko delo je pač za delodajalca ena najcenejših oblik dela. Seveda je bil študij fizike, strojništva ali gradbeništva neprimerno zahtevnejši od na primer mnogo prijetnejšega študija kulturologije ali sociologije kulture in priljubljenega študija ekonomije. Ampak prav favoriziranje družboslovnih smeri – rekorderki po številu ministrov, ki sta jih dali vsem slovenskim vladam, sta ljubljanski Fakulteta za družbene vede in Ekonomska fakulteta – se nam zdaj vrača kot bumerang. Čeprav imamo toliko diplomantov, kje so proizvodi z dodano vrednostjo? Če se nisem zmota v štetju, je bilo na Univerzi Maribor v zadnjem letu promoviranih 65 doktorjev znanosti, na Univerzi v Ljubljani pa samo leta 2013 v treh mesecih 223 doktorjev znanosti. Navajam še dve neprijetni statistiki: Po raziskavi Eurobarometra iz leta 2010 se je glede na vprašanje med delodajalci "Kako ste zadovoljni z veščinami diplomantov" Slovenija uvrstila na predzadnje mesto, slabša od nas je bila zgolj Litva. Medtem ko je delež z veščinami diplomantov nezadovoljnih delodajalcev v preostalih državah znašal v povprečju devet odstotkov, je znašal slovenski delež 18 odstotkov. Še bolj neprijetna je statistika o izumih, ki omogočajo izdelke z dodano vrednostjo: povprečje EU-ja je 120 patentov na milijon prebivalcev. To pomeni, da imajo uspešne evropske države na milijon prebivalcev krepko čez 200 prijavljenih patentov. Slovenija s svojo armado visoko izobraženega kadra registrira na milijon prebivalcev sramotno skromnih 60 patentov. Ker študentu ni bilo treba neposredno plačati za študij, mu seveda ni bilo treba razmišljati, kje bo delal po koncu študija. Ker neposredno ni nič plačal, tudi od svojih profesorjev ni mogel zahtevati, da bodo kaj znali, se kaj naučili vse je bilo bay de vej še tega niso zahtevali da bi vsaj bili približno točni na svojih govorilnih urah ali da naj v razumnem času odgovorijo na elektronsko pošto. A ker je sistem študija nastavljen tako, da je fakulteta dobila denar na glavo vpisanega študenta v prvi letnik (ne glede na to, koliko jih je letnik sploh končalo), si je fakulteta želela, da letnik naredi čim več študentov. Če bi zvišali kriterije zahtevnosti, bi bil osip večji in ne bi bilo potrebe po zaposlitvi takšnega števila predavateljev. Zato še naprej potrebujemo toliko študentov, ker drugače bo treba zmanjšati število predavateljev. Obenem pa s takšnim sistemom ubijamo kakovost na tistih študijskih smereh, kjer bi bilo potrebno občutno manj študentov na enega profesorja, a je v takšnem sistemu to nemogoče.
ajgor76
03. 10. 2016 19.57
-2
manj bluzi in dejstva navajaj. . sploh nisem do konca prebiral tvojih nebuloz.. si res zelis da pridemo do tega, sa bodo zgolj tisti, ki imajo finančno zaledje lahko študirali? boni, štipendije, servisi veze nimajo s študijskim procesom in naborom znanja, ki jih mora vsak diplomat določene fakultete znati ob zaključku procesa... to je zgolj in samo možnost tudi malo manj situiran im in vendarle sposobni,
mytim
03. 10. 2016 19.10
+0
Marušić je bil moj profesor na faxu. Pedagoška LJ Algebra2. Zelo sposoben človek
ajgor76
03. 10. 2016 19.58
+4
tron3
03. 10. 2016 18.35
+18
Na univerzi povedo, da imajo preko 300 zaposlenih, za kaj že, da meglo mešajo, ter izobražujejo kadre, ki so v bistvu ne zaposljivi!!!
dajno
03. 10. 2016 18.59
+4
ajgor76
03. 10. 2016 19.58
+1
valjhunsinkajtimara
03. 10. 2016 18.24
+13
A ni to drugače neka lažna univerza, kjer vsi dobijo diplomo ali pokažejo znanje ali ne? Tkao kot FDV kjer lahko padeš lepo stopnicah....
ajgor76
03. 10. 2016 20.01
+1
vivaro
03. 10. 2016 18.21
+16
Marušiča nagnati in prepovedati vstop na bilokatero univerzo za vedno....
piu
03. 10. 2016 18.02
+1
Nič posebnega..... Ne razumem zakaj taka medijska pozornost......... Odpuščanja se dogajajo vsak dan in skoraj povsod......
rovte
03. 10. 2016 18.20
+0
tron3
03. 10. 2016 18.37
+1
piu, to pa ne sme mimo kritične javnosti, če so pa odpuščali Nobelove nagrajence!!!
wolfterier
04. 10. 2016 09.55
+2
wolfterier
04. 10. 2016 09.56
+2
Izgleda star kakih 80,naj gre v penzijo !!!
igy02
03. 10. 2016 17.56
+2
Ko je bil Pišot med glavnimi (in njegova sestra Lucija Čok) rektorica, je bilo vse v redu. Pišot je pokasiral cca 200.000 Euro na leto in rdeči so se pasli. Ko so izgubili volitve za rektorja je vse narobe. Rdeči morajo biti povsod. Za njimi apokalipsa. In v časopisih ni nič pisalo. Pa vprašajte še tovariša Bohinca kako je nategnil Kitajce in kako imajo nekakšne študijske smeri, ki sploh niso poklic. Ko jim je Marušič stopil na prste, pa joj in krik. Rdeči se ne dajo. Pirjevec zgodovinar? Giuseppe Pierazzi do leta 2000. Potem je prišel cuzat v Slovenijo. In spremenil ime in priimek.
Skalinada
03. 10. 2016 18.12
+6
Eh, saj zdej se pa glih tko rdeči Marušiči pasejo. V cem pa je razlika?