Slovenija

VIDEO: Dars se brani: Zaradi ustavljanja voznikov na avtocesti se plužne ekipe niso mogle prebijati med vozili

Ljubljana, 28. 04. 2016 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./STA/S.S.
Komentarji
537

Na Darsu pravijo, da so se pluženja cest lotili pravočasno. Poudarili so, da bi k večji pretočnosti na cestah pripomogla ustrezno opremljena vozila prometnih udeležencev. To so podkrepili tudi s posnetki nadzornih kamer, s katerimi krivdo za kaos valijo na voznike.

Več videovsebin
  • Posnetki Darsovih nadzornih kamer na Verdu (Vir: Dars)
    01:50
    Posnetki Darsovih nadzornih kamer na Verdu (Vir: Dars)
  • Posnetki Darsovih nadzornih kamer na Verdu (Vir: Dars)
    07:23
    Posnetki Darsovih nadzornih kamer na Verdu (Vir: Dars)
  • Zastoj na primorski avtocesti (Vir: Gordan Jančan)
    00:41
    Zastoj na primorski avtocesti (Vir: Gordan Jančan)
  • Sneg na avtocesti Ljubljana - Koper (Vir: Gordan Jančan)
    01:14
    Sneg na avtocesti Ljubljana - Koper (Vir: Gordan Jančan)
  • Obtičali vozniki (vir: bralka Amela K.)
    00:56
    Obtičali vozniki (vir: bralka Amela K.)
  • Posnetki razmer na avtocesti Ljubljana-Koper (vir: bralka Amela K.)
    00:21
    Posnetki razmer na avtocesti Ljubljana-Koper (vir: bralka Amela K.)
  • Zasnežen Vrhniški klanec (vir: bralka Amela K.)
    00:40
    Zasnežen Vrhniški klanec (vir: bralka Amela K.)
  • Zasnežena cesta
    00:57
    Zasnežena cesta
  • Iz SVETA: Aprilski sneg prinesel številne težave
    02:07
    Iz SVETA: Aprilski sneg prinesel številne težave
  • Iz SVETA: Nočno dogajanje na slovenskih cestah
    02:01
    Iz SVETA: Nočno dogajanje na slovenskih cestah
  • Iz SVETA: Gasilci so imeli polne roke dela
    02:07
    Iz SVETA: Gasilci so imeli polne roke dela
  • Iz SVETA: Podrta drevesa in neprevozne ceste
    02:04
    Iz SVETA: Podrta drevesa in neprevozne ceste
  • Iz SVETA: V sadjarstvu ogromna škoda zaradi pozebe
    02:10
    Iz SVETA: V sadjarstvu ogromna škoda zaradi pozebe
  • Iz SVETA: Sneg podiral drevesa
    00:54
    Iz SVETA: Sneg podiral drevesa
  • Iz 24UR: Dars odgovarja na očitke
    02:12
    Iz 24UR: Dars odgovarja na očitke

Na Darsu so danes zagotovili, da so ob včerajšnjem sneženju pravočasno poskrbeli za preventivno posipanje in pluženje. Posipanje avtocest in hitrih cest se je začelo že pred začetkom sneženja. S pluženjem pa so začeli takoj, ko se je sneg začel oprijemati cestišča, so zapisali.

Z Darsa so naknadno poslali tudi posnetke nadzornih kamer na Verdu, ki prikazujejo ustavljanje vozil. ''Še posebej izpostavljeni in kritični so predeli s klanci, ki otežujejo vožnjo v zimskih razmerah z letnimi pnevmatikami,'' so zatrdili in dodali, da se plužne skupine zaradi zdrsov, upočasnjene vožnje ali celo ustavljanja voznikov na avtocesti niso mogle prebijati med vozili.
Na zimske razmere se je Dars pripravil že v torek, ko so vremenoslovci napovedovali možnost padavin, so zagotovili v sporočilu za javnost.

Na avtocestah so imeli vozniki v sredo nemalo težav, o več prometnih nesrečah so poročali s štajerske, dolenjske in gorenjske avtoceste.

V sredini plužni akciji so Darsove plužne ekipe izvajale dela z 42 plužnimi vozili. V zimski akciji, ki se je pričela okoli 15. ure in končala okoli 6.30, je sodelovalo 57 delavcev družbe Dars. Skupaj so porabili okoli 800 ton soli.

V Darsu so ob tem spomnili, da družba trenutno upravlja skupno 610 kilometrov avtocest in hitrih cest, 166 kilometrov priključkov in razcepov, 50 kilometrov drugih cest, ni pa upravljavec lokalnih, glavnih in regionalnih cest. Obhodni čas plužne skupine je okvirno dve uri, na kritičnih odsekih pa do ene ure.

K večji pretočnosti na cestah bi v sredo pripomogla vozila, ki bi bila opremljena s primerno zimsko opremo, so še dodali. Plužne skupine se zaradi zdrsov, upočasnjene vožnje ali celo ustavljanja voznikov na avtocesti niso mogle prebijati med vozili oziroma je vse to upočasnjevalo potek pluženja.

Voznike je na razmere od 15. ure naprej opozarjal tudi prometno-informacijski center, ki je brez zimske opreme voznikom odsvetoval vožnjo, so še dodali.

Kaj se je dogajalo na cestah?

Za konec aprila nenavadno obilno sneženje, ki ga je prinesla sreda in se je nadaljevalo tudi v noč, je presenetilo predvsem voznike in na slovenskih cestah povzročilo kar nekaj nevšečnosti.

O več prometnih nesrečah so poročali s štajerske, dolenjske in gorenjske avtoceste. Štajerska avtocesta je bila zaprta skoraj tri ure zaradi naleta štirih vozil. Več nesreč se je zgodilo na primorski avtocesti v smeri Ljubljane, kjer so nastajali zastoji. Zaradi zdrsa tovornega vozila je bila zaprta regionalna cesta Vrhnika–Logatec. Prometna nesreča se je zgodila tudi na štajerski avtocesti med počivališčem Lopata in priključkom Arja vas v smeri Ljubljane.

Promet je v številnih krajih in mestih po vsej Sloveniji oviralo tudi podrto drevje, ki so ga odstranjevali gasilci lokalnih prostovoljnih gasilskih društev. Veter in sneg sta največ težav povzročala na Koroškem, drevje in veje pa so promet ovirale tudi na območjih Štajerske, Dolenjske in Gorenjske ter Ljubljane.

Na Darsu so sicer voznikom odsvetovali pot, če ta ni nujno potrebna. Pozvali so jih, naj povečajo varnostno razdaljo ter hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti.

A kaosa s tem vseeno niso preprečili. Nezadovoljstva voznikov pa tudi ne. "Kakšna groza na avtocesti od Ljubljane do Kopra. Ljudje lačni in žejni že pet ur čakajo v koloni. Zebe jih, zmanjkuje jim goriva, pomoči pa od nikoder. Sramota za Dars. Ne dela jim niti informacijski center. Delali so do devetih zvečer, potem pa nič več," je v sporočilu našemu uredništvu sinoči okoli pol desetih zapisal naš bralec.

Zaradi obilice snega so pristojni sicer zaprli predor Karavanke ter prelaze Vršič, Ljubelj in Korensko sedlo. Na avstrijski strani so zaprli tudi prelaz Jezersko.

Več o prometu ...

Zavarovalnice: Zimsko opremo potrebujete tudi, če zima nastopi izven predpisanih datumov

Potem ko se je zaradi sneženja včeraj zgodilo več nesreč, so danes na delu že tudi v zavarovalnicah. Kot so opozorili, je pri nas zimska oprema vozil sicer predpisana od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta, a zimsko opremo potrebujete tudi pred navedenim datumom ali po njem, če se pojavijo zimske razmere – kot včeraj.

"Če se nesreči niste mogli izogniti, bo zavarovalnica krila nastalo škodo, če je bilo vozilo ustrezno opremljeno. V primeru, da ste vozili z letnimi pnevmatikami, zavarovalnica oceni, ali se je nesreča zgodila, ker vozilo ni imelo ustrezne zakonsko določene zimske opreme. Na podlagi ugotovitve se odloča o izplačilu škode. Pri obveznem zavarovanju avtomobilske odgovornosti velja, da če povzročite prometno nesrečo, zavarovalnica oškodovancu, ki je utrpel škodo, izplača odškodnino. Zavarovalnica pa lahko od vas zahteva regres, če niste bili ustrezno opremljeni in je zaradi tega prišlo do nesreče. Za kritje škode na vašem vozilu morate imeti sklenjeno splošno kasko zavarovanje. To namreč krije škodo, ki jo kot voznik povzročite sami sebi, in škodo, ki je nastala zaradi dogodkov, ki niso odvisni od vas in jih niste mogli predvideti. Tudi pri zavarovanju avtomobilskega kaska velja, da zavarovalnica lahko zavrne izplačilo škode, če je ta nastala zaradi neustrezne zimske opreme. Tako na primer vaša škoda ne bi bila krita, česte vozili po zasneženem cestišču z letnimi pnevmatikami in zaradi tega zdrsnili. Seveda to ne pomeni, da zavarovalnica odkloni vsak tak dogodek. Zavarovanje bo vseeno pokrilo škodo, ki nikakor ni povezana z neustreznimi pnevmatikami oziroma z neuporabo zimske opreme," so pojasnili pri zavarovalnici Triglav. 

Polomljene veje dreves zaradi snega - 2
Polomljene veje dreves zaradi snega - 2 FOTO: Jasmina Štorman

Če je škoda nastala na zasneženi cesti, ko je iz brežine v vaše vozilo z letnimi pnevmatikami priletelo npr. drevesno deblo, potem je škoda krita. Škoda namreč ni nastala zaradi neustrezne zimske opreme, še razlagajo. Tudi vsak padec drevesa ali veje, ki poškoduje avtomobil, je (ne glede na vzrok) krit s polnim kasko zavarovanjem. Kot pravijo, so danes že prejeli nekaj prijav škode, ki se nanašajo predvsem na padce dreves oziroma vej na vozila.

Na Zavarovalnici Tilia pa so zatrdili, da ne uveljavljajo nobenih dodatnih odbitkov zaradi neustrezne zimske opreme. ''Torej tudi če vozilo nima zimskih pnevmatik, obravnavamo škodni primer v skladu s pogoji, navedenimi na zavarovančevi kasko zavarovalni polici. Če ima torej zavarovanec sklenjeno ustrezno kasko zavarovanje, mu škodo naša zavarovalnica povrne,'' so pojasnili in dodali, da so do zdaj prejeli le nekaj prijav takšnih primerov. Tudi v primeru padca veje na vozilo zaradi teže snega lahko zavarovanci uveljavljajo povrnitev nastale škode s predložitvijo prijave zavarovalnega primera po kasko zavarovalni polici, so še dodali.

V ERGO zavarovalnici prav tako ne priznajo odškodnine, če zavarovanec prijavi kasko škodo na svojem vozilu (trk v drugo vozilo, izlet iz cestišča) in ima na vozilu vgrajene letne pnevmatike, nima pa nameščenih snežnih verig in je cestišče zasneženo. V kolikor vozilo nima ustrezne opreme se šteje, da vozilo ni bilo tehnično brezhibno, so pojasnili. V primeru padca veje na vozilo pa je zavarovanec upravičen do povrnitve škode ob dejstvu, da ima zavarovano ustrezno kritje po sklenjeni zavarovalni polici.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (537)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PikicaPokica7
29. 04. 2016 19.03
"Sramota za Dars. Ne dela jim niti informacijski center. Delali so do devetih zvečer, potem pa nič več," izuzeto iz besedila zgoraj.. Kdor koli je že to izjavil.. Si mogoče pomislil da kličeš napačno številko?? Imaš PIC ki obratuje skos, in imaš drug center ki s prometom nima veze in dela do devetih.. Toliko o samem blatenju ko pa nekateri niti nevedo kam se obrnit..
PovemKotJe
29. 04. 2016 13.39
27.4. je bilo na primorski avtocesti med Logatcem in Vrhniko proti Ljubljani vsaj 300 tovornjakov, kolona je ob 23 uri stala od Loma do Štampetovega mosta skoraj na Vrhniki, zato ne nakladajte kako je bilo 27.aprila manj problemov... Avtocesta proti morju je bila zaprta 5 ur, stara cesta pa tudi... in na obeh so bili kamioni problem, na stari pa še en avtobus... seveda poleg ogromno osebnih avtomobilov z letnimi gumami.... glavni krivec je bil DARS, pluge in posipalce bi morali poslati na cesto takoj ob 16 uri ko je začelo možno snežiti in takoj na cesto Vrhnika Logatec kjer je ob vsakem snegu totalen polom pa jih po več letih enake situaciej NE IZUČI.... Na nekaj točkah v Sloveniji je pač treba urgirati takoj in ne čakati na DARSOVIH 10 cm podlage... Sorry ampak šefi v DARSU bi rabili kakšno lekcijo, šoferji so zaradi njih tarča kritik....
Milan81
29. 04. 2016 11.54
+0
Avtoceste se ne začne plužiti ali posipati šele po zastoju vozil, ampak že mnogo prej. Vse ostalo so izgovori, ki kličejo po odgovornosti.
alvir28
29. 04. 2016 12.41
-1
Se strinjam plužit vsaj 2 uri pred začetkom padanja snega
PikicaPokica7
29. 04. 2016 19.01
aja in ko že tko logično razmišljate? Kaj pa boš dve uri pred padanjem snega plužu? Asfalt??? Da se boš čez dva dni potem pritoževal kako slaba je avtocesta?? Mislim vsakega logika uči da plužiš sneg, preden začne padat pa nevem kaj si ti mislil da bi plužu...
SaintTrinity
04. 03. 2017 09.14
fižol?ek5
28. 04. 2016 21.37
+10
Pa pizdoo materr že spet pametni kavčarji, ki cele dneve sam drkajoo kuracc doma in pametujejo, a sami niti z zimskimi gumami + ketnami neznate vozt po snegu.
SirNoxy
28. 04. 2016 21.32
+10
Egoizem v Sloveniji ne pozna meja...še posebno v prometu. Brez problema bi se lahko vozniki ustavli na počivališčih/odstavnem pasu in počakali na plug. Isto se dogaja vsak dan ob gužvah, ko folk sili ćez križišče in jih boli qur4c če zapreje celo križišče samo da on pride čez.
SirNoxy
28. 04. 2016 21.35
+5
Levi pas to je špas, nč razmišlat samo gas...
dinamitek
28. 04. 2016 21.20
+10
ni problem DARS, problem so prepotentni voznički v velikh kvazi terencih in letne gume- naprej se pa vidi kot včeraj
flexi22
28. 04. 2016 21.16
+3
dobro da je biv praznik in ni bilo tovornjakov če ne bi bili spet samo tovornjaki krivi ?? saj tako je tudi pozimi osebni se ustavijo pred tovornjakom ta zabrenza pa ne more več speljat
kokicas
28. 04. 2016 21.07
+7
Letne pnevmatike, malo snega in vzpon, dovolj je en voznik in potem drugi nimajo izbire za nijim treba je zavirati in potem se zgodi da se čaka več ur. Ok, če pogledamo na datum večina je zamenjala pnevmatike, ampak pozimi je podobno zaradi letnih pnevmatik, v državi imamo polno zaposlenih za raznorazni nadzor, policija, dars. carina, mestni redarji, vsi se imajo za nekaj več, ko bi iblo pa treba koga preventivno dat ven iz prometa to pa ni nikogar
gasper111
28. 04. 2016 20.56
+1
Prekleta banda Darsovska. Zdej so na celem AC križu najdl en posnetek k en plug ni mogel mimo in zdej se bodo za to obesl kakor klop. Vsi so krivi samo Dars nikoli za nič. Ko vidim tiste klukce z rešpetlini kar pike dobim. Za te naše k...... kolovoze pa plačujemo k prtegneni.
gasper111
28. 04. 2016 21.01
-2
DARS-ovci, po mojem je problem bolj v tem, da ste se na celoten križ spravili s cca. petimi vozili. Kaj pravite? In temu vi rečete pripravljenost? SRAMOTA!!! Edina sreča je, da ste na cestah, da niste npr. kapitani na ladji - glede na vaše sposobnosti bi bil namreč potop še preden bi prišli iz luke.
vindstar977
28. 04. 2016 20.54
+15
včeraj sem bil navrhniškem klancu, pet ur smo čakali v koloni, naredili razmak med vozili 6 metrov širok, pluga ni bilo, dars služb tudi ne, klical policijo in dars in zgodilo se ni nič šele po petih urah sta prišla dva policijska vozila in plug. vmes so skakali nekulturni vozniki z prestižnimi vozili z neustrezno opremo in motili promet. Obnašli so se kot da so edini na tem planetu. Voznika z audijem Q5, kateri je vlekel Mb Vino kar z vlečno vrvjo na ga bo sram gorenjec bolan, obvozila sta kolono in cikcakala med vozili kot da sta na nujni, ....k re te na.. upam da sta kasneje zaribala kje in upam da to bereta. V glavnem mislim daso bile vse javne službe kljub napovedanem lepo doma nadopustu, sramota, n vrhniškem klancu pa je bila socialna katastrofa ljudje so uriniral po tleh, otroci so se sprehajali po cestišču itd, Iz Ljubljane do Kopra sem potoval sedem ur. Vinetni sistem, dars in policijske stavke od je bi te vam je ja s no...
ficfiric 1
28. 04. 2016 20.59
+12
Bi sel po tastari pa bi blo....ne zagovarjam darsovcev ampak slovenski vozniki so res cvetke...pac zgodilo se je da ga butne v eni urci tistih par centi pa itq ne gre nikamor ce majo ze vsi letne gor...mislijo si pa tid vsi da bo v prvi sekundi prletu plug in spluzil vse pred njimi...isat fora kot z meglo na avtocesti..dars je kriv...zato ker je logicno pelat 130 zarad omejitve pa ceprav vidis 5m pred sabo...ja dars je kriv ker je megla...tezek narod v vseh pogledih..
potrpezljiv
28. 04. 2016 20.38
+6
Berem komentarje in se jim čudim, predvsem tistim ki trdijo, da je DARS že pred enim tednom vedel da bo sneg, ker očitno je bila to zaupna informacija in ni prišla do ubogih voznikov, ki niso imeli zimskih gum ali keten.
NotMe
28. 04. 2016 20.57
+1
Napoved je bila ohladitev in DEŽ. Če si imel ti insajderske info o 20 cm snega, si sokriv za ves zverižen pleh. Od DARS-a pa le pričakujemo, da imajo kljub praznikom dežurne ekipe (že zaradi možnosti nesreč), ki se lahko ob obračanju dežja v sneg usedejo za volan in začno posipavat in plužit. Ne pa da ob 10cm snega in nesrečah na 50 km začno ugotavljat, da itak ne morejo izvozit s plugi, ker so zastoji.
piko112
28. 04. 2016 20.32
+3
Varnostna razdalja na AC je bila včeraj ob sneženju na psu. Morda celo slabša kot ob suhem vremenu kljub nižji hitrosti je bila prekratka glede na razmere
piko112
28. 04. 2016 20.29
+5
V zimskih razmerah moraš pač imeti zimske gume. Včeraj sama količina snega se mi ni zdela problematična za voziti ampak bolj to da imajo že skoraj vsi letne pnevmatike. V kolikor bi tudi sam imel zimske pnevmatike se mi nebi sploh zdelo smotrno plužiti, vsaj tam kjer sem se sam vozil po lj in okolici,
periot22
28. 04. 2016 20.40
+0
piko 112 ti si verjetno eden izmed tistih ki vse leto gurajo zimske gume,ki ne ločijo zime od poletja!!!!!!!!!!!!!!!
piko112
28. 04. 2016 21.18
+3
Sem se vozil z letnimi pnevmatikami včeraj. Ni bilo kakšne hude panike. Malo drselo ob vožnji v hrib, vendar še vedno presenetljivo dobro.
4krat
28. 04. 2016 20.22
+10
Pogledam skozi okno in vidim sneg. Obujem primerne čevlje in se odpeljem z avtom, ki nima primerne "obutve"... Se pravi, ko sem se obuval, sem se zavedal razmer, ker sem z letno opremo ostal v snegu pa naj bi bil kriv dars???
NotMe
28. 04. 2016 20.47
+0
Si morda pomislil, da je veliko ljudi krenilo na izlet ali k sorodnikom zjutraj, ko je bilo sončno in 10 stopinj? Odpeljali so se s primernim avtom, opoldne se je pa začela veselica. Napoved je bila pa ohladitev in DEŽ!
SirNoxy
28. 04. 2016 21.22
+4
Že res da dopoldne ni bilo snega. Ko pa je popoldne zapadlo že par cm snega in so kljub temu nadaljevali pot brez primerne opreme, se je pa zgodilo kar se je...
FC Chelsea2
28. 04. 2016 20.00
+9
sam najbolj je zanimivo, to da prav noben voznik ni nobenega videl od plugov tako da ne vem kje so oni imeli probleme naj rajši povedo da so vsi bili že na dopustu in naj se nehajo sprenevedati
FC Chelsea2
28. 04. 2016 19.57
+1
aja zdj je pa že nov izgovor torej niso samo voniki krivi samo zato kr so bili brez opreme tud mimo njih niso mogii ja kaj se bodo še splomnili
Ramzess
28. 04. 2016 19.51
+8
Večina voznikov tako ali tako ni imela izbire, ... zaradi tistih pred sabo.
tony_abcde@yahoo.com
28. 04. 2016 19.51
+4
Nekateri so optimisti in grejo z letnimi gumami v sneg...
murkecc
28. 04. 2016 19.36
+7
Saj pa je jasno, če takole pada, noben plug ne pomaga, če so ostali v letnih gumah in pri par cm vse obstane.
biggbrader
28. 04. 2016 19.29
+3
Ni izgovora DARSovci. Čakali ste na odjugo, namesto da bi dvignili zadnjice in se odpravili plužit. Državi boste prav tako izstavili račun, ali kaj delate ali nič. Sramota.
123dddd
28. 04. 2016 19.41
+12
kar se tiče darsa so veliko boljši kot v avstrji se včeraj doživel med celovcem in beljakom sem čakal 10 ur brez vode in hrane o kakšni njihovi služi na cesti ni bilo ne duha ne sluha katastrofa ceste so bile kaos ko se je po 10 urah sprostil promet so bile ceste katastrofa.. ko sem šel mimo tunela na slovenski strani so bile ceste v primerjavi z avstrijskimi cestami veliko bolše pa ne branim dars samo povem da so na drugi strani veliko hujši... najbolj so krivi ker tovarnjakov niso ze zjutraj izločili iz prometa....
BaGr67
28. 04. 2016 20.11
+12
123ddd bravo...končno en pameten komentar...Vsi sam kritizirajo...!!!