Slovenija

'Okoli 50 jadralnih padalcev je kar naenkrat ostalo brez služb'

Ljubljana, 19. 09. 2012 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najprej bi morali postaviti kriterije, nato pa določiti, da tisti, ki jih ne izpolnjujejo, ne morejo opravljati komercialnih letov, meni predsednik komisije za jadralno padalstvo in zmajarstvo Igor Eržen. Boji se, da se bo zadeva zavlekla na celo leto ali še dlje, ljudje pa so ostali brez služb.

Predsednik komisije za jadralno padalstvo in zmajarstvo pri Letalski zvezi Slovenije Igor Eržen po uvedbi prepovedi komercialnega letenja z jadralnimi padali in jadralnimi zmaji pravi, da so po balonarski nesreči na Barju zaostritve pričakovali in jim ne nasprotujejo. A način, ki ga je ubrala pristojna agencija s prepovedjo, se mu ne zdi pravi.

Jadralnih padalcev je v Sloveniji kakšnih 50.
Jadralnih padalcev je v Sloveniji kakšnih 50. FOTO: Reuters

Javna agencija za civilno letalstvo je namreč po pred časom uvedeni prepovedi komercialnih poletov z baloni, v torek prepovedala še komercialno letenje z jadralnimi padali in jadralnimi zmaji. Če so bili za balonarje že objavljeni ustrezni predpisi in bodo v kratkem lahko prejeli dovoljenja za vnovično opravljanje poletov, pa je Eržen izrazil bojazen, da bi se pri zmajarjih in jadralnih padalcih iskanje rešitev lahko zavleklo.

Meni, da bi agencija morala najprej postaviti kriterije, nato pa določiti, da tisti, ki jih ne izpolnjujejo, ne morejo opravljati komercialnih letov. Tako pa so komercialne lete z jadralnimi padali in jadralnimi zmaji prepovedali, kakšne kriterije postaviti, pa bodo šele ugotavljali, pravi Eržen. Dodaja, da to lahko pomeni, da bi se zadeva reševala tudi leto ali še dlje. "To pa je čisto nesprejemljivo. Poleg tega smo tudi edini na svetu, ki smo to naredili," poudarja.

Eržen je še pojasnil, da je bila doslej pogoj licenca za tandemskega pilota, drugih predpisov s tega področja pa v Sloveniji ni bilo. Kot je dejal, je jadralni zmajar, ki komercialno leta s tandemom, morda le eden v Sloveniji, več pa je jadralnih padalcev. Kar nekaj podjetij je namreč, ki se s tem komercialno ukvarjajo. Po Erženovi oceni je jadralnih padalcev kakšnih 50. In ti ljudje, opozarja, so kar naenkrat ostali brez službe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Saudade
20. 09. 2012 18.10
+3
PRESNETI BUMBARJI!!! Pa saj nimam besed... Kaj si bodo še izmislili? Še malo pa bodo prepovedali vožnjo z avtomobili ali pa celo poseben izpit za usposobljenost hoditi po pločniku!? 2 meseca prestavljamo s kolegicami skok z letala v tandemu... pa kaj bomo res morale k našim sosedom, zaradi teh naših vrlih politikov, ki nabirajo točke in teh genialcev na agenciji, ki bi očitno radi s tem dosegli, da še kdo zasluži na ta račun!!! BARABE NESPOSOBNE!
Tonček Balonček
20. 09. 2012 08.46
+3
Prepišejo anj vse predpise iz kakšnih švicarskih in avstrijskih zakonov in vcs ebo v redu. Pri ans za vsako stvar izumpjajo toplo vodo, kot recimo za "plovni red" po Ljubljanici in podobno! PA kaj anj bi bilo pri nas drugače kot npr. na Koroškem ali v Engadinu, na Bavarskem in še kje?
simevlado
20. 09. 2012 00.14
+4
spet bo nekdo pokasiral z dodatnimi dovoljeni, ispiti itd. mah
Velen?anka01
25. 09. 2012 22.10
krucyfix
19. 09. 2012 21.08
+13
Fina tale javna agencija. Zdej bodo ugotovili da zna bit tudi letanje z letali z nad 20 potniki v slabem vremenu nevarno. Pa bodo za vsak primer na horuk začasno zaprli zračni prostor in Brnik in rekli da morajo razmislit o novih predpisih za podeljevanje letalskih licenc pilotom in letalskim družbam. Mogoče bodo že čez en mesec lahko dali vloge za letanje po novih reglcih. Medtem bodo potniki že počakali. Mislim da je en šef zrel za odstrel, če rabi odmevno nestrečo da ugotovi da so predpisi neurejeni in da to potem takole na horuk rešuje brez vnaprejšnje najave in razumnih rokov za ureditev birokratskih postopkov.
ODSLUŽILDOB
19. 09. 2012 21.00
+10
in to dej spet par majstru glave skup tišči in pišejo zakone pa še u luft niso bli
unja1.m
19. 09. 2012 20.16
+3
a so jim selili proizvodnjo na kitajsko???
krucyfix
19. 09. 2012 21.08
+2
m12
19. 09. 2012 17.02
+16
škoda. ni ga lepšega kot jadranje med oblaki......ob zavedanju, da si varno pripet :))