Slovenija

Nuklearno elektrarno Krško bodo ohladili in ustavili

Krško, 26. 02. 2013 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za samodejno ustavitev Nuklearne elektrarne Krško je kriva odpoved ventila na glavnem parovodu. Ker gre za popravilo zahtevnega dela opreme, bodo elektrarno ohladili in ustavili. Za odpravo napake in vnovičen zagon elektrarne bodo potrebovali nekaj dni.

Ob ponedeljkovi samodejni ustavitvi Nuklearne elektrarne Krško (Nek) je njeno vodstvo predvidevalo, da jo je povzročila odpoved ventila na glavnem parovodu, s sistematični preverjanjem, ki je potekalo tudi preteklo noč, pa so omenjeno napako davi potrdili. Ker gre za popravilo zahtevnega dela opreme, bodo elektrarno ohladili in ustavili.

Jedrska elektrarna Krško - 1
Jedrska elektrarna Krško - 1 FOTO: Damjan Žibert

Kot je pojasnil predsednik uprave Neka Stane Rožman, je zaradi mehanske okvare odpovedal eden od pomembnih ventilov parovoda, t. i. hladno ustavitev nuklearke pa bodo dosegli ponoči ali v sredo zjutraj. Takrat bodo začeli tudi popravilo in zamenjavo določenih delov omenjenega ventila. Kot ocenjujejo, bo Nek zunaj omrežja predvidoma teden dni oz. do ponedeljka, je dodal.

Opremo Neka sestavljata dva tovrstna ventila

Opremo Neka sestavljata dva tovrstna ventila, za oba pa so ob letošnjem remontu, ki ga bodo začeli 1. oktobra, predvidevali celovit pregled, pri katerem bi tudi modificirali njune določene notranje rešitve. S temi bi dosegli višjo stabilnost njunega delovanja, kot kaže, pa so jih dogodki za nekaj mesecev prehiteli in bodo morali sanacijo enega ventila izvesti te dni, je nadaljeval predsednik.

Podobno napako so v Neku odpravljali leta 1997, v času novih popravil omenjenega ventila pa se bodo lotili še nekaterih delovnih nalog in manjših popravil strojne ter elektro opreme Neka, ki čakajo na ustrezne pogoje izvedbe.

Izpad električne energije 15 megavatnih ur – kar znaša od 35 do 40 odstotkov slovenske dnevne proizvodnje oz. količino, ki jo dnevno proizvedejo v Neku – bodo v krški Gen Energiji, ki upravlja krško nuklearko, nadomestili z nakupom v tujini. Zaradi izpada Neka oskrba Slovenije ni ogrožena, saj je zaradi obilnih zimskih padavin na trgu dovolj presežkov električne energije, je še povedal Rožman.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeBill
26. 02. 2013 19.27
+3
Napaka je na parovodu, to je kar daleč od reaktorja, taka napaka se lahko zgodi na vsaki termoelektrarni, le da tam kotel hitreje ugasnejo. Za "znalce" in avstrijce, mmnogo bolj kot jederska centrala seva žlindra in ostanki premoga, posebno črnega.
ferencz 1
26. 02. 2013 18.23
-4
Avstrijski minister za okolje Josef Pröll je že napovedal, da bo od slovenskih oblasti zahteval celovito pojasnilo o dogodku v Jedrski elektrarni Krško. Ministra zanima, kako je mogoče, da je avstrijski nadzorni organ za jedrsko varnost od svojih slovenskih kolegov prejel poročilo, da gre pri incidentu v primarnem delu reaktorja za vajo, medtem ko je bil prek opozorilnega sistema EU-ja EUCURIE objavljen vseevropski alarm.
ferencz 1
26. 02. 2013 18.22
+1
ČETRTEK 05.06.2008, 17:01 NATISNIPISAVA Vizjak zgrožen nad netočnim poročanjem novinarjev o Neku Hrvati užaljeni zaradi poznega obvestila o Nek Ljubljana - Sredino dogajanje v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) močno odmeva tudi na Hrvaškem. Avstrijski minister Pröll pa je dejal, da je Slovenija hudo omajala zaupanje v sistem obveščanja. Avstrijski minister bo zahteval celovito pojasnilo Pröll je poudaril to, kar je že prej napovedal: da bo na današnjem Svetu EU za okolje od Slovenije zahteval celovito pojasnilo. Avstrijski nadzorni organ za jedrsko varnost je namreč od svojih slovenskih kolegov prejel sporočilo, da gre pri incidentu v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) v primarnem delu reaktorja za vajo, medtem ko je bil istočasno preko sistema izmenjave nujnih informacij o radioloških ali jedrskih zadevah EU, imenovanem ECURIE, objavljen vseevropski alarm. DA NE BOMO ČEZ EN TEDEN SPET KAJ TAKŠNEGA PREBIRALI!
master69
26. 02. 2013 18.31
+3
Ja kaj boš pa ti nardil če vse crkne, boš šel na roke sam z križnim izvijačom popravljat!!! Špica
kmadra
26. 02. 2013 17.55
-1
O sevanju v okolico niti besede !
Tonček Balonček
26. 02. 2013 10.43
+4
Černač naj takoj odstopi.
alterego
26. 02. 2013 11.58
+4
usi-glih
26. 02. 2013 12.06
-3