Kučan: Janševa izjava o političnih Murglah ni vredna komentarja

Janševa izjava, da je "bila sodba napisana vnaprej, v političnih Murglah in s strani znanih avtorjev", po besedah nekdanjega predsednika republike Milana Kučana ni vredna komentarja. Glede sodbe pa verjame, da bodo obsojeni uporabili možnost pritožbe.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Štab Milana Zvera - 14

Janez Janša in Milan Zver (Foto: Miro Majcen)

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je na Twitterju zapisal, da verjame, da obsojeni v primeru Patria niso krivi. Poudaril je, da so bili za krive spoznani na prvi stopnji, in dodal, da bodo morali najverjetneje po pravico kar v Strasbourg (na evropsko sodišče za človekove pravice). Po njegovem mnenju je ''grozljivo sporočilo državljanom, da si v Sloveniji lahko obsojen brez enega dokaza za domnevno kaznivo dejanje''.

V tej državi so očitno zavarovani samo strici in tete, ki se jim dejansko ne more nič zgoditi. Dobijo lahko le še kakšen privilegij. Ta ozadja delujejo.
Vodja poslancev SDS Jože Tanko

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je obsodbo Janše označil za škandal. Meni, da gre za montiran proces in obsodbo brez dokazov. Takih dokaznih standardov ne uporabljajo nikjer, v Belorusiji pa bi jih morda celo patentirali, pravi. Spomnil je, da je bil Janša večkrat procesiran, obtožen določenih ravnanj, a do zdaj v nobenem postopku ni bil obsojen. "Očitno gre za sistemsko gonjo proti eni in edini osebi v državi na osnovi političnih prepričanj.'' Zato meni, da bi v normalni družbi temu morali narediti konec. Na osnovi takih dokaznih standardov, kot so bili doseženi v procesu Patria, lahko po Tankovih besedah obsodijo katerega koli Slovenca, razen "stricev in tet".

V Zboru za republiko so poudarili, da sodba ni pravnomočna. Po trditvah nekdanjega pravosodnega ministra in predsednika Zbora za republiko Lovra Šturma so v postopku zaslišali 40 prič, ki so vse razbremenile obtožene, zato se sprašuje, ali bo sodišče podalo kazenske ovadbe zoper njih zaradi krivega pričanja. Meni, da je bila kršena pravica do poštenega sojenja, da ni obremenilnega dokaza za nekdanjega premierja in predsednika SDS Janeza Janšo, da mu je bila odvzeta pravica do obrambe. Napovedali so ukrepe glede spoštovanja pravnega varstva.

Po ocenah koordinatorja Odbora za zaščito demokratičnih pravic in svoboščin, ki deluje v okviru Zbora za republiko, Boštjana M. Turka je sodba dokaz, da imajo slovenski "postboljševiki" vso moč v državi. Sodba po njegovih besedah pomeni, da lahko v teh razmerah "odslej kogar koli od nas" brez dokazov "obsodijo in zaprejo. To ni več demokratura, kot je govoril Drago Jančar, ampak diktatura."

SDS predstavlja svojo kandidatko za ljubljansko županjo - 20

Janša in Lovro Šturm (Foto: Aljoša Kravanja)

Za poslanca SDS Marijana Pojbiča je sodba absolutno nesprejemljiva. "Brez vsakega dokaza nekoga obsoditi je nesprejemljivo in velik fiasko za naše pravosodje," je dejal.

Novakova: Ogrožena je demokracija

Dan, ko je v Sloveniji dokončno umrla pravna država in demokracija.
Predstavnik NSi Jernej Vrtovec na Twitterju

Predsednica NSi Ljudmila Novak je dejala, da smo pred zakonom vsi enaki, a da ne bi smelo priti do obsodilne sodbe Janše glede na spisano obtožnico. Sodba je po njenem mnenju le še bolj razdvojila javnost, ogrožena pa je tudi demokracija v Sloveniji, ocenjuje. Po njenih besedah mora biti obtožnica jasno napisana in mora vsebovati oprijemljive dokaze, če se obtožuje tako pomembna oseba ali pa kateri koli državljan. V tem trenutku, ko gre za pomembno osebo v Sloveniji, ki ima pomemben status tudi navzven, bi morala sodba po njenih besedah stati na trdnih dokazih. Dodala je, da ne bo razsojala, ali je nekdo kriv ali ni. Skrbi jo, da se bo slovensko sodstvo "še enkrat blamiralo v tujini in doma".

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je dejal, da je konec pravne države, da je lahko nekdo obsojen brez jasnih dokazov krivde. Takšna odločitev po njegovih besedah daje Sloveniji "zelo negativen imidž". Po njegovih besedah je bil Janša obsojen izključno, ker je bil predsednik vlade, "ko se je pač zgodba s Patrio dogajala".

Minister za pravosodje Senko Pličanič odločitve sodišča v zadevi Patria ne komentira. Kot minister za pravosodje ne more komentirati konkretnih sodnih postopkov.

Predsednik SLS Franc Bogovič je prepričan, da bo v primeru Patria prišlo do pritožbenega postopka, zato pričakuje, da bo drugostopenjski organ zadevo obravnaval nepristransko in strokovno ter da bo končana v doglednem času. Slovensko sodstvo si po njegovih besedah ne more privoščiti nobenega spodrsljaja v tako odmevnem primeru.

Zalar: Letos ne bo odločeno o pritožbah

Po mnenju nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja bo sodba v zadevi Patria največji politični problem povzročila, ker bo trajalo izredno dolgo, da bo preizkušena na pritožbenem sodišču. Na Twitterju je zapisal, da bo zaradi obsežnosti zadeve trajalo več kot mesec, da bo napisana sodba. Prepričan je, da letos ne bo odločeno o pritožbah. ''Vsi si bodo vzeli potreben čas. Prvostopenjska sodnica za izdelavo sodbe, obramba za pritožbe in višje sodišče za odločanje,'' je dodal.

Vinko Gorenak pred sodiščem v Ljubljani

Pred sodno palačo je bil tudi poslanec SDS Vinko Gorenak, ki pa ni dajal izjav. (Foto: B.G.)

Iz gibanja Vseslovenska ljudska vstaja so sporočili, da je obsodba Janše zgodovinski dogodek v procesu očiščenja slovenskega političnega prostora. Po njihovem mnenju sledi duhu vseslovenskih ljudskih vstaj, v katerih so zahtevali, da vsi, ki so oškodovali slovensko premoženje, za to tudi odgovarjajo. Pravosodnemu sistemu so sporočili, da ima pri preganjanju politične korupcije in gospodarskega kriminala popolno podporo ljudstva, in dodali, da pričakujejo nove epiloge nerazčiščenih kriminalnih zgodb v času od slovenske osamosvojitve do danes, ''začenši s trgovino z orožjem, v katero so vpleteni isti akterji kot v aferi Patria''.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec obsodbe Janše in drugih ni želel podrobno komentirati. Dejal je le, da lahko v sodnem postopku z argumenti vsakdo dokaže svojo nedolžnost. V skrbeh pa je zaradi napetega dogajanja pred sodiščem in polarizacije države. ''To nas ne bo vodilo iz krize,'' je opozoril.

Janševa izjava, da je "bila sodba napisana vnaprej, v političnih Murglah in s strani znanih avtorjev", po besedah nekdanjega predsednika republike Milana Kučana "ni vredna komentarja". "Moje stališče je vedno bilo, da je treba spoštovati odločbe sodišč, in ne vidim razloga, zakaj bi to stališče spreminjal," je dejal. Ob tem je poudaril, da so državni funkcionarji še posebej dolžni varovati in utrjevati avtoriteto državnih institucij, med katere spada tudi pravosodje. "Pravosodje v pravni državi, med katere štejem tudi Slovenijo, ima mehanizme, z uporabo katerih se lahko popravijo napake v postopkih pred prvostopenjskimi in drugostopenjskimi sodišči. Verjamem, da bodo današnji obsojenci te mehanizme tudi uporabili," je še dejal.

Po mnenju nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa je današnja sodba pomembna odločitev, ne glede na to, da je šele prvostopenjska. Tudi če sodba v pritožbenem postopku pade, so z današnjo odločitvijo postavljeni novi standardi dela za slovenske organe odkrivanja pregona in sojenja, je dejal. Na vprašanje, ali je s sodbo zadovoljen, je Kos, ki so mu nekateri očitali, da je "izvozil veliki pok na Finsko", odgovoril, da pri nobeni sodbi za nobeno kaznivo dejanje ne more govoriti o zadovoljstvu. "Samo upam, da zdaj v Sloveniji ni nikogar več, ki bi še verjel neumnim teorijam zarote," je dejal.

Prenesi v

Zgodba: Afera Patria

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1019
Django 09.06.2013 22:59:14
Ce bi jaz bil na mestu Kucana bi isto tako izjavil,kot je on.
Ce pa bi bil Tozilec pa bi Vprasal tega istega naj mi prikaze od kot njemu in njegovemu Sorodniku Jankovicu toliko Denarja da so pokupili pol Ljubljane ??
Več komentarjev