Slovenija

Cerar bo glede dodatnih zaslužkov Setnikar Cankarjeve počakal na njena pojasnila

Ljubljana, 05. 03. 2015 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mira Matković/N.Š./U.Z.
Komentarji
782

Premier Cerar in minister Židan bosta počakala na pojasnilo ministrice za izobraževanje znanost in šport Stanko Setnikar Cankar, preden bosta komentirala razkritje KPK o 636.000 evrov dodatnih prihodkov na Fakulteti za upravo. Židan je dodal, da si takšne količine denarja niti ne more predstavljati.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Dobro plačano dodatno delo
    02:17
    Iz 24UR ZVEČER: Dobro plačano dodatno delo
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Borisom Štefanecom
    06:22
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Borisom Štefanecom

Marsikdo v državi je obnemel, ko je videl novo aplikacijo Supervizor in podatke o ljudeh, ki so poleg rednih plač prejemali še dodatna plačila, in vse to iz javnega denarja.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ne izključuje možnosti, da je bila pri posameznih primerih kršena dolžnost izogibanja nasprotja interesov oziroma da je bila kršena obveznost v zvezi s prepovedjo opravljanja poklicne ali druge dejavnosti, namenjene pridobivanju dohodka ali premoženjske koristi. Zato je komisija na lastno pobudo uvedla sistemsko preiskavo.

Tako je Ekonomska fakulteta izplačevala svojim zaposlenim poleg rednih plač tudi honorarje. Izplačila so se odvijala prek avtorskih in podjemnih pogodb, gre pa za vrtoglave zneske. A ne le ekonomska, to je počela tudi Fakulteta za upravo, Fakulteta za organizacijske vede in Medicinska fakulteta.

Preberite tudi: Ministrica Stanislava Setnikar Cankar je po podatkih Supervizorja v 11 letih prejela 636.000 evrov avtorskih honorarjev, kar pomeni, da je poleg plače letno zaslužila skoraj 60.000 evrov. V zadnjih 11 letih so prek avtorskih in podjemnih pogodb izplačali več kot milijardo evrov neto. Na protikorupcijski komisiji so že uvedli preiskavo.

Podpisovanje
Podpisovanje FOTO: Thinkstock

Cerar in Židan čakata pojasnila Setnikar Cankarjeve

In čeprav cela država čaka na pojasnila ministrice za izobraževanje znanost in šport Stanke Setnikar Cankar, je ta po seji vlade odkorakala brez besed.

Premier Miro Cerar je dejal, da je v odmoru med sejo vlade spregovoril z njo na to temo, a zadeve še ni želel komentirati. "Mislim, da je prav, da najprej ona dobi priložnost, da te zadeve najprej pojasni. Do takrat bom počakal, potem pa bomo videli naprej," je še pristavil.

Pojasnila ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar, ki je po izsledkih Supervizorja v zadnjih 11 letih prek podjemnih in avtorskih pogodb prejela 636.000 evrov, pričakujejo tudi poslanci SMC. "Seveda gre za velik znesek in pričakujemo, da nam bo ministrica te stvari pojasnila," je dejala poslanka Lilijana Kozlovič.

Po besedah predsednika SD Dejana Židana pa je ministrica na vprašanje o teh prihodkih odvrnila, da mora točne podatke o tem pridobiti, sicer pa predvideva, da večina teh prejemkov izhaja iz tržne dejavnosti - bodisi iz predavanj izrednim študentom bodisi iz evropskih projektov. Večji del teh sredstev je ministrica namreč pridobila od Fakultete za upravo Univerze v Ljubljani, na kateri je bila nekaj časa tudi dekanja. Židan je po seji vlade tudi povzel ministričine besede, da je za omenjeno fakulteto značilno, da vse, kar profesorji opravljajo, to storijo preko fakultete.

Se pa Židan sprašuje, "kako je možno, da si lahko nekdo v delovnem času prisluži toliko dodatnega denarja, in zakaj to ni redna dejavnost fakultet. Ob tem pa se ves čas sprašujemo, kako to, da šolstvo govori, da nima denarja".

Sprašuje se tudi, ali imajo v javnem sektorju, kjer je zaposlenih več kot 120.000 ljudi, vsi pravico, da pridobivajo dodaten denar, ob tem da opravljajo zadolžitve znotraj svojega rednega delovnega časa. "Predvidevam, da ne. Vem, da na ministrstvu za kmetijstvo tega ne dovolimo," je dodal. Dejal je tudi, da je sedaj pravi čas, da se ugotovi, če so takšne anomalije v javnem sektorju in da se jih tudi odpravi. "Torej če so te pravice izenačene. In če niso, potem jih je treba izenačiti."

Štrukelj: Učitelje pa je pozivala, naj dodatno učno pomoč izvajajo brezplačno

Prvi mož šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj je za 24ur.com dejal, da zdaj lažje razume stališče ministrice z rebalansom proračuna, ko so številni zaposleni in študenti na univerzi in v raziskovalni dejavnosti zatrjevali, da univerze ne morejo več normalno delovati, saj nimajo več sredstev. "Če je ministrica sklepala iz svoje izkušnje, je jasno, da do tega sklepa ni mogla sama priti in se zato ni odzvala na zahteve po zvišanju sredstev," je poudaril in dodal, da ministrica očitno stoji na stališču "vsem je tako, kot je meni". Seveda je pa to daleč od resnice, pravi Štrukelj.

Poudarja tudi, da nekateri v tej državi ne morejo niti dokazati, kje so dobili sredstva, s katerimi razpolagajo, pa se jim nič hudega ne zgodi. "Ne morem pa spregledati, da ministrica in drugi, ki imajo postranske zaslužke, pozivajo učitelje, da dodatno strokovno pomoč opravijo brezplačno. Tukaj nastopijo resne težave z etiko in dvojnimi merili, za katere bi morala ministrica sama potegniti sklep, ali jih lahko prenese ali ne," je bil kritičen Štrukelj. 

Kako so nakazila razložili na Ekonomski fakulteti?

Poglejmo, kako so ta izplačila razložili na Ekonomski fakulteti. Pravijo, da njihova fakulteta izplačuje podjemne in avtorske pogodbe svojim zaposlenim za dela, opravljena v okviru projektov in dejavnosti, s katerimi pridobivajo finančne vire na trgu. "Pridobivanje tržnih projektov je za nas nujnost, saj z njimi izpolnjujemo zaveze mednarodnih kakovostnih standardov, ki zahtevajo, da skrbimo za prenos znanja med akademsko sfero in gospodarstvom ter širšim družbenim okoljem. Hkrati s tržnimi viri že desetletja pridobivamo nujno potrebne vire za razvoj in financiranje kakovosti, ki jih z javnimi viri – na to opozarjamo že leta – žal ne moremo zagotavljati," so sporočili.

Pri tem so poudarili, da gre za dela, ki se opravljajo izven rednega delovnega časa. Sami imajo jasno opredeljene obveznosti in zadolžitve učiteljev v pedagoškem in raziskovalnem delu, ki se sprotno evidentirajo, pravijo. "Dela plačujemo preko avtorskih in podjemnih pogodb, ki so najbolj obdavčena oblika dela v Sloveniji," dodajajo.

Pravijo, da si bodo še naprej prizadevali za pridobivanje tržnih projektov, saj je v dani ureditvi financiranja visokega šolstva, to edini način za pridobivanje sredstev s katerimi financirajo kakovost in razvoj. "Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani si tudi prizadevamo, da naši zaposleni tržne projekte vodijo preko fakultete in njenih inštitucij. Rezultati svetovalne dejavnosti, ki jo opravljamo, so razvidni iz COBISS-a," so še pojasnili. 

Bogataš
Bogataš FOTO: Thinkstock

Plačila prek pogodb o delu so najbolj transparentna

Na objavljene podatke so se odzvali tudi na fakulteti za upravo. Kot pravijo, je fakulteta v zadnjih 12 letih izvajala študijske programe na 9 lokacijah po Sloveniji: "Šlo je za delo, opravljeno izven rednega delovnega časa in tudi ob sobotah. V primerjavi z današnjim stanjem je bilo tega takrat neprimerljivo več. Študijski centri so bili vse od Murske Sobote in Raven na Koroškem do Maribora in Sežane. Posamezni pedagoški delavec je svoj predmet izvedel tudi po 9-krat (v vsakem centru posebej 20 do 30 ur izvedbe), za kar je, seveda skladno z veljavno delovno zakonodajo, prejel plačilo. Nekateri učitelji so izvajali tudi po 2 predmeta v programu, kar v urah pomeni med 250 in 400 ur izvedbe na študijsko leto/učitelja."

Kot pojasnjujejo, so redno zaposleni učitelji in sodelavci fakultete v posameznem študijskem letu polno obremenjeni, tako pedagoško kot tudi raziskovalno. "V kolikor z neposredno pedagoško obveznostjo fakulteta ne more izvesti razpisanih študijskih programov 1. in 2. stopnje, se lahko delavcu določi dodatna neposredna pedagoška obveznost, skladno z določbami 63. člena ZViS. Če so bile izkoriščene vse možnosti za sklenitev pogodbe o zaposlitvi in je potrebno zagotoviti nemoteno izvajanje pedagoške dejavnosti, lahko fakulteta s pedagoškim delavcem sklene avtorsko oz. podjemno pogodbo, in sicer za največ deset mesecev v študijskem letu," pojasnjujejo.

Na tej podlagi izvedbo predavanj in vaj plačajo preko avtorske pogodbe, ostala dela pa preko podjemne pogodbe: "K izplačilom v predmetnih letih je vplivalo tudi izvajanje projektov, tako tržnih kot tudi evropskih, ki so bili največkrat povezani z javnim sektorjem in v katere so bili aktivno vključeni tako zaposleni kot tudi zunanji sodelavci Fakultete za upravo. Z upadom evropskih projektov in zmanjšanjem števila vpisanih študentov, pa je iz javnih evidenc tudi razvidno, da so se zmanjšala tudi izplačila."

Na fakulteti še pravijo, da gre za transparenten način izplačil, in dodajajo, da je delo preko avtorskih in podjemnih pogodb ena najbolj obdavčenih oblik dela v državi. Prav tako pa jim včasih kaj drugega, kot sklenitev pogodbe niti ne preostane: "Nemalokrat smo tako rekoč "čez noč" ostali brez učitelja ali učiteljev (na primer zaradi odhoda v politiko) in tovrstne izpade smo morali reševati z nad-obremenitvami zaposlenih oz. sklepanjem pogodb o delu oz. z zunanjimi sodelavci, ki so pretežno zaposleni na drugih članicah UL, tam tudi polno obremenjeni, zato so lahko z nami sodelovali le preko pogodbe o delu."

Kriv pa je po njihovem tudi Zakon o uravnoteženju javnih financ, ki je omejil zaposlovanje na že tako kadrovsko podhranjeni ustanovi. Poudarjajo, da so bile dodatno najete storitve nujno potrebne za izvajanje temeljnega poslanstva fakultete.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (782)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gekados
07. 03. 2015 04.25
+1
pojasniti bi moral tudi svoje.....
Bruhalnica24
06. 03. 2015 18.16
+1
Delala je 36 ur dnevno... Pa noben ni posumil...
Kirbi_Bundi
06. 03. 2015 11.51
+2
3 Dimnikarski klan je še bol aktiven. Dimnikarji na leto poberejo v svojih koncesijski rezervatih bruto. 60.000.000 € denaraja a državi bi pa naj prijavili za cirka 10.000.000€ . Tako se je izjasnil eden od velikih kršitelje dimnikarske zakonodaje v oddaji preverjeno na pop tv. Zato bi morale vse inšpekcijske službe in tudi za kriminaliste bi bilo veliko dela- nemudoma narediti revizije pri vseh izvajalcih oziroma lastnikih dimnikarskih podjetjih .Priporočljivo bi bilo preveriti s kakšnimi nepremičninami razpolagajo posamezniki, Saj eden od teh bi naj imel jahto vredno čez dva milijona evrov , da o nepremičninah pokupljenih spol nagovorimo-in bi naj šlo za velike utaje davkov. Zakaj rezervati ker ne plačujejo koncesijskih taks RS Statistični urad RS Gospodinjstva. 1. januarja 2011 je bilo v Sloveniji 813.531 zasebnih gospodinjstev 813 531 in povprečno vsako plača 80 € =65.082.480€ brutu dohodka letno na 50 Lastnikov dimnikarskih podjetjih. Dimnikarju grozi zapor Citat>> Simonu Dovrtelu, bivšemu direktorju največjega dimnikarskega podjetja na Gorenjskem, po naših informacijah grozi do pet let zapora. Kranjski kriminalisti naj bi ga namreč ovadili zaradi zlorabe položaja. Dimnikarstvo, ki ima koncesijo v desetih gorenjskih občinah, naj bi od maja 2011 do januarja lani ogoljufalo vsaj 124 strank. Storitve naj bi jim zaračunavali dražje, kot to določa cenik, in jih tako za posamezno storitev oškodovali za od 2,5 evra do 32 evrov. Dvakrat za prvi pregled Storitve naj bi večkrat zaračunavali posamezno, namesto za več opravil skupaj, kar bi bilo za stranko ceneje, poleg tega naj bi po prvem pregledu nove kurilne naprave, ki stane skoraj 65 evrov, odredili, da je potreben vnovični prvi pregled, za katerega so zaračunali še dobrih 32 evrov. Ogoljufani so bili predvsem starejši; najstarejša oškodovanka naj bi bila stara skoraj 90 let. A organi pregona pa nič- ker gre za nedotakljive goljufije. To je Slovenska folklora ,ista zgodba je glede ABD dimnikarstva iz Murske Sobote Brenčič- le ta je še ponarejal pogodbe in ji je podpisoval brez vednosti lastnika oz latnikov kurilnih naprav-policija pa že tri leta ugotavlja kje se nahaja originalni ponaredek. SMO PRAVA REPUBLIKA BURUNDIJ
santamaura
06. 03. 2015 11.51
+2
In kaj nas je super-primadona iz opere NaFuko naučila - Zbor sužnjev je res lepo poslušati, ko ga zapojejo davkoplačevalci.
Transformerji
06. 03. 2015 11.36
+5
Saj je pojasnila - vsaj piše tako. Naj jo raje vpraša, zakaj je ona delala za denar, od učiteljev pa pričakuje, da bodo delali zastonj! Naj torej pove, zakaj je ona toliko več vredna!???
SDS_je_poden
06. 03. 2015 11.31
+4
Ženska je zaslužila cca. 57.000 EUR na leto dodatnega denarja. Jest delam v gospodarstvu in sem si pri banki sposodil en približno tak znesek, da sem si lahko kupil stanovanje, s tem da bom jest ta dolg vračal 20 let. Fajn. Jest bi tud tako.
cmer?ek
06. 03. 2015 11.28
+3
No zdaj pa so pokazali "visoki standardi,,načela pravičnosti,,,še sam Cerar je v tem zosu...Takoj spokat in se sami napotite na Dop....Da vas ni sram,državljani pa tolčemo revčino...........pfuuuuj...!
santamaura
06. 03. 2015 11.21
+2
Cerar mora še razmisliti, kako je lahko bila na konju, čeprav ta ni imel ročajev
cmer?ek
06. 03. 2015 11.29
+2
Bolj bi rekel,da je bil na "oslu",in to na Braču....!
25letluzerjev
06. 03. 2015 10.57
+5
Iz enega dreka stopili v drugega. Slovenska greznica .
cmer?ek
06. 03. 2015 11.15
+2
Mungos2
06. 03. 2015 10.57
+5
Tako babjega moškega pa še nisem videl !!!!
cmer?ek
06. 03. 2015 11.17
+3
A ti vidiš v njem moškega.....Oseba 2 in nič druga...!
slovenc001
06. 03. 2015 10.44
+3
Pa nismo morda presenečeni? Iz enakega testa je sestavljena celotna Cmerarjeva vlada. To je produkt najvišjih obstoječih možnih moralnih, higieničnih in poštenih vrednot Murgelskega Cmerarja. Saj ste izvolili nove obraze, kajne? Drugega si očitno nezaslužimo! Kdaj bo dobro jutro za slovenske volilce??? Do takrat pa živela banana Slovenija! Murgelski palček in združba murgelskega tovarišijskega kapitalizma pa nemoteno uživa - na račun državjanov seveda!!!
wolfterier
06. 03. 2015 10.57
+1
Lep pozdrav osebam 1 in osebam 2 ! Pozdrav tudi osebam 1.5...modernim centrašem.
cmer?ek
06. 03. 2015 11.30
+1
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
25letluzerjev
06. 03. 2015 10.23
+4
Cerar bo glede dodatnih zaslužkov Setnikar Cankarjeve ministrice počakal na pojasnila in ministrica Setnikar Cankar bo počakala na pojasnila dodatnih zaslužkov Cerarja- se bosta pač počakala.
Redtka
06. 03. 2015 10.07
+8
To so ti borci za narod za malega človeka, to so ti ko non stop vpijejo za otroke, samo otroke gre...Barabe RDEČE...
25letluzerjev
06. 03. 2015 10.24
+4
wolfterier
06. 03. 2015 10.59
+3
To so visoke etične in moralne norme.200 ooo e je zanje drobiž!!!
cmer?ek
06. 03. 2015 11.32
+1
A niso si prvoščili lepotnih operacij,,žal sedaj pa v pšenico.....!
kameltrajbar
06. 03. 2015 10.05
+1
..:)))...zahvalimo se klemenčiču za super revizor.....)))...drugače vse te cifre neb nikoli pršle na dan......:)
CyberWorm99
06. 03. 2015 10.16
+1
klemenčič je lopou : )) to ni isto : ))) ta je uredu k je janšot čist pa to : )))
ooResnicA
06. 03. 2015 10.03
+8
...kako bo toti cerar delal red v državi če je pa tudi on lopof ?!?
cmer?ek
06. 03. 2015 11.19
+2
Ha ha in to z 350.000 € donatorstva,,za pisanje zakonov,ki jih sedaj Nepriznava,,,,,lol...!
javna_vila
06. 03. 2015 10.03
+6
SMC = Stranka moralnih cincarjev
cmer?ek
06. 03. 2015 11.21
+1
LazniviZares
06. 03. 2015 09.59
+6
Ce bi ta cmerar bil kaj od cloveka bi takoj po razkritju teh gnusnih podatkov odstopil. On je je tako navlako pitegnil v vlado.
CyberWorm99
06. 03. 2015 10.04
+0
kr nawad se kaj naj rečem : ))) mi smo se že : ))) zakaj misliš da si rajš roke pa noge posekam k pa da grem na wolitwe pa to : ))))
darcs
06. 03. 2015 09.57
+10
levaki ne poznajo morale
cmer?ek
06. 03. 2015 11.22
+1
Ja rdeči noski so na redu,,,,,pa na v tujih Uazah,,med nami so...!
zulj001
06. 03. 2015 09.55
+11
Vedno dalje smo, od tako opevane ,morale in etike............
zvit kot presta
06. 03. 2015 09.49
+12
Če je to nova in drugačna politika Cerarjeve vlade, kakšna je morala biti šele stara politika?