Slovenija

Postojnska bolnišnica izplačala odškodnino, 'najvišjo do zdaj v Sloveniji'

Postojna, 29. 05. 2017 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ti.Š./K.H./STA
Komentarji
36

Odvetnica oškodovane družine iz Nove Gorice, ki je postojnsko bolnišnico tožila zaradi zapleta pri porodu, je prejela zahtevano odškodnino. Ta znaša dobrih 850 tisoč evrov in je najvišja doslej, ki so jo izplačali v Sloveniji zaradi zapleta pri porodu. Bolnišnica je prek odvetnika že vložila zahtevek za revizijo.

Lucija Šikovec Ušaj, odvetnica oškodovane družine iz Nove Gorice, ki je postojnsko bolnišnico zaradi zapleta pri porodu tožila za odškodnino, je pretekli teden na račun prejela nakazan znesek, 853.438 evrov. "Denar bo družini prenakazan takoj, ko mi sporočijo številko transakcijskega računa," je Šikovec Ušajeva povedala za 24ur.com.

Bolnišnica Postojna je oškodovani družini iz Nove Gorice plačala dobrih 853.000 evrov.
Bolnišnica Postojna je oškodovani družini iz Nove Gorice plačala dobrih 853.000 evrov. FOTO: POP TV

To sta potrdila tudi odvetnik postojnske bolnišnice Miran Škrinjar in direktor Bolnišnice Postojna Aleksander Merlo. "Na podlagi sklepa o izvršbi, ki ga je vložila tožeča stranka, je izvršba v celoti realizirana in odškodnina poplačana", je dejal Škrinjar. O plačilu odškodnine je bolnišnico obvestila Uprava RS za javna plačila, ki je bolnišnici izdala obvestilo o opravljenem poplačilu upnika v izvršilni zadevi.

Bolnišnica Postojna se bo trudila čim bolj nemoteno izvajati programe, bo pa zaradi izplačila odškodnine okrnjen investicijski program, je dejal direktor Bolnišnice Postojna Aleksander Merlo.

Zaradi izplačila odškodnine naj bi imela bolnišnica nekaj dni blokiran račun. Je pa družina denar od bolnišnice izterjala z izvršbo.

Zahtevek za revizijo že vložen

Škrinjar ob tem sicer dodaja, da je bolnišnica na vrhovno sodišče že vložila zahtevek za revizijo. "Verjamem, da v tem vidijo smisel," pa na to pravi Šikovec Ušajeva in dodaja, da meni, da se bolnišnica na ta način skuša izogniti morebitnim očitkom, da ni v pravnem smislu storila vsega potrebnega, da se zavaruje. "Prioritetna naloga bolnišnice bi sicer morala biti skrb za bolnike, ne pa denar," še pravi odvetnica oškodovane družine.

Revizijsko sodišče lahko sodbo spremeni, razveljavi ali potrdi. Slednje bo po mnenju odvetnice tudi storilo.

Oba odvetnika računata, da bo odločitev vrhovnega sodišča znana v roku leta dni.

Šikovec Ušajeva: Bolnišnica želi vplivati na sodišče

Sicer pa Šikovec Ušajeva še meni, da bolnišnica preko medijev in javnosti skuša izvajati pritisk na vrhovno sodišče, da bi reviziji ugodilo. "Bolnišnica ves čas govori, da bodo zaradi izplačila morali odpovedovati operacije, da ljudje ne bodo več imeli zagotovljene ustrezne zdravstvene nege in podobno. Menim, da bolnišnica s tem skuša preusmeriti pozornost od tega, da so povzročili eno ogromno škodo."

Mi nismo nikomur nič ukradli, sodišče je izdalo sklep in sklep se je izvršil. Oni naj pa kar delajo, samo malo manj neumnosti, pa bo v redu. Odvetnica Lucija Šikovec Ušaj

Škrinjar sicer pravi, da odškodnina "neposredno ne vpliva na izvajanje programov, ki so v interesu pacientov in mamic, lahko pa da bo povzročilo potrebe po reprogramu investicije, ki jo trenutno vodi Bolnišnica Postojna". Za kakšne investicije gre, ne ve natančno, misli pa, da gre za sofinanciranje gradnje urgentnega centra v Postojni.

Odvetnik: Račun je bil blokiran nekaj dni

Postojnska bolnišnica naj bi po besedah Škrinjarja pretekli teden zaradi izplačila odškodnine nekaj dni celo imela blokiran račun. "Šlo je za par dni, ker je bila izvršba prejšnji teden vročena, v istem tednu pa tudi realizirana."

Ministrstvo: Gre za najvišjo odškodnino do zdaj v Sloveniji

Ministrstvo za zdravje je potrdilo, da je s problematiko seznanjeno. Po informacijah, ki jim jih je posredovala bolnišnica, njihov račun ni blokiran. "Bolnišnica bo imela na dan izplačila plač dovolj sredstev na razpolago, saj bo na dan 31. 5. 2017 in 10. 6. 2017 prejela akontaciji ZZZS, razpolaga pa tudi s prostimi denarnimi sredstvi na računu v okviru enotnega zakladniškega računa države. Zato bolnišnici ni bilo potrebno zaprositi za pomoč Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za finance," so pojasnili na ministrstvu. 

Bolnišnice lahko sicer v primeru likvidnostnih težav zaprosijo za najem likvidnostnega posojila v okviru sistema enotnega zakladniškega računa države, so še dodali. 

Zadevo je ob robu obiska jeseniške bolnišnice komentirala tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved. Dejala je, da gre za visoko odškodnino, najvišjo do zdaj v Sloveniji. "Trenutno je stanje tako, da bolnišnica ima svoja namensko privarčevana sredstva prav za ta namen. Po mojih informacija z naše strani ne bo potrebna pomoč, ampak se bo rešila sama," je dejala medijem.

Rekordna odškodnina zaradi zapleta pri porodu

Kot smo že poročali, je marca koprsko višje sodišče po devetih letih pravnomočno presodilo, da mora postojnska bolnišnica družini iz Nove Gorice izplačati dobrih 853.000 evrov odškodnine. Gre za rekordno odškodnino zaradi zapleta pri porodu, ki je otroku pustil trajne posledice.

Porodničar pri porodu leta 2005 ni upošteval napotnice za carski rez, ki jo je imela porodnica, ampak je vztrajal pri vaginalnem porodu. Ko so otroka skušali izvleči z vakuumom, je materi počila maternica in šele nato so opravili carski rez.

Otrok je pri porodu utrpel hudo pomanjkanje kisika in s tem trajne možganske poškodbe. Ima cerebralno paralizo in hudo epilepsijo, priklenjen je tudi na invalidski voziček.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
02. 06. 2017 10.41
+1
Menda bodo prišli cajti, ko bo moral VSAKDO odgovarjati za svoje delo, ki ga opravlja, saj to NI le esplicitni primer NE temveč bo potrebno akurativo in eksaktno sinergijo tudi po 2.čl.Ustave RS izpeljati tudi pri vseh drugih dejavnostih - tako bi bilo za pričakovati, da bo enkrat zavladal RED in bomo zares vsi pred Zakoni enaki !
simonaas
30. 05. 2017 08.13
-1
Ko bo pa nasljedno leto dobila dohodnino za plačat,pa bolje da se izseli.
Jožajoža
29. 05. 2017 22.53
-5
upam, da bomo tudi mi imeli tako srečo pri nas .
Fifi 24
29. 05. 2017 22.02
+6
Aja abolnica plača tako kot država plača odškodnino kaj:..?? kje pa dobi denar? ja od Slo ovc ki plačajo davke torej PRAVILNO bi se glasilo Slo ovce so SPET plačale za šlamparijo nekaterih
vrtojb
29. 05. 2017 21.07
+5
Bo porodničar odgovarjal?
tedoVV2HCmedo
29. 05. 2017 19.03
-5
Reveži zagotovo ne bi dobili toliko denarja. Ta količina je verjetno rezultat izsiljevanja ali podkupovanja.
Ciymbalta
29. 05. 2017 18.52
-13
Sedaj že premišljujejo kaj si bojo kupili za ta denar, verjetno že kje vsa rodbina proslavlja in se imajo lepo.
kurva2
29. 05. 2017 22.22
+6
kiboko
29. 05. 2017 18.31
+6
Kdaj bo pa Kuštrin plačal odškodnino za paciente, ki so umrli na njegovem oddelku v Šempetru?
Ramzess
29. 05. 2017 18.25
+6
Torej ni milijonska kot so najprej trdili, še manj astronomska.
draghci
29. 05. 2017 17.23
+10
A nimajo zavarovanja za take primere. Pa kaj se grejo čudaki.
Erik Nov
29. 05. 2017 17.17
+6
Nej placa tisti ki je to storil in vse skup zaj ne pa mi davkoplacevalci. In kaj se je iz tega naucil tisti zdravnik ki je to storil popolnom nic sej mi placamo. Banana republika
mikitr
29. 05. 2017 16.50
+16
Mislim,da je treba stvar rešiti z tožbami proti odgovornim ,ki so škodo naredili ne pa toolči po tistih ,ki so jo doživeli.Mojega sina so zašuštali v Kranju(zastoj,bili so opozorjeni na težje porode).Še zdaj ne govori kot bi moral,obiski zdravnikov so stalniva,problemi v šoli ogromni.Tisto furjasto babico ,bi bilo treba kaznovati.
Amnasty
29. 05. 2017 16.44
+27
Čisto prav da so dobili odškodnino!!! Čas je že da se v Sloveniji začne odgovarjat za dejanja
omega _v6
29. 05. 2017 17.14
+5
Saj se odgovarja vendar v gospopdarstvu javni sektor je izvzeet samo poglej kako zanič so nekateri zdravniki,da o CSD-jih ne govorim!! Kaj oni zameštrajo davkoplačevalci POKRIJEMO!!
draghci
29. 05. 2017 17.26
+8
Ah, daj no, kdo v gospodarstvu odgovarja? A v kemisu bo kdo odgovarjal, pa ko delavce ne plačajo, kdo odgovarja, pa ko ne plačujejo prispevkov, kdo odgovarja??? V javnem sektorju dobiš kazen takoj, če nimaš kakšnega papirja urejenega, ustanova in odgovorna oseba.
bluestar
29. 05. 2017 16.22
-21
No in kaj zdaj, so se starši oddahnili, verjetno ne, ali mogoče...?? Kljub vsemu taka vsota pretirana in bo sprožila kontra efekt... Koliko stane eno človeško življenje??
kokon12
29. 05. 2017 16.35
+28
Ne govori neumnosti prosim te. Človek ki je izgubil svojega otroka bi, verjemi mi, dal vse bogatstvo tega sveta za še en poljub, en dih. Ti sprašuješ koliko stane človeško življenje? Takole ti bom odgovoril. Ko boš izgubil enega svojih bližnjih ali osebo, ki jo ljubiš, takrat boš vedel, in znal oceniti koliko stane človeško življenje!!
bluestar
29. 05. 2017 16.45
-16
Kera patetika... in, ali obstaja kakšna družina, ki ni izgubila svojega bližnjega?? Vprašanje za 800000€....takrat boš vedel blah blah...kako pa ti veš da jaz ne vem in da celo sam morda nisem bil tam na pol na oni strani?? Denar ne reši teh zadev, sicer pomaga, ampah v zdravih razumnih mejah...
kokon12
29. 05. 2017 16.57
+8
Kako vem, da ti ne veš? Po tvojih izjavah!!!!
bluestar
29. 05. 2017 17.42
+1
Na leto se v porodnišnicah rodi cca 20000 otrok in na žalost jih tudi kar nekaj umre. Prav je da se v primeru napake izplača odškodnina, samo astronomska kot je bila v primeru Postojnske potem samo zaradi enega primera skoraj ogrozi normalno delo ustanove. Kaj pa potem varnost ostalih nekaj sto ali tisoč otrok, ki se tudi morajo nekje roditi? Zaradi enega astronomskega primera?
kokon12
29. 05. 2017 18.18
+7
Večja kot bo odškodnina, bolj se bodo trudili, da do nje ne bo prišlo. Mislim iz vidika odgovornosti. Posledično bo tudi manj mrtvih otrok zaradi malomarnosti.
Ramzess
29. 05. 2017 18.27
+6
"Koliko stane eno človeško življenje??" To pa vprašaj kar zavarovalnico, dobro ve koliko je vredno čigavo življenje, zlasti tistih, ki so življenjsko zavarovani.
den456
29. 05. 2017 20.48
+7
Odškodnina je premajhna, za tisto , kar so naredili. sodišče bi moralo dosoditi še doživljensko rento otroku, ki ga je vsevedni porodničar prikrajšal normalnega življenja. Višina rente bi morala zadostovati za pokritje nadstandardne nastanitve v ustanovi, ki se ukvarja z oskrbo ljudi s posebnimi potrebami. Treba je pomisliti tudi na to, da starša ne bosta mogla večno skrbeti za tega otroka. Koliko odrekanja pa je bilo že v teh preteklih letih pa nihče ne pomisli.
kokon12
29. 05. 2017 16.21
+27
Čas je že da se tudi zdravniki začnejo zavedati svojih odgovornosti. Kar se pa tiče odškodnine je to samo en majhen obližek na veliko rano.
Mirhollio
29. 05. 2017 15.50
+18
nedotakljivi zdravniki pa ne odgovaejajo za svoja dejanj
Rolesx
29. 05. 2017 15.48
+26
Za več kot pol milijona evrov provizije 1 osebi - anesteziologi iz Hrvaške. Za smrt človeka pa samo 853.000 evrov
ho?emVšolo
29. 05. 2017 15.39
+18
pravilno, naj odbovarjajo za napake
GRoman
29. 05. 2017 15.38
-9
Kdo dobi odškodnino? Odvetnica al družina?
Castrum
29. 05. 2017 15.39
+3
mona
29. 05. 2017 18.10
+3
Castrum
29. 05. 2017 15.37
+27
To je primer, kam pripelje aroganca in vzvišenost. Za družino tragedija, ki je ne poplača noben denar, za bele halje pa problem, ki bo vplival na poslovanje oziroma, na plače....