Slovenija

Janša: Napovedujemo minus sedem stopinj

Otočec, 05. 12. 2009 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik SDS Janša je glede stanja v Sloveniji dejal, da smo priča ogrožanju temeljnih ustavnih vrednot. Meni še, da je ogrožena splošna blaginja države. Kritičen je bil tudi do podelitve odlikovanja Ertlu in povečane brezposelnosti.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: POP TV

Na Otočcu je danes potekala seja sveta SDS, na kateri so njeni člani razpravljali o trenutnem gospodarskem in političnem stanju v Sloveniji oziroma o političnih razmerah med kongresoma stranke. Poleg gospodarske krize so v Sloveniji priča ogrožanju temeljnih ustavnih vrednot, na podlagi katerih je nastala, je povedal predsednik SDS Janez Janša.

Po njegovih besedah je svet stranke v razpravi ugotovil, da so se gospodarske in politične razmere v državi v zadnjih mesecih precej spremenile, krizi na gospodarskem področju pa so se pridružili trije sklopi problemov.

Simbol kršenja pravic

Zadnji tak eklatanten izraz ogrožanja je bila podelitev državnega odlikovanja s strani predsednika države, ki bi moral ščititi človekove pravice, Tomažu Ertlu, ki je simbol kršenja človekovih pravic v času osamosvajanja in demokratizacije Slovenije, je opozoril.

Tomaž Ertl
Tomaž Ertl FOTO: POP TV

Zaradi podpisa arbitražnega sporazuma s sosednjo Hrvaško je ogrožen tudi pomorski status slovenske države, tako Janša, zaradi naštetega pa so v razpravi ugotovili, da je stanje bolj kompleksno, kot je bilo septembra, zato izvršilni odbor poslanski skupini SDS še ni predlagal vložitve interpelacije, kot so govorili na septembrski seji sveta SDS, je dejal.

Zaradi kompleksnosti razmer bodo zadeve še naprej spremljali, v državnem zboru pa bodo o vseh naštetih problemih sprožili razprave, s katerimi se bodo odločno zoperstavili omenjenim grožnjam, je poudaril. Glede grožnje ogrožanja temeljnih ustavnih vrednot bo verjetno svet sprejel posebno izjavo, je še povedal Janša.

Glede grožnje ogrožanja temeljnih ustavnih vrednot bo svet verjetno sprejel posebno izjavo, je nadaljeval, o morebitnem sodelovanju s koalicijo pa je dejal, da je v četrtek na vrhu slovenskega gospodarstva zelo jasno povedal, da je poslanska skupina SDS v državnem zboru podprla vse vladne proti krizne ukrepe, medtem ko je vladna koalicija zavrnila vse predloge, ki jih je dala SDS. Po njegovi sodbi si partnerstva na tak način ni mogoče predstavljati, je pa SDS še vedno pripravljena usklajevati in skupaj pripravljati protikrizne ukrepe, problem je le v tem, da po njegovi oceni kakšnih posebnih vladnih predlogov ni.

'Še vedno bo izjemno mrzlo'

Možnosti za nov socialni sporazum so. A vlada naj se, namesto da govori o novih abstraktnih strategijah in dokumentih, konkretno loti novega socialnega sporazuma, kjer bodo te stvari črno na belem zapisane. Janez Janša

Svet SDS je bil tudi pesimističen glede vladinih napovedi za prihodnje leto, saj je predsednik vlade Borut Pahor napovedal pičlo gospodarsko rast, njegova napoved pa je nižja od napovedi Evropske komisije, ki je po Janševem mnenju že tako nizka."Preprosto rečeno to pomeni, da v sobi, kjer je temperatura padla na minus osem stopinj, za naslednje leto napovedujejo minus sedem stopinj, to se pravi le eno odstotno točko več, kar pomeni, da bo še vedno izjemno mrzlo in bolj mrzlo, kot bi bilo potrebno," je karikiral.

Še bolj negativno po njegovi oceni odmeva napoved predsednika vlade, da bo vlada štela za uspeh, če bo naslednje leto brezposelnost povečana za 25.000, kar se bo, kot je dejal, zgodilo samo po sebi in za kaj takega vlade ne potrebujejo.

Samo nova delovna mesta lahko pripeljejo Slovenijo iz krize, da pa jih bodo lahko v podjetjih, kjer še imajo nekaj manevrskega prostora lahko ustvarili, tako Janša, pa morajo država in sindikati z večjo fleksibilnostjo njihovih voditeljev pri drugem delu reforme delovne zakonodaje narediti svoje. "Bistveno bolje je imeti na razpolago večje število bolje plačanih delovnih mest kot pa do konca, do stečaja, branjena slabo plačana delovna mesta. Ta dilema se v Sloveniji že nekaj časa razpleta in zapleta, v teh časih pa je napočil trenutek, ko bi lahko z nekimi intenzivnim dialogom tukaj prišli do stične točke," je poudaril.

Janša je opozoril še, da je strokovni svet SDS na seji v torek sklenil, da v kolikor vlada do sredine januarja ne bo predlagala tistih ukrepov za razbremenitev gospodarstva, ki so povsem očitni in jih zahtevata tako obrtna kot gospodarska zbornica ter velik del strokovne javnosti, bo ta predlog pripravil strokovni svet SDS, njihova poslanska skupina pa jih bo vložila v postopek, je napovedal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (342)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Protizujfom
07. 12. 2009 15.36
Janša 90 posto je to tvoje maslo.Ne pluvaj po tleh,kajti tam je vse polno malih ljudi,kateri ti bodo pokazali svoje na naslednjih volitvah.Zaradi Janše in njegovih pajdašev,so zaprli TDR in 500 delovnih mest.
politik70
07. 12. 2009 13.55
Janša naj se raj z Urško ukvarja!
hendikep
06. 12. 2009 23.27
nisam vedo da je JJ iz politike prešel k vremenoslovcem in vedeževalcem v politiki res mora biti hudo ko taki stremuhi menjajo poklic bog nam pomagaj pred takim napovedalcima JJ misli da je on in njegova stranka edini poklicani da nas rešuje od razni komunistov tajkunov in bog si ga vedi od česa še taki ideologi insvemogoči so ostali v 20 stoletju mi pa živimo v 21 st.vsi ki ne mislijo kakor oni in se znjimi nestrinjajo so komunisti in udbaši kdaj bo enkrat prišel dan da bomo zrli v bodočnost in se nevračali v prošlost dokler so te zdajšnje politične garniture najbrž nikoli.
Buena Vita
06. 12. 2009 20.25
laži smrdijo daleč ven iz slovenije--zato je pa dobil depešo pahor od evrope, o preveliki porabi novcev--zakaj pa ne lagat prosim
Buena Vita
06. 12. 2009 20.23
zakaj ne povedo dejanske številke nezaposlenih presega 100 000
Buena Vita
06. 12. 2009 20.23
dejte pokažite eno sliko janše ki nosi petokrako in koraka v maršu pa vam potem verjamemo srbečke
Protizujfom
06. 12. 2009 19.47
Janša je že pokazal svoje sposobnosti,na vrsti je nacionalna stranka.
Kleon
06. 12. 2009 19.42
Zrušimo sedanjo vlado!!!!!!!!!!!!!! In predragi xedos mislim da ti zavest peša in še kaj drugega!
shimmy
06. 12. 2009 19.33
Vsi kateri Pahorju očitate rdečo barvo ne pozabite, da Janša brez petokrake zvezde katero je tako ponosno nosil in brez korakanja v prvih vrstah komunistov nigdar nebi bil to kar je. Pahor tudi ni menjal suknjiča po potrbi in ne pljuva v svojo skledo, da bi prišel do oblasti.
xedos13
06. 12. 2009 19.09
Janša je kandidiral za predsednika komunistične mladine Jugoslavije (iz Slovenije).... torej ortodoksni komunist.... Imel je torej višje funkcije od Ertla, hahaa
Kleon
06. 12. 2009 17.55
dimci
06. 12. 2009 17.51
Kleon, upam da te kdo tam gor ne sliši..
tron3
06. 12. 2009 17.47
Mislil sem da bodo spakirali kovčke in odšli in državece naše, menda se je zelo povečala prodaja kovčkov ob delavskih protestih kupci so pa bili zelo znani obrazi in njihove žene ljubeče, o tem sem napisal da pomote ne bo. Saj res nepremičnine na varnem so že kupljene
Kleon
06. 12. 2009 17.44
Janša na oblast!Zrušimo sedanjo vlado,pojdimo na ulice!!!!!!!!!
Tonček Balonček
06. 12. 2009 17.41
Janša bo predlagal, d aje treba razbremeniti gospodarstvo....in naj se država umakne iz njega, ha, ha!!
Kleon
06. 12. 2009 17.40
Ma zame sploh ne obstajaš!!!!!!!!!!!!!!!!1
juhuhu_bruhuhu
06. 12. 2009 17.40
taprav se je oglasu, veleum...mi smo pa od učeri....
Kleon
06. 12. 2009 17.39
Bolje vrjet Janši kot biti hlapec Pahorju!!!!
juhuhu_bruhuhu
06. 12. 2009 17.37
ta kekec naj bo pa kr lepo tih, 4 leta je mel šanso kej pametnga narest, pa so ga sam sral z raznoraznimi nečloveškimi bedarijami, zdej je pa neki pametn !
shimmy
06. 12. 2009 17.34
Moraš pa res biti velegenij, da te v tem času preseneča brezposelnost. Še nobene rešitve nisem slišal, kako brezposelnost zmanjšati, bi si pa to verjetno marsigdo z manovred to želel. Ja, kršenje človekovih pravic je pa res prava zgodba za Vas g. JJ.