Slovenija

Razočarani celjski gasilci: Ko smo pred leti sklepali zavarovanje, so nam zagotavljali, da vsota krije vse poškodbe

Celje, 20. 12. 2017 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

PGE Celje v času škodnega dogodka pri Zavarovalnici Sava za svoje zaposlene ni imela sklenjenega nezgodnega zavarovanja, na podlagi katerega bi lahko gasilcem izplačali odškodnino, svojo odločitev o neizplačilu odškodnin zagovarja zavarovalnica. Gasilci v času eksplozije tudi niso uporabljali predpisane obvezne zaščitne opreme. Celjski gasilci so razočarani.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nezgodno zavarovani policisti, vojaki in gorski reševalci
    00:40
    Iz SVETA: Nezgodno zavarovani policisti, vojaki in gorski reševalci
  • Iz SVETA: Celjski gasilci brez odškodnine
    02:36
    Iz SVETA: Celjski gasilci brez odškodnine

Zavarovalnica Maribor se je odločila, da štirim celjskim gasilcem, ki so se pred dvema letoma poškodovali v požaru v prostoru pod mestom čez Savinjo na Čopovi ulici v Celju, ne bo izplačala odškodnine. Presodila je namreč, da gasilci pri intervenciji niso uporabili ustrezne zaščitne opreme in da bi morali biti pri svojem delu previdnejši. Pri zahtevku po izplačilu odškodnine je delno ugodila le enemu gasilcu.

poškodbe celjskih gasilcev
poškodbe celjskih gasilcev FOTO: POP TV

Celjski gasilci so zaradi te odločitve razočarani, je povedal njihov poveljnik Janko Požežnik. Kot je pojasnil na novinarski konferenci, jim je omenjena zavarovalnica pred leti, ko so sklepali zavarovanje zagotavljala, da zavarovalna vsota, ki je znašala 312.000 evrov, krije vse poškodbe gasilcev.

Celjski odvetnik Boštjan Verstovšek je napovedal pritožbo na odločbo zavarovalnice, saj meni, da se zavarovalnica spreneveda. "Zahtevki gasilcev so popolnoma utemeljeni. Sistem izplačila odškodnin v Sloveniji pa ne funkcionira," je še dejal.

Predsednik Združenja poklicnih gasilcev Slovenije Miran Korošak je povedal, da bodo ministrici za obrambo Andreji Katič predlagali sklenitev kolektivnega zavarovanja za poklicne in prostovoljne gasilce. O ravnanju Zavarovalnice Maribor, ki so jo celjski poklicni gasilci letos zamenjali, pa bodo obvestili vlado.

Spomnimo. Gasilci so se poškodovali novembra leta 2015, ko so ponoči prihiteli na intervencijo pod omenjeni most, kjer je gorela večja količina odpadnega materiala. Požar je poškodoval plinski vod pod mostom, zato je prišlo do uhajanja in eksplozije plina. Pri tem so hude opekline glave in rok utrpeli štirje gasilci, poškodovan je bil tudi dežurni delavec Energetike Celje, ki ga je vodja izmene Aleš Gradišnik poklical na pomoč. Tri gasilce so potem obdržali na zdravljenju v celjski bolnišnici.

Zavarovalnica Sava: PGE Celje tedaj ni imela sklenjenega nezgodnega zavarovanja

Iz Zavarovalnice Sava, ki je naslednica Zavarovalnice Maribor, so sporočili, da Poklicna gasilska enota Celje v času škodnega dogodka pri Zavarovalnici Sava za svoje zaposlene ni imela sklenjenega nezgodnega zavarovanja, na podlagi katerega bi lahko gasilcem izplačali odškodnino oz. zavarovalnino. Pri njih je imela Poklicna gasilska enota Celje sklenjeno odgovornostno zavarovanje.

Odškodninske zahtevke, ki so jih nanje naslovili poškodovani gasilci, je Zavarovalnica Sava obravnavala pred približno letom dni. "Glede na njihovo vsebino in okoliščine nastanka nesreče smo poskušali pridobiti vse relevantne podatke, ki so povezani z vzroki nezgode, tako od pristojnih oseb oziroma institucij, kakor tudi s strani gasilske brigade, ki je vodila intervencijo, navajajo v zavarovalnici."

Kot so zapisali, so glede na podatke, ki so jih prejeli, morali večino odškodninskih zahtevkov oškodovancev odkloniti, saj je iz pridobljenih podatkov izhajalo, da sicer poklicni gasilci v času eksplozije niso uporabljali predpisane obvezne zaščitne opreme, kar pomeni zaščitnih rokavic in čelad, kot to zahtevajo navodila gasilske službe. Tako naj bi ravnali kljub temu, da je bila intervencija še v teku, gasilci pa so se zadrževali na območju kraja požara in so bili seznanjeni z uhajanjem plina in posledično možnostjo eksplozije. Po strokovnem mnenju bi uporaba predpisane zaščitne opreme preprečila nastanek opeklin.

So pa ugodili zahtevku poškodovanega gasilca za povrnitev škode zaradi telesnih poškodb, ki so nastale neodvisno od neuporabe zaščitne opreme, in mu izplačali ustrezno odškodnino.

V Zavarovalnici Adriatic Slovenica, ki se je prav tako odločila, da odškodnin ne bo izplačala, pa so zapisali, da Poklicna gasilska enota Celje in gasilci te enote niso bili zavarovani pri njih. Z naslova zavarovanja odgovornosti delodajalca, ki jo je imela Energetika Celje sklenjenega pri njih, pa so že izplačali odškodnino poškodovanemu delavcu Energetike Celje, so še sporočili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirhollio
27. 12. 2017 19.55
+1
zato pa sem sel na allianz. nasi so barabe
cirenij
21. 12. 2017 10.37
Ob sklepanju zavarovalne pogodbe bi morala tudi zavarovalnica oz. agent pojasnit, kaj v konkretno zavarovanje spada. Pred leti nisem niti vedel, da v polici ni zavarovanja za izliv vode v hiši. Ko nas ni bilo doma, je počila gumijasta cev pri pralnem stroju. Voda je tekla iz kopalnice po hodniku v dnevno sobo in uničila ves parket. Pa ni bilo izplačila zavarovalnine, Te zavarovalnice te pač ne opozorijo, samo, da kasirajo.
spletni Kritik
21. 12. 2017 08.50
+0
Bom pač jaz tisti, grdi, ki napiše resnico. Sodeč po slikah, bi se vse poškodbe lahko preprečile z pravilno uporabo zaščitnih sredstev, ki so del obvezne opreme gasilca.
2realforu
21. 12. 2017 19.08
+0
Lutra Lutra 1
20. 12. 2017 19.48
+10
Kako že pravijo, kdaj spoznaš najboljšega prijatelja? Takrat kot dobro zavarovalnico!
Jožajoža
20. 12. 2017 18.41
-2
sem gledal prispevek na A kanalu . vam povem, da so res sami krivi.so samo stali in opazovali. jih je pa oplazilo, ker so bili preveč radovedni. seveda brez zaščitne opreme, baje so si jo mislili nadeti,pa je prej počilo. tak to je.
Jožajoža
20. 12. 2017 18.17
+0
gasilci iz tržca, ki so se na rondoju" prevrgli" z gasilskim avtomobilom,ki ni bil na nujni vožni tudi niso dobili odškodnine. gasilsko so priznali del krivde. tako se dela. take rabimo.
2realforu
20. 12. 2017 18.25
-2
Tvoja logika je zastarela, primerjava pa neprimerna, prosim zlezi nazaj v jamo iz katere si prilezel.
Jožajoža
20. 12. 2017 18.37
+2
še vedno ste janšisti prepričani, da smo pred letom 91 živeli v jamah.
2realforu
21. 12. 2017 19.02
No joža jaz nisem noben janšist, sploh nisem povezan s slovensko zavoženo politiko in me je sram da ste pustili da stanje v državi pride do točke do katere je, zato niso krivi levi ali desni ali janšisti ali fašisti, ampak vi vsi skupaj ko jamrate po internetu pa nič ne ukrenete.
Fifi 24
20. 12. 2017 17.35
+4
Zavarovalničarji so mafija drži sam novinarji niso nič manjši, posebej na takšnih pofl novicah kot je 24, zato sem ob takih članikih previden im me zanimajo DEJSTVA to pa je kaj so imeli ti gasilci DEJANSKO zavarovano, ker tukaj slišim samo nabijanje o neki odškodninski odgovornosti, kar je druga zgodba nič pa o nezgodnem in definiciji !! le tega, prav tako drži tisto o ustrezni zaščitni če je seveda res ?? Recimo nemška zavarovalnica ti pozimi ne vrne škode na avtomobilu če si imel letne gume.. še huje je v ameriki kjer si zdravsveno seveda prostovoljno zavarovan recimo na polici za zlom roke, če si zlomiš prst na tej roki ( in prst ni omenjen v polici) to plačaš sam ! To je preverjeno!
kapljač1
20. 12. 2017 16.28
+11
Sistemska goljufija kot sem že dejal. Namerno Šlampasto zavarovanje gasilcev. Takoj zapret odgovorne. Nič drugače se ne zavaruje policiste, da bi se kaj prišparalo. Zapret tako tudi ministrico za notranje zadeve Gerkeševo , in ključ vstran vreči, bi bil šele začetek nekaj novega v naši družbi. Prav tako zapreti vodje državnih tožilstev, vodje pravobranilcev , predsednike okrajnih, okrožnih, višjih , vrhovnih sodišč. Sploh pa predsednika ustavnega sodišča RS. Ker vsi zavestno sodelujejo v tej šlamastiki , nevredni humanosti in morali človeka.
kapljač1
20. 12. 2017 16.51
+13
"Zavarovalnica bi ena bla zadost, za pol Evrope. " Vse ostalo razgnat za trakove fabrik
kapljač1
20. 12. 2017 17.08
+9
Torej pomeni, da ta, ki je sklepal zavarovanje za gasilce , ni delal v skladu , kot bi moral.- "obesit na prvo vejo"
štrekeljc
20. 12. 2017 16.28
+16
Gasilci, zadeva je enostavno rešljiva. Ko bo naslednjič kje gorelo, vprašajte, kje je zadeva zavarovana. In če vam bodo odgovorili, da pri Savi, pojdite v prvi bife na pivo. In naj zavarovalnica plača več, kot če bi vi požar pogasili že na začetku.
kapljač1
20. 12. 2017 16.26
+6
Torej pomeni, da ta, ki je sklepal zavarovanje za gasilce , ni delal v skladu , kot bi moral.- "obesit na prvo vejo"
sestreljenijastreb
20. 12. 2017 16.24
+19
js pr Savi ne bom nič zavaroval ker so očitno navadni prevaranti
misterbin
20. 12. 2017 16.18
+8
Želim da tem akterjem tega gnusnega dela na zavarovalnici pogorijo vsi domovi in stanovanja do tal
carevicmilic
20. 12. 2017 16.00
+5
Iz zavarovanja odgovornosti bi odškodnino dobil morebitni pešec ki bi se nakljično znašel na mostu in bi ga opeklo. V realnosti bi zahtevek za refundacijo naprtili gasilcem ker niso pravocasno pogasili požara, in energetiki ko ni takoj zaprla plina, če že je, pa niso izsesali plina ven iz poškodovanega dela....kakorkoli tudi pešec bi popušil ker bi mu dokazali da je bil v bistvu firbec. .... no sebi bi bojo pa bozičnico izplačal, pa 13., pa 14, pa dividende.... tako to gre.
pabo39
20. 12. 2017 15.54
+7
Tako nekorektnega prispevka, pa že dolgo nisem videl! V prispevku bi bilo potrebno predstaviti dejstva in redosled dogodkov. Ne pa da novinarji naredijo zgolj afero. Gasilci naj predložijo sklenjene police in pogoje po katerih so bile sklenjene, predstavniki zavarovalnic, pa naj razložijo zakaj niso plačali odškodnine. Potrebno je poznati dejstva. Zakaj omenjajo zavarovalnico, pri kateri je bila zavarovana zgolj odgovornost distributerja plina. Ta zavarovalnica je odškodnino poškodovanemu delavcu omenjenega podjetja korektno plačala. Gasilcem pa ne, ker omenjeno podjetje ni odgovorno za nesrečo, vsaj dokazano jim ni bilo!
carevicmilic
20. 12. 2017 16.04
+4
Ti si zavarovalnicar. Pa povej zakaj zavarovalnica ne pove da se na prestarem avtu ne da imeti zavarovan kasko. ... no v bistvu se da, samo izplacila pač ne dobiš,.....vseeno pa ti pokasirajo premijo in se ne ukvarkajo s tem da zadeva ni korektna
miselna policija
20. 12. 2017 15.54
+5
poseben problem je pri uveljavljanju odškodnine zaradi izpada dohodka !!naprimer toča ti zbije nasad jabolk ,zavarovalnica ti odbija vse kar je možno in še več,če se kaj pritožuješ ti rečejo "kaj bi pa rad saj ti je ostala ena gajbica jabolk "
Madeni
20. 12. 2017 15.51
+1
Mi poztrebujemo tujo zavarovalnico ne eno dve..naše so isto sranje drugo pakovanjwe, tuj pokojninski sklad kjer kjer koli so Naši se samo krade, pustoši in uničuje...velja od A do Ž to je tisti socializem nič od nikogar, skupinska krivda in socijalno pokrivanje kriminala..
štrekeljc
20. 12. 2017 16.41
+4
Optomist. Zakaj misliš, da je vse tuje bolje? Imam prijateljico, ki misli enako, zato se je zavarovala pri neki tuji zavarovalnici. Ko bi ji ta morala izplačati neko škodo, ni dobila nič. Kak izgovor so našli? Enkrat je eno mesečno premijo plačala z dvodnevno zamudo, v drobnem tisku pa je pisalo, da se v takem primeru zavarovanje prekine. To, da je vse ostale mesečne premije plačevala ŠE NAPREJ, pa sploh ni bilo važno. Niso je obvestili, da je zaradi zamude zavarovanje prekinjeno. Tudi premij, ki jih je plačala kasneje, ni dobila nazaj!
pabo39
20. 12. 2017 20.14
miselna policija
20. 12. 2017 15.49
+1
prenašanje z zavarovalnice na zavarovalnici nima smisla ker so vse iste!!!vsi se krčevito otepajo izplačil odškodnin!!!
miselna policija
20. 12. 2017 15.48
+1
zavarovalnici hočeta povedati da so gasilci ko so dobili obvestilo vstali iz postelje in v gatah leteli na kraj požara!!
miselna policija
20. 12. 2017 15.57
+2
a delavec energetike ki je dobil odškodnino je pa prišel v skafandru????
gump3c
20. 12. 2017 15.46
+5
Bojkot teh zavarovalnic.. Ce bi samo vsi prostovoljni gasilci prenesli police, ki imajo sklenjene na druge zavarovalnice, jim bi bilo ze hudo zal zaradi neizplacil... Ampak smo narod ovac in strahopetcev zato iz tega ne bo nic...
Karantanija
20. 12. 2017 15.34
+11
Me res zanima, če imajo te zavarovalnice tudi kdaj kakšno inšpekcijo!?
miselna policija
20. 12. 2017 15.40
+12