Slovenija

Odziv Metelkovcev

Ljubljana, 15. 06. 2006 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V AKC Metelkova mesto so prepričani, da različne republiške inšpekcije načrtno ustrahujejo Metelkova mesto.

Malo šolo so uporabniki in simpatizerji Metelkove tokrat uspešno ubranili.
Malo šolo so uporabniki in simpatizerji Metelkove tokrat uspešno ubranili. FOTO:

Metelkovci poudarjajo, da različne republiške inšpekcije ustrahujejo Metelkova mesto, z namenom zatreti delovanje te avtonomne cone.

Predstavnica Metelkove Katarina Deskovič je povedala, da v petek pričakujejo obisk gradbene inšpekcije, zato so uporabniki AKC Metelkova mesto stalno prisotni, saj skušajo zaščititi Malo šolo pred rušenjem. Na problematiko nameravajo opozoriti tudi s sobotnim mimohodom po Stari Ljubljani.

Tokratno mobilizacijo uporabnikov in simpatizerjev Metelkove je povzročil poskus rušenja Male šole, ki so ga še pravočasno preprečili. Na spletnih straneh Metelkova mesto so zapisali, da je rušenje Male šole preprečila zgolj napaka odgovorne inšpektorice in hitra mobilizacija Metelkovcev. Istega dne pa so izvedeli, da kanijo AKC Metelkovi mesto odklopiti elektriko.

AKC Metelkova mesto v prestolnico privablja številne mlade turiste.
AKC Metelkova mesto v prestolnico privablja številne mlade turiste. FOTO: Dare Čekeliš

Razmere so se začele zaostrovati kmalu po sprejetju novega Zakona o društvih, ki je začel veljati 26. maja. Nadzor nad izvrševanjem tega zakona izvajajo različne inšpekcije, ki so se po besedah Metelkovcev načrtno osredotočile na avtonomno cono. Prepričani so, da njihova koordinacija poteka na republiški ravni, zato njihovo ravnanje razumejo kot vojno napoved, ki jo je republiška izvršna oblast preko inšpekcij napovedala AKC Metelkovi mesto.

Skupaj s pristaši so zato odločeni ravnati samozaščitno in izvajati državljansko nepokorščino, razmišljajo pa tudi o povezavi z drugimi mladinskimi centri in alternativnimi klubi po Sloveniji.

Po besedah Deskovičeve bodo o dogajanju še bolj intenzivno obveščali javnost, v ta namen pa načrtujejo pa tudi shode. Prvi bo že v soboto opoldne pred Magistratom, kjer bodo začeli mimohod po Stari Ljubljani. Pridružili se jim bodo ulični artisti in drugi somišljeniki. Na shodu bodo tudi poskušali zbrati čim več podpisov pod izjavo "Izjavljam, da sem odgovoren/odgovorna za dejavnosti, ki jih izvaja AKC Metelkova mesto".

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sracko@mail386.com
15. 06. 2006 20.41
+1
se še spomnim, ko so pripadniki AC Molotov (stalinistični politik!) protizakonito zasedli eno od zgradb Slovenskih železnic. Ko pa je prišel čas za izselitev, so pa celi Sloveniji trobili, kako so ubogi, ker jih država ven meče. In mediji so jih še podpirali, s tem so posredno zagovarjali nepooblaščeno uporabo lastnine drugega. No, v tej zgodbi so isti tiči: Andrej Morovič in Marta Gregorčič, ki sta v Iraku nastavljala rit, pa sta hitro prišla nazaj.