Odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč bodo nižje

Poslanci so sprejeli novelo zakona o kmetijskih zemljiščih, ki znižuje višino odškodnin za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Opozicija je bila proti, saj da je novela nepotrebna, če ministrstvo za jesen pripravlja nove spremembe.

Polje

Z novelo zakona se bo znižala višina odškodnin za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. (Foto: Reuters)

Poslanci so z 48 glasovi za in 12 glasovi proti sprejeli novelo zakona o kmetijskih zemljiščih, ki znižuje višino odškodnin za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Poleg tega se bo odškodnina odmerila le od tlorisa objekta in ne več od celotnega zemljišča.

Predlagatelji novele so izpostavili, da je lanska uvedba odškodnin, ki jo je treba plačati pred izdajo gradbenega dovoljenja, gradnjo investitorjem bistveno podražila.

Novela prinaša črtanje odškodnine za zemljišča, ki imajo boniteto nižjo od 50. Predlagatelji se zavedajo nujnosti zaščite najboljših kmetijskih zemljišč, a obenem menijo, da bo edina prava zaščita najboljših kmetijskih zemljišč takrat, ko bo vzpostavljen kataster trajno varovanih kmetijskih zemljišč.

Franc Bogovič

Mininister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič (Foto: Miro Majcen)

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je izpostavil, da so se lotili priprave zakona, s katerim nameravajo jeseni vnesti nove spremembe zakona o kmetijskih zemljiščih in ena od teh vsebin je tudi nadomestilo.

"Ključno je tudi, da z vladno uredbo določimo trajno varovana zemljišča, kajti bojimo se, da bo običajni postopek, ki bo potekal preko sprejema občinskih prostorskih načrtov občin, potekal predolgo in bi bil lov nad kmetijskimi zemljišči predolgo odprt, predvsem v tistem delu, ko govorimo o spremembi kmetijskih zemljiščih," je poudaril Bogovič.

Opozicija je noveli nasprotovala, saj da koalicija s sprejemom hiti ter da je novela nepotrebna, če ministrstvo že za jesen pripravlja nove spremembe zakona. Ob tem pa so izpostavili, da je novela kratkoviden ukrep, ki sledi ozkim političnim interesom.

Prvotni predlog novele je sicer predvideval popolno ukinitev odškodnin, kar so predlagatelji pozneje dopolnili z amandmajem, v katerem so odškodnine ostale za najkakovostnejša kmetijska zemljišča z bonitetno oceno nad 50. Višino teh odškodnin pa so nekoliko znižali.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 13
 
KML 11.07.2012 23:54:40
Bravo, naš najpametnejši in najsvetlejši vodja! Takoj pozidajmo še tistih pet metrov rodovitne zemlje, ki jo imamo! Tako ne bo šanse, da bomo lahko, ko bo lakota, živeli od krompirja. O, se nam bo takrat še kako tožilo po razsvetljeni Mariji Tereziji ...
Meritmut 12.07.2012 13:17:08
Ah dej no, kot da bom zdaj šla obdelovati podedovano zemljo (ki je označena kot kmetijsko zemljišče, trenutno pa tam raste samo mah, ker je zemlja kisla), ker ne bom mogla gor hiške postavit. Nekatera zemljišča so preveč cenjena, rodovitna pa ne in je prav, da imamo navadni smrtniki možnost pozidati tako zemljišče...ne pa da mečemo denar skozi okno zaradi najemnine!
Več komentarjev