Slovenija

Odslej skrb tudi za izrabljena vozila

Ljubljana, 03. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od danes začne v Sloveniji delovati sistem ravnanja z izrabljenimi motornimi vozili, ki vsem lastnikom le-teh nalaga njihovo razgradnjo.

V Evropo tudi z uvajanjem evropskih predpisov
V Evropo tudi z uvajanjem evropskih predpisov FOTO:

Slovenija sistem uvaja skladno z evropskimi predpisi. Zadnji lastniki izrabljenega motornega vozila tako od danes dalje vozila ne morejo odjaviti iz prometa, ne da bi prijavno/odjavni službi na upravni enoti predložili potrdilo, ki dokazuje, da so vozilo predali v razgradnjo pooblaščenemu predelovalcu. Plačilo stroškov razgradnje bo do polne vzpostavitve sistema (približno dva meseca) plačevala država.

Po ocenah ministrstva za okolje, prostor in energijo v Sloveniji vsako leto nastane približno 50.000 izrabljenih motornih vozil. Povprečna starost voznega parka je nekaj manj kot sedem let, po pričakovanjih pa se bo povečevala.

Veliko starih avtomobilov pristane v gozdovih
Veliko starih avtomobilov pristane v gozdovih FOTO: POP TV

Ker do sedaj veljavna zakonodaja ni predpisovala razgradnje motornih vozil ali kakšnega drugega ukrepa za varovanje okolja, so izrabljena motorna vozila lahko končala po gozdovih, na divjih odlagališčih, avtoodpadih ali parkiriščih. Leta 2002 so inšpektorji za okolje evidentirali in pregledali 420 posamično zavrženih vozil in 17 lokacij, kjer je bilo nepravilno odloženih 2100 izrabljenih motornih vozil. Podobno je bilo lani, ko so našli 700 posamično zavrženih vozil in štiri lokacije z dodatnimi 250 zapuščenimi vozili.

Za vozila na trgu pred 1. marcem 2003 še en strošek več

Lastniki bodo pri odjavi avtomobila dobili še položnico za razgradnjo vozila
Lastniki bodo pri odjavi avtomobila dobili še položnico za razgradnjo vozila FOTO: Dare Čekeliš

Lastnik izrabljenega motornega vozila mora torej z današnjim dnem pred odjavo iz prometa dostaviti vozilo na prevzemno mesto, odkoder ga pooblaščeni predelovalec odpelje do centra za obdelavo, kjer poskrbi za njegovo predelavo. Lastnik na prevzemnem mestu prejme položnico za plačilo stroškov razgradnje in potrdilo o razgradnji. Stroški razgradnje so določeni v višini 21,1 tolarja na kilogram plus davek na dodano vrednost, vendar pa jih bo do polne vzpostavitve sistema, predvidoma dva meseca, še plačevala država.

Za začasno opravljanje gospodarske javne službe ravnanja z izrabljenimi motornimi vozili je Vlada RS določila štiri izvajalce, ki bodo storitve upravljali na dodeljenih območjih upravnih enot. Obvezno plačevanje stroškov razgradnje bo veljalo le za tista motorna vozila, ki so bila dana na trg pred 1. marcem 2003. Pri motornih vozilih, ki so bila dana na trg po tem datumu, so namreč stroški razgradnje že vključeni v ceno vozila.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1