Slovenija

Krkovič lobiral za Patrio?

Ljubljana, 13. 05. 2008 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Darko Njavro in brigadir Tone Krkovič sta lobirala za posle dobave oklepnikov, trdi predsednik uprave Viator & Vektorja. Pogovori naj bi stekli že pod prejšnjo vlado.

Pogovori o tem, da bo Sistemska tehnika izdelovala oklepnike 8x8, so stekli že v času prejšnje vlade, je povedal Zdenko Pavček, predsednik uprave skupine Viator & Vektor, ki ima v svojem okrilju tudi omenjeno ravensko podjetje.

"Čvrstega dogovora ni bilo, smo pa podpisali pismo o nameri, da bomo to delali," je dejal na zaslišanju pred parlamentarno komisijo, ki preučuje nakup oklepnikov. Pismo so podpisali, čeprav so vedeli, da se obeta javni razpis. Kot je pojasnil Pavček, so to storili, ker je šlo za domačo proizvodnjo in ker so z ministrstvom sodelovali že prej. In to kljub temu, da trdnih zagotovil od prejšnjega obrambnega ministra Antona Grizolda niso dobili.

Njavro in Krkovič lobirala za nakup oklepnikov?

Bi Sistemska tehnika dobila posel, če bi Pavček poklical številko na vizitki?
Bi Sistemska tehnika dobila posel, če bi Pavček poklical številko na vizitki? FOTO: POP TV
Njavro trdi, da ne pozna nikogar iz Patrie in da tudi nikoli ni sodeloval z nikomer iz tega podjetja.

Krkovič bo na vprašanja preiskovalne komisije odgovarjal v četrtek.

Pavček je pred komisijo tudi povedal, da sta ga pred izbiro najboljšega ponudnika na razpisu obiskala brigadir Tone Krkovič in Darko Njavro in mu v roke potisnila dve vizitki Patrie, s pojasnilom koga naj pokliče, če želi, da bodo dobili posel. Tega, kot je dejal, ni storil. Pojasnil je še, da je eden od njiju prišel na sestanek v civilu, drugi pa v uniformi.

Njavro je navedbe že zanikal, da bi Pavčku dajal kakršne koli vizitke, se ne spomni. Trdi tudi, da sta se pri njem oglasila, potem ko je ministrstvo že izbralo Patrio. "Na kavo naju je povabil Pavčkov pomočnik Igor Zajec," je pojasnil in dodal, da sta na njegov predlog nato mimogrede obiskala še Pavčka. Ta naj bi v pogovoru omenil tudi razpis za oklepnike. "Dejal nama je, da bi morala oklepnike delati Slovenija. Krkovič pa mu je odgovoril, da po njegovem Slovenija ne potrebuje ne slovenskih, ne čeških in ne finskih patrij, ampak bi morali najprej vojakom kupiti uniformo in čevlje," je povedsal Njavro. Dodal je, da se je s tem obisk pri Pavčku, ki je trajal okoli pol ure, končal.

Njavrove navedbe, da sta s Krkovičem obiskala njega in ne Pavčka, je potrdil tudi Zajec. Šlo je za kratek neformalen obisk, na katerem ni bilo kakšnih "posebnih idej", je razložil danes upokojeni nekdanji pomočnik direktorja Viator & Vektorja.

Erjavčeve nerealne trditve

Pavček trdi, da je bil osemkolesnik krpan v času postoka javnega naročila "že globoko v proizvodnji".
Pavček trdi, da je bil osemkolesnik krpan v času postoka javnega naročila "že globoko v proizvodnji". FOTO: POP TV

Pavček je na zaslišanju tudi zavrnil trditve ministra za obrambo Karla Erjavca, da je bilo vozilo krpan, ki ga je ponujala Sistemska tehnika, v času postopka javnega naročila še na risalni deski. Dejal je, da je bilo takrat "že globoko v proizvodnji". Dodal je še, da se mu zdi krpan najmanj enakovredno vozilo patrii.

Kot nerealno je zavrnil tudi Erjavčevo napoved, da bo Slovenija s poslom pridobila 200 neposrednih novih in 2000 posrednih zaposlitev. Proizvodnja takšnih vozil zahteva kvalificirano delovno silo, zato v nobenem primeru ne prihaja do masovnega zaposlovanja. "Ne glede na to, kdo to dela in kaj je končni proizvod," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
14. 05. 2008 18.42
exim, da res ne bom prišel na tržnico , samo pazi !! To je grožnja !!
exim@t-2.net
14. 05. 2008 18.14
PrvoBorec: ti pa spet nisi trezen, kajne!?
Buena Vita
14. 05. 2008 17.44
manjakranjc kako si zadela žebljiček ja atek kučan(ma ta je za v remengo)golubič,golobček kako je svoje pošlihtal v Bio- motelu Vodišek,samo ex zaplankana novinarka s Škofij ,je dobila mesto,z vsemi pa je pometel kot z šmrkavci,naštimal je sebi korektne,tisti pa ki so za njega pripravili teren,huuuuuuj,kako je pobrisal z njimi,sicer pa dobiste več novičk v Primorskih novicah,koljejo se in če se že med sabo tako obkladajo kaj nam je pričakovati
Prvo Borec
14. 05. 2008 17.28
Nasprotniki Janševe politike ne skrbite, da bo Janša ponovno zmagal na volitvah, ker sami vidite na forumu, kakšne primitivne, sluzaste, hinavske ima pristaše . Visoko študirani, če je osnovna šola fakulteta za bedake. Degenski kreteni , ni kaj !!
pahor?ek
14. 05. 2008 17.19
exim...se takoj podpišem pod tvoj komentar...kapo dol
Buena Vita
14. 05. 2008 17.08
exim čestitam,res da se najdejo problemi,kdo jih nima,sramotno in vulgarno je kako pljuvajo po Sloveniji,zato se človek marsikaj vpraša-KAJ SO-KDO SO???gotovo je nekaj,normalen človek ne more spraviti toliko gnojnice na kup,in jo zlivati,ne se zavedati kam. Prav imaš,---vSloveniji se ni živelo tako lepo nikoli,to pove bežen pogled po trgovinah,in pogled po parkiriščih stanovanjskih naselij, Povejte mi ,kje socialni podpiranci vozijo nove avtomobile vredne od 20-40 tisoč evrov,pravijo krediti od kje?katera banka da kredit na socialno podporo, in,in,,to je tema,to je dejstvo,ta termitska zalega dviga glas,in zahteva še več tisti ki delajo naj slečejo gate,njihovi otroci naj stradajo,samo naj vlada poskrbi za lenuharsko zalego,da bo dobro tej zalegi ker se končno otpirajo obzorja,in oči,streljajo z vsemi možnimi manipulacijami proti vladi,(KAR MENE NE MOTI TOLIKO)mene moti ker zaničujejo delovne in poštene ljudi,ker ,vse kar imamo,imamo ker je to nekdo ustvaril,in z vsemi kriplji se smotana komunajzarska zalega bori,kako bi brez vsakega truda pohapsala čim več zase MENIM DA SMO SLOVENCI ZRASLI,DA SMO DOJEMLJIVI,IN TEH FINT VEČ NE SPREGLEDAMO,KRATKO MALO,REČEMO BOBU BOB,NE MEČEMO GA VEČ V STENO,VRNEMO GA TISTIM KI NAM GA SERVIRAJO ZATO SE PA PENIJO,PENA JIM LEZE VEN NA USTA IN NA UŠESA
vsakdo
14. 05. 2008 16.41
Razmišljam o tem da bi odstopil s položaja državljana republike Slovenije. Hkrati pa svojo državo in njene ljudi ljubim bolj kot sonce samo. Brez politike bi bil svet vas in ljudje svobodni. Nastanek države ali katerkoli oblike vladavine je posledica človeškega pohlepa in nesolidarnosti.
exim@t-2.net
14. 05. 2008 16.35
rokke. po vrsti: - kdo je uzakonil tako dvačno zakonodajo? - argumentiraj "netransparenten nakup Patrij"- pomisli zraven na Cvikla - uravnilovko hočejo -isti, zato izrabljajo sindikalni hlapci naše ljudi. To vendar veš, upam- - se strinjam: lenuhov in drugih -istih ne bom podpiral. vsak, ki je priden, pri nas dobi delo in ni lačen - vozi zmerno. Če nikoli nisi pretiraval pri vožnji/hitrosti, ti mora biti Zakon pisan na kožo dohodnina za preteklo leto/vračilo je kar veliko, a se ne obregnem ob tiste, ki so jo odmerili. Obregnem se ob tiste -iste, zaradi katerih MORAM plačati tašno dohodnino - nisem "sin" po poklicu, žal sta oba starša že pokojna. Izhajam pa iz družine vrednot, kjer je oče trdo delal, da nas je preživljal. zanimivo, vsi štirje otroci smo visoko študirani. Kaj me meti: motijo me blatenja podolgem in poćez- kot da ta vlada ni naredila nič dobrega, ni proevropska, ni "naša" in ne vem, kaj še vse. V resnici pa se tako dobro še nikoli ni živelo, tako evropsko,.tako demokratično. Ko pridejo tudi študentje k nam na prakso, kar pozabljajo zapreti usta. Zakaj torej ne uživati in DELATI ter biti svoboden, demokratično usemrjen, umirjen , če si lahko? Vidiš, tu je tisti zajec v grmu-sem raje najrevnejši v EU, kot najbogatejši na Balkanu.
baltbaltazar@email.si
14. 05. 2008 16.28
Torej je za celotno sceno okoli oklepnikov Grizold in posredno seveda tudi Rop. Podpisovali so mimo razpisa !!!!!!, halo, sedaj pa delajo sceno, saj ne moreš verjeti. Popolnoma neverjetno je tudi, da so brez naročil in brez vsakršnih zagotovil šli v proizvodnjo. V take velike posle so šli kar na lastno iniciativo??? Sem pa videl v tistem času že nekatere oblečene v kratke majčke na katerih je bil naslikan krpan. Mogoče to pomeni globoko proizvodnjo? Kdo pa je bil distributer teh majc?
Ro-Zy-YoZi
14. 05. 2008 13.44
Exim pa še to, ko bom zaslužil svoj prvi miljon, bo zagotovo naložen nekje zunaj in ne v delnicah NKBM in podobnih podjetjih, ker je naša davčna zakonodaja precej neugodna in logično je, da svoje težko prigarane novce skriješ pred požrešnimi "Simiči, Bajuki,..." ker ti sicer ostane bore malo. če si denar pošteno zaslužil se pa zdi vse skupaj hudo narobe. zakaj bi dal nekomu davek, ki me vfazi ustvarjanja, razvoja in težkih začetkih ni razumel, podpiral in nagrajeval za dobro opravljeno delo????? Zakaj??? Razen tega, d ami piše v rojstnem listu, da sem slovenec me drug podatek ali dejstvo ne tangira na slovenijo, ker iščem okolje kjer bom lahko z družino brezskrbno delal, ustvarjal in potem zasluženo tudi užival. ne vidim posebnih prednsoti, da bi davek od zasluženega denarja podaril za netrasparenten nakup Patrij, povišanju uradnišlkih plač in še kake neumnosti. Sam zaslužim tolik kot naredim in poglej ga zlomka...ali državna uprava pozna sistem nagrajevanja za pridne in sistem destimuliranja za lenuhe?!??! Morebiti dojameš širino porblema, ko boš prejel prve kazenske točke in visok everski znesek za kurčevih 10 km/h preveč, ko boš dobil odmero dohodnine za poretklo leto in je ne boš mogel poravnati ker so ti ven vrgli davčno olajšavo za nakup stanovanja (morda si pa sin po poklicu in te te zadeve niti ne tangirajo)!
neti
14. 05. 2008 13.34
manjakranjc, dvomljivcem iz prve roke ne, tvoja trditev ni pravilna, tako je ..
Ro-Zy-YoZi
14. 05. 2008 13.23
exim, naj ti še enkrat pojasnim. Sem pošten, deloven in zmeren državljan. To pomeni, da se za svoj zaslužen denar trdo matram, pa mi ni težko. Težko mi je ko gledam to brezglavo in brezsramno nategovanje ljudstva, ki verjamete krilaticam in se pustite voditi ko ovce. In to me ubija. Ti izraz dolina šentflorjanska kaj pomeni, ali pa trditev Balaševiča, da smo navadni dunajski kočijaži...Vse to je na žalost res zato ne bom pakiral v države, kjer je vse navedeno še bolj izrazito ampak zahodni, civiliziran, demokratičen EU svet :). Ne boš verjel podjetja, ki dajejo kruh mnogoterim slovencem imajo svoja predstavništva po Evropi in to je meni cilj in izziv, ker ne sodim med tipično zaplankane slovence. Spet lastna izkušnja ampak tuja predstavništva pogrešajo ravno to voljo pri našem narodu, da bi si upali spakirati kovčke za 4, 5, 8 ... let in oditi s familijo v London, Barcelono še kam. kajmanskih otokov za svoje miljone pa ne potrebujem, morda jih kdo drug, ki je moral skriti denar pri prodajah državen "sredbrnine" in drugih uspešnih projektov. To je spet floskula tvojih ki niso poskrbeli, d abi prikrite nečiste "posle" razkrila, ustavila, itd....Oni so jih le transparentno (za razliko od vlade LDS-ja) peljali dalje in to popolnoma odkrito in brez predsodkov :).
exim@t-2.net
14. 05. 2008 13.08
rokke. na odgovor naj pa počakam, da se mi javiš iz Srbije, Venezuele, Kube, .. ali kaj!?
manjakranjc@hotmail.com
14. 05. 2008 13.06
rokke, Za to oblast nimaš predolg jezik, boj se pa, da te ne sliši atek Kučan in podrepnik Golobić. Lp M.K
Ro-Zy-YoZi
14. 05. 2008 12.28
Exim, grem res delat ja ker danes res preveč časa posvečam vsem tem, ki nas nategujejo in tebi ki jim verjameš ampak Pavček gor ali dol, jest nisem bil v stanju speljati sestanka v zvezi s protidobavami okrog posla s Patrijio,ki jo je država tako promovirala, ker so očitno kvote že skorumpirano radeljene ;). JEst bom delu pa študiru zato, d abom lohk enkrat spoku kufre in šel delat ven iz te doline ŠEntflorajnske, ker sicer se mi lahko še kaj zgodi. Jezik imam itak predolg za tole oblast, živce pa močno načete :)
Ro-Zy-YoZi
14. 05. 2008 12.22
Manja hvala za napisano. Torej spet vidimo kje je problem. Tudi ta vlada ni sposobna prerezati teh gordijskih vozlov zato je čas, da damo priložnpost nekomu, ki od tega ni odvisen in bo lahko naredil črto čez vso to svinjarijo. Strinjam se to je brezsramno in scvinsjko početje, ki ga ne zagovarjam. Obsojam pa vse tiste, ki se ne zganejo pa bi se morali.
exim@t-2.net
14. 05. 2008 12.17
rokke: zdenko Pavček praviš? Ojoj, ni ti pomoči. Kje so TVOJI argumenti, dodelani, preštudirani, potrjeni, ... Če bodo, se ti opravičim, do takrat pa: študiraj, delaj, ...predvsem, pa bodi drugačen od tistih, ki etiketirajo. Tvoji starši se te namreč že sramujejo!
manjakranjc@hotmail.com
14. 05. 2008 11.55
Dan, Danes smo samo priča, kako Cvikel odvrača pozornost od povzročene škode, ki jo je z svojim vedno nepremišljenim gobcanjem povzoričil Slo. narodu. Sicer bo imel več povedati Fincem in veselim se tega. Ker je govora o desidentih nekih aferic, pa bi ponovno usmerila problem na prave tirnice, namreč, še danes ni junaka na forumu in tudi v vladi ne, ki bi znal brez jecljanja odgovoriti na sledeča vprašanja; zakaj se danes o bivši kadrih mnzja, ki so bili s strani Kučana kasneje visoko odlikovani in kadrirani na direktorske pozicije državnih firm danes ne sme in noče govoriti. Za temi imeni so možje z nizkimi izborazbami in "nesramno" velikemu bogastvu po zaslugi aferic, ki jih omenja rokke. Je v ozadju lobi, ki formira forum21?? No dvomljivcem zagotavljam, da je. Lp M.K
Prvo Borec
14. 05. 2008 11.52
exim Ti si na nivoju debilskega sluzastega kretena
Ro-Zy-YoZi
14. 05. 2008 11.49
No morda bi šlo če bi imel izkaznico SDS, SLS, Desus ali NSI. Tolk o preglednosti, transparentnosti in drugih atributih te vlade. Saj ne mislim vedno JJ-ja osebno ampak izkazalo se je da je zelo slab kadrovnik, ker ima ob sebi ljudi, ki ga spravlajo v takšno situacijo, poglejte burlesko v Dragonji, pregledne posle javnih naročil, prometno in zdravstveno misnitrtstvo, mNZ in MZZ....to so vse argumenti in dejstva.