Slovenija

Opiti mladoletniki: z alkoholom se je zastrupila 9-letna deklica

Ljubljana, 04. 09. 2014 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V zadnjih letih so na Pediatrični kliniki letno obravnavali kar okoli 100 primerov zastrupitve z alkoholom pri mladoletnikih. Najmlajša, ki so ji morali pomagati, je bila devetletna deklica. Pitje alkohola pri mladoletnikih je problem, ki ga starši ne bi smeli zapostavljati.

Največ primerov opitih mladoletnikov na pediatriji obravnavajo ob zabavah ob koncu šolskega leta, pred novim letom in ob začetku šole.
Največ primerov opitih mladoletnikov na pediatriji obravnavajo ob zabavah ob koncu šolskega leta, pred novim letom in ob začetku šole. FOTO: Thinkstock

V UKC Ljubljana znova opozarjajo, da so v času množičnih kulturno-glasbenih prireditev pogoste hospitalizacije mladih zaradi zastrupitve z alkoholom.

Strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda pravi, da so v zadnjih letih obravnavali okoli 100 primerov zastrupitve z alkoholom pri mladoletnikih letno. Zato ob prireditvah, kot sta Žur z razlogom ali prihajajoči Ritem mladosti, okrepijo dežurne ekipe, pojasnjuje Kenda. Najmlajša, ki so ji morali pomagati zaradi zastrupitve z alkoholom, je bila devet let stara deklica, ki so jo nezavestno k njim pripeljali že dopoldne, pravi. Poudarja, da na pediatriji sprejmejo le mladoletne in da k njim pride verjetno le okoli tretjina tistih, ki dejansko potrebujejo pomoč zaradi opitosti.

Na prireditvi Žur z razlogom so dve leti nazaj na Pediatrični kliniki obravnavali kar 16 primerov zastrupitve mladoletnikov, pravi Kenda. Ob prireditvi Ritem mladosti, ki bo konec tedna v Ljubljani, opominja starše, da da gre pri pitju alkohola pri mladoletnikih za problem, ki ga ne gre zapostavljati. "Tega je preveč. To je odgovornost staršev, ki bi se morali tega bolj zavedati. To se lahko zgodi vsakomur, tudi najbolj pridnim odličnjakinjam, ker so nepripravljene in neizkušene," dodaja.

Popivanje
Popivanje FOTO: Thinkstock

Starši naj se z otroki odkrito pogovorijo o posledicah opitosti

Starši naj svoje otroke v prvi vrsti vzgajajo z zgledom, ob tem poziva Kenda. "Tako kot nikoli ne smemo z otrokom pri rdeči luči prečkati ceste in se potem čuditi, če to počne sam, enako velja tudi za alkohol," je jasen Kenda. Kot pravi, v vzgojno metodo "napijanja otrok pod nadzorom staršev" ne verjame.

Zdravstveni delavci vidijo različne primere, pravi Kenda - od prvič opitih otrok in njihovih zelo presenečenih staršev pa do takih mladoletnih oseb, ki jih zaradi alkoholne zastrupitve obravnavajo večkrat in njihovih staršev, ki se jim zdi, da zdravstveni delavci "po nepotrebnem zganjajo cirkus in delajo zgodbe iz tega, ker so otroci mladi in se radi zabavajo".

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana svarijo, da so mladi, ki prvič pijejo alkohol, zanj zanesljivo bolj dovzetni in že pri manjših količinah pride do izrazitih vplivov na vedenje in zavest. Pri nekaterih lahko pride do opitosti že po dveh požirkih tekile, zato se o standardni merici alkohola, po kateri pri mladostniku še ne pride do znakov opitosti, po mnenju zdravnikov sploh ne more govoriti.

Kenda pojasnjuje, da ko k njim pripeljejo do nezavesti opitega otroka, zdravstveni delavci tega ne morejo obravnavati "le kot primer pijanosti", ko je treba otroka preprosto strezniti. Ne vedo namreč niti, koliko alkohola ali morda tudi drog je zaužil, ali je tudi podhlajen, morda poškodovan ali celo spolno zlorabljen. Na ljubljanski pediatriji so že zabeležili tudi primere spolno zlorabljenih otrok, dodaja.

Zdravstveni delavci kot zelo pomembno ocenjujejo to, da se starši s svojimi otroki odkrito pogovarjajo o posledicah, ki se jim lahko zgodijo. Nujno pa bi bilo treba izboljšati nadzor nad uživanjem alkohola in drog na prireditvah, zlasti tistih, ki so namenjene tudi mladoletnikom in otrokom, menijo v UKC Ljubljana. Poleg tega bi v prihodnje morali razmisliti o več prireditvah in zabavah brez alkohola.

Največ primerov opitih mladoletnikov na pediatriji obravnavajo ob zabavah ob koncu šolskega leta, pred novim letom in ob začetku šole, še dodaja Kenda.

Pijančevanje
Pijančevanje FOTO: Thinkstock

Zdravnik: Pijejo, da bi pozabili, bežali od samega sebe

Opijanje mladih in otrok je beg od sebe. To še ni alkoholizem, je le želja, da ga ni v tistem trenutku, da se izključi, pravi zdravnik Viljem Ščuka, ki se že desetletja ukvarja z mladimi z osebnostnimi težavami in odvisnostmi.

Po mnenju Ščuke je krivda staršev v takih primerih le to, da otrok niso znali soočati z realnostjo, pogledati resnici v oči, da so jih morda kot otroke preveč zavijali v vato. "Mladostništvo je že samo po sebi težko, mladostniki se morajo soočati z zahtevami družbe, šole, lastnim zorenjem in podobnim. Zato mladi bežijo v opoj do skrajnosti, tvegajo tudi smrt," pravi Ščuka.

Poudarja, da se do nezavesti opijajo le mlajši, otroci v predpubertetnem obdobju ali zgodnji puberteti. Mladostniki, če pijejo, pijejo v družbi, zaradi zabave ali pa da se sprostijo. Mlajši in otroci pa po besedah Ščuke pijejo, da bi pozabili, bežali od samega sebe.

Po njegovem prepričanju bi v šolah morali uvesti šolski predmet oblikovanja osebnosti mladih. To bi bilo preventivno delovanje. Pridiganje po šoli pa ne pomaga, dodaja.

Ščuka poudarja pogostost alkoholizma pri Slovencih. "Slovenci smo že nacionalno zaznamovani z alkoholizmom, ta pa je pogosto združen tudi s samomorilnostjo. Mladina pri nas sicer ni tako samomorilna, kot je bila včasih, a mladi se pogosto znajdejo v brezizhodnih situacijah, ker ni zaposlitev, denarja,... ni jim lepo, zato se opijajo," opozarja Ščuka.

"Dostopnost alkohola mladoletnim v Sloveniji absolutno prevelika"

Tako opozarja direktor neprofitnega zavoda Inštitut Utrip Matej Košir, ki izvaja programe na področju tveganega obnašanja mladih. Kljub zakonski prepovedi prodaje in ponujanja alkohola mlajšim od 18 let je to prej pravilo kot izjema, je poudaril Košir. Država bo po njegovem prepričanju morala najti drugačen, učinkovit način izvajanja nadzora nad prodajo alkohola mladoletnim.

Opozarja tudi na preveliko toleranco do alkohola med starši in odraslimi na sploh. "Zlasti z vstopom v srednjo šolo starši nerazumljivo popustijo pri svojih strožjih stališčih do pitja alkohola, otroci pa ponujeno darilo v večini primerov z veseljem sprejmejo," pravi Košir, ki opozarja, da če ne bo sprememb, bo le še slabše.

Pristojni inšpektorati in policija bi se po prepričanju Koširja morali zganiti. "Takoj bi morali kaznovati tistega, ki je otroku alkohol prodal ali ponudil, vključno s starši," je oster Košir. Opozarja, da se zelo pogosto dogaja, da starši sami priskrbijo alkohol mladoletnim in se jim to ne zdi narobe. "Mladoletni otroci, zlasti mlajši od 16 let, nimajo kaj iskati v gostinskih lokalih ali na pivskih prireditvah brez spremstva staršev ali drugih odraslih oseb sredi noči," pravi Košir.

Prepričan je. da bi že šole lahko delovale preventivno, če imajo jasna in stroga pravila glede alkohola, tobaka in drugih drog, ter če ta pravila dosledno spoštujejo, vključno z učitelji in vodstvom šole.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jebiga009
05. 09. 2014 00.28
+5
Sam stran od alkohola ... JE EN NAVADEN STRUP se ne razlikuje nič od opija .vsaj kar se tiče posledic in odvisnosti.
PorednaSliva
05. 09. 2014 00.24
+18
ma dej, mularija nima nobene pameti več... kriv je cel sistem da je tko kot je. Vsi smo bli mulci, pa realno gledano si je treba priznat da smo tud sami kdaj preveč popil, ampak tooooooook masovno in kritični nismo bili nikoli. dns k pa bi šel na kakšen žur te pa vse mine ko vidiš da je 85% udeležencev samih najstnikov pod 15 let.... pa roko na srce. ni mi jasn ko vidim punce stare od 10-13 let ob polnoči na žuru v mini majčkah..... halo? bi blo treba kakim tastarim kakšno vzgojno spustit za začetek....
zz26
04. 09. 2014 23.59
+6
Na to, se pije.
abeceda1987
04. 09. 2014 23.47
+14
Vprašati se je potrebno kje so tukaj starši? Kaj sploh takšna mularija počne na podobnik žurih kot je npr. Žur z razlogom? Vsak, ki vstopi bi moral pokazati svojo osebno izkaznico, če ni polnoleten naj se spelje domov pogledati risanko in spat. Ne vem no, to je neumno in zelo neodgovorno ravnanje organizatorjev, ki jim je samo profit v interesu in nič drugega. Takšne bi bilo potrebno kazensko ovaditi.
MaršNapolje
05. 09. 2014 00.55
-2
Bi se pa okoli zakajali in nalivali... Policiji pooblastila kot v ameriki in odpret zapor za mladoletnike ;)
Roman Hren
04. 09. 2014 23.08
+0
Alkohol, cigarete, vse, kar je "za odrasle" bi moralo v posebne prodajalne, ne pa da se navadne trgovine kitijo z lepšimi in bolj fensi vitrinami za pijače, tobak, pornografijo,...Starši res ne morejo povsem kontrolirati svojih otrok, še posebej v odraščajoči dobi, ampak ignoranca ali potuha ne prideta v poštev!
soba666
04. 09. 2014 22.21
+2
kaj je boljše thc ali promili, ker oboje skupaj ne gre
BŠK
04. 09. 2014 21.08
+14
Podalpska dežela pjančkov
Aleksander Bundja
07. 09. 2014 19.20
KOT DA BO KAJ BOLJE KER STE OBJAVILI TA CLANEK, RES ALELUJA
kokicas
04. 09. 2014 20.34
+15
Saj če se enkrat napiješ koma, ni nič hudega, če te potem izuči in se spomniš, kakšen revež si bil dan po tem, seveda ob primerni starosti in brez izgredov, ampak vsak teden bit nabasan na veselicah, morš bit pa res človek za to, da se ti da iz tedna v teden. Za take, ki pa rabijo še strokovno pomoč, zdravnikov, pa bi jim lahko izstavili kakšen račun, da se potem malo spomnijo, naslednjič, da ena meja pa more bit.
Aleksander Bundja
07. 09. 2014 19.20
Aleksander Bundja
07. 09. 2014 19.20
bine1212
04. 09. 2014 20.32
+39
Krivi so izključno starši. 9-letni otrok nima brez spremstva odraslih kaj iskati na takih dogodkih. Se je za vprašat, če bi smeli taki starši sploh skrbeti za otroke.
drvarnca-zakon
04. 09. 2014 20.31
+4
haha tako kot jaz iz veselice z kolesom pa zelo švenkal sem mislil prespati že kar na prostem ampak če sem prišel 5 kilometrov pijan potem pa še tistih 200 m
rossi66
04. 09. 2014 20.16
+26
Yep... Popivanje je bil ze od nekdaj eden od slovenskih nacionalnih sportov. Na zdravje? Hardly...
jst321
04. 09. 2014 20.06
-1
nč hudga ni če se ga tm pa tm umečeš........ same bedarije guvurite !!!!!
Adminjef
04. 09. 2014 19.58
+28
problem ni v alkoholu, problem je v tem, da nekateri pač ne znajo pit .. na zdravje
napakaa
04. 09. 2014 20.05
-1
napakaa
04. 09. 2014 19.55
+13
zakaj že živimo ? da sam delamo,iščemo.pokrivamo pa da nič drugega na oblasti nimamo ?
taklemamo123
04. 09. 2014 19.33
+18
V soboto oz. nedeljo bodo poročali še o več opitih mladih. Ta viked je ritem mladosti v BTC, ki je že na veliko znana masovna zabava 15 letnikov. Lani so sicer dobro rešili zadevo s prostorom kjer so imeli 10 postelj za takšne, hudo pijane pa vozili z rešilci na minuto v KC. V bistvu je to Planica za mlade :)
spletni_nepridiprav
04. 09. 2014 19.04
+22
pijemo ga radi, stari in tamladi
rossi66
04. 09. 2014 20.18
-3
Ja, tebi ne bi skodilo malo vec smarnice, pa da ti metanolcek sprazi se tistih nekaj zrnc mozga ki ga premores, he, he...
ubogislovenci
04. 09. 2014 18.45
+30
To delajo prijatelji!!! Najprej jih napijejo, pol pa slike na fejsbuk... To so pravi prijatelji...
prince of persia
04. 09. 2014 18.44
+32
Nič čudnega...starši nimajo več kontrole nad otroci ker po cele dneve delajo da lahko preživijo družino...vse v slovenistaski banana republiki pa itak vleče k alkoholu...naša himna je napitnica...vsi naši pesniki i pisatelji so umrli od alkoholne ciroze,...mladi nimajo ne vizije ne perspektive,...in to vodi v kolaps sistema...da o vedno večjih pravicah sploh ne govorim.
dugi159
04. 09. 2014 19.50
-8
Dej ne nabijaj slucajno zvim nasprot socjalega bloka usi se doma soncjo torej je dovolj casa za vzgojo ampak ravno ti otroci so najhujsi torej...
8inci8
05. 09. 2014 12.27
-1
Drugi se strinjam!! Po vecini je res tako mamice natrpajo otroke v solo pa do večera medtem ko one kofetkajo shopingirajo hodijo na obiske..otroc pa sami sebi prepuščeni!! Dej povej mi kdo cele dneve dela mogoce oce ali pa ce je domace podjetje to je nekaj drugega, ne delas pa ti v tovarni ali trgovini itd cele dneve ne bluzi prince ker niti ni zakonske podlage za to in ne poznam niti 1 takega ki bi delal cele dneve!! Da potegneš urco ali 2 pa ni cel dan. Otroke imajo pa res v podaljsanju do 6 zvecer medtem ko so starsi doma!! Ali pa jim srednjesolci hodijo ob 8 zvecer domov in se preganjajo bogve kje ker starsev itak ni ker so ze pri kaksni kolegici kolegu na obisku.
dugi159
06. 09. 2014 07.20
-1
No ja mi je jasno kdo mi tala minuse tisti ki za vzgojo svojih otrok krivijo vse razen sebe
ubogislovenci
04. 09. 2014 18.40
+6
Krivo je razmerje v državi?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kaj naj mi starši otroka skozi roke spustimo?? Zakaj le?? Razvije se le sovraštvo do staršev, tako kot mi starši sovražimo tiste, ki so nas sem pripeljali in socialno razmerje v sloveniji!!!
Gunner1
04. 09. 2014 18.21
+41
Sem tudi jaz najstnik pa mi je prav lepo da še nikol nisem bil pijan mam še čas za to... Pa tudi da pridem domov pijan bi mi oče uhe navil haha
ubogislovenci
04. 09. 2014 18.41
-4
Ne bi ti ne, če te ima rad... Očetje smo bolj razumevajoči...
Gunner1
04. 09. 2014 18.43
+37
Mi pokaže da me ima rad tako da ga skrbi za mene :)) in nimam nič proti tut če bi mi ker vsaj vem da ga je strah za mene in upam da bom jaz vsaj pol taki oče kot je on :))
babaluga
04. 09. 2014 19.12
+30
Gunner1 tvoj ati mora bit zelo ponosen nate,lepo so te vzgojili,da tako razmišljaš. Ztemi besedami si vzor drugim.
ubogislovenci
04. 09. 2014 19.40
+6
Gunner1, lepo si mapisal-a, vendar še najverjetneje še nisi starš. VSEM otrokom, posebej fantom, je vzor oče, deklicam mama, cartajo se fantje raje pri mamah, deklice raje pri očetih... VENDAR: VSI starši skrbimo za svoje otroke in nas zanje skrbi... Očitno si še premlad-a, da bi se zavedal-a starševske zaskrbljenosti. Vikendi so za mlade ,,LAJF", za to raje vstajamo sredi noči, da gremo po svoje otroke, saj so tako bolj varni in mi vemo, kje se nahajajo... KO JAZ BIL SEM ŠE MALI PIZUIN...(lepo je bilo biti mlad...)
brownhorse
04. 09. 2014 20.03
+2
sem star 19 pa sem verjetno bil na 6-9 krat pijan pa še to v razmakih 3 mesecev tak da , nepa že 9 letnice, kam gre slovenija , kot sem že napisal bo v roku 4-5 let razpadla
nightangel
04. 09. 2014 22.23
+4
@Gunner vsa čast,si eden izmed redkih mladih,ki ve,da se lahko ima fajn na zabavi tudi brez alkota.
Die einemaister
05. 09. 2014 13.26
+1
dej dj eno je kar tle mladina piše drugo je kar mladina počne u resnici