Slovenija

'Odstopil ne bom'

Ljubljana, 23. 09. 2009 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.S./B.J./E.K.
Komentarji
169

Semolič je na poziv Murinih delavcev k razmisleku o odstopu odgovoril, da o tej potezi ne razmišlja. Medtem pa se sooča z izpadom velikega števila članarin v sindikalno blagajno.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Miro Majcen

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Dušan Semolič je po 48 urah tišine sporočil, da ne namerava odstopiti, kljub temu da je bila to ena od stavkovnih zahtev 3000 delavcev Mure. "Žal mi je, da mi je ta skupina delavcev izrazila nezaupanje, saj smo se sindikati z mano vred trudili, ko so vsi dvigovali roke – tako lastniki kapitala kot politiki," se je odzval na torkov poziv predstavnika delavcev Mure Petra Gruškovnjaka, naj razmisli o odstopu s položaja. Dodal je, da je v tako veliki sindikalni organizaciji "demokracija tudi to, da neka skupina izrazi nezaupanje", da pa uživa zaupanje večine članstva. V Muri sicer celo zbirajo podpise za njegov odstop, nezaupanje pa so izrazili tudi v Gorenju.

Vendar pa Semolič meni, da mu večina članov še vedno zaupa in "ve, da se borim za njihove pravice".

"V to krizo nas je pahnil kapital, v tako veliko, da prihaja do te velike jeze besa do vseh, tudi do sindikatov in do mene," še pravi.

Izpad 160.000 evrov članarin Murinih delavcev?

Krizo pa bo občutil tudi Semoličev sindikat, ki se ob izgubi delovnih mest tako velikega števila Murinih zaposlenih sooča tudi s finančnimi posledicami.

Vodstva sindikatov zasebnega sektorja, ki delujejo v okviru ZSSS, so sicer na torkovem sestanku Semoliču izrazila polno podporo. Sprejeli so tudi "strategijo za radikalnejše aktivnosti sindikatov v ZSSS, katerih cilj je izboljšanje ekonomskega in socialnega položaja delavk in delavcev ter ponovna vzpostavitev dostojanstva članic in članov sindikatov v ZSSS".

Po podatkih Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) so lani člani ZSSS zaslužili nekaj več kot 2,4 milijona evrov, od tega so 1,4 milijona evrov porabili za plače sindikalnih funkcionarjev. Poleg tega imajo po podatkih Ajpesa tudi za 2,3 milijona evrov nepremičnin, ki stojijo na več kot 700.000 evrov vrednih zemljiščih, še skoraj 100.000 evrov pa imajo v delnicah in vrednostnih papirjih ter deležih v podjetjih.

Semoličev sindikat s posameznimi centralami skupaj naj bi tako samo od Murinih delavcev dobival okrog 160.000 evrov članarin, ki pa jih zdaj očitno ne bo več, saj v sindikalno blagajno ne bodo več plačevali.

'Politiki izkoriščajo razmere sebi v prid'

Semolič je zavrnil tudi navedbe predsednika SDS Janeza Janše, da je ZSSS lakaj vladajoče politike in da je prav sindikat še dodatno zapletel situacijo za zaposlene v Muri in v Gorenju. "V ZSSS odločno zavračamo te trditve. To ne drži. Žal politiki izkoriščajo nastale razmere sebi v prid," je dejal.

Imenovanja Starmana ne komentira

Prvi sindikalist sicer imenovanja Bojana Starmana na čelo uprave Mure ni želel komentirati. "V to se ne spuščam, to je stvar lastnikov. Pomembno je, da se stvari v podjetju umirijo," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bucymd
24. 09. 2009 12.29
semulič od kod ti ideja da te podpira večina delavcev?poznam kar nekaj ljudi ,ki so sestopili iz članstva!
laufer
24. 09. 2009 11.04
Ko je poslovodstvo podjetij najbolj ranljivo, Semolič nima strategije napada. Sindikati, plačujete osle! Semolič pa je umska sramota za sindikate!
matko70
24. 09. 2009 10.59
določene sindikaliste je potrebno nagnat k vragu,še prej pa pogledat,koliko so si nagrabili in jim zaseči ter razdeliti delavcem mure. tuka ima janša kar prav.vsa leta so šli iz roke v roko delodajalcem. če bi tudi vodilni sindikalisti imeli po 400 evrov plače-bi se borili za delavce! tako pa......
deloholik
24. 09. 2009 10.45
problem je, da to ni sindikat v pravem pomenu besede, ki bi lahko upravičeval svojo vlogo v socialnem dialogu. Vedno bolj jasno postaja da je samo še ena organizacije vlade katere glavni namen je "obvladovanje" situacije....na čigav račun se pa itak ve.
sherum
24. 09. 2009 10.07
Semolič dela za delodajalce in ga dosti ne brigajo delavci. Seveda ko pride pred televizijo se repenči kako je potrebno delavce zaščitit in jim datio večje osebne dohodke. in to je vse kar dela. Po drugi strani pa se druži z veljaki saj tam vidi denar in zaslombo.
mulcon
24. 09. 2009 09.40
Tajkun v sindikalni obleki.Tudi vodstvo sindikata kazensko ovadit zaradi kraje delavskega denarja in uporabe tega v druge namene, neza tiste za kar se plačuje.Samo je vprašanje kdo bo sodil to skorumpirano sodstvo v Sloveniji.
Boniy
24. 09. 2009 09.29
Sindikat eden ali drugi zame in sodelavce niso naredili ničesar kod ponudili kakšen izlet krompir zato sem se ispisal že pred leti .Ker jim enostavno nisem zaupal več, denar je pa tudi moj in sam odločam onjem .Zato vsagdo ima pravico odločit kaj mu je sindikat naredil dobrega in če še bo ostal pri njem in plačeval članarino.
Absinthe
24. 09. 2009 09.02
Ne moreš verjeti,ampak zares brišejo komentarje.571
andibano
24. 09. 2009 08.31
Janša ima prav: tov. Semolič je bil kot sindikalist vladni lakaj še v času socializma (tako kot pokojni Božiček)! Navade in način dela ima enak, edina sprememba je, da se sedaj pusti naslavljati z gospodom. Vsa stara šola bi le zapravljala denar in gradila razne štadione, ljudje pa nimajo za kruh, če malce pretiravam. In to bo trajalo, dokler bodo imeli oblast bivši komunisti in njihov vdani podmladek. Žal.
Absinthe
24. 09. 2009 08.27
Poleg teh skorumpiranih sindikatov se še postavlja vprašanje kaj pravzaprav počne vsa tista gomila blondink na inšpektoratu za delo,ki ni opazila vseh teh v nebo kričečih krivic kršenja delavske zakonodaje in vse teh sfoliranih elaboratov.Se mar le čoha po riti,tvezi o tem in onem in petega pride po plačo?Ali pa se tudi te figure pripravljajo na štrajk?
gospakatja
24. 09. 2009 08.18
dokler je zsss lakaj vlade, je ena milost; problem je to, da je vlada lakaj zsss!!!!!!!!!!
boksim
24. 09. 2009 08.10
1,4 mio.EUR za plače sindikalnih funkcionarjev !? ,zakaj bi komunjara odstopila ???
Roxy79
24. 09. 2009 08.10
To kar govorim lep čas... SEMULIČ JE BANDA,DOL Z NJIM. Ne naredi absolutno NIČ za delavce...razen takrat pokaže interes,ko gredo delavci na ceste,pa še takrat jih začne miriti in pošiljati nazaj na delovna mesta.
maneno48
24. 09. 2009 07.59
le kdo bi se odpovedal 3rem tisočakom, delavci odstopite ga !!!!!!!!!!!!!!!!!!
ACEG
24. 09. 2009 07.45
Prava rešitev je edino: usklajevanje DELAVEC-DELODAJALEC Kaj delamo, zakaj delamo,čigavo je kaj, zakaj jaz manj on več,kaj mi pripada, če delam tako in kaj če sploh ne delam ipd....( vse seveda tudi v okviru zakonodaje ) in to je potrebno sproti pa makar vsakega petnajstega. SINDIKATI so nepotreben strošek delavca, ki jih samo zavaja.
zetta
24. 09. 2009 07.39
v bistu bi morali vsi delavci v sloveniji nehati plačevati članarine tem kradljivcem in lažnjivcem....kateri sindikat pa je naredil kaj za delavce v sloveniji....naj mi g. semolič razloži kaj so dobili delavci mure za 160.000 eur letno danega denarja....enkrat septembra mogoče kišto jabolk ali krompirja...ma lepo vas prosim....samo denar se pobira in naj nam g. semolič in njegova lepa druščina že enkrat razkrijejo kakšen plače si izplačujejo na račun delavcev...SINDIKATE V SLOVENIJI BI ZDAVNAJ MORALI ŽE UKINITI IN UPAM, DA BODO DELAVCI NEHALI PLAČEVATI VSEM ČALANRINE...si jih ne zaslužijo....
TPoweR2
24. 09. 2009 07.38
semolic nateguje vse clane svojega sindikata, dela ne nic (ze vsaj 20 let) vlece pa ogromno placo od clanarin sndikalnih clanov. Ce bi ljudje vedli kolko zasluzi bi ga ze zdavnaj lincali. Poleg tega je tipicni komunist, kdor pozna njegovo politicno preteklost se iz casov yuge bo to potrdil, sicer pa je se danes pri levih.
samajajca
24. 09. 2009 07.36
Ja kaj bo pa drugega delal v življenju do pokojnine?
Absinthe
24. 09. 2009 07.34
Zanimiv je ,da so začeli kariero rdečega camorista leta 90.Prej gatorej ni bilo.Semolič in njegovi priskledniki(gospa Roksandić)so mirno opazovali uničevanje mariborskega gospodarstva,lagali in zavajali delavce jih pošiljali na socialo brez kančka slabe vesti.Za sindikat so vedno najemali najslabše odvetnike ali na razprave pošiljali pripravnike,izguljali najsigurnejše tožbe delavcev.Zato je tudi jasno zakaj jih ni v nobeni mednarodni sindikalni povezavi.Tujih pač ne morejo farbati,le ti se jih lahko samo sramujejo.Da pa imajo podporo vodstev sindikata zasebnega sektorja je popolnoma jasno.Tako lahko ta sektor še bolj mrcvari izžete delavce.Ampak enkrat za vse pride račun...
SherlockH
24. 09. 2009 07.31
Rado62 Še več, gravitacijska sila je posledica ukrivljenosti časa in žal ta nesramno vedno znova prizemljuje te preoblečene komuniste, ki se danes širokoustijo z demokratičnimi floskulami: neodvisnost in objektivnost.Potrebno je že priznati, da je Semolič s svojim obnašanjem izdatno pomagal, da proces "socializacije" delovca in predsem njegove denarnice traja dlje kot je bilo obljubljeno. To gre pripisati njegovemu na nobenih konkretnih rezultatih utemeljenemu snobovstvu, ki se ga človek nauči med socialističnimi poglavarji s partijskimi knjižicami. Glede na splošno stanje bi bilo najbolje kar ukiniti te sindikate v takšni obliki kot jih poznamo danes, ker ne služijo državljanom, ampak si ji -žal-želijo zgolj le tisti, ki volijo rdečo falango.