Slovenija

Pred dijaki in devetošolci še en informativni dan

Ljubljana, 13. 02. 2009 21.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

21 tisoč dijakov in 19 tisoč devetošolcev se udeležuje informativnih dnevov. V študijskem letu 2009/10 morajo vsi študijski programi ustrezati smernicam bolonjske reforme.

Učenci in dijaki, ki v tekočem šolskem letu obiskujejo zadnji razred osnovne oziroma zadnji letnik srednje šole, so danes namesto pouka obiskali srednje, višje in visoke šole ter fakultete, na katerih so se seznanili z možnostmi nadaljnjega izobraževanja. Česar niso uspeli izvedeti danes, pa bodo lahko še jutri, vendar pa le v dopoldanskem času.

Gneča bo tako pred fakultetami kot v mestnih središčih.
Gneča bo tako pred fakultetami kot v mestnih središčih. FOTO: Dare Čekeliš

Bodočim študentom so tako kot lani v pomoč študentske organizacije univerz, ki dijakom s pomočjo študentov-informatorjev posredujejo informacije in jih usmerjajo k želenim fakultetam. Največja gneča je bila v Ljubljani, kamor je večina mladih prispela z javnih prevozom.V obeh dneh naj bi sicer v prestolnico na informativne dneve prišlo približno 12 tisoč mladih.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani je izdala brošuro Informativni dnevi '09, v kateri so med drugimi koristne informacije o vseh fakultetah v Ljubljani, zemljevid mesta Ljubljane z označenimi lokacijami fakultet ter shema avtobusnih linij, ki vodijo do njih. V brošuri so tudi vozni redi vlakov iz večjih slovenskih mest v prestolnico in nazaj. Mladi lahko za več informacij pokličejo tudi na brezplačno telefonsko številko 080 98 67. Linija bo v soboto odprta med 8.00 in 13.00.

Tudi v Mariboru so na lokacije pred fakultetami in železniško postajo postavili informatorje, ki so bodočim brucem delili priročne informativne mape, jim nudili druge informacije ter jih usmerjali do želenih lokacij. Za dijake je bil do mariborskih fakultet organiziran brezplačen krožni avtobusni prevoz. Maribor naj bi v času informativnih dnevov obiskalo okoli 6 tisoč mladih.

Sicer pa so se na informativne dneve posebej pripravili tudi na Slovenskih železnicah. Tako so v promet vključili vse kapacitete, vpeljali pa so tudi dva dodatna vlaka, enega na relaciji Celje–Ljubljana in drugega na relaciji Litija–Ljubljana. Vse kapacitete so prav tako vključili v avtobusnem prometu.

Mladi so lahko številne informacije o različnih izobraževalnih programih, od srednjih šol do visokošolskih programov, dobili že pred 14 dnevi, ko je v Ljubljani potekal prvi sejem Informativa 09.

Koliko mest je na voljo?

Za dodiplomski študij bo v prihajajočem študijskem letu bodočim brucem na voljo 27.155 vpisnih mest, od tega 19.720 za redni študij. Za vpis v višje strokovno izobraževanje je skupno razpisanih 13.681 mest, za vpis na srednje šole pa bo učencem na voljo 25.404 vpisnih mest.

Informativni dan
Informativni dan FOTO: POP TV

Prav s študijskim letom 2009/10 pa bo vpis v prve letnike visokošolskih programov mogoč samo še v prenovljene oziroma nove bolonjske študijske programe. S t. i. bolonjsko reformo študija naj bi države EU dosegle konkurenčni preboj v odnosu do drugih, predvsem azijskih držav. Reforma predvideva med drugim krajši dodiplomski študij, uvaja kreditni sistem, omogočila pa naj bi tudi večjo mobilnost študentov in docentov.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) opozarja dijake in študente, da naj se v času informativnih dni dobro pozanimajo o vseh vprašanjih, ki se dotikajo tako njihovega želenega študija kot tudi bodočega statusa, so danes sporočili iz ŠOS.

V študijskem letu 2009/2010 morajo vsi študijski programi ustrezati smernicam bolonjske reforme. To pomeni, da morajo biti 'stari' programi prenovljeni, nekaj študijskih programov pa je v tem študijskem letu popolnoma novih. Ker uvedba bolonjske reforme v Sloveniji ni povsod potekala tako, kot bi morala, ŠOS bodočim študentom svetuje posebno previdnost pri izbiri študijskega programa.

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

me-ni-vec
14. 02. 2009 10.32
za nenznanje po opravljeni diplomi niso krivi samo faksi. krivo je, ker študentje ponavadi delajo izpite samo zato da bi naredili izpit in ne zato da bi kaj znali. in takih je 90%. strokovnih ekskurzij se ne udeležujejo če niso obvezne, pa tudi če so, najraje najdejo kak izgovor. prakso si morajo poiskati sami in si raje poiščejo dobro plačano kot pa dejansko koristno. najlažje je kriviti vse druge kot pa sami sebe. in ne, ne zagovarjam faksov in ne pravim da je sistem študijev povsem in v vsem dober. pravim pa, da na koncu marsikateri študent zamudi 2/3 znanja, ki ga fakulteta ponuja.
Die einemaister
14. 02. 2009 10.05
denis099-kdo pravi d js nimam faksa seveda ga mam,ampak ti še vedno ne razumeš enga dejstva k ti ga hočem dopovedat lepo d boš hmalu meu magisterij ,ti ga prvoščim use ampak vrjetno za službo si spraševal samo u sloveniji js ti pa lahko povem iz lastnih izkušenj k sm delau u italiji pa mam žlahto k u švici živijo in so mi povedli na kakšen način te u službo sprejmejo , pr teh državah k so 10 let pred nami al pa tudi 20 pa ne samo po standardu življenja pač pa tudi po šolskih izobraževanjih je papir malo več ku formalnost pr zaposlitvi od tebe delodajalec zahteva znanje logično d edn k ma poklicno šolo za mehanika ne bo šef razvojnega oddelka, ma pa možnost napredovanja, do šefa manjše skupine mehanikou. Pr nas za tako napredovat ne rabiš pokazat velikega zanimanja, le lizanje riti tapravim ljudem, to je pa itak kot vemo tipičen balkanski način, ki je pr nas že postanu u firmah nekaj čisto vsakdanjega
djdj
14. 02. 2009 03.20
Samo ne iti na TŠC NG. Bolana ustanova
_Asynja_
13. 02. 2009 21.33
In da še dodam.....kreditne točke so pomembne tudi za diplomo....ker, poleg opravljenih izpitov je treba zbrati tudi določeno število kreditnih točk, da lahko zagovarjaš diplomsko nalogo.
theta
13. 02. 2009 21.32
Za natančne informacije vprašaj trenutne bolonjce, približno tako pa je, kot sem napisal.
Fudos
13. 02. 2009 21.31
Hvala za odgovor theta :)
theta
13. 02. 2009 21.24
Budo: to pomeni, da je enotno za celo EU ocenjeno kolk je predmet zahteven, 1 točka recimo pomeni se mi zdi 30 ur dela študenta, tako obiskovanja predavanj kot vaj, kot lastno učenje za izpit, da narediš. Pomeni tudi to, da načeloma bi lahko tudi na drugem faksu ali univerzi naredil del obveznosti, pa je jasno kaj ti priznajo - naj bi bilo, pač novo je to.
Fudos
13. 02. 2009 21.18
Men zanima kaj je to sploh "uvaja kreditni sistem" kaj s tem mislijo ?
placebo0
13. 02. 2009 21.10
virtualni študij=alternativa, je pa pomankljivost in izguba čara študentskega lajfa,baje d je ql.
slov1
13. 02. 2009 20.15
Obiskujem 1. letnik ŠKG, življenje na šoli je zelo razgibano, veliko je festivalov in tekmovanj. Profesorji so strogi, veliko je učenja, saj spraševanja niso napovedana. Slišal sem od drugih, da so dobre tudi gimnazija Ledina in Poljane. Lp Upam, da ti bo to pomagalo pri tvoji odločitvi.
poncho_annie
13. 02. 2009 20.08
škg mi je bla zlooo ušeč sam grem rajš u kranj.... zard vožne
Blaž Kravos
13. 02. 2009 19.56
Jaz sem sedaj 1. letnik Avtomehanik, kar je po novem Avtoserviser....Prakse imamo veliko 1x na teden po 8 ur...in zadne 3 tedne tega leta gremo h delodajalcu.....drugo leto pa imamo pol leta prakse :O
.1349
13. 02. 2009 19.51
kakšno mate kej mnenje o gimnazijah ledina, poljane, šuba, šentvid in pa škg? bi vam bila zelo hvaležna za odgovore
_Asynja_
13. 02. 2009 19.29
No, pozabili ste naštet poklic, za katerega je trenutno največje povpraševanje - elektrikar. srpklavdo dipl. inž. elektrotehnike ima.....če je šel po ta hitri poti (gimnazija, faks) zelo malo praktičnega znanja, medtem, ko imajo elektrotehniki, ki imajo "samo" srednjo poklicno šolo, pa imajo ogromno izkušenj že iz šolanja. Prav tako je nekdo omenjal reforme....res so večinoma bile slabe, sam zadnja šolska reforma, ki pa namenja večji fond ur samemu praktičnemu delu na poklicnih šolah, pa mislim, da ni tako slaba, ane ;)
theta
13. 02. 2009 19.13
bobu-bob: konkretno pri programiranju je bleferje daleč najlažje odkriti, običajno to niso državne službe, privat lastniki pa tega ne tolerirajo.
pridna1
13. 02. 2009 19.02
bobu-bob nič se ne naučijo v teh šolah?? veš to iz lastnih izkušenj, ali baba rekla baba čula, če veš kaj to pomeni? Res stavek brez vsake vsebine.
vemo
13. 02. 2009 18.44
vsi bodo šli študirat za dohtarje ,programerje,itd in bodo večni študentje kdo bo avtomehanik,vodovodar,električar le kdo bo znal kaj naredit ustvarit . To bomo poklicali ljudi iz drugih držav da bomo lahko podpirali večne študente ki nič ne znajo in se nič ne naučijo v teh šolah. starši zbudite se in pomagajte svojim otrokom ter jih Pošljite v prave šole in ne v tisto kar se vam zdi da morate da se vam sosedi nebodo smejali da je vaš otrok mehanik (na kar bi jaz bil ponosen)
pridna1
13. 02. 2009 18.35
srpkladvo13.02.2009, 17:511 še tega ne znaš,tebe bi že na začetku k bi na razgovor za delo pršu vidli d več ku za šefa čistivcev ne bi mogu bit. Veš prav smiliš se mi resnično. Veš js sm že en faks naredu, zdj sm na podiplomskem študiju, 2. stopnje, v kolikor ne veš je to magistrski študij, in me tvoje nekredibilne in neargumentirane izjave sploh ne zanimajo, čeprov bi me lahko osebno prizadele, vendar vidim, da res pojma nimaš o študiju in na osnovi pavšalnih trditev,ki nimajo nobene fabule, res ni vredno izgubljati časa. Vredu, ti se kar tolaži s tem, da je tko k ti praviš. Verjamem, da si zapravil svojo priložnost in mnogo je ljudi, ki se na takšne način tolažijo oziroma opravičujejo. Če bi namreč vedel, koliko ur je potrebno za nek kakovosten študij, bi drugače razmišljal. Vendar to je tvoje subjektivno mnenje, objektivno je pač drugačno. Lep preostanek dneva vsem.
Die einemaister
13. 02. 2009 17.51
denis099-kdo govori za direktorja navedi mi u mojem članku kje sem js navedu direktorja no ti si že edn takih k še kar v osnovni šoli jemljejo pri slovenskem knjižnem jeziku se pravi "razberi iz besedila " še tega ne znaš,tebe bi že na začetku k bi na razgovor za delo pršu vidli d več ku za šefa čistivcev ne bi mogu bit. Ti bom zdej navedu primer ,ki se je res zgodiu edn profesor iz srednje elektro šole je šou enmu delat inštalacjo po izobrazbi je dipl. inž. elektrotehnike ko jo je končau je za njim mogu prist privatnik k ma poklicno elektro šolo z njim pa še vajenc k sta mogla celo novo inštalacjo na novo nrdit sicer bi lastniku zgorela hiša. To se je resnično zgodilo. Si rezumeu zdej kaj je papir pomenu u tem primeru pa še je takih primerou tudi na drugih področjih.
odbogaposlan
13. 02. 2009 17.28
Svetovni je ta nateh o študiranju in izobraževanju.... Samo, da kaplje denar...