Slovenija

Ukrepi Cerarjeve vlade: menjava treh neizvršnih direktorjev in nižanje plač?

Ljubljana, 04. 03. 2015 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Š.Z./U.Z./STA/S.P.
Komentarji
1103

Zaradi že dveh negativnih poročil o slabi banki - najprej protikorupcijske komisije in zdaj še računskega sodišča - bo Cerarjeva vlada ukrepala. Med drugim namerava zamenjati tri od štirih neizvršnih direktorjev in vodilnim prepoloviti visoke prejemke, razmišljajo pa tudi o spremembi načina vodenja slabe banke.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Negativno mnenje
    02:24
    Iz SVETA: Negativno mnenje
  • Iz SVETA: Kdo je odgovoren za stanje v slabi banki?
    02:07
    Iz SVETA: Kdo je odgovoren za stanje v slabi banki?
  • Iz 24UR: Revizija razkrila vrsto nepravilnosti
    03:16
    Iz 24UR: Revizija razkrila vrsto nepravilnosti
  • Iz 24UR: Za napake odgovorni prejšnji vladi
    02:41
    Iz 24UR: Za napake odgovorni prejšnji vladi
  • Iz 24UR: Ukrepi Cerarjeve vlade
    01:48
    Iz 24UR: Ukrepi Cerarjeve vlade

Predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Lars Nyberg je v odzivu na poročilo računskega sodišča poudaril, da so vseskozi sodelovali z revizorji in drugimi državnimi inštitucijami. Povedal je, da so bili na začetku majhni, v lanskem letu so po njegovih besedah dosegli znatne uspehe, ki jih marsikdo v tujini zavida. Kot pravi, bodo "vsekakor poslušali računsko sodišče in poskrbeli za stvari, za katere lahko in za katere še nismo".

Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg in glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson sta odgovorila na očitke.
Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg in glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson sta odgovorila na očitke. FOTO: POP TV

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson je dejal, da DUTB revizijsko poročilo za "zelo turbulentno" leto 2013 jemlje zelo resno in kot konstruktivno povratno informacijo delovanja, odzivno poročilo pa bo pripravila čim prej. Po njegovih besedah so se revizorji osredotočili na prvo leto delovanja, ki je bilo še posebno kritično in kaotično, niso pa se osredotočili na končne rezultate, ki so jih dosegli v slabi banki. Pogreša torej skupno oceno učinkovitosti DUTB - ali so dosegli cilj, torej omogočili dokapitalizacijo dveh najpomembnejših bank v državi, ki so bile v zelo slabem položaju. To bi bilo potrebno za končno oceno, ali je bil denar prav porabljen, je dejal Mansson. Po njegovem mnenju so denar pametno porabili.

Glede neustanovitve sklada je dejal, da bi ga morali ustanoviti v primeru dokapitalizacije bank, če bi postali lastniki bank, a se to ni zgodilo. Glede pogodb z bankami pa je dejal, da niso imeli dostopa do podatkov, ki so jih dobili šele pozneje.

Glede očitkov o porabi denarja mimo javnih naročil je Mansson dejal, da bi slednja vzela veliko časa, več mesecev, zato medtem ne bi mogli optimalno delovati. Zatrdil je, da so pogodbenike izbrali skrbno, kot dober gospodar, po premisleku in posvetovanju ter da so izbirali med različnimi ponudbami. Verjetno pa bi lahko delovali ceneje, če bi na začetku vedeli, kar vemo sedaj, je priznal. Dodatne stroške, okoli 3,1 milijona evrov, so povzročile predvsem spremembe v usmeritvah vlade, kako se bo saniralo banke in kdaj bodo terjatve prenesene. 

Celotno poročilo v primeru DUTB ni javno objavljeno, ker vsebuje nekatere zakonsko varovane podatke. Protikorupcijska komisija

Po zagotovilih izvršnega direktorja za korporativne zadeve Aleša Koršiča so spoštovali zakon o javnih naročilih in druge predpise. Glede potovalne agencije je dejal, da je v letu 2013 prejela 2000 evrov, kar je bila letalska karta s pribitkom. Zanikal je, da nekatere plačane storitve niso bile izvedene, in zatrdil, da so bile tudi skrbno nadzorovane in pregledane. Zatrdil je, da so računskemu sodišču dali dokumentacijo, iz katere je to razvidno.

Povedal je, da kritike jemljejo resno in da bodo skušali popraviti napake. "Zavedamo se, da je to del igre, vendar bomo skušali v prihodnosti biti karseda transparentni," je dodal. Glede tajnosti podatkov je poudaril, da ne morejo takoj dati vseh podatkov, ker bi bili lahko v nasprotnem primeru manj učinkoviti pri svojem delu. Nekaj podatkov pa bo vedno tajnih, je dejal. Govorimo o poslovnih skrivnostih, katerih razkritje bi lahko ogrozilo delovanje DUTB, je dodal Koršič.

Koršič je glede plač v letu 2013 povedal, da gre pri prejemkih za odpravnine, da se zdaj držijo politike za povračilo stroškov, sprejete leta 2014. Poudaril je, da so v stroške poslovanja na primer vključene tudi sodne takse, ki ne morejo biti predmet javnega naročila. Zatrdil je, da si direktorji ne pišejo sami potnih stroškov in da si ne zaračunavajo neupravičenih stroškov.

Glede morebitne zamenjave izvršnih direktorjev je Mansson dejal, da ga je prejšnja vlada prosila za sodelovanje. Če je stališče zdajšnje vlade drugačno, je pripravljen oditi. Poudaril je, da ima druge ponudbe, ki so celo bolje plačane, in da ne namerava ostati do konca mandata slabe banke.

V TI Slovenia opozarjajo na pretirano stopnjo tajnosti

Na protikorupcijski komisiji medtem pozdravljajo izdajo poročila računskega sodišča v primeru DUTB. Po njihovih ugotovitvah revizorji potrjujejo ugotovitve komisije, ki je novembra lani poročilo in oceno stanja DUTB posredovala predsedniku vlade, finančnem ministrstvu in DUTB, in zahtevala ukrepanje. Prejela je odzive vseh treh, jih preučila ter zahtevala dodatne sestanke in pojasnila. Omenili so protikorupcijska tveganja pri angažiranju zunanjih izvajalcev, kadrovanju in plačah, odločanju in upravljanju.

Poročilo računskega sodišča ne sme biti še eno v vrsti opozoril, ki bo naletelo na gluha ušesa. TI Slovenia

Kot ugotavljajo na računskem sodišču, je vlada že pri pripravi Zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank storila nekaj ključnih napak, ki se odražajo na poslovanju slabe banke in vplivajo na razpolaganje z javnim denarjem, na kar sta že prej opozarjali tako protikorupcijska komisija kot Transparency International (TI Slovenia). "Rokohitrska priprava zakonodaje se je že v preteklosti izkazala kot pogubna za javne finance, kar se očitno kaže tudi v tem primeru," je opozoril generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.

V TI Slovenia so vnovič opozorili, da je bila slaba banka izvzeta s področja predpisov o integriteti in preprečevanju korupcije ter sistema javnega naročanja, "kar je v popolnem nasprotju z že ustaljeno prakso poslovanja v Sloveniji". Moti jih pomanjkljiv nadzor nad njenim delovanjem, poročanje o poslovanju in transparentnost poslovanja pa sta po njihovem mnenju neprimerna in nezadostna. "Že ob samem pogledu na
poročilo računskega sodišča je zaznati izjemno veliko stopnjo tajnosti podatkov, ki je po našem mnenju pretirana. Zato je vprašanje (pomanjkanja) transparentnosti potrebno upoštevati pri nadaljnjem urejanju poslovanja DUTB
," je dodal Doria.

Na DUTB je trenutno zaposlenih 86 oseb.
Na DUTB je trenutno zaposlenih 86 oseb. FOTO: Blaž Garbajs

V oči predvsem bode dejstvo, da se DUTB ni držala niti obstoječih pravil, saj je zaposlovala izven predvidenih okvirov, ni izoblikovala zakonsko predvidenega sklada za stabilnost bank in je delovala mimo pravil o javnih naročilih, opozarjajo v TI Slovenija. "Višina denarja, ki je z DUTB šla mimo pravil, je zaskrbljujoča in terja ukrepanje pristojnih. Preveriti je treba osebno odgovornost vodilnih v DUTB," je povedal Doria. Skrbi jih tudi nepregledno delovanje upravnega odbora DUTB pri prenosu terjatev iz NLB in NKBM, saj s podrobnostmi ni seznanjal niti vlade niti skupščine DUTB.

V TI Slovenija pozivajo vlado in finančno ministrstvo, da podrobno preučijo ugotovitve računskega sodišča in delujejo v skladu z njegovimi priporočili. "Predvsem je pomembno, da se čim prej sprejmejo ukrepi, ki bodo preprečevali nesmotrno porabo javnih sredstev v prihodnje in celostno uokvirili delovanje DUTB na način, ki bo omogočal pregled nad njenim delovanjem s strani več nadzornih organov, kot tudi s strani zainteresirane javnosti," so še dodali.

Stranke pozivajo k odpravi nepravilnosti in iskanju odgovornosti

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je poudaril, da DUTB ni poslovala v skladu z delovanjem javne institucije, ki bi še posebej morala delovati zelo skrbno z zaupanim davkoplačevalskim denarjem. Meni, da bi moral upravni odbor slabe banke sam odstopiti. ''Vsak, ki da kaj na integriteto, bi v takšnem primeru vsaj ponudil odstop. Ugotovitve računskega sodišča so namreč alarmantne, saj DUTB ni spoštoval sklepov vlade, zakonodaje, internih pravil in pravil o javnem naročanju. Obnašali so se kot zasebna družba na Divjem zahodu, kjer je vse dovoljeno. Očitno so se dogajale tudi določene kriminalne dejavnosti,'' je opozoril. Vlado in DZ je pozval k pripravi pravne podlage, ki zadeva sanacijo bančnega sistema in delovanje DUTB.

Po besedah poslanca SDS Andreja Širclja, sicer nekdanjega neizvršnega direktorja DUTB, je treba ustanovitev družbe postaviti v kontekst časa, v katerem je nastajala - ko banke slabih terjatev niso urejale same in jih je bilo treba reševati. Kot je poudaril, DUTB ni bil izvzet iz obstoječih pravil, ampak je bil v DZ glede tega sprejet poseben zakon, ki je določal posebna pravila. V smislu sprejemanja te zakonodaje Šircelj sicer prevzema svoj del odgovornosti, poudarja pa, da je DUTB kljub težkim začetkom v tem obdobju, zlasti v zadnjem času, opravila tudi marsikaj dobrega.

Ugotovitve računskega sodišča so vsem nalile čistega vina. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin

Glede predvidenih vladnih ukrepov, ki vključujejo tudi znižanje prihodke vodilnih v DUTB, pa je Šircelj dejal, da je sedanje dohodke neizvršnih direktorjev predpisala vlada Alenke Bratušek. Bratuškova sicer trdi nasprotno in je danes s prstom bolj pokazala na Janševo vlado, ki je tudi sprejela zakon o ukrepih za krepitev stabilnost bank. V ZaAB so iz opozicije že tedaj opozarjali na vprašljivo primernost mehanizma t.i. slabe banke za sanacijo bančnega sistema v naši državi. Njena vlada, kot trdi Bratuškova, ni imela časa izbirati drugačne poti. Po njenih besedah so skušali zadeve čim bolj popraviti, a priznava, da so lahko "kakšno stvar tudi nenamerno izpustili".

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han se strinja, da je poročilo zaskrbljujoče, zato od finančnega ministra pričakuje, da bo sprejel ukrepe, ki bodo zagotovili bolj transparentno delovanje DUTB. Država mora po njegovih besedah "najmanj zamenjati izvršne direktorje, neizvršne direktorje, znižati plače in, kar je najpomembneje, še enkrat opraviti vrednotenje vsega premoženja, ki smo ga prenesli na slabo banko". Vlada Bratuškove je sicer po njegovi oceni lahko odgovorna zgolj za dogajanje, povezano z vrednotenjem. V SD v tem pogledu prevzemajo svoj del odgovornosti.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je poudaril, da so znotraj slabe banke ljudje, ki so bili plačani in odgovorni za izvajanje predvidenih ukrepov. Napake, ki jih očita računsko sodišče, po njegovem prepričanju terjajo kadrovske zamenjave pri tistih, ki svojih obveznosti niso izpolnili, ne glede na to, ali gre za domačega ali tujega menedžerja. Svoj del odgovornosti bo morala po njegovih besedah prevzeti tudi vlada, ki je v funkciji skupščine. Jurša je še izpostavil, da so nekateri v DUTB imeli "astronomske plače", zato meni, da jih je treba znižati.

V SMC po prvem pregledu poročila računskega sodišča položaj ocenjujejo kot resen. Poslanka Urška Ban je spomnila na očitke sodišča, ki se nanašajo na obdobje prejšnjih dveh vlad, odgovornost za ukrepanje pa ima tudi sedanja vlada.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec pravi, da je poročilo računskega sodišča pričakovano, saj na DUTB "vlada velika zmeda, velika kuhinja". Po njegovih besedah je treba pograjati ministrstvo za finance. "Očitno so stavili na to, da bodo Skandinavci, ki naj bi bilo pošteni ljudje, tudi pošteno upravljali to institucijo. A izkazalo se je, da niso nič boljši od slovenskih menedžerjev," je oster Mesec. Tako se strinja, da je treba iskati politično kot kazensko odgovornost za napake.

Ministrstvo: Pripravili bomo odzivno poročilo

Na finančnem ministrstvu so napovedali, da bodo z vlado pripravili odzivno poročilo, ki bo predstavljalo ustrezen odziv na očitke, vključujoč popravljalne ukrepe. Pojasnili so, da je finančno ministrstvo v zvezi z ugotovitvami računskega sodišča in drugih pristojnih institucij pripravilo celovit paket sprememb in ukrepov, ki se bodo nanašali na delovanje DUTB.

Ukrepi Cerarjeve vlade

Zaradi že dveh negativnih poročil o slabi banki bodo zamenjali tri neizvršne direktorje in nižali plače, so poročali v oddaji 24UR. Čeprav ministri zahtevajo večji nabor kandidatov za nove neizvršne direktorje, so bila še včeraj na mizi samo tri imena: Marko Simoneti, profesor ljubljanske pravne fakultete in nekdanji šef Ljubljanske borze, Primož Karpe, nekdaj zaposlen v Telekomu in SKB banki, danes pa nadzornik Gorenjske banke in Stojan Petrič, upokojeni dolgoletni šef Kolektorja, ki je kot pogoj postavil, da bi delo opravljal brezplačno. Čeprav je Petrič ovaden zaradi domnevno spornih okoliščin privatizacije Kolektorja in prevzema podjetja Etra - preiskuje ga namreč NPU - je za SD edini sprejemljiv. Podobno kot Petrič so namreč prepričani, da gre zgolj za neupravičeno diskreditacijo.

Revizijsko poročilo Računskega sodišča o DUTB
Ugovor DUTB
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bruhalnica24
05. 03. 2015 18.52
Daleč se sliši glas korupcije, o deželi tej..
minnaema@yahoo.com
05. 03. 2015 14.07
+0
Administrator prosim upoštevajte 39.čl.Ustave RS, saj v prejšnjem mnenju so zapisane RESNICE in NE insinuacije!
minnaema@yahoo.com
05. 03. 2015 14.06
ŠPOVSEM LOJALNO IN SKORAJ SAMOUMEVNO bi moralo biti, da državni adlatusi NE morejo prejemati VIŠJE PLAČE (v "bušto") KAKOR POSEDUJE n.pr. predsednik države . Pri nas v naši držav i, pa je veliko reči IRACIONALNIH-veliko mladih fakultetno izobraženih ljudi NA CESTI BREZ plačanega dela in zaslužka a nekateri, ki so pri "kotiru" pa imajo v NEBO vpijajoče visoke plače in dodatne abundance,,,,,,sicer takšna pravila baje ustvarjajo ljudje in menda njihov neskončni oportunizem in nato "v se tiho je bilo" ali trese se gora - rodi pa miš ! Oprostite direktnosti a moja malenkost je jezna in razžaloščena, ko je mnogo krivic v naši državi pa tudi ogromno brezbrižnosti, da v konstruktivnosti se NE upošteva tisti opevani 14.čl.Ustave RS (enakost pred Zakonom) pa se pojdimo pravno državo, ki je toliko pravna kolikor imaš "cvenka " v žepu a mnogoštevilni državljani takšnim stvarem zelo oponiramo pa vseeno se zadeve premikajo kvečjemu le deklerativno.......a z obljubami, če so še tako zelo lepo napisane Z NJIMI NI MOGOČE ŽIVETI !
komunjara 1
05. 03. 2015 11.51
+1
iz tega se da sklepat sledece...... ker smo ugotovili da so place v tej banki sanjske in jih pobirajo tujci in tuji svetovalci smo se odlocili da jih sicnemo in na njihova mesta postavimo nase ljudi ki smo jim dolzni dolocene usluge vrnit ker so nas v preteklosti podpirali ko je vsak polpismen zemljan vedel da nimamo pojma kaj se gremo.........
wolfterier
05. 03. 2015 15.53
+1
Saj Praprotnik je že na banki,Klemo je minister...aja,tista tovarišica še rabi nagrado,nje...
prašek
05. 03. 2015 10.09
+4
Pogrešam interpelacijo Klemenčiča, pa zrušenje Cerarjeve vlade (pomlad je že, meteorološka) pa referendum ..... pa še marsikaj obljubljenega od SDS-ovcev ! Kdaj se bo kaj zgodilo ???
cirenij
05. 03. 2015 10.10
+3
Paskakvali
05. 03. 2015 10.15
+2
prašek
05. 03. 2015 10.17
+2
Naj si zdaj predstavljam, da Cincibilus samo obljublja pa nič ne stori ? Bo morda @cmeravček kaj pojasnil ?
Paskakvali
05. 03. 2015 10.22
+2
Cmeravček je ves vzhičen ker bodo Hrvati prepovedali zvezde........verjetno se jim bo zaradi tega čez noč spremenilo življenje in bodo postali druga Švica............je bemti sektaško miselnost!
CiganiRde?i
05. 03. 2015 09.29
-4
Tole levo slabo banko bo treba verjetn še dokapitalizirat s kakšnimi 50timi miljoni ... neb se čudu ... levaki to znajo, pa to ...
Paskakvali
05. 03. 2015 10.14
+2
Ira Sanctus
05. 03. 2015 11.38
+1
janšek teka teka a so te zopet ven spustili...
korintos23
05. 03. 2015 09.18
+7
Kako daleč je pa Leljak z zbiranjem podpisov?
prašek
05. 03. 2015 09.21
+2
Dobil je že dva podpisa ; Ivan in Gor enak. S tem, da je slednji podpisal z zelo težkim srcem !
korintos23
05. 03. 2015 09.25
+3
In sedaj po novem mora iti na volišča 50% volivcev ali jim je dovolj nekje 340.000 glasov?
deathbite
05. 03. 2015 09.28
-1
cmer?ek
05. 03. 2015 09.32
-1
Levaki bo jih več kot si vi mislite,,,Vi pa kar mešajte drek naprej...!
cmer?ek
05. 03. 2015 09.37
+3
Hrvatje pa bojo prepovedali "zvezdo" in agresorske embleme in to v roku enega meseca,,Kitarovičeva je prava ženska,ne pa naši cmeričeviči,,,!
cmer?ek
05. 03. 2015 09.38
+2
Hrvatje pa bojo prepovedali rdečo zvezdo,,v roku enega meseca::!
cirenij
05. 03. 2015 09.56
+1
modre, pa tudi rdeče.Ja seveda, odkar se eni toliko borijo proti rdeči zvezdi, vsem državljanom tečeta med in mleko ne le v potokih ampak v rekah. Pa kaj jih moti zvezda? Tudi Bog jih je natrosu po nebu. Rumene,
cirenij
05. 03. 2015 10.01
+1
Malo se je pobrkalo, ne po moji krivdi. Začne se z zadnjim stavkom. Tudi Bog.......................
cirenij
05. 03. 2015 10.05
+1
Si pa res pravi cmerček. Si te kar predstvljam.
prašek
05. 03. 2015 10.06
+2
Ne cmerček ampak cmeravček !!!! Stalno se cmera !
deathbite
05. 03. 2015 09.14
+3
DUTB je nateg že v štartu! Sami so ocenili terjatve bank, globoko pod realno, tržno vrednostjo. Prodajali bodo po višji ceni, kar ne bi bilo sporno, če ne bi dobili od "dobro izvedenih poslov" še nagrade. Kar sveda ne bo težko glede na podcenjenost terjatev. Plačali bomo/smo pa tako vsi skozi dokapitalizacijo bank! Ne enkrat, dvakrat so nas okradli! In to pri istih poslih.
korintos23
05. 03. 2015 09.15
+5
Levji
05. 03. 2015 09.04
+8
Vse premoženje, ki je bilo prestavljeno na DUTB, je potrebno ponovno finančno ovrednotiti.
Levji
05. 03. 2015 08.59
+5
Leta 2004 - 2008, je abraboslovec z super finančnikom pomagal navrtati veliko luknjo v Slovenski bančni sistem in spravil državo na kolena, ki se še nekaj let ne bo pobrala.
.korintos23
05. 03. 2015 08.58
-3
Kako poceni so levi glasovi, kažejo komentarji borcev za penzije. Saj ji važno, da se krade vse, da se le ne bi videlo, da kradejo na levi. In potem iščejo izgovore za lopove :) Ja, vedno so ovce v večini.
korintos23
05. 03. 2015 09.06
+4
deathbite
05. 03. 2015 09.09
+2
»Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji.« Janša Janez
prašek
05. 03. 2015 09.14
+4
korintos23
05. 03. 2015 09.16
+4
prašek
05. 03. 2015 09.20
+3
cirenij
05. 03. 2015 09.35
+2
Ja, vsi s "Titovimi" penzijami so zadovoljni. Zdaj pa "novi" upokojenci prejemajo mizerno miloščino. Škoda, da je preminil, ker so raztrgali vse njegove vrednote. S sprejetjem zakonodaje, ki koristi le pokvarjenim politikom in njihovim kastam.
cmer?ek
05. 03. 2015 09.40
-2
Ja vsi nimajo "silaže",,eni jemo "pečenko".....vi se pa naprej cmeraćite...!
cirenij
05. 03. 2015 09.59
+2
cmerček---meni gre kar dobro, tudi mojim potomcem. Pečenke ect. imam pa že čez glavo. Ampak vse to bi rad privoščil tudi vsem ostalim. To, kar doniram, je veliko premalo, ker nimam milijard.
cirenij
05. 03. 2015 10.09
+2
Si te kar vizualno predstavljam, da si res pravi cmerček.
ljubljanatv
05. 03. 2015 08.55
+2
Čisto politikanstvo ker ne predstavi kaj je bilo narobe niti ne ovrednoti dela . Popolni balkanizem
Verbena
05. 03. 2015 08.53
+2
Če pa Petrič, kot možni novi član, pravi, da ni tajkun in da so ovadbe konstrukt pa še SD ga podpira, pol se pač verjame, a ne ???.....a res ni v državi troje ljudi, ki imajo povsem čisto preteklost, predvsem tako, da jim noben ne more karkoli očitat, niti v kontekstu kakega konstrukta ???
korintos23
05. 03. 2015 09.07
+4
Ni tajkun samo nekaj obtožb se mu je nabralo!
cmer?ek
05. 03. 2015 09.44
-3
Tovarišem pa se bliža "konec",socijala propada,zdrastvo propada,,,cmeratovič pa naprej "pručuje"in modruje:::!
cirenij
05. 03. 2015 08.48
+2
Ne vem, kaj nekateri mešate tu zraven zakon o istospolnih. Je res, da tam niso dovoljeni komentarji. Je pa dejstvo, da bo referendum uspel, ker bodo spet grmeli iz prižnic in desnih strank. Kaj je tem ljudem, ki se deklarirajo za vernike? Bog - Jezus je čista, večna ljkubezen, milost in usmiljenje. In sprejema človeka takega, kot je. Je njegova stvaritev.
cirenij
05. 03. 2015 08.48
+2
Mogoče je kak otrok ali vnuk teh "nadebudnikov" dvojno usmerjen, pa tega ne upa pokazat.
cirenij
05. 03. 2015 08.50
+2
Glede slabe banke pa: Sprejme se naj zakonodaja plač 1: 5. Če delavec lahko preživi s 500 EU, brezposelni pa še manj, bodo tudi vsi ti 2 ali 3000 EU mesečno. Na vseh področjih javnega financiranja, tudi direktorji javnih zavodov in državnih firm.
Verbena
05. 03. 2015 08.55
+4
....mene sploh ne bi motla tolk višina njihovih plač, če bi bli rezultati dobri...tako pa....plačujemo za nove napake napak !!!
cirenij
05. 03. 2015 09.02
+3
Ja, tudi mene ne bi motile te plače, še višje. Če bi nas potegnili iz tega d.....ka. Tako gre pa vsem samo za lasten dobrobit.
cirenij
05. 03. 2015 09.11
+2
ivandobski------iz tvojih ust v Božja ušesa, glede udeležbe. Mene, "vernika po srcu" moti, da resnično ti ljudje, ki bi morali ljubiti bližnjega, zganjajo nasprotno. Zakaj ne dovolijo tem ljudem, da preživijo teh nekaj let zadovoljno? Smatram, če nimajo ti ljudje enakih pravic, naj plačujejo tudi manjše davke in prispevke.
deathbite
05. 03. 2015 09.21
+2
Živi in pusti živeti. Na to pozabljajo. To, da ne bodo mogli "vzgajati" otrok v tradicionalnem duhu, je bedarija! Kdo se pa meša v vzgojo tujih otrok?! In da stari starši ne morejo posvojiti vnukov, ni razlog za kratenje pravic drugim .Naj raje delajo na spremembi zakona, ki jim bo to omogočil. Rabijo čas, da se spravijo sami s seboj in svojimi "strahovi"!
Sovražim24ur4
05. 03. 2015 08.35
-1
LDS dela na tem da si spet pribori stolčke za krajo
deathbite
05. 03. 2015 08.48
+4
Kučan je kriv, da je ivan marca 2013 ustanovil slabo banko in zaposlil tujce!
Bassettt
05. 03. 2015 08.34
+3
Tako je! Miro že dela njihove čistke, oni pa zbirajo podpise za referendum o neenakosti pravic istospolnih, haha.
BobbyP
05. 03. 2015 08.24
-1
Deset tisoč plače tem nesposobnežem je pa res preveč. Naj dajo raje Dragu Kos-u na NLB-ju še kakšen tisočak poleg mizernih 40.000, ki jih mesečno "zasluži".
TheMafiaDon
05. 03. 2015 08.35
-2
alora, ma kej dela Kos da tako "malo" zasluži? +++
Mauzahecmauzares
05. 03. 2015 08.24
+5
pa ne mi pisat slaba banka piste slabi bankirji al pa sebicni bankirji, pozresni bankirji, bankirji brez vesti, bankirji ki bigato zivijo na racun drzavljanov
Mauzahecmauzares
05. 03. 2015 08.21
+1
te ukrepe do zdj se noben v svoji kandidaturi ni naredu
Verbena
05. 03. 2015 08.13
+5
DUBT je v pristojnosti Ministrstva za finance , se je minister kaj odzval že v letu 2014, ko je KPK pripravila poročilo, da gre za tveganje nastanka nasprotij interesov pri najemanju izvajalcev in zaposlovanju !!....DUBT je od ustanovitve do konca avgusta 2014 porabil 12 milijonov za zunanje izvajalce !!....Komisija je poročilo poslala še Pahorju , ministru za finance , tudi na DUBT...pa nismo zvedeli nobenga pravega odgovora kaj si kdo misli o njem !!...
Verbena
05. 03. 2015 08.17
+2
..tak da, brezvezno nakladanje vseh vpletenih, spet gre za ščitenje interesov drug drugega, kritje hrbtov!!....slaba banka, je pač slaba, kot so jo kar prav poimenovali po domače, ker tudi dela se ćist po domače !!....Vlada je sprejela že pred poletjem 2014 , določila za delovanje DUBT....zdej, kakšen je bil pa nadzor ministrstva pa velik pove tudi to poročilo KPK !!!...