Slovenija

Odtekanje kerozina v podtalnico neizogibno, potreben bo monitoring

Koper, 26. 06. 2019 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
46

V nesreči tovornega vlaka pri Hrastovljah je izteklo okoli 10.000 litrov kerozina. Odtekanje tega naftnega derivata v podtalnico je neizogibno. V Rižanskem vodovodu zagotavljajo, da je voda pitna in varna, a se pripravljajo tudi na izločitev vodnega vira. Odjemalce prosijo za varčno uporabo in poudarjajo, da ima sanacija območja prednost pred ponovnim odprtjem prometa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V tla iztekel kerozin
    03:27
    Iz 24UR: V tla iztekel kerozin
  • Iz 24UR: Redukcija vode?
    01:27
    Iz 24UR: Redukcija vode?
  • Iz SVETA: Zaskrbljeni krajani zaradi nesreče vlaka v bližini reke Rižane
    06:15
    Iz SVETA: Zaskrbljeni krajani zaradi nesreče vlaka v bližini reke Rižane
  • Iz SVETA: Zakaj je vlak iztiril?
    02:56
    Iz SVETA: Zakaj je vlak iztiril?
  • Iz SVETA: Poškodovana kretnica?
    01:52
    Iz SVETA: Poškodovana kretnica?

Takoj po nesreči so povečali odjeme iz sosednjih vodovodov v Sežani in Buzetu, obenem pa so prekinili neposredni zajem iz izvira Rižane. Začeli so zajemati tudi vodo iz izredno nizkih nivojev podtalnice. Kerozin podtalnice najverjetneje še ni dosegel, njegovo večjo izpiranje pa pričakujejo šele ob prvem naslednjem deževju. Glede na to, da gre za hlapljivo snov, je vprašanje, koliko ga je dejansko šlo v tla, dejstvo pa je, da "katera koli kapljica je šla v teren, je nepotrebna in za nas izredno nevarna".

Nataša Viršek Ravbar z Inštituta za raziskovanje krasa pri ZRC SAZU je dejala, da kadar gre za razlitje nevarnih snovi na kraškem območju ni časa in možnosti za sanacijo. Ko enkrat nastopi onesnaženje na kraškem območju, ni nobene pomoči. Na kraju nesreče v enem od izjemno ozkih predorov na obstoječi enotirni progi čez Kraški rob po njenem vedenju tudi ni lovilcev olj – "kar je šlo v zemljo, je šlo," je dejala.

Lokacija torkovega iztirjenja tovornega vlaka, iz katerega je po ocenah steklo okoli 10.000 litrov kerozina, je prispevno zaledje izvira Rižane, ki je vodni vir za celotno slovensko obalo. Vodne poti na kraškem območju se sicer lahko zelo prepletajo med sabo. Po dostopnih raziskavah so hitrosti pretakanja voda med 25 in 120 metri na uro, vendar to velja za razmere, ko je zemlja namočena. Ker pa je trenutno sušno poletno obdobje, se lahko po njenih besedah predvideva, da se bo onesnaženje v zgornjem delu vodonosnika ustavilo in čakalo na nadaljnje padavine, da ga potisnejo naprej proti izviru.

Ob nesreči tovornega vlaka se naj bi izlilo 10.000 litrov kerozina.
Ob nesreči tovornega vlaka se naj bi izlilo 10.000 litrov kerozina. FOTO: POP TV

Ker možnosti za sanacijo ni, je treba biti pripravljen in spremljati, kdaj se bo onesnaženje na viru pojavilo. To bi se lahko zgodilo zelo hitro, tudi v roku od enega do petih dni, a to velja za v vodi topne snovi. Ker nafta in naftni derivati v vodi niso topni, je težko napovedati, kako natančno se bodo stvari odvile. Nemogoče je dati tudi napoved, kdaj bo onesnaženje doseglo izvir, je dodala Viršek Ravbarjeva za STA.

Če se bo na izviru pojavil le manjši del iztekle količine, to pomeni, da preostanek lahko še vedno čaka nekje v podzemlju na nadaljnje ugodne razmere, da se premakne po podzemnih vodnih poteh. To lahko traja tudi tedne, odvisno od vremenskih razmer oziroma prvih močnejših padavin, ocenjuje Viršek Ravbarjeva.

Rižanski vodni vir je tako lahko ogrožen dlje časa, ob vsakih padavinah pa se lahko kerozin spet spira v vodo v manjših koncentracijah, je opozorila. Spomnila je, da se je nekaj podobnega že zgodilo jeseni leta 1994, ko se je pri Obrovem razlilo plinsko olje. A takrat je kmalu po izlitju deževalo in je onesnaženje na izvir prišlo v treh dneh.

Kakšen bo vpliv na prebivalce?

Da bo kerozin prišel v podtalnico, je žal po ocenah strokovnjakov neizogibno. V Rižanskem vodovodu bodo morda zaradi tega prisiljeni k izločitvi vodnega vira Rižane, da bi preprečili dostop onesnažene vode do same vodarne.

Prav ti obeti ob bližini vrhunca turistične sezone in napovedanem sušnem obdobju predstavljajo težavo. Trenutno namreč v Rižanskem vodovodu ne omejujejo porabe vode, odjemalce – teh je okoli 90.000, v času turistične sezone pa tudi do 130.000 – pa pozivajo k racionalni rabi vode.

Če bo treba izločiti vodni vir Rižane, bodo potrebe po vodi večje od razpoložljivih količin in takrat bodo v Rižanskem vodovodu morali razglasiti izredne razmere. Po besedah Sare Milenkovski, tiskovne predstavnice vodovoda, to konkretno pomeni, da bodo vsi odjemalci še naprej imeli dostop do vode, da pa bo dnevno oskrba z vodo lahko motena oz. bo dobava vode lahko po nekaj ur prekinjena.

V Rižanskem vodovodu bodo morda morali izločiti vodni vir Rižane.
V Rižanskem vodovodu bodo morda morali izločiti vodni vir Rižane. FOTO: POP TV

Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj je dodal, da pri sanaciji posledic nesreče pričakujejo pomoč države, da bo posledic na vodnih virih čim manj. Kraj naj bi po njegovih pojasnilih v četrtek obiskal tudi okoljski minister Simon Zajc.

Vodooskrba je namreč trenutno "ključnega pomena, vse drugo je temu podrejeno". Pri tem že na izviru ne bodo dovolili, da v sistem spustijo kontaminirano vodo. Glede sanacije po nesreči pa je Pregelj izrazil pričakovanje, da "se pristopi k odgovorni, resni in takojšnji sanaciji nastale težave", kar bi vključilo odstranitev kontaminirane zemljine.

S tem se je strinjal tudi koprski župan Aleš Bržan. "Vodooskrba je na prvem mestu, zdravje naših ljudi je na prvem mestu," je poudaril in dodal, da naj si noben gospodarski subjekt ne drzne, da ne bi saniral nastale škode, preden se bo spet vzpostavilo normalne prometne tokove.

Prisotni so ob tem ponovili pozive, da sta čim prej potrebna dodaten vodni vir za slovensko Istro in izgradnja drugega železniškega tira do Divače.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lahunin
27. 06. 2019 14.45
je kaj cudnega se ve gdo je lastnik kot ceste zeleznice avijonov
Trippin balls
27. 06. 2019 12.56
+0
ali bo lastnik tovora plačal odškodnino za tole?
korintos23
27. 06. 2019 13.24
+3
štrekeljc
28. 06. 2019 09.50
Zakaj pa je po tvoje lastnik tovora odgovoren za nesrečo?
kure bedne
27. 06. 2019 12.52
+4
Vlak iztiri pri 30 na uro, vmes je kretnica. Mater res je težko najti krivca. Meni smrdi po zaroti. Sigurno je vmešana politika. Kradejo kjer se le da. Čakte, da bodo začeli z načrti JEK 2, drugi blok jedrske elektrarne. Ne verjamete?
kakafonijaprava
27. 06. 2019 12.11
+8
ha,ha, monitoring, ta nesreča je isti klinc, kot kemisov požar na Vrhniki! Sprijaznite se nimamo več nadzora nad okoljskimi goljufi, ki onesnažujejo!
CIGU MIGU
27. 06. 2019 12.10
+10
spoštovani komentatorji,če bi slučajno zagorelo in počilo v tunelu v dolu,mislim da bi bila obala odrezana od ostale slovenije,zato ne se norčevat iz nesreč in ljudi,sicer pa kdor ne čuti z prebivalstvom lahko ostane tam gor namesto da se vali vsak vikend na obalo...srečno
flamengo
27. 06. 2019 08.44
-3
in leva elita bi rada drugi tir speljala po isti lokaciji.
fairplayy
27. 06. 2019 08.44
+3
tam se bojijo medveda vsi bomo šli rakom žvižgat skupaj z medvedi od silnega onesnaževanja od kurjenja smeti do podtalnice, prometa...
korintos23
27. 06. 2019 08.27
+4
Spodaj eni strokovnjaki trdijo da tračnica ne more kar tako naenkrat počit!?! hahahahaha
Casey Ry
26. 06. 2019 18.28
-15
Skoda kerozina, bolje, da bi sel za adrio airways!
pikijakob
26. 06. 2019 18.24
-41
Kaj je kje reaktor razneslo ... ker panika je grozna, zaradi teh 10.000l kerozina.
Tomvojo
26. 06. 2019 18.05
+11
A ne plava benz in nafta na vrhu- vode, sam vprašam
Uporabnik113189
26. 06. 2019 18.23
+24
Vprašaš lahko. Si že kdaj poskusil plavajoči kerozin odstraniti in tako "očiščeno" vodo piti? Verjemi mi, ne boš je spravil po grlu, ker smrdi že na daleč..
Uporabnik113189
26. 06. 2019 17.48
+39
Tako kot je dejal mafijski boter, če bo mjemu sinu padla opeka na glavo, ga udarila strela, ali kakršna koli druga nesreča bom krivil vas ( mafijske družine). Nenavadno je, da se zgodi razlitje in nesreča PRAV NATANČNO na vodovarstvenem območju. Nisem vraževeren, torej ne verjamem v naključja. Upam da tudi Šarec ne verjame v "nesreče" na neprimernih mestih. Če ima vlada kaj v hlačah, zgodbo razuskati, odgovorne pa stlačiti medtem v zapor, jih cvreti na počasnem ognju..Če so nedolžni se bomo opravičili, če niso so pa zaslužili to kar se jim bo dogajalo naslednih dvajset let. Veseli naj bodo da ne vladajo kitajci. Anmpak to so samo sanje, v Sloveniji pač verjamemo v "nesreče" na nepravih mestih. Na primer v bankah, res je nerododno da jih moraš sanirati za milijarde, upokojenci pa imajo zato pokojnine odmerjene po 450 EUR.. Ne pa v Avstriji, kjer se norčujejo s 1600 EUR. Ampak tam imajo vlado..
abc123def456
26. 06. 2019 17.41
+13
drugi tir gre tudi ccez vodovarstveno podroccje. torej???
Cesar Millan - Vodja krdela
26. 06. 2019 18.12
-3
LAHKO BI POSNELI ZELO DOBER FILM !!! SAMO SE NE VE KDO BI BIL LAHKO REŽISER !!!! Vse bol ko gledam in poslušam se mi zdi velik pritisk po drugem tiru !!! IGRALCI PA NE TAKOLE !! Drugi tir se bo tako ali tako zgradil !!! A je vse preveč napihneno ,da bi bilo res !!! POČENA TRAČNICA !!!! KAJ PA SO DELALI PREGLEDNIKI !!!! SAJ TRAČNICA NE MORE POČIT ALI SE PRELOMIT ,KAR NA ENKRAT !!!!! GOSPODJE !!! IZ ŽELEZNIC POJDITE NAKLADAT ZGODBO KAM DRUGA !!!!! LENKA BRATUŠEK !! PA JE TAKOJ ŽE NALOŽILA !!! DEREKTIVO !!!!!
ivanveliki
26. 06. 2019 20.29
+3
Torej,prepovedati pretovor in prevoz nevarnih tovorov čez vodovarstveno področje.Enostavno kot pasulj.
tbmb
27. 06. 2019 07.51
+0
Pojma nimaš idi komu drugemu pametovat ,sigurno si na javni upravi v službi,da take trosiš pojma nimaš o fiziki!!!!!!!????
štrekeljc
28. 06. 2019 09.52
Ne. Trasa drugega tira NE GRE čez vodovarstveno območje. Gre pa tista, ki jo Vili predlaga kot cenejšo.
Manandi
26. 06. 2019 17.16
+13
Za Rižanski vodovod so že davno ugotovili, da je umazan, poln alg, da spušča in bi ga bilo potrebno obnovit to je bila dve leti nazaj glavna tema Mojce Dumančič med poletnimi meseci kako so kazali tisto usrano mlako brez vode...((( Čudno da danes še ni nastopala..
kaktusar1
26. 06. 2019 17.26
+6
očitno o vodovodnih zajetji in sistemih nimaš pojma o pojmu...
Vig1
26. 06. 2019 17.14
+35
Spet nov uspeh pri onesnaževanju Slovenije. Naše Kraške jame smo napolniti s kerozinom :-)
Tomvojo
26. 06. 2019 18.07
-3
pokercat912
26. 06. 2019 17.13
+2
Vig1
26. 06. 2019 17.10
+35
Monitoring!? A vam je spet prevajalnik iz angleščine crknil? Po slovensko je to Nadzor ali pa Kontrola.
spam1
26. 06. 2019 17.14
+15
Ni res. Odpri SSKJ in poglej. Monitoring = načrtno in stalno opazovanje in spremljanje količine kake snovi v drugi snovi.
Vig1
26. 06. 2019 17.19
+17
Sem odprl SSKJ in našel samo Monitor. Monitoring mi najde samo v Angleško-Slovenskem slovarju.
SLOVENEC
26. 06. 2019 17.20
-13
Eni so pač hudo pametni. Monitoring je beseda ki je vsakodnevno v rabi. Predvsem v industriji.
Frane Šajn
26. 06. 2019 17.06
+25
Sem že obupal , da bom še kdaj v tem "lajfu" v tej zavoženi državici prebral kaj pametnega!
spam1
26. 06. 2019 17.17
+1
razocarani
26. 06. 2019 17.00
+22
ha ha ha ,,a se vi hecate ,,sedaj je prepozno jokcati ,,to je znano ze odkar stoji ta bedna proga ,,vsi domačini so bili proti da se zgradi ta proga ,,a v jugi ni imal narod besede ,,danes pa jo ima še manj ,,luka brez dobre železniške in cestne povezave ne bi smela obstajati a kaj ko imamo res bedno politiko ,,nasankali pa bomo vedno navadni drzavljani ,,ni ravno lepo biti brez vode pa še v teh vremenskih razmerah ,,in vsako leto bo huje ,,nekje preveč vode drugje premalo ,,
Frane Šajn
26. 06. 2019 17.21
+13
Pokupimo sami te delnice in zgradimo ta krvavo prepotreben drugi tir za boljšo pogajalsko podporo v tem fohtu! Vladi pa v razmislek kam je obljubila zadnjih 460 milionov - vrtičkarjem!!! Italija in Madžaroni snujejo kot se bere svoj način kako uničiti Slovenijo v tem delu. Od Italijanskega obiska dalje so takoj zakupili kar precej Tržaške luke ,se vam ne sanja kje živite. Naivnemu Pahorju pa enkrat zavselej dopovejte naj ne sanja s temi njegovimi namišljenimi prijateljskimi državami okoli nas!
Tomvojo
26. 06. 2019 18.10
+10
So v plače denar vlagal namesto v vzdrževanje proge, Pavlič in Brdajs, sam poglejte kdaj so bili nazadnje stebri za štrom pobarvani?
razocarani
26. 06. 2019 19.55
+9
hvala z privoščlivost ko bomo brez vode ,,sicer pa bo vse vas kaj hitro doletela karma ,,ne se veseliti preveč ,,obala je prestala že marsikaj pa bomo še to ,,tudi brez vas ki vsakemu privoščite vse najslabše ,ja kleni slovencelni z lepim se ponašate ,,
RupniK
26. 06. 2019 16.56
+26
Alenka hvala ti, ker si pridobila sredstva za drugi tir, da se take stvari ne bodo več dogajale. Globoko sem ti hvaležen! Aja, pa hvala ti za zastonj vrtce, ki si nam jih obljubljala pred volitvami. Hvala,hvala,hvala!
Frane Šajn
26. 06. 2019 17.12
+5
Podobno hehetanju Rupnika na Plečnikovem stadionu, ko je zaprisegel s svojo četo kvizlijev Dolfiju! Kaj ko bi Šarec raje tistih 460 milionov, ki jih je namenil po novem za vrtičkarje danes sveža novica v Slo. Novicah z 1.5 d0 5.0 goveda v lastništvu, preusmeril v ta tir, ki je za nas kot državo ključnega pomena! Kaj praviš ti naivni škodoželjni Rupnik! In tu privlečeš vrtce kot umno primerjavo . Pač po pameti kajnede! Da vas ni sram ljudje, pravi plod Slovenske zajedljivosti brez razuma.
Tomvojo
26. 06. 2019 18.13
-4
Država od 2TDK in Luke nima skoraj nič vse poberejo lastniki. +nula je zakon v računovodstvu.
ivanveliki
26. 06. 2019 18.44
+2
Pa tudi penzijoniste je omenjala.Nam je nekaj lepega obljubljala pa je hitro pozabila.
RupniK
26. 06. 2019 18.54
-3
Frane, leta 2019 smo. Dobro jutro tebi in Leonu in stadionu, na katerem je klavrno propadel vaš miting resnice!