Slovenija

Operativni blok mariborske bolnišnice očiščen, odpadle so le štiri operacije

Maribor, 23. 11. 2017 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V UKC Maribor so odpravili poškodbo na vodovodnem sistemu, zaradi katere se je razlila voda v operacijskem bloku in nekaterih drugih prostorih in je bilo moteno delo. Operacijski blok je že očiščen, procesi na kirurgiji pa potekajo normalno in po načrtu. Posledice popustitve ventila na hidrantu niso vidne, a v UKC Maribor opozarjajo na nujnost sanacije objekta.

Zaradi težav na vodovodnem sistemu oziroma poškodbe vodovodne cevi je bilo včeraj moteno delo v operacijskem bloku klinike za kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

Danes so iz kliničnega centra sporočili, da so napako odpravili že včeraj okoli 18. ure. Do izlitja vode je prišlo zaradi dotrajanega hidrantnega ventila, kar pa je nov opomin na nujnost sanacije objekta.

Napako na vodovodnem sistemu so že odpravili.
Napako na vodovodnem sistemu so že odpravili. FOTO: POP TV

Voda je začela uhajati v sredo okoli 14. ure na hodniku pred operacijskim blokom v prvem nadstropju kirurške stolpnice. "Osebje je nemudoma ukrepalo, tako da so vodo odnašali z vedri v odtok. Vodo smo zaprli v skoraj celotnem objektu, v približno dveh urah pa so odpravili napako in zamenjali ventil. Okoli 19. ure je bila voda v objektu ponovno priključena," je v današnji izjavi za medije pojasnil pomočnik direktorja UKC Maribor za oskrbo, vzdrževanje in investicije Bojan Vračko.

Posledice včerajšnjega dogodka, ki je posledica popustitve ventila na hidrantu, niso vidne. Procesi v bloku tako potekajo brez odstopanj, program pa se izvaja po načrtu, so sporočili iz UKC Maribor.

Ni tajil, da je do izlitja prišlo zaradi dotrajanosti infrastrukture. Največji problem 16-nadstropne kirurške stolpnice iz sredine 70. let prejšnjega stoletja je sicer zagotavljanje požarne varnosti, saj ima stavba le štiri dvigala in eno notranje stopnišče. Na ministrstvu za zdravje trenutno ponavljajo razpis za ureditev dodatnih dvigal in požarnih stopnic, v UKC Maribor pa upajo, da bo vsaj to urejeno v prihodnjem letu.

Zaradi hitrega ukrepanja osebja ni bila povzročena večja škoda. "Bilo je poškodovanih okoli 16 plošč spuščenega stropa. Te smo zamenjali, druge večje škode za zdaj nismo zaznali. Aparature niso utrpele poškodb," je še povedal Vračko.

Operacijski blok so očistili, s točenjem vode in pregledom vodovodnih pip pa so prečistili tudi vodovodne napeljave.
Operacijski blok so očistili, s točenjem vode in pregledom vodovodnih pip pa so prečistili tudi vodovodne napeljave. FOTO: POP TV

Voda je v operacijskem bloku zalila le del hodnika in prostor pred eno od operacijskih dvoran. "Voda v operacijske dvorane ni vdrla. To smo preprečili s hitrim ukrepanjem," je potrdil organizacijski vodja klinike za kirurgijo Jože Ferk.

Odpadle so le štiri operacije, za prevoz bolnikov v Celje ni bilo potrebe

Vse operacijske programe v teku so lahko še pravočasno zaključili, zaradi zaprtja vode pa so morali odpovedati štiri operacije, ki so bile načrtovane v tem času. Zaradi zaprtja vode je bilo nekoliko moteno tudi delovanje urgentne službe v pritličju stavbe.

Za najbolj nujne primere so pridobili na voljo operacijske sobe na drugih oddelkih, prav tako so se dogovorili za možnost prevoza bolnikov v celjsko bolnišnico, a za to ni bilo potrebe. "Na srečo nismo imeli nobenega takšnega primera," je povedal Ferk.

Izlitje vode opomin na nujnost sanacije mariborske kirurške stolpnice

Do izlitja vode je prišlo zaradi dotrajanega hidrantnega ventila, kar pa je nov opomin na nujnost sanacije objekta.

Ob tem je spomnil, da že vrsto let opozarjajo na nujnost sanacije stolpnice. "V operacijskem bloku delamo od leta 1986. Kljub temu da sproti popravljamo, kar se popravljati da, ostaja dejstvo, da so strojne inštalacije, med drugim vodovod in kanalizacija, stare in še niso bile zamenjane, zato razumljivo prihaja do okvar," je povedal. "Na žalost se sredstva za adaptacijo, ki je zelo draga, še niso našla," je dodal, hkrati pa poudaril, da je varnost operiranih bolnikov pri njih kljub temu zagotovljena.

V nočnih urah so blok očistili in pregledali celotni vodovodni sistem, zato je delo v stavbi danes znova teklo v običajnem ritmu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FPVSLO
23. 11. 2017 15.39
+4
To je ogledalo slovenskih razpisov v praksi: Projektant z najnižjo ceno, izvajalec z najnižjo ceno. Najcenejši materiali. Najcenejši nadzor. Rezultat je slab projekt in kup popravil. Običajno kar z aneksi pri pogodbi. In seveda pogoste odpovedi ter visoki vzdrževalni stroški. Kdaj bodo spremenili to traparijo?
mackintosh
23. 11. 2017 22.25
+2
se popolnoma strinjam. ne pravijo angleži zastonj da niso tako bogati da bi poceni kupovali
sagesse
23. 11. 2017 10.02
+4
Aha,, vodovodarji so prišli,, namesto 500 eu, bo račun 20..000,, skratka nič pomembnega.....