Slovenija

Odvrgli so maske

Ljubljana, 01. 07. 2006 10.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S Parado ponosa so skušali spodbuditi istospolno usmerjene, naj živijo odprto in svobodno.

Gay parada
Gay parada FOTO: Dare Čekeliš

V središču Ljubljane je bila parada ponosa, na kateri je po oceni organizatorjev nekaj več kot 250 udeležencev opozarjalo na diskriminacijo istospolno usmerjenih in njihovo pravico do svobodnega, odkritega življenja. Kot je povedal Mitja Blažič iz Društva za integracijo homoseksualnosti, so se že šeste parade ponosa udeležili tudi predstavniki organizacij istospolno usmerjenih iz Zagreba. Parada, ki je letos potekala pod geslom Dovolj! Odvrzimo maske!, je krenila z Mestnega trga. Osrednji del dogodka je bil pred Galerijo ŠKUC, kjer je udeležence pozdravila ljubljanska županja Danica Simšič.

Gay parada
Gay parada FOTO: Dare Čekeliš

V Sloveniji živi približno 200.000 lezbijk in gejev, vsaj polovico pa jih je, kot piše na spletnih straneh parade, zaradi svoje spolne usmerjenosti doživelo nasilje, in sicer najpogosteje na javnem mestu. Simon Maljevac iz DIC Legebitra je izpostavil nujnost soočenja odkritih, odprtih mnenj in civilnega dialoga.

Gay parada
Gay parada FOTO: Dare Čekeliš

Problem diskriminacije in nasilja nad istospolno usmerjenimi je močno navzoč v družbi, so menili udeleženci, ki so tudi obsodili petkov napad skupine oboroženih mladih na skupino za istospolno usmerjene mlade Lingsium v Mariboru.

ŠKUC: Ministrstvo za družino izločilo homoseksualce

Parada ponosa
Parada ponosa FOTO: Dare Čekeliš

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je medtem na razpisu za sofinanciranje programov socialnega varstva letos zavrnilo prošnjo društva ŠKUC za sofinanciranje telefona za geje in lezbijke Galfon. V društvu ŠKUC, kot so sporočili, vidijo le dva možna razloga za zavrnitev: ali je bilo delo ministrstva v prejšnjih letih skrajno nestrokovno, če so spregledali vse njihove pomanjkljivosti, ali pa je šlo za povsem politično odločitev. Da je najverjetnejša razlaga prav politična odločitev pa po prepričanju Braneta Mozetiča iz ŠKUC kaže večkratno navajanje v obrazložitvi ministrstva, da Galfon nudi tudi svetovanje v zvezi z varnejšo spolnostjo, kar da se tiče zdravstvenih programov.

Parada ponosa
Parada ponosa FOTO: Dare Čekeliš

Ministrstvo je projekt Galfon pred tem sofinanciralo že pet let. Letos pa se je po navedbah Braneta Mozetiča iz društva ŠKUC zapletlo. Razpis za sofinanciranje programov socialnega varstva je ministrstvo objavilo januarja. Društvo je vlogo oddalo v predvidenem roku; sredi februarja so jih na ministrstvu prvič pozvali, naj vlogo dopolnijo z dokazili o drugih sofinancerjih, kar so tudi storili. V začetku aprila so jih spet pozvali k dopolnitvi vloge, a so zahtevo nato preklicali, mesec kasneje pa so društvu izdali sklep, da njihova vloga ne ustreza splošnim pogojem in kriterijem razpisa, navajajo v društvu.

Parada ponosa
Parada ponosa FOTO: Dare Čekeliš

"Misleč, da je tudi tokrat prišlo do napake, smo vložili pritožbo ter terjali pojasnilo, zakaj po toliko letih naša dejavnost ne ustreza več razpisu. V juniju nam je ministrstvo poslalo obširno razlago, da ne ustrezamo pogojem in to ne samo v eni točki, temveč kar v večih," je zapisal Mozetič.

Parada ponosa
Parada ponosa FOTO: Dare Čekeliš

Ob odločitvi ministrstva se tako po mnenju društva postavlja vprašanje, kako je lahko njihov projekt v prejšnjih letih ustrezal kriterijem razpisa, letos pa enakim kriterijem ne ustreza več. V ŠKUC menijo, da ne gre za osamljen primer, saj je ministrstvo društvu zavrnilo vlogo za še en projekt samopomoči, ki ga je prav tako sofinanciralo v minulih letih.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja