FOTO: Vsi imamo svoj glas, uporabimo ga!

"Vsi imamo svoj glas, uporabimo ga, ne pustimo, da namesto nas odločajo politiki in menedžerji," sporoča državljanska tribuna Za več svobode. Borijo se za odprto, neizključujočo družbo, tudi ob razpravi o družinskem zakoniku.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (20)

 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 1
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 2
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 3
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 4
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 5
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 6
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 7
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 8
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 10
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 11
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 12
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 13
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 14
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 15
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 16
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 17
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 18
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 19
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 20
 • Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 21

Organizatorji opozarjajo, da lahko "svobodna Slovenija temelji le na doslednem spoštovanju človekovih svoboščin, na strpnem sobivanju razlik, na solidarnosti in aktivnem spodbujanju potencialov prav vsakega posameznika in posameznice". Od vsakogar, ki se loteva upravljanja skupnega in javnih zadev, pa pričakujejo dosledno spoštovanje individualnih pravic in razvidno skrb za skupno.

V središču Ljubljane je danes potekal t. i. uvod v sobotne proteste proti finančnim institucijam, ki so se sredi septembra začeli na Wall Streetu in se zdaj razširili po vsem svetu.

Državljanska tribuna Za več svobode, ki združuje 100 uglednih Slovencev in Slovenk iz sveta znanosti, umetnosti, medijev, športa in gospodarstva, je priredila zborovanje v podporo odprti, ustvarjalni in neizključujoči družbi. Za takšno družbo se zavzemajo tudi ob razpravi o družinskem zakoniku.

Podporniki zborovanja, zbralo se jih je okoli 300, so želeli sporočiti, da je dovolj politike, ki gradi na izključevanju, in da je dovolj civilnih iniciativ, ki gradijo na krčenju pravic drugih. Po drugi strani pa, kot pravijo, želijo, prenesti pomembno sporočilo tudi državljanom: vsi imamo svoj glas, dajmo ga uporabiti, ne pustimo, da namesto nas odločajo politiki in menedžerji. In ker želijo ustvariti prostor, kjer bo aktivno državljanstvo mogoče, se je na Kongresnem trgu slišal glas vseh tistih, ki so želeli povedati svoje mnenje – tam je bil namreč nekakšen 'speaker's corner', podoben najbolj znanemu takemu govorniškemu odru v londonskem Hyde Parku.

Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 1

Današnje zborovanje je bilo uvod v sobotne proteste. (Foto: Aljoša Kravanja)

'Ker v Sloveniji čedalje bolj primanjkuje strpnosti'

Po besedah enega od glavnih pobudnikov tribune Aleša Črniča je bil namen zborovanja predvsem ustvariti prostor, v katerem bodo ljudje protestirali zoper politiko, ki gradi na izključevanju. Pozvali so k drugačni politiki in njenemu drugačnemu delovanju. "To je delovanje, ki pelje k bolj odprti in solidarni družbi," je dejal. Po oceni Črniča je namreč naša družba čedalje bolj vodena na podlagi politike, "ki ne deluje na podlagi racionalnih konceptov, ampak na podlagi vzbujanja negativnih čustev proti manjšinam". "Družba pa se ne more peljati na ta način, ampak mora biti utemeljena na konceptih, idejah. Te sicer že obstajajo, vendar se ne izkoriščajo. In mi želimo ustvariti prostor, kjer bo to mogoče," je dejal. Politika izključevanja po njegovi oceni sicer ni zgolj slovenski problem, ampak tudi globalni, "res pa je, da se je ta problem v Sloveniji v zadnjih letih zelo razrasel".

Zborovanja se je udeležilo tudi nekaj vidnih predstavnikov političnega in družbenega življenja, med njimi tudi nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek. Kot je dejal, zato, ker gre "za stvar, ki jo bolj ali manj zagovarjam že celo življenje". Poleg tega ima občutek, da v Sloveniji čedalje bolj primanjkuje strpnosti. Strpnost je po njegovih besedah nekaj, na čemer je treba nenehno delati, in sicer na najrazličnejše načine.

Državljanska tribuna Za več svobode na Kongresnem trgu - 13

Dovolj je politike, ki gradi na izključevanju, in dovolj je civilnih iniciativ, ki gradijo na krčenju pravic drugih! (Foto: Aljoša Kravanja)

Predsednica LDS Katarina Kresal ocenjuje, da je svoboda najbolj osnovna pravica vsakega izmed nas in nekaj, kar nikakor ne bi smeli izpustiti iz rok. Glede odziva na spremembe družinskega zakonika pa pravi, da "svoboda za tako temeljne pravice, kot jih ureja družinski zakonik, v naši državi očitno ni tako samoumevna". "Zato je prav, da se zgane tudi civilna družba in pove, da si takšne družbe ne želi. In mi smo tukaj, da jo pri tem podremo," je dejala.

Med politiki sta se zborovanja udeležila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in nekdanji predsednik DZ Pavel Gantar.

Na Kongresnem trgu so sicer nastopili tudi skupina Terrafolk, ŽPZ Kombinat, Neomi, Tide, Gušti, Zdravljica band, Female's'cream, Okttober in drugi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 677
 
schlamastika 15.10.2011 10:12:31
Žvižek to organizira, isti Žvižek kateremu je Stalin heroj. To je navaden shod lenuhov in komunist wannabejev. Kako lahko jamrajo, če se pa tudi potrudijo ne da bi kaj naredili, od protestov se pač ne da živeti.
Več komentarjev