Slovenija

Ognjeni zublji zajeli papir

Domžale/Divača/Koper, 21. 07. 2006 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./T.H./STA
Komentarji
1

V Papirnici Količevo v bližini Domžal je v petek popoldne močno gorelo. Z ognjenimi zublji se je spopadlo okoli 100 gasilcev.

Gasilec se bori z ognjenimi zublji, ki so zajeli odpadni papir.
Gasilec se bori z ognjenimi zublji, ki so zajeli odpadni papir. FOTO: POP TV
V požaru ni bil nihče poškodovan.

V Papirnici Količevo na Viru pri Domžalah je izbruhnil hud požar, so za 24ur.com povedali na Operacijsko-komunikacijskem centru Ljubljana (OKC). Prvi klic na pomoč so gasilci prejeli okoli 14. ure.

Najprej so se odzvali na Centru požarne varnosti Domžale, ki leži le nekaj sto metrov od tovarne.

Zagorelo je na motorni dizelski lokomotivi na dvorišču tovarne, požar pa se je nato razširil na bale odpadnega papirja.

Gasilci hitijo na kraj požara.
Gasilci hitijo na kraj požara. FOTO: POP TV

Z ognjenimi zublji se je spopadlo več gasilcev iz različnih gasilskih društev, so povedali na ljubljanski OKC. Po neuradnih podatkih pa naj bi požar gasilo okoli 100 gasilcev.

Gorele so ogromne količine odpadnega papirja.
Gorele so ogromne količine odpadnega papirja. FOTO: POP TV

Vzrok požara, ki je že lokaliziran, še ni znan. Gasilci so ostali na požarni straži.

Gasilci se borijo z ognjenimi zublji
Gasilci se borijo z ognjenimi zublji FOTO: POP TV

Še vedno gori tudi na Primorskem

Poveljnik Kraške gasilske zveze Drago Počkar je povedal, da se je zgodaj popoldne razplamtel tudi požar ob železniški progi med Rodikom in Kozino.

Ogenj, ki je zajel okoli šest hektarov borovega gozda, gasijo gasilci iz okoliških gasilskih društev, na pomoč pa so jim prišla tudi gasilci iz Nove Gorice in Ljubljane. Zaradi zahtevnosti terena pomagajo trije helikopterji Slovenske vojske.

Gasilska straža

Številni gasilci pa so tudi na pogorišču četrtkovega požara, ki je zajel območje ob železniški progi med Rodikom in Divačo, zaradi bojazni, da bi se požar ponovil. Tam je po besedah vodje sežanske območne enote Zavoda za gozdove Milana Raceta zgorelo približno 80 hektarjev gozda.

V četrtek je zagorelo tudi približno tri hektarje veliko območje pri vasi Golac, poudarja Race in opozarja na bojazen, da bi se požar zaradi presušenosti rastja ponovil, zato je tudi tam gasilska straža.

Ali požare povzroči iskra zaradi dotrajanih zavor?

Na Primorskem spet gori.
Na Primorskem spet gori. FOTO: POP TV

Poveljnik Gasilske brigade Koper Vilij Bržan je povedal, da so vzroki požarov v bližini kraškega roba, ob progi Divača-Koper, zavorne obloge, ki žareče odpadajo z vagonov med zaviranjem. To se po njegovih besedah dogaja zaradi dotrajanosti zavor, predvsem pri vagonih iz držav vzhodne Evrope.

Bržan ocenjuje, da Slovenske železnice ne izvajajo vseh tehničnih ukrepov varovanja pred požari, saj na območju Kraškega roba, kjer se požari zaradi odpadlih zavornih oblog ponavljajo že nekaj let, še niso zgradili protipožarnih zidov ob progi. Takšne zidove po Bržanovih besedah poznajo v številnih evropskih državah na delih proge, ki imajo velik naklon. K večji varnosti proge in posledično manjšemu številu požarov bi po Bržanovih besedah pripomoglo tudi natančnejše pregledovanje vagonov.

Bržan opozarja, da je takšna obremenitev javne gasilske službe, kot jo beležijo v minulih dneh zaradi požarov ob progi, nedopustna. Če bi se hkrati na drugem koncu Južne Primorske pripetila dva dogodka, kjer bi bila potrebna intervencija gasilcev, bi prišlo do zakasnitve pri reševanju, kar bi lahko imelo usodne posledice, opozarja Bržan.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

caroll
21. 07. 2006 21.21
Čestitke gasilcem...dobro,da jih imamo...